Românii renunţă la cultură pentru pîine
Consumul cultural a înregistrat, până la mijlocul lui 2009, cele mai scăzute valori comparativ cu ultimii cinci ani, din cauza actualei crize economice care a determinat publicul să economisească banii destinaţi unor activităţi precum teatrul, muzica ori filmul, potrivit Barometrului de Consum Cultural, lansat, ieri, de Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii -scrie EvZ.
Dacă anul trecut procentul celor care cumpărau muzică era de 63%, consumul a scăzut în acest an până la jumătate (30%). Cercetarea a arătat o scădere cu aproximativ 20% şi în cazul achiziţiilor de filme, iar consumul de teatru s-a redus cu 15%. Şi frecventarea spectacolelor de cinema a scăzut în medie cu 17%.
Dintre toate activităţile culturale, sectorul de carte este printre cele mai puţin afectate, procentul celor care au cumpărat cărţi anul acesta fiind de 45% faţă de 51% în 2008.
9 Comentários:
Tovarasu', da-mi voie sa adaug niste lucruri :)
1. Nu cred absolut deloc ca au scazut achizitiile de carte. La cata literatura au "varsat" in piata Jurnalul National si Adevarul in acest an, e imposibil sa fie corecte acele cifre indicate de tine (din raport). Adica se cumpara mai multa carte in 2008, din librariile care pun pe raft beletristica la 20-50 de lei...Sigur! Gandeste-te numai la faptul ca JN a scos doua editii din "Cel mai iubit...", din care s-au vandut peste 250.000 de exemplare!!
Poti sa faci o scurta estimare la vanzarea de carte, tinand cont de tiraje anuntate la Jurnalul si Adevarul ;)
2. Achizitia de muzica si film (DVD) nu e legata neaparat de criza. Procentul scade pe masura ce tot mai multa lume are broadband acasa :)
Pe de alta parte, se cheltuie multi bani pe concerte (in tara si in afara).
3. Teatrul...S-a jucat in ultimul an vreo piesa care sa te scoata din casa? Mie nu mi-a mai fost recomandata vreo piesa de vreo doi ani. In plus, s-au mai si dus atatia actori.
Nu zic ca nu e criza, nu zic ca nu au scazut salarii. Mai sunt si concedierile. Si parca era liberal acel ministru (Traian Decebal...) care ne spunea ca in vremuri grele, cultura sa taca!
Totusi, sa privim in ansamblul societatii si al vremurilor in schimbare ;)
PS. ca sa nu mai zic, ca in aceleasi vremuri de criza, achizitiile IT au scazut mult mai mult decat cele culturale.
@ alexaner:
1. Depinde cit au vindut JN si Adevarul din tirajele astea si cit au vindut in general si celelalte edituri.
2. Intre aproximarile tale empirice si un studiu al unui institut specializat, pe cine ar trebui sa cred? :) Totusi, asta nu tine de campania electorala :)
3. Teatru - him, au fost destule piese. Daca ma gindesc numai la cele cu actori mari si ar fi trebuit sa iesi din casa pentru vreo citeva :) Daca nu ma crezi, da o casutare pe google :))
Si-ti mai recomand si excelentele piese jucate de elevii lui Dan Puric. Vezi pe blog programul pe noiembrie :)
4. Scaderea achizitiei IT ma lasa rece.
@claudiu: nu trebuie sa iei in brate "aproximarile mele empirice". eu doar ti-am oferit niste aspecte pe care ar trebui sa lei in considerare, sa pui in balanta, sa filtrezi datele din raport.
nu te da taliban cu creta ca s-ar putea sa ajungi rece la propriu daca ti se strica computerul de acasa si nu ai bani sa iei altul :D
ca sa nu mai zic ce ar palpai intre buzele tale daca tipografia ti-ar spune ca s-a stricat o piesa si dureaza o saptamana pana aduce vaporul una noua.
@ Alexander
Ai si tu dreptate intr- oarecare masura. Totusi:
1. Eu n-am facut o analiza a sondajului sau a pietei, ci am semnalat o concluzi trasa de specialisti
si
2. Se facea presa si cind nu existau computere si tiparnite digitalizate :)
@claudiu: de acord cu tine ca se facea. ceea ce iti si recomand, ca tot te plangeai de resurse financiare :D
Succes!
PS. Sper ca toti colaboratorii tai sa aiba un scris "caligrafic" :)
@ alexander:
Multumesc pt urari :D
Cindva se mergea numai cu caruta. Era mai ecologic, dar mai putin rapid. Ne intoarcem la caruta? Poate ca ar fi bine, dar mai sintem in stare, dupa ce am cunoscut confortul si viteza masinii?
Evident ca nu. Asa si cu presa.
Iar de fonduri nu m-am plins, ci doar de ticalosia unor difuzori, care ne pun in dificultate pt ca nu ne dau ce e al nostru. Si am facut apel la cititorii nostri ca, in aceste conditii neobisnuite si de restriste, daca ne iubesc sa se implice. In conditii normale, cititorii s-ar duce sa-si ia revista de la taraba si toata lumea ar fi fericita. Cerere este, calitate, la fel.
si nu-ti poti recupera datoriile?
@ sceptik:
Probabil ca macar in parte, da. Dar trebuie hirtii peste hirtii, somatii, insistenta, actiuni in justitie etc. Si le facem si pe astea. Problema este si cind iti recuperezi banii.
La noi viata culturala este la fel de infloritoare ca in anul de gratie 2007, cand Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana.
Le Teatrul National "Radu Stanca" se joaca destule spectacole cu casa inchisa, din lipsa de bilete.
Lansarile de carte se fac in prezenta unui public numeros si pofticioas sa cumpere si sa obtina autografe.
La Sala "Thalia" s-au vandut toate abonamentele, asa ca daca vrei sa mergi la un concert simfonic, iti cumperi bilet "la varice" si te asezi,la noroc, unde mai afli locuri goale.
Deci, va invit pe domniile voastre sa mai dati o raita si prin Ardeal, ca sa va convingeti ca nu e nici o criza. ;-) Cel putin nu in cultura...
Trimiteți un comentariu