Idei în Dialog, în pragul falimentului
Sorin Ovidiu Vîntu, patronul trustului Realitatea-Caţavencu, care deţine şi revista Idei în Dialog, renunţă la editarea acesteia - scrie Reporter Virtual. SOV i-o face cadou lui Patapievici, care e puţin probabil să găsească sponsori acum, pe vreme de criză. Părerea mea este că, dacă ştirea se confirmă, ID dispare.
Îmi pare rău de fiecare dată cînd moare o publicaţie culturală şi cu atît mai rău atunci cînd e vorba de una care îmi stîrneşte interesul, chiar dacă avem viziuni diferite. Dar, într-un fel era de aşteptat să se întîmple astfel cu ID, de vreme ce SOV a renunţat la toate publicaţiile de nişă, de la Bucătăria pentru toţi la Tabu. În plus, ID era cam falimentară, cu cele cîteva mii de exemplare vîndute lunar în raport cu cheltuielile importante pe care le avea (potrivit declaraţiei sale de avere, H.R. Patapievici încasa, în calitate de director, un salariu de vreo 6000 lei noi; dar publicaţia plătea şi alţi oameni).
Oricum, e trist că la noi nu există publicaţii culturale care să trăiască din tiraj. Şi cu fiecare astfel de dispariţie rămînem mai săraci.
11 Comentários:
În mod normal Patapievici se află într-un conflict de interese. Cum poate fi şi director ICR, şi lefegiul lui Vântu? Se poate referi Băsescu şi la Patapievici ca fiind tonomat al "mogulilor de presă"? :-)
Oricum devenise o revista slaba. Cred ca se citeau intre ei. Nu este nici o paguba.
Slaba nu era, doar tendentioasa :D
Mi-e ca va cistiga iar Basescu si atunci Pata ramine sef la ICR, deci ICR poate preluat ID. Ce ziceti?
Asa e, si ID devine revista de stat, cum era Pravda pe timpuri. :-)
toti vorbesc de interese politice,dar nu stiu cati si-au facut timp sa citeasca revista..Era singura revista de cultura in sensul propriu al cuvantului,nu doar un spatiu de bagare in seama a semidoctilor.Eeee asta e.Mai misto sa dispara.Unii oameni nu vor mai avea complexe de inferioritate intelectuala :)
e suficient ca o citea corpu negru, ceea ce este o garantie a calitatii acesteia. stampila academica a fost pusa, corpu negru o sa-i cante la 40 de zile, semidoctii o sa se bucure iar elitele neamului, cu corpu in negru, in foaierul teatrului national, o sa o jeleasca. discursul sobru va fi in contrast cu zumzetul tembel al strazii, nesimtitoare la drama culturala a inceputului de secol. ce trist...
Pentru cei care discuta despre IDei:
pentru a o putea judeca ai nevoie de o formatie filosofica solida, dat fiind faptul ca cei care scriau in IDEI (neamtu,cazaban,lavric,bogdan minca si alti profesori de la fac de filosofie, Baumgarten,etc etc). Sigur, cei care scriu propozitii gen "Oricum devenise o revista slaba. Cred ca se citeau intre ei. Nu este nici o paguba." sunt cu totul in afara scrupulelor discursului, ale adevarului si bunului simt intelectual, pt simplul fapt criticile lipsite de argumente sunt injurii, noroi.
Pacat ca Claudiu Tarziu jubileaza in subtext ca a disparut ID.. Ce mult mi-ar fi placut sa intalnesc observatii critice ale lectorilor ID (nici pe siteul lor nu gaseai obs critice) care sa indice detalii, argumente, idei referitoare la ce lipseste revistei.
Va marturisesc ca ma simt uneori intre ortodocsi ca intru-un cuib de talhari!...
@ Anonim (16 apr):
Uneori am impresia ca una citim, alta comentam.
Unde vedeti dvs jubilatia in frazele de mai jos, scrise de mine in postare si reluate aici?
"Îmi pare rău de fiecare dată cînd moare o publicaţie culturală şi cu atît mai rău atunci cînd e vorba de una care îmi stîrneşte interesul, chiar dacă avem viziuni diferite.
Oricum, e trist că la noi nu există publicaţii culturale care să trăiască din tiraj. Şi cu fiecare astfel de dispariţie rămînem mai săraci."
@Claudiu Tarziu: asa este, imi retrag critica pt ca e nedreapta.
Daca e vreo mica rautate prezenta in text, atunci ea vizeaza pe Patapievici, nu revista (ceea ce poate fi justificat).
Anonimul IDeal :)
Despre disparitia ID-ului sunt indreptatiti sa-si dea cu presupusul cei care au priceput ca suntem europeni ca urmare a platonismului, aristotelismului...kantianismului, etc. ID-ul promava unele valori europene autentice. Ma si minunez cum de a rezistat ...atat de mult in aceste vremuri in care sunt promovate falsele valori.
Trimiteți un comentariu