duminică, 29 iunie 2014
vineri, 27 iunie 2014
Trupa folk "Acum" vine "la Vulturi"
Publicat de Unknown la 14:27 0 comentarii
Etichete: cafeneaua culturala La Vulturi, concert, folk, Trupa Acum
Artigos Relacionados:marți, 24 iunie 2014
COMUNISMUL, DIN NOU LEGITIMAT ?
UPDATE (27 iunie 2014)
SIGHET – MARTIRILOR ANTICOMUNIŞTI LE ESTE REFUZATĂ CINSTIREA
Publicat de Unknown la 19:15 1 comentarii
Etichete: corectitudinea politica, istorie recentă, miscarea legionara, rezistența anticomunistă, sfintii inchisorilor
Artigos Relacionados:sâmbătă, 21 iunie 2014
A doua seară de film la cafeneaua culturală ”La Vulturi”
Publicat de Unknown la 15:16 0 comentarii
Etichete: asociatia Rost, cafeneaua culturala La Vulturi, Evadat din Gulag, seara de film
Artigos Relacionados:sâmbătă, 14 iunie 2014
Seară de film la cafeneaua culturală ”La Vulturi”
Dragi prieteni, cafeneaua culturală ”La Vulturi” (str. Vulturilor nr. 8) vă invită sîmbătă seară, 14 iunie, ora 20.30, la film. Vom difuza documentarul ”Cuibul de cuci” (1999), de Cătălin Apostol, un film cu multe premii (Marele premiu, Festivalul studenţesc Hyperion; Premiul Media Pro pentru documentar; Premiul pentru Documentarul Românesc, Astra Film Fest, 2000; Premiul Pentru Film Documentar "Paul Călinescu", CineMAiubit, 2003) despre lumea nebună şi nebunia unei lumi care ne este necunoscută celor mai mulţi dintre noi. Un film făcut cu tandreţe, empatie şi bună curiozitate, care te pune pe gînduri.
Publicat de Unknown la 00:12 0 comentarii
Etichete: cafeneaua culturala La Vulturi, Catalin Apostol, documentar, eveniment cultural, seara de film
Artigos Relacionados:miercuri, 11 iunie 2014
Onor eugeniştilor şi infanticizilor
Scrisoare deschisă către Universitatea Bucureşti
Publicat de Unknown la 10:28 0 comentarii
Etichete: dr. Pavel Chirila, eugenie, Julian Săvulescu, miscarea pro-life, ortodoxie, scrisoare deschisa, Universitatea Bucuresti
Artigos Relacionados:marți, 10 iunie 2014
Ca să ne lămurim. A lămuri, lămurire, lamura neamului...
Publicat de Unknown la 14:15 0 comentarii
Etichete: cafeneaua culturala La Vulturi, evenimente culturale semnificative, noua elita conservatoare
Artigos Relacionados:Primele evenimente ale cafenelei culturale "La Vulturi"
Cafeneaua culturală "La Vulturi" vă invită la vernisajul expoziţiei „Black & White Feelings” de Gina Buliga şi Cristina Ţintă, miercuri, 11 iunie 2014, ora 19:00.
Tot mâine, "La Vulturi" vă invită şi la „Oracol” - un one woman show, cu Graţiela Bădescu, despre femeia contemporană în relaţie cu iubirea şi identitatea proprie. O mărturie, un love-story colectiv care s-a născut din energiile oraşului. O producţie lorgean Theatre, „Oracol” a avut până acum peste 30 de reprezentaţii, în 7 oraşe, fiind văzut de peste 1000 de spectatori în spaţii neconvenţionale.
La intersecţia dintre eveniment şi spectacol, la despărţirea de introspecţie şi jurnal, "Oracol" aduce o poveste de dragoste de secol XXI. Performance-ul porneşte de la un text poetic care vorbeşte despre dragostea necondiţionată. "Oracol" este un poem urban, o mărturie, un love-story colectiv care s-a născut din energiile oraşului. S-a întâmplat să se îndrăgostească toate femeile din oraş în acelaşi timp. În aceeaşi zi. La aceeaşi oră. Şi să se întâlnească. Şi să-şi vorbească. Şi să se nască un text magic – Oracol – care a căpătat o formă într-un laptop al insomniilor şi ceştilor de cafea ale Rucsandrei Pop. Şi apoi s-a întâmplat să capete o formă “de spus mai departe prin viu grai” în insomniile şi ceştile de cafea ale Graţielei Bădescu.
Data: Miercuri, 11 iunie 2014, ora 20:30.
Adresa: Strada Vulturilor 8, Bucureşti
Publicat de Unknown la 11:09 0 comentarii
Etichete: asociatia Rost, cafeneaua culturala La Vulturi, eveniment cultural, expozitie de fotografie, Grupul Filos
Artigos Relacionados:luni, 9 iunie 2014
Prispa de lut
Prispa este răcoroasă, ca o binecuvântare, în verile fierbinţi, care nu ocolesc nici aşezările de pe dealurile Moldovei. Este prispa Casei Mari, adică a două odăi largi, separate de locuinţa de zi cu zi a bunicilor mei materni şi ţinute „de bune", pentru petreceri sau priveghiuri de familie, pentru primit preotul cu Boboteaza şi găzduit musafirii vara, căci iarna e aproape imposibil să le încălzeşti.
În casa asta, înaltă-înaltă, aşezată cu faţa spre răsărit şi văruită cu alb pe dinafară şi pe dinăuntru, pe când aveam 8 - 9 ani, am descoperit biblioteca unchilor mei. În camera dinspre stradă, cea considerată "sufrageria" - în care nu aveam voie să intru şi în care mă strecuram totuşi, uneori, avid după mirosul de tei, busuioc, lavandă sau alte plante, bune de ceaiuri şi uleiuri vindecătoare, puse la uscat pe masa din mijloc -, era un perete acoperit cu cărţi. Cele mai multe, din "Biblioteca pentru toţi". Am început să citesc câte una, pe furiş, pentru că bunica spunea despre citit că e semn de lene. Dar eu citeam de dor. Un dor sfâşietor, de părinţi, mă cuprindea în lungile vacanţe de vară. Ai mei mă lăsau acolo, ca fiind cel mai mare dintre copii şi mai de trebuinţă la muncile câmpului. Dorului acestuia îi erau interzise lacrimile, pentru că eram "bărbat" şi bunicul, odată mă lua în tărbacă, aşa cum numai el ştia, de îmi reprimam orice suspin. Dorul acesta nu putea fi ostoit cu parfumul unei bluze a mamei sau cu mirosul de soare al unei cămăşi a tatei, pentru că nici mama, nici tata nu-şi uitau vreo haină la bunici. Dorului acestuia îi era refuzat alintul la telefon, căci un asemenea aparat nu se inventase încă în Româneşti, la începutul anilor '80. Ca să-mi mai stâmpăr tristeţile, îmi încordam auzul să prind orice zgomot de maşină de la kilometri distanţă. Dar la Româneşti era eveniment local când ajungea un autoturism. Singurul motor de maşină era al dubei cu muncitori care pleca dimineaţa la 5 şi venea seara la 6 de la Moineşti. Pentru că zile întregi nu auzeam nici o maşină mică, mă mulţumeam să le număr pe cele care treceau pe şoseaua naţională de la Enăcheşti, satul de dincolo de Tazlău, pe care îl zăream din grădina noastră. Speram că tot numărând, voi vedea, în cele din urmă, şi Skoda verde a tatei. Însă, pasămite că maşinile verzi erau pe cale de dispariţie... Ochii mă usturau de concentrare până ce şirul neîntrerupt de maşini devenea un fir scânteietor, care tăia cerul deasupra luncii Tazlăului. Şi din el se desprindea atunci o Skoda verde, care plutea o clipă în aer, ca apoi să se stingă în albastrul calm al cerului.
Părinţii nu-mi scriau niciodată şi nici nu o puteau anunţa pe bunica când veneau după mine. Erau mereu grăbiţi, cu treburi prin ţară, mă puteam trezi cu ei în ogradă oricând. Iar aşteptarea fără orizont mă umplea şi mai mult de nelinişte şi nerăbdare. Obosit de dor, aş fi vrut să mă las pradă lui, să mă sfâşie, să mă topesc în el. Mă gândeam că poate astfel mă voi întâlni în dorul meu cu dorul părinţilor mei pentru mine. Dar dorul devenea de la zi la zi mai dureros, până când ceva se rupea în coşul pieptului şi simţeam cum mă prăbuşesc într-un hău fără fund, dinăuntrul meu. Încetam să mai vorbesc şi să mai mănânc, înţepeneam pe băncuţa din faţa porţii, cu ochii ţintă pe drum, spre Cooperativă, într-acolo de unde venea de obicei Skoda verde. Nu vedeam nimic, oricum, din pricina lacrimilor, care îmi curgeau fără oprire, pe obraji.
Atunci şi numai atunci, bunica făcea ce făcea, poate vreun descântec, cu fiertură de plante şi gheare de cocoş alb, la miezul nopţii, ori altă magie, iar mama şi tata apăreau a doua zi, să mă ia acasă.
Aşadar, dorul nu putea fi ogoit în nici un fel. Şi îmi rămânea numai să-l trăiesc pe deplin, până la faza de catalepsie, sau să fug de el. Desigur, îmi surâdea mai mult evadarea din ghearele lui şi, la un moment dat, am găsit şi felul în care s-o fac.
Prispa Casei Mari era covorul meu fermecat, purtat unde, vorba ceea, nici cu gândul nu gândeam, de suflul puternic al cărţilor din biblioteca unchilor mei. Cât mă scufundam "Douăzeci de mii de leghe sub mări", salvam onoarea reginei, dimpreună cu "Cei Trei Muschetari", ori îi apăram pe apaşi, alături de "Winnetou", eram pus la adăpost de nemilosul dor. Intrat cu totul în poveste, nu mai eram băieţelul cu părul cârlionţat şi pantaloni scurţi, chinuit de dorul de părinţi, ci un erou adevărat, capabil de fapte incredibile. Eram omul cu o sută de vieţi. Eram bărbatul curajos, iubit, puternic, admirat, temut, invidiat, vânat, dar mereu învingător, chiar şi în moarte. Eram toate personajele principale ale cărţilor pe care le deschideam. Şi mai mult decât atât, eram toate personajele pe care mi le imaginam după ce închideam cartea. Căci am înţeles repede: cărţile erau numai o cale spre o lume care aştepta să fie cucerită. O lume a plăsmuirilor, care îmi stătea la îndemână, pentru că dacă îmi plăcea ceva mai mult decât cititul, era să inventez poveşti.
Câţiva ani mai târziu, într-o astfel de vară, încercând să-mi strunesc dorul de părinţi pe prispa Casei Mari, am început să scriu. Se adunaseră prea multe vieţi nespuse în mine, iar eu le puteam trăi pe toate, scriindu-le. Şi astăzi mă apăr la fel de câte un dor fără leac.
Text publicat în Formula As.
Publicat de Unknown la 20:39 2 comentarii
Etichete: amintiri din copilarie, Enescu, Formula As, literatura, Tescani
Artigos Relacionados:RĂZVAN CODRESCU: SIC CREDO
Publicat de Unknown la 11:10 0 comentarii
Etichete: carte, Editura Christiana, interviu, Razvan Codrescu
Artigos Relacionados:duminică, 8 iunie 2014
A adormit întru Domnul gheronda Gheorghe Kapsanis
Starețul Gheorghe. Foto: George Crăsnean |
Publicat de Unknown la 21:26 0 comentarii
Etichete: Gheorghe Kapsanis, Manastirea Grigoriu, Sfîntul Munte Athos
Artigos Relacionados:Pentru că eşecurile lui Băsescu trebuiau să poarte un nume...
Publicat de Unknown la 03:08 0 comentarii
Etichete: alegeri, dreapta, Elena Udrea, Miscarea Populara, PDL, politica romaneasca, Traian Basescu
Artigos Relacionados:vineri, 6 iunie 2014
O carte care desfiinţează monopolul Stîngii asupra interesului pentru ecologie
Publicat de Unknown la 11:46 0 comentarii
Etichete: asociatia Rost, Dreapta crestina, ecologie, Editura Rost, lansare de carte, teologie
Artigos Relacionados: