sâmbătă, 30 august 2014

Seara de film: ”În spatele cortinei de fier”

Luni, 1 septembrie a.c., de la ora 21.00, cafeneaua culturală ”La Vulturi” (str. Vulturilor nr. 8, zona Hala Traian) și Asociația ROST vă invită să vizionați filmul ”În spatele cortinei de fier”, un documentar în regia lui Bogdan Mustață, după un scenariu de Alin Mureșan.


Filmul urmărește procesul de instaurare a comunismul în România - prin violență și teroare -, în perioada 1944-1951, punctînd principalele moduri prin care s-a produs schimbarea de regim: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale și decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.
Intrarea este gratuită.

marți, 26 august 2014

Eveniment delicios ”La Vulturi”. Și bio :)

Dragi prieteni, joi, 28 august a.c., de la ora 17.30, cafeneaua culturală La Vulturi (str. Vulturilor nr. 8, zona Hala Traian) vă invită la un eveniment delicios: degustare de prăijturi de casă. Toate preparatele vor avea ingrediente eco sau raw vegan.

Evenimentul "Degustare de prăjituri ", la fel ca toate celelalte organizate sub acoperișul și prin grija cafenelei culturale "La Vulturi", este un prilej de întîlnire a spiritelor înalte, care, implicit, au și bun gust  
Ieșiți din cenușiul cotidian pentru un ceas, două, în compania unor oameni care vă seamănă și cu care puteți lega prietenii trainice și împărtăși bunătățuri gastronomice, bahice și culturale    
Vă așteptăm, ca de fiecare dată, cu mult drag și cu bucurie!


sâmbătă, 23 august 2014

Seara de film: Despre Sfîntul Ardealului

Luni, 25 august a.c., de la ora 21.00, cafeneaua culturală ”La Vulturi” (str. Vulturilor nr. 8, zona Hala Traian) vă invită să vizionați filmul ”Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, un documentar în regia lui Nicolae Mărgineanu. 

”Părintele Arsenie Boca - pictor de suflete și de biserici, apostol și profet al neamului românesc, o personalitate de icoană într-un film document.“

Intrarea la film este gratuită.


luni, 11 august 2014

Interviu cu un rocker ortodox: PAUL ”SLAYER” GRIGORIU

Paul "Slayer" Grigoriu este un tânăr muzi­cian rock, scriitor de poezie şi proză ficţio­nală, dar şi de eseuri pe teme creştin-orto­doxe. 

Dezinhibat şi chiar provocator pe alocuri, de la îmbrăcăminte şi până la supranumele pe care şi l-a luat, el încearcă să spargă tabuuri şi să deschidă ochi. Cu toată "furia" lui, pentru Paul, credinţa se află, însă, pe locul întâi, şi vede convertirea lui la ortodoxie ca pe o minune dumnezeiască. Crede că e datoria sa de creştin să le împărtăşească lumina şi altora, aşa cum se pricepe mai bine, prin cuvânt sau acorduri de heavy metal. 

Paul Grigoriu nu trăieşte nici din muzică, nici din scris, ci din truda de traducător şi interpret din engleză şi din germană - ceea ce arată că rebelul poate fi şi disciplinat, şi foarte organizat.

Vă invit să citiți un dialog folositor cu el în Formula As. Iată cîteva afirmații care vă pot deschide gustul:

# ”Trebuie să recu­nosc că am gust pentru provocare şi mă gân­desc că, în general, dacă îi iriţi pe oameni, ai şan­se să-i pui şi pe gânduri. Cineva enervat de a­ceas­tă semnătură s-ar pu­tea apuca să şi citeas­că articolul pe care îl public sub ea, eventual ca să mă combată, şi poa­te ar cădea pe gân­duri, ceea ce e destul de mult.

Altfel, una dintre principalele trăsături ale aşa-numitei educaţii rock care mi s-a întipărit în personalitate este că îmi pasă foarte puţin de ce spun cei din jur, atâta vreme cât eu nu le ofer prilejuri reale de smin­teală.


Eram mai degrabă interesat de credinţă, decât propriu-zis credincios. Paradoxal, la noi în liceu, la ora de religie, care era opţională, participau mai ales rockerii. Cu plete, tricouri şi cercei în ureche. Toată gaşca noastră de rockeri era interesată de spiritua­li­tatea creştină. Sigur că asistam la orele de religie cu ochii adolescenţilor neîmbisericiţi, dar cu o curiozitate reală. Creştinismul era, de altfel, unul dintre princi­palele noastre subiecte de discuţii, şi în restul timpu­lui. 

Nu poţi spune că rockul e satanist, nici că e creştin, nici că e de stânga, nici că e de dreapta, deşi manifestări pe toa­te aceste direcţii au fost şi sunt.

# Am mare evlavie la Maica Domnului, la Sfântul Serafim de Sarov, la Cuviosul Siluan Athonitul, la Cuviosul Porfirie Kavsokalivitul, un sfânt contemporan, canonizat anul trecut, pe care îl simt ca pe un bunic, la sfântul Atanasie Athonitul, la Sfinţii Martiri Brâncoveni, prin exemplul pe care l-au dat, şi care îi arată ca pe nişte vârfuri ale di­mensiunii spirituale pe care le poate atinge acest neam; iar pentru mine este foarte importantă legătura dintre credinţă şi neam. În plus, pe mine mă cheamă şi Radu, iar de ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni, mai am o zi de nume, pentru că pe unul dintre fiii voievodului îl chema Radu. Aceşti sfinţi, cu toţii, m-au schimbat câte puţin. Dar îi iubesc şi pe alţii, mulţi, pentru diferite alte motive.”



Seara de film: ”Undeva în Est”, de Nicolae Mărgineanu

Astă seară, de la ora 21.00, cafeneaua culturală ”La Vulturi” (str. Vulturilor nr. 8, zona Hala Traian) vă invită să vizionați filmul ”Undeva în Est”, de Nicolae Mărgineanu. O poveste din rezistența armată anticomunistă spusă, cu mijloace cinematografice, chiar la începutul anilor 90. Unul dintre filmele de pionerat despre istoria noastră sub comunism. O piesă în dosarul comunismului, chiar dacă e vorba despre un film artistic, pentru că această peliculă este inspirată din fapte reale. Din distribuție fac parte Maria Ploae și regretatul Călin Nemeș. 
Intrarea la film este gratuită


miercuri, 6 august 2014

Prioritate pentru normalitate

Aglomerația de candidați la președinție pe partea dreaptă, eliberează banda stîngă pentru unicul candidat al Stîngii. Monica Macovei, Cristian Diaconescu, Klaus Iohannis (dacă nu e declarat incompatibil de instanță) sau Cătălin Predoiu și Călin Popescu Tăriceanu au de împărțit o zestre de vreo 30 de procente. Tăriceanu e favorizat de sprijinul masiv și disperat al Antenelor, candidatul ACL – care va fi acela – are o susținere partinică mai mare, deci aceștia doi vor obține cele mai multe procente. Dar suficiente pentru ca unul dintre ei să ajungă în turul doi? Puțin probabil. Iar dacă în turul doi vom avea de ales între Ponta și Tăriceanu, e ca și cum am avea de ales din nou între Iliescu și Vadim, între două boli incurabile. 
Ponta are asigurate vreo 43% deja, iar dacă mai plusează cu populisme ”de dreapta”, ar putea să-și asigure victoria din primul tur. Văd că nici un scandal nu-l șifonează în ochii electoratului; se menține în topul preferințelor la vot, în ciuda tuturor ticăloșiilor făcute în trei ani de guvernare.
”Dreapta” comite aceleași greșeli care au mai costat-o în istoria post-decembristă. Motivate de aceleași beteșuguri: vanitate excesivă și nejustificată, interese subterane, prostie crasă. Dacă mai punem la socoteală și trădătorii…
În aceste condiții, nu pot să am nici o simpatie pentru cei care candidează deși știu că n-au nici o șansă, chiar dacă le pot aprecia unele calități personale și realizări de interes public.
Prioritatea pentru toți oamenii normali la cap din țara asta este acum să-l oprească pe Ponta. Indiferent cine va ajunge la Cotroceni în afară de el, va fi mai bine. Nici unul nu e atît de iresponsabil, de rău-intenționat, de corupt moral și de lipsit de orice repere că omul ăsta. Nici unul nu ar avea cum cumula toată puterea în mîna lui.
Candidatura lui Ponta este ultima mare carte pe care o mai are de jucat mafia comunisto-securistă. Dacă o pierde și pe asta, în cîțiva ani, se va face mare curățenie în România. Totodată, acum este în discuție, la fel ca la începutul anilor 90, direcția de mers a României. Nu fiți surprinși! Drumul spre Vest nu este ireversibil. Știu, Vestul nu e raiul. Totuși, Estul e iadul! Fără nici o îndoială.

duminică, 3 august 2014

Seara de film: "GEORGE MANU. Rectorul din Zarca Aiudului"

Cafeneaua culturală "La Vulturi" (str. Vulturilor nr. 8) vă invită luni, 4 august a.c., de la ora 21.00, la vizionarea filmului "George Manu. Rectorul din Zarca Aiudului", în regia lui Nicolae Mărgineanu. După film, vom vorbi pe tema acestuia cu cîţiva foşti deţinuţi politici.
Intrarea este gratuită. 
Documentarul vorbeşte despre viaţa şi sfîrşitul martiric al unuia dintre marii savanţi români interbelici. 
George Manu, un strălucit fizician, a fost condamnat în 1948 la muncă silnică pe viaţă de către autorităţile comuniste, pentru apartenenţa sa la Mişcarea Legionară. 
A fost întemniţat la Aiud, unde a devenit un izvor nesecat de cunoştinţe pentru ceilalţi deţinuţi politici, pe care i-a ajutat să supravieţuiască sumbrului univers concetraţionar prin refugiul în lumea cunoaşterii. 
I s-a propus eliberarea, pentru a lucra la centrul nuclear sovietic de la Dubna, în schimbul renunţării la idealurile şi crezurile sale, dar a refuzat categoric, la fel cum a făcut-o şi pe patul de moarte, cînd i s-a propus să se "reeduce" şi să intre în slujba regimului comunist pentru a i se da tratamentul salvator. 
A murit în închisoare, iar trupul i-a fost aruncat în groapa comună de la Rîpa Robilor.


Fotografii de la expoziţia de tablouri şi bijuterii a Cameliei Ionescu Popa

Trebuie să vedeţi expoziţia asta de la cafeneaua culturală La Vulturi (pînă pe 11 august). Şi poate o să vreţi ceva şi pentru acasă. Tablouri excepţionale şi bijuterii unicat făcute de mînă de artist. Preţurile sînt ca pentru oameni cu carte şi cu gust, moderate.


În aşteptarea deschiderii.


Partea de librărie a cafenelei.

Un bar cu aer de Bucureşti vechi.

Camelia Ionescu Popa vorbind despre bijuteriile sale din pietre semipreţioase şi ceramică pictată, unicat.

Expoziţia se întinde şi în sala de la etaj.

Iconarul Ioan Popa, soţul Cameliei Ionescu Popa. 




Camelia Popa şi curatorul Mădălina Mirea.

Vernisajul expoziţiei.





Adela Ioana, managerul cafenelei culturale La Vulturi şi Camelia Ionescu Popa.



sâmbătă, 2 august 2014

Monahul Valerian (Dragoş) Pâslaru a fost preoţit azi

Veste bună de la Rm. Vîlcea. Azi, la Catedrală, IPS Varsanufie, noul arhiepiscop al locului, l-a hirotonit întru preot pe monahul Valerian (Dragoş) Pâslaru, pustinicul de la Pătrunsa, fost mare actor. Zîmbesc la gîndul că, în urmă cu doar cîteva săptămîni, părintele Valerian mi-a spus într-un interviu pentru Formula As că nu vrea să se preoţească, pentru că e prea bătrîn şi n-ar face faţă acestei misiuni. Dumnezeu însă a vrut altceva. Şi mă bucur, pentru că vrednic este!
A fost o ceremonie fără mare fast, dar plină de căldură şi har, după cîte mi-au povestit cei prezenţi. 
La slujbă au participat şi actorii Manuela Hărăbor, Magda Catone şi Claudiu Bleonţ.
Mai jos redau cîteva fotografii făcute de prietena Oana Aron, căreia îi mulţumesc în mod deosebit.