miercuri, 25 martie 2015

Dezbatere: "Internet – religia mea". Cu Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi Iulian Comănescu

Ceainăria-Librărie-Galerie "Casa cu Rost" vă invită miercuri, 1 Aprilie a.c., ora 18.30, la dezbaterea “Internet – religia mea”. Punctul de plecare este cartea Facebook - Fabrica de narcisism, de Teodor Baconschi, iar discuţia se va axa pe felul în care influenţează comunicarea on-line, în general, şi reţelele sociale pe internet, în special, mentalitatea colectivă şi, implicit, comportamentul uman, înfruntarea de idei, “războiul” cultural, deciziile politice etc. Este comunicarea pe internet o nouă “religie”? Ce predomină în animarea reţelelor sociale: libertatea sau credinţa? Ce caută conservatorii pe internet? Cît de avantajată este viziunea progresistă odată cu dezvoltarea comunicării on-line? – iată doar cîteva întrebări la care vor căuta să răspundă Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi Iulian Comănescu.
Întîlnirea va fi moderată de subsemnatul. 

La eveniment, veţi putea cumpăra volumul Facebook - Fabrica de narcisism, pe care veţi primi autograf de la autor.
Intrarea este liberă.
Adresa “Casei cu Rost”: Calea Victoriei 155, bl. D, Tronsonul 8 (intrarea se face prin str. Buzeşti, vizavi de Agenţia Tarom, între farmacia Sensiblue şi banca Credit Agricole).


luni, 23 martie 2015

O expoziţie mai puţin obişnuită la Mogoşoaia

Miercuri, 25 martie, orele 16.00, la palatele brâncoveneşti de la Mogoşoaia, în sala Cuhnia, va avea loc deschiderea unei expoziţii icoane care aparţin unei întregi catapetesme. Pictori: Ioan şi Camelia Popa. Prezintă părintele lector univ. dr. Jan Nicolae, istoricii de arta Doina Mândru şi Mădălina Mirea.



Catapeteasma euharistică – prag pascal al Împărăţiei


Biserica “Sfinții Mucenici Brâncoveni şi Sfinții Ioani (Botezătorul, Teologul și Gură de Aur)” de la Alba Iulia are o poveste specială, a cărei derulare cuprinde un întreg deceniu, 2005-2015, beneficiind de dezbaterea arhitecturală şi iconologică de după 1989 din spaţiul cultural şi eclezial românesc. Biserica reprezintă un manifest teologic şi estetic, rafinata sa coregrafie arhitecturală şi iconologică stând sub semnul regăsirii unui ethos euharistic şi duhovnicesc specific creştinismului primar, dar şi al conexiunilor locale cu reînnoirea euharistică şi filocalică, dezvoltand o viziune plastică de sinteză simbolică în zona universală a arhetipurilor.
Întregul ansamblu al altarului format din iconostas, proscomidiar şi uşa de ieşire a altarului stă sub pecetea teologiei euharistice ioaneice.
Morfologia acestui unicat arhitectural  cerea o atenţie specială dedicată formei iconostasului care a fost conceput şi realizat de artistul plastic Virgil Scripcariu (n. 1974) încadrându-se în aceeaşi orientare euharistică a întregului edificiu, partea de sus fiind în forma buzei unui potir, privit din profil, care-şi revarsă preaplinul în naos, iar întreaga sa elaborare încearcă să îmbine mai multe tipologii reconciliate euharistic în imaginea lui Hristos ca noua Catapeteasmă a Templului eshatologic[1] (cf. Evrei 9): potir, ecran mistagogic, viţă (arbore) a lui Iesei, norul de martori, vedenia Împărăţiei, înălţimea sa fiind exact până la piedestalul de sub picioarele Orantei din absida altarului, dispus pe circa 4 metri. Urzeala hermeneutică a diferitelor tipologii este asigurată printr-o textură preţioasă formată din miezuri şi peceţi liturgice gravate pe trupul catapetesmei: Via Domnului; Ciorchinele milostivirii; Viţa lui Iesei; Frângerea pâinii; Paharul binecuvântării; Catapeteasma zilei a opta; Har peste Har; Norul slavei; Nor de martori. Din punct de vedere practic, iconostasul ţine loc şi de veşmântar, ducând la regăsirea dimensiunii iconice şi eshatologice a înveşmântării sacerdotale. De asemenea, înscrisurile din ciclul Deisis „Nu mai au vin” (Maica Domnului) şi “Iată, Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Sf. Ioan Botezătorul), ca şi prezentarea Crucii de tâmplă ca şi carte a vieţii lui Iisus Hristos, Mielul junghiat de la întemeierea lumii (Apoc. 13, 8), sunt embleme ale misticii nupţiale euharistice.

Icoanele tâmplei, executate de pictorul Ioan Popa împreună cu soţia sa, Camelia Popa, în stare binecuvântată, vor fi dispuse pe două etaje iconografice: în cel dintâi icoanele împărăteşti Hristos Viţa şi Maica Domnului cu Pruncul Iisus purtând un ciorchine de strugure (Weintrauben Madona), o formă de inculturare a Evangheliei în Ţara vinului cu hotarul său de la Alba Iulia, și icoanele de hram: Sfinții Mucenici Brâncoveni şi Sfinţii Ioani – Botezătorul, Evanghelistul şi Hrisostomul; etajul al doilea cuprinde prăznicarul de tâmplă într-o subtilă şi curajoasă abordare plastică, iar in mijlocul lor va sta icoana „Hristos în slavă”, trecând dincolo de catapeteasma zilei a opta. Pandantul acestei imagini centrale va fi în lăuntrul altarului, pe spatele catapetesmei,  icoana Preascumpului Sânge al lui Hristos, încadrată de Părinţi ai Bisericii din cele mai importante tradiţii culturale, greacă, latină şi siriacă. Se distinge între aceştia Sf. Grigore Palama purtând un înscris omiletic euharistic: „Pâinea aceasta este ca o catapetesamă” (Omilia 56).
La bază, dedesubtul celor patru icoane ale primului registru iconografic al iconostasului, vor fi stilizate patru simboluri aviforme: pelicanul (Hristos), cloşca (Biserica, după modelul de la biserica ierusalimiteană Dominus flevit), vulturul sau păunul (Brâncoveanu) şi fenixul (Ioanii). Uşa laterală de la altar va avea aceeaşi stilistică, dar va fi legată de tema Crucii ca teasc mistic.


lector univ. Jan Nicolae

Parohul Bisericii “Sfinții Mucenici Brâncoveni şi Sfinții Ioani (Botezătorul, Teologul și Gură de Aur)” de la Alba Iulia

Războiul împotriva creştinismului. Încununaţi martirii!

La Editura "Babel" din Bacău tocmai a apărut un nou volum (colectiv) despre mărturisitorii creştini din perioada comunistă: Războiul împotriva creştinismului. Încununaţi martirii!
Cartea, în 162 de pagini, format de buzunar, este alcătuită dintr-o serie de eseuri (între care şi un mic text al subsemnatului) care ţintesc să arate de ce lupta împotriva comunismului a fost mai ales una spirituală şi de ce aceia care s-au jertfit în acest război trebuie canonizaţi de Biserica Ortodoxă. 
Volumul costă doar 15 lei şi poate fi comandat, deocamdată, numai la editură: Str. Letea nr. 30 bis, Bacău, jud. Bacău (cu menţiunea pe plic: Pentru dl. Ionel Rusei). Bonus, veţi primiţi o icoană cu Sf. Arh. Mihail, aceeaşi cu cea de pe coperta cărţii.



marți, 17 martie 2015

Programul manifestărilor la "Casa cu Rost" în următoarea săptămînă

"Rost de bucurie" - Tîrg de produse handmade, bio şi tradiţionale

În perioada 20-22 Martieorele 10.00 - 21.00, organizăm tîrgul primăverii "Rost de bucurie", cu expozanţi de produse handmade, bio şi tradiţionale. 
Vă aşteptăm cu multe surprize plăcute!

Atelier: decoraţiuni de Paşti din ceramică
Vineri, 20 Martie, de la ora 18:30, vă aşteptăm să învăţăm împreună să facem decoraţiuni de Paşti din ceramică, sub îndrumarea Cameliei Boerescu Tutulan.
Cost: 30 de lei, cu toate materialele incluse în preţ. 
Atelier pentru copii şi adulţi.


Atelier: cusături pe ii

Sîmbătă, 21 Martie, de la ora 14.00, vă invităm la un nou atelier de cusut ii, sau, cum ne place nouă să le numim, straie împărătești
Într-o atmosferă caldă, amicală, în aburi de ceai bun, din plante înmiresmate şi arome de fursecuri de casă, veţi deprinde minunata artă a cusăturilor tradiţionale, sub îndrumarea bunelor noastre prietene Roxana Maria Vizanti şi Ana Maria Trandafir. Un atelier pentru adulţi şi copii!
Preţul atelierului: 30 leiMaterialele necesare sînt incluse în preţ.

Atelier: pictură de icoane

Sîmbătă, 21 Martie a.c., ora 11.00, vă aşteptăm la atelierul de pictură al Cameliei Ionescu Popa, care vă va iniţia în pictura de icoane. Doar 10 locuri sînt disponibile, aşa că ar trebui să vă faceţi rezervare.
Cost: 50 lei. Preţul include şi materialele necesare.

Atelier: design floral

Tot sîmbătă, 21 Martie, dar de la ora 17.00, urăm primăverii ”bun venit” cu un nou atelier de design floral, colorat şi frumos parfumat. Sub îndrumare a specialiştilor de la florăria ”Miozotis”, vom învăţa să facem aranjamente florale, să tăiem, curăţăm şi îngrijim florile, combinaţii ideale de culori, combinaţii care ar trebui evitate şi tehnica realizării aranjamentelor florale cu burete.
Veţi pleca acasă cu aranjamentul realizat şi cufărul utilizat.
Cost: 75 lei (cu plata a 50% în avans). Materialele sînt asigurate de organizatori.



Atelier: ciocolată fără foc

Marţi, 24 Martie, ora 18.30, la primul Atelier de ciocolată raw. Un atelier foarte util şi gustos, în aceeaşi atmosferă plăcută pe care o ştiţi. 
Costul participării: 45 de lei. Ingredientele sînt incluse în preţ. Vă aşteptăm cu bucurie!

Pentru detalii şi rezervări la oricare dintre evenimente, apelaţi la telefoanele: 0734131377 sau 0770310350

Adresa noastră: Calea Victoriei nr. 155, bloc D1, tronson 8, interfon 3; intrarea se face prin str. Buzeşti, peste drum de Agenţia Tarom.

duminică, 15 martie 2015

"Casa cu Rost" la "Universul credinţei" de pe TVR1

Despre "Casa cu Rost" şi primul său seminar, la emisiunea "Universul credinţei" de pe TVR 1, de la minutul 14 şi 29 de secunde. Mulţumim realizatorului Rafael Udrişte!

vineri, 13 martie 2015

Taclalele ne mănîncă viaţa

Vorbăria este un simptom al superficialităţii şi o practică a risipirii. Cei care vorbesc foarte mult sfîrşesc prin a nu mai comunica nimic. Pentru a avea ce să comunici ai nevoie să te încarci: prin observaţii asupra oamenilor, a mediului înconjurător şi a faptelor, prin lecturi şi introspecţie. Cînd eşti preocupat să verbalizezi la nesfîrşit banalitatea, faptul divers şi gîndul minor, nu-ţi mai rămîne timp şi tihnă pentru reflecţie serioasă şi, în directă consecinţă, pentru acţiuni importante. Aluneci ca pe gheaţă pe realitate şi pe măştile oamenilor pe care îi întîlneşti. Iar urmările pot fi dintre cele mai neplăcute. Cum ar fi incapacitatea de a analiza corect situaţii şi comportamente, ori pierderea credibilităţii.
Trăim într-o epocă a vorbăriei, înlesnită de mijloacele de comunicare şi provocată în mare măsură de ritmul trepidant al vieţii, cu care ne iluzionăm că ţinem pasul „comunicînd”. Stăm de vorbă la telefon, pe chat, pe forumuri online sau faţă în faţă, ceasuri întregi din viaţa noastră. De cele mai multe ori fără să rămânem cu informaţii esenţiale, fără folos sufletesc şi fără măcar o urmă de bucurie. Măcinăm vorbe goale, obosind să ne auzim.

Pentru discuţiile fără importanţă, dar care ne consumă atîta energie zilnic, noi avem o vorbă: „a sta la taclale”. Şi nu întîmplător cuvîntul tacla vine din turcescul takla, care înseamnă tumbă. Facem tumbe verbale pînă ameţim. Dacă nu putem renunţa, ar trebui măcar să luăm cîte o pauză din cînd în cînd. 

miercuri, 11 martie 2015

Nou apel către Parlament: Nu ne osîndiţi eroii, sfinţii şi martirii! Şi nu mutilaţi cultura română!

UPDATE (21 Martie 2015)

Apelul nostru are deja susţinerea a peste 2.000 de români (pe petiţii online). 
Ieri am avut bucuria de a primi şi semnăturile unui nou grup de artişti şi intelectuali de primă clasă, care au ţinut să-şi exprime astfel susţinerea pentru eroii, martirii şi sfinţii noştri din timpul regimului comunist.
Vă mulţumim tuturor!

Gheorghe Zamfir              
Conf. univ. Dacian Andoni
Anca Iordănescu               
Dr. Haralambie Şerb
Dr. Dan Băltăreţu               
Doina Şerb
Cristina Băltăreţu              
Vlad Şerb
Prof. Adrian Pârvu
Silvia Radu
Arh. Irina Pârvu                    
Ştefan Naghiu
Maria Pârvu
Constantin Naghiu
Elena Pârvu
Prof. Horea Paştina                                                       
Emilia Pop
Prof. Mihail Sârbulescu                                                                                                
Ioana Diaconescu

Prof. Constantin Flondor

UPDATE:

Acum puteţi semna şi o petiţie online, aici.
Vedeţi conţinutul proiectului de lege la care ne referim şi stadiul lui (adoptat la Senat, în lucru la Camera Deputaţilor) aici.

Din pricina incidentului de ieri, calificat în presă drept “scandal cu legionari la Parlament”, în dezbaterile asupra proiectului de lege antilegionar de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor nu s-a mai ajuns la prezentarea următorului apel semnat de mai multe asociaţii şi fundaţii. Îl facem cunoscut pe această cale opiniei publice, în speranţa că societatea românească va înţelege care este adevărata miză a acestui proiect de lege şi gravele sale implicaţii asupra etosului românesc. Românii ar trebui să privească dincolo de apariţiile zgomotoase şi intens mediatizate ale unor grupuscule nereprezentative, care preferă ostentaţia unei participări prin argumente pertinente la o dezbatere pe o temă extrem de delicată. 


Apel


Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Apelăm la conştiinţa dvs. într-o problemă de interes naţional: proiectul de lege PL 193/2014 cu referire la “modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”.
Şi anume, vă solicităm: Nu interziceţi din nou elita intelectuală interbelică! Nu-i condamnaţi încă o dată pe foştii deţinuţi politici! Nu-i batjocoriţi pe sfinţii închisorilor! Nu rescrieţi istoria după calapod comunist!
Intervenţia noastră poate apărea ca patetică. Dar, în fapt, proiectul de lege, în forma sa actuală, este anticonstituţional, nedrept şi condamnabil de către orice român.




Anticonstituţional pentru că încalcă drepturi şi valori fundamentale consfinţite de Constituţie: articolele 29 şi 30, care protejează libertatea conştiinţei şi libertatea de exprimare, precum şi articolul 40 privind libertatea de asociere. Restricţii ale acestor drepturi pot avea loc, conform aceleiaşi Constituţii, numai atunci când se prejudiciază demnitatea sau imaginea unei persoane, sau când, prin invocarea lor abuzivă, s-ar incita la “defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”, respectivmilitează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României”.
În condiţiile în care, în 25 de ani de democraţie postcomunistă, nici o persoană sau organizaţie care s-a revendicat de la ideile legionare nu a fost condamnată pentru fapte care ţin de formularea actuală a OUG 31/2002 sau care ar avea o natură anticonstituţională, considerăm că nu se poate vorbi de un pericol concret, care să motiveze extinderea legislaţiei actuale. Ea îşi poate afirma caracterul universal, condamnând explicit delictele de xenofobie, şovinism, rasism, incitare la ură de orice fel, fascism, negaţionism. Modificarea propusă vizează însă includerea suplimentară a unei concepţii particulare, specific româneşti, alături de aceste crime care sunt condamnate la scară universală. Este vorba de “legionarism”. Despre care, trebuie spus, nu a fost niciodată condamnat până acum ca idee sau doctrină de niciun tribunal democratic din lume (doar de cele comuniste, care condamnau însă orice ideologie diferită). Mai mult, Mişcarea Legionară a fost scoasă de pe lista acuzaţilor Tribunalului Internaţional de la Nürnberg şi a colaborat cu democraţiile occidentale în lupta împotriva comunismului, după cum relevă literatura cu caracter istoric, confirmată şi de documentele recent declasificate din arhivele CIA (v. http://fgmanu.ro/Istorie/articol566).
Democraţia adevărată trebuie să fie bazată pe respect faţă de adevăr, pe principiile de drept şi pe respingerea arbitrariului în orice fel de acţiune politică. În opinia noastră, ceea ce se petrece acum în România sfidează în mod eclatant aceste norme cu caracter universal.
Scriitorul francez Jean Sévillia cataloga procesul de intenţie practicat adesea în luptele de idei, după care “orice opozant poate fi atacat nu pentru ce gândeşte, ci pentru gândurile care-i sunt atribuite” drept o formă de “terorism intelectual”. De data aceasta asistăm la o depăşire clară a terenului ideatic înspre un “terorism” de o altă anvergură calitativă: tentativa de inculpare a unor oameni sau idei nu pe baza a ce gândesc sau cum se comportă ei cu adevărat, ci pe baza unor gânduri sau comportamente care le sunt atribuite în mod abuziv, menite să justifice o condamnare in corpore, printr-o lege cu dedicaţie – un principiu care din păcate e folosit extrem de des de clasa politică din România.
Consideraţi că poate fi votat un asemenea proiect de lege, care prevede includerea legionarismului în categoria infracţiunilor, atunci când în raportul Guvernului expunerea de motive a iniţiatorilor este desfiinţată prin argumentele de mai jos?
“Includerea unor activităţi sau mişcări în sfera ameninţărilor la adresa securităţii naţionale nu determină calificarea, per se, a acestor fapte ca fiind infracţiuni. Dacă s-ar adopta acest raţionament ar trebui, pentru identitate de raţiune, să fie incriminate şi acţiunile de origine comunistă, menţionate şi acestea în enumerarea de la art. 3 din Legea nr. 51/1991. Menţionăm în context şi faptul că România a fost deja condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea art. 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în cauza Partidului Comuniştilor (Nepecerişti) şi Ungureanu împotriva României ca urmare a refuzului de a înregistra un partid comunist. În motivarea CEDO s-a reţinut că „una dintre principalele caracteristici ale democraţiei rezidă în posibilitatea pe care o oferă de a dezbate prin dialog şi fără recurgere la violenţă problemele ridicate de diferite curente politice de opinie şi aceasta chiar dacă deranjează sau îngrijorează. În această privinţă, o formaţiune politică ce respectă principiile fundamentale ale democraţiei nu poate îngrijora pentru simplul fapt că a criticat ordinea constituţională şi juridică a ţării şi că doreşte să o dezbată public pe scena politică. (…) Or, în speţă, instanţele interne nu au arătat în nici un fel prin ce anume programul şi statutul PCN erau contrare principiilor fundamentale ale democraţiei.”
Prin urmare, cu toate că legislaţia internaţională s-a pronunţat într-un spirit liberal în favoarea înregistrării unui partid cu o ideologie considerată controversată, în cazul iniţiativei legislative de faţă este vorba de ceva mult mai grav: anume de tentativa de interzicere a tuturor modurilor de manifestare ale ideologiei legionare, inclusiv simpla exprimare a opiniilor. Acest fapt nu poate reprezenta prin urmare decât o încălcare şi mai evidentă a principiilor universale ale drepturilor omului recunoscute de instanţele internaţionale.
Nedrept pentru că elimină din circuitul public o serie de personalităţi-reper ale vieţii culturale, ştiinţifice şi religioase româneşti, dimpreună cu operele lor. Multe dintre aceste personalităţi, care au aderat în perioada interbelică la Mişcarea Legionară, au fost interzise în timpul regimului comunist. Acum urmează să ne lipsim din nou de rodul gândirii lor şi de exemplul faptelor lor bune, pe simplul motiv că au făcut parte din Mişcarea Legionară, fără ca să li se poată imputa vreo vină din punct de vedere legal. Noua lege va duce la ştergerea numelor unui Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Ţuţea, Emil Cioran, Constantin Noica, Ernest Bernea, George Manu, Radu Gyr şi atâţia alţii de pe monumente şi străzi, va declanşa o campanie de demolare a troiţelor, statuilor şi instituţiilor ridicate în memoria unui Ion Gavrilă - Ogoranu, Valeriu Gafencu, Mitropolit Bartolomeu Anania, Arhim. Justin Pârvu, Arhim. Arsenie Papacioc, Pr. Gheorghe Calciu, foşti legionari (sau numai membri ai „Frăţiei de Cruce”, organizaţie de tineret a M.L.), dar şi luptători anticomunişti şi români exemplari. Ca să nu mai vorbim că, prin abuz, legea i-ar putea atinge şi pe unii dintre cei care au fost condamnaţi de regimul comunist ca legionari, fără să fi făcut parte din Mişcarea Legionară, ca Pr. Arsenie Boca, Pr. Daniil Teodoresc (Sandu Tudor), Mircea Vulcănescu etc.
Şi este cu atât mai nedrept cu cât, deşi regimul comunist a fost declarat drept ilegitim şi criminal, în mod oficial, partidele comuniste şi personalităţile culturale care au fost membre ale PCR nu sunt puse la index.
Condamnabil pentru că România va fi lipsită de o bună parte dintre valorile ei cu care se mândreşte şi care sunt formative pentru noi şi noi generaţii. Vor fi interzise şi filmele despre George Manu, Ion Gavrilă - Ogoranu, Pr. Gheorghe Calciu? Va fi pedepsit prin lege cultul unor „sfinţi ai închisorilor” cum ar fi, de pildă, Valeriu Gafencu? Cult care a fost asumat oficial de către Biserica Ortodoxă Română prin organizarea parastasului în cinstea sa de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului în februarie 2015 la Târgu Ocna sau prin parastasul şi conferinţa organizate de către Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale în luna februarie 2012. Vor fi scoase din bibliotecile publice şi interzise pe piaţă cărţile lui Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Constantin Noica, Emil Cioran etc? Vor fi închise Centrul de Martirologie de la Râpa Robilor din Aiud, care abia se pregăteşte a fi inaugurat, şi muzeul din fosta închisoare Piteşti, unde s-a petrecut teribilul experiment de „reeducare” prin tortură sub comunism?
Aceasta este morala evenimentelor la care asistăm şi care ar trebui să indigneze pe orice român cu o urmă de demnitate în el. Iată de ce această lege constituie o imixtiune fără precedent în resorturile Bisericii, căreia i se refuză competenţa de a fi o instanţă morală în cadrul societăţii. Ea este considerată drept incapabilă să discearnă binele de rău sau sfinţii de criminali.
Legea reprezintă totodată şi un atentat la libertatea religioasă şi de conştiinţă. Din moment ce Valeriu Gafencu a trăit în închisoare pe un plan exclusiv religios (indiferent de antecedentele sale), el în acest domeniu îşi are locul firesc şi trebuie cinstit ca atare. Dar, prin legea aceasta aberantă, cultul său va fi interzis de către stat.
Iată de ce acest proiect de lege echivalează cu o prigoană anticreştină fără precedent, luând Bisericii dreptul de a se pronunţa în mod liber asupra unor probleme privind păcatul, pocăinţa, smerenia, desăvârşirea creştină, impunând în mod forţat, din exterior, tabuuri de natură politică sau ideologică. Se uită însă că sfinţii nu pot avea nicio culoare politică, ei aparţinând în primul rând lui Hristos, dincolo de antecedentele lor lumeşti.
Consecinţa votării proiectului de lege antilegionar va fi de fapt aruncarea României într-un profund întuneric moral!
Printr-o asemenea lege însăşi condamnarea comunismului este pusă sub semnul întrebării. Mai este atunci comunismul ilegitim? Dacă Mişcarea Legionară, care a combătut radical şi constant pericolul comunist, dând pentru aceasta zeci de mii de jertfe, reprezintă răul absolut, atunci, prin contrast, poate că bolşevismul n-a fost chiar atât de rău. Condamnarea totală (inclusiv penală) a principalei forţe anticomuniste duce automat la reabilitarea cel puţin parţială a comunismului.
Mai este atunci comunismul criminal? Dacă zecile de mii de legionari (şi un număr şi mai mare de simpatizanţi), care au fost chinuiţi şi batjocoriţi la Aiud, Piteşti, Gherla, Sighet, Canal şi alte sute de locuri de groază (mulţi zăcând şi azi în morminte fără cruci) sunt automat şi veşnic osândiţi, neavând dreptul la nici o recunoştinţă din partea naţiunii, atunci nu cumva călăii au avut dreptate?
Mai este regimul comunist criminal, când el n-a făcut decât să cureţe ţara de terorişti, fascişti, rasişti, asasini notorii, elemente descompuse etc – toate aceste epitete mincinoase fiind regulat folosite la adresa legionarilor?
N-a fost Partidul Comunist atunci salvatorul şi binefăcătorul naţiunii?
Mai interesează pe cineva că printre legionari se aflau sute de cadre universitare, mii de preoţi, alte mii de studenţi şi elevi şi că majoritatea n-au dat în viaţa lor nici măcar o palmă cuiva? Ba, mai mult, şi-au ajutat şi îngrijit colegii de celulă ne-legionari (unii fiind evrei), inclusiv unii vinovaţi personal de abuzuri contra lor în regimurile precedente? Iubirea de aproapele şi sfinţenia creştină constituie repere negative pentru România de azi?
Ce se va întâmpla cu întreaga literatură memorialistică concentraţionară? Ea constituie un adevărat reper pentru identitatea noastră naţională şi spirituală, iar printre portretele morale remarcabile ale celor oprimaţi şi martirizaţi se găsesc şi numeroşi legionari (v. http://www.rostonline.ro/revista-rost/, http://www.fericiticeiprigoniti.net sau http://ziarullumina.ro/religios/memoria-bisericii). Va fi şi ea cenzurată în numele unei legi absurde?
Pe aceşti români, adevărate simboluri ale conştiinţei neamului, doriţi să-i condamnaţi pentru a doua oară, prin condamnarea memoriei lor, călcând astfel pe urmele torţionarilor comunişti?  
Atitudinea lor va rămâne de-a pururi drept una care face cinste numelui de român, indiferent câte demersuri josnice s-ar face pentru a le întina memoria.
Pot fi priviţi aceşti oameni drept nişte “infractori”? Sunt valorile pentru care ei au suferit şi s-au jertfit “criminale” ?  Cu siguranţă da, dar numai pentru mentalitatea bolşevică a unui trecut de tristă amintire, despre care speram că este definitiv apus.
Este capabilă România secolului XXI să depăşească această mentalitate, sau riscă să repete greşelile unei ideologii criminale şi inumane cum a fost cea comunistă?
Vă invităm să reflectaţi asupra acestor întrebări fundamentale şi să hotărâţi în consecinţă.

11 Martie 2015

Asociaţia „Rost”
Fundaţia „George Manu”
Fundaţia Luptătorilor din Rezistenţa Armată Anticomunistă
Asociaţia Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti
Fundaţia „Sfinţii Închisorilor”
Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”
Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti 
Asociaţia pentru Revigorarea Tradiţiei
Asociaţia pentru Toleranţă în Spaţiul Public
Fundaţia "BunaVestire"
Fundaţia "Ion Gavrilă Ogoranu"
Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie "Sfântul Daniil Sihastrul"
Asociaţa „Bucovina Profundă” – Suceava
Asociația ”Ortodoxia Tinerilor”
Liga Pentru Identitate Naţională
Asociaţia "Predania"

Protopop Prof. Dr. Ioan Dură
Laurian Ţoţa
Cătălin Mareş
Ciprian Voicilă, sociolog
Nicolae Crăciun
Alin Mihăiuţi
Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
Viorel Patrichi
Lelia Rădulescu
Alin Dobra            
Violeta Antohi
Simona Andreescu
Victoria Stratulat
Niculae Andreescu
Gilda Bularda
Daniel Bistricean
Marius Caraman
Anca Elena Moise
Nicoleta Bran
Nicolae Dicianu
Alexandra Svet
Constantin Grădinaru 
Iuliana Viorica Pavel
J.V. Imandi, fost deţinut politic
Mirona-Ioana Tatu
Tiberiu Lupaşcu
Valentin Tabără
Călin Moian
Florian Cristache
Raluca Manole
Ana-Laura Mihăilă
Melania Apostoiu
Lavinia Gheorghe
Ioana Anca Mațenco
Elena Dulgheru
Ştefana Iamandi
Nicoleta Mărgărit
Constantin Dasu
Gheorghe Dasu
Jenica Dasu
Nicolae Dasu
Virginia Dasu


(Lista semnăturilor de susţinere a acestui apel rămâne deschisă tuturor organizaţiilor şi personalităţilor care vor să se ralieze demersului nostru.)




Evenimente culturale, formative şi (de-)gustative la "Casa cu Rost" :-)

"Casa cu Rost" vă invită la noi evenimente culturale, formative şi de plăcere, în perioada următoare. 

Seminar: despre secularizare

Azi, 11 Martie, de la ora 18.30, va avea loc seminarul "Secularizarea, miză culturală sau subiect de marketing religios?", susţinut de Dr. Ionuţ Mavrichi, sociolog şi teolog. 
Cost participare: 30 leiParticipanţii vor primi o carte cadou din partea Editurii „Rost”.

Atelier: pictură pe haine şi broderie din mărgele

Joi, 12 Martie a.c., ora 18.30, va așteptăm, cu mic, cu mare, la un nou atelier cu rost. Vom învăța împreună arta picturii pe textile şi a broderiilor din mărgele. Astfel, orice articol vestimentar sau accesoriu rătăcit în şifonier poate redeveni unul din favoritele voastre. 
Cost participare: 30 de lei. Toate materialele sunt incluse în preţ. Iar ceaiul este din partea casei.

Atelier: cusături de ii

Sîmbătă, 14 Martie, de la ora 11.30, vă invităm la un nou atelier, pentru adulţi şi copii, de cusut ii, sub îndrumarea măiastrelor Roxana Maria Vizanti şi Ana Maria Trandafir
Cost participare: 30 lei. Materialele necesare sînt incluse în preţ.

Atelier: cosmetice handmade

Tot sîmbătă, 14 Martie, dar la ora 17:00vă invităm la un atelier de produse cosmetice naturale. Veţi învăţa să vă preparaţi singuri cremele de faţă, mîini şi corp, deodorantul, rimelul sau şamponul. Numai din produse eco şi după propriul gust. De la acest atelier veţi pleca acasă cu crema preparată. 
Cost atelier: 40 lei. Ingredientele necesare preparării cremei sînt incluse în preţ.

"Rost de bucurie" - Tîrg de produse handmade, bio şi tradiţionale

În perioada 20-22 Martie, orele 10.00 - 21.00, organizăm tîrgul primăverii "Rost de bucurie", cu expozanţi de produse handmade, bio şi tradiţionale. 
Vă aşteptăm cu multe surprize plăcute!

Atelier: pictură de icoane

Sîmbătă, 21 Martie a.c., ora 11.00, vă aşteptăm la atelierul de pictură al Cameliei Ionescu Popa, care vă va iniţia în pictura de icoane. Doar 10 locuri sînt disponibile, aşa că ar trebui să vă faceţi rezervare.
Cost: 50 lei. Preţul include şi materialele necesare.

Atelier: design floral

Tot sîmbătă, 21 Martie, dar de la ora 17.00urăm primăverii ”bun venit” cu un nou atelier de design floral, colorat şi frumos parfumat. Sub îndrumare a specialiştilor de la florăria ”Miozotis”, vom învăţa să facem aranjamente florale, să tăiem, curăţăm şi îngrijim florile, combinaţii ideale de culori, combinaţii care ar trebui evitate şi tehnica realizării aranjamentelor florale cu burete.
Veţi pleca acasă cu aranjamentul realizat şi cufărul utilizat.
Cost: 75 lei (cu plata a 50% în avans). Materialele sînt asigurate de organizatori.

Degustare de prăjituri cu vînzare

Arome dulci, condimente îndrăzneţe, gusturi înnebunitor de bune - toate prinse sub o crustă magică, demnă de dibăcia de odinioară a bunicelor noastre. Prăjituri făcute după reţete vechi, tradiţionale, cu ingrediente 100% naturale şi cu multă dragoste. Iată cu ce vă aşteptăm tot sîmbătă, 21 Martie, de la ora 18.30.

Pentru detalii şi rezervări la oricare dintre evenimente, apelaţi la telefoanele: 0734131377 sau 0770310350

Adresa noastră: Calea Victoriei nr. 155, bloc D1, tronson 8, interfon 3; intrarea se face prin str. Buzeşti, peste drum de Agenţia Tarom.

marți, 10 martie 2015

Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din România

1. Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public.
2. Copiii și tinerii au dreptul constituțional de a participa la orele de Religie, drept redobândit prin jertfa tinerilor care au mărturisit în decembrie 1989 că „există Dumnezeu”, prin aceasta revenindu-se la tradiţia sănătoasă a poporului român, eminamente religios.
3. Religia este lumină pentru înțelegerea universului şi a vieții, ca dar al lui Dumnezeu, pentru a promova valorile familiei, ospitalităţii, dreptăţii, păcii, solidarităţii, înţelegerii și comuniunii între oameni.
4. Credința în Dumnezeu este cea mai mare zestre spirituală pe care Familia, Biserica, Școala și Comunitatea o pot transmite copiilor, pentru că ea îi ajută pe tineri să facă deosebire între valori eterne și valori efemere, şi le formează personalitatea, învăţându-i să cultive bunătatea şi omenia, iubirea de Dumnezeu şi de semeni, recunoştinţa faţă de generaţiile trecute şi responsabilitatea faţă de prezent şi de viitor.
5. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esențial şi liant existențial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare.
6. Predarea Religiei în Şcoală are valențe educaționale profunde, prin rolul ei formativ în viața copiilor și a tinerilor, demonstrat şi de studiile educaţionale şi sociologice în domeniu. Ora de Religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare,întrucât propune modele viabile de bunătate,sfințenie și conviețuire umană.
7. Educaţia religioasă contribuie la depășirea ignoranței religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă.
8. Ora de Religie contribuie la formarea şi cultivarea unei conştiințe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane şi la promovarea demnității acesteia în familie şi în societate.
9. Întrucât libertatea reprezintă un mare Dar oferit de Dumnezeu omului, educația religioasă trebuie asumată în mod liber, conform dorinţei părinţilor şi a copiilor. Libertatea însă nu este indiferență spirituală, ci capacitatea omului de a alege valori spirituale, care îmbogăţesc viaţa persoanei şi a comunităţii umane.
10. Cultele doresc o cooperare mai strânsă cu Statul în promovarea unei educații integrale, care uneşte viaţa spirituală profundă cu informarea ştiinţifică bogată, deoarece deficitul de spiritualitate sau de sens existenţial al societăţii tehniciste de astăzi are consecinţe negative pentru orientarea tinerilor în societate.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România este o organizație de natură etică, socială, autonomă, apolitică, non-guvernamentală, fără personalitate juridică și non-profit formată din: 
- Biserica Ortodoxă Română, 
- Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, 
- Biserica Romano-Catolică, 
- Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, 
- Arhiepiscopia Bisericii Armene, 
- Biserica Ortodoxă Rusă de Rit Vechi din România, 
- Biserica Reformată din România, 
- Biserica Evanghelică C.A. din România, 
- Biserica Evanghelică Lutherană din România, 
- Biserica Unitariană din Transilvania, 
- Biserica Creștină după Evanghelie din România 
- Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie din România, 
- Federația Comunităților Evreiești din România 
- Cultul mozaic și 
- Cultul Musulman din România.

joi, 5 martie 2015

Secularizarea, miză culturală sau subiect de marketing religios?

S-a spus despre secolul XXI că va fi religios sau nu fi deloc. Sîntem în plin veac al XXI-lea, iar majoritatea credincioșilor resimt asaltul secularismului ca pe unul definitiv, sub presiunea căruia se văd zorii Apocalipsei.
Desacralizarea vieții noastre este identificabilă în legislație, dezbaterile publice și comportamentul persoanelor (inclusiv a multora dintre cele care frecventează biserica).
Totuși, sînt destule şi semnele unei vieți religioase intense. Începînd cu puternicele comunităţi de credincioşi din SUA – state care altminteri sînt, în mentalul colectiv de pe la noi, simbol al modernității seculariste –, trecînd prin revirimentul credinței în Europa răsăriteană și ajungînd la războaiele motivate religios din lumea islamică.
Prin urmare, este teoria secularizării una care se verifică în realitate? Este lumea în care trăim una lipsită de Dumnezeu, ori una în care Dumnezeu și, implicit, crendincioșii săi sînt prigoniți? Dacă azi sîntem în plină secularizare, mîine ce ne așteaptă? De ce secularizarea preocupă sau ar trebui să preocupe în egală măsură pe credincioşi, agnostici şi atei?
Este secularizarea miză într-un război cultural sau e numai un subiect de marketing religios?
La aceste întrebări şi altele pe aceeaşi temă veţi căuta şi veţi găsi răspunsuri împreună cu lectorul nostru, Dr. Ionuţ Mavrichi, sociolog, teolog (Universitatea Bucureşti, Durham University UK).
Seminarul va avea loc la „Casa cu Rost” (Calea Victoriei 155, bl. D1, tronson 8, mezanin, interfon 3; cu intrarea prin str. Buzeşti, vizavi de Agenţia Tarom), miercuri, 11 Martie a.c., de la ora 18.00.

Cost participare: 30 lei.

Participanţii vor primi o carte cadou din partea Editurii „Rost”.


miercuri, 4 martie 2015

Campanie: Părinţi pentru "Ora de religie"





Atelier de pictură de icoane la "Casa cu Rost"

Niciodată nu e prea tîrziu (drept e că nici prea devreme) să-ți descoperi talentul ascuns, ori, ce spun eu talent, chiar vocația! Și ne-ar plăcea să fim noi, cei de la "Casa cu Rost", cei care te ajută. Prin urmare, te invitam sîmbătă, 7 martie a.c., ora 11.00, la atelierul de pictură al Cameliei Ionescu Popa, care te va iniția în pictura de icoane.
Loc de desfasurare: Casa cu Rost - Calea Victoriei nr. 155, bloc D1, tronson 8, mezanin, interfon 3 (intrarea se face prin str. Buzesti, imediat ce ati intrat pe ea dinspre Piata Victoriei, peste drum de Agentia Tarom, la doua usi distanta de farmacia Sensiblue; nu avem firma, dar sint afise relevante pe usa)
Cost atelier: 50 lei ( toate materialele incluse )
Înscrieri la :0734131377 şi 0770310350.

Atelier pentru adulți și copii.
Vă aşteptăm cu bucurie!
Doamne, ajută!


luni, 2 martie 2015

Conferinţă despre istoria martirajului românesc

Școala Brâncovenească, Fundația Sfinții Închisorilor și Asociația Rost vă invită sâmbătă 7 martie 2015, de la ora 18:30, la conferința Cuvântul care mărturisește – memoria martirajului românesc. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, B-dul Alexandru Lăpușneanul nr. 1, în Sala Mică.
Conferința va începe cu proiecția filmului Poezia după gratii, un scurt documentar despre rolul și importanța poeziilor în timpul anilor de detenție politică din perioada comunistă.
În continuare, d-l Demostene Andronescu (poet, fost deținut politic) va recita poezii create de domnia-sa în timpul detenției – din volumul recent reeditat Peisaj lăuntric  – și ne va vorbi despre geneza acestora.
În încheiere, d-l Răzvan Codrescu (poet, traducător, publicist) va vorbi pe marginea volumului noului său volum Cartea mărturisitorilor, ce prezintă o serie de personalităţi exponenţiale ale istoriei politice şi culturale a dreptei româneşti.

Moderatorul evenimentului va fi subsemnatul, în calitate de președinte al Asociației ROST.