marți, 21 iunie 2016

Cele mai recente articole de pe Rost Online

Ortodoxia rusă și Ortodoxia română. Statistici comparate

Patriarhul Kiril în Antarctida, 17 februarie 2016. Și lipsă zilele acestea în Creta. Patriarhia Moscovei și Patriarhia Română sunt cele mai mari Biserici autocefale locale în ansamblul Ortodoxiei (14 Biserici locale). Un diferend canonic istoric opune cele două Patriarhii în teritoriul național al României anexat de URSS în 1940 și 1944. O diferență majoră dintre cele … Mai mult…

Rusaliile în tradiţia populară

Rusaliile în tradiţia populară
Sărbătoarea bisericească a Pogorîrii Sfîntului Duh (vezi „Rusaliile: nașterea Bisericii”), la 50 de zile după Paşte (de unde şi denumirea paralelă de Cincizecime), urmată imediat de cea a Sfintei Treimi, poartă în popor numele de „Rusalii” (în care se include şi o a treia zi: Marţea Rusaliilor, fără pondere bisericească). Duminica de Rusalii se numeşte … Mai mult…

Pr. Dr. Doru Costache: Logomahie, Ortodoxie și Sfântul și Marele Sinod

Protopresbiter Dr. Doru Costache Sydney College of Divinity Australia – 7 iunie 2016 – Lui Paul, care mi-a provocat interesul pentru problemele discutate aici Îmi amintesc că acum mulți ani am citit o nuvelă românească foarte cunoscută, Alegere de stareță, de Damian Stănoiu. În prim-planul povestirii erau omeneștile, prea omeneștile politici, intrigi, comploturi, ura, trădările … Mai mult…

Valeriu Gafencu şi Ioan Ianolide. Despre duhul „sfinţilor închisorilor” (VIII)

Valeriu Gafencu şi Ioan Ianolide. Despre duhul „sfinţilor închisorilor” (VIII)
Addenda. Două voci profetice: Ioan Ianolide şi Andrei Scrima Asocierea celor două nume ar putea fi considerată de mulţi drept inedită şi surprinzătoare. Există totuşi o serie de elemente comune ale viziunii (şi chiar ale biografiei) lor, după cum se poate pune în evidenţă şi specificitatea fiecăruia, anumite accente care cad uneori diferit. Despărţiţi ca … Mai mult…

Cumințenia Pământului poate fi admirată la Muzeul Băncii Naționale

Cumințenia Pământului poate fi admirată la Muzeul Băncii Naționale
Muzeul Băncii Naționale a României invită publicul să admire sculptura lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, ce va fi expusă din iunie până pe 31 octombrie 2016 în Sala de Marmură a Palatului Vechi al Băncii Naționale a României (strada Lipscani nr. 25). Acces este liber, fără programare, și gratuit. De luni până vineri,  Muzeul este … Mai mult…

O evadare în plin stalinism

O evadare în plin stalinism
PROCURATURA MILITARĂ CLUJ Dos.nr.[f.n.]/957 O R D O N A N Ţ Ă de pornirea procesului penal Anul 1957, luna mai, ziua 6 Maior de Justiţie Vodă Constantin, procuror militar al Procuratorii Militare Cluj, avînd în vedere sesizarea telefonică a Dir. Reg. M.A.I. Cluj, avînd în vedere constatarea făcută la faţa locului în legătură cu … Mai mult…

Mentalitatea românească

Mentalitatea românească
EURO 2016, meciul de deschidere, România pierde în minutul 89 în urma unui gol de generic. În prelungirile partidei, francezii erau in atac dar mai mult plimbau mingea ca sa treacă timpul, comentatorii de pe Dolce Sport certau arbitrul că nu fluieră sfârșitul partidei, se gândeau la golaveraj și la faptul că o înfrângere cu … Mai mult…

marți, 14 iunie 2016

Se risipesc făcătorii de basme în cazul ”Marian Munteanu și Securitatea”

Încet, încet, se risipesc făcătorii de basme în cazul ”Marian Munteanu și Securitatea”. Acuzațiile la adresa lui încep să se dovedească false și cu documente, nu doar bazate pe propriile afirmații și pe bun-simț. 
”Cotidianul” și ”Active News” arată cum a fost mistificată realitatea de către ziarul ”Adevărul”, pentru a-l compromite pe cel care este un simbol al Fenomenului Piața Universității. Detalii aici.
Vă recomand să vizionați și înregistrările de aici și aici.

miercuri, 8 iunie 2016

De care parte este adevărul în cazul ”Marian Munteanu și Securitatea”?

Cotidianul ”Adevărul” a publicat ieri o acuzație gravă la adresa lui Marian Munteanu: că ar fi colaborat cu Securitatea. Prin felul în care e articulat, prin trimiterea la surse documentare și prin faptul că redă pasaje largi din actele care ar fi la dosarul de la CNSAS al celui care a fost liderul protestului maraton din Piața Universității în 1990, articolul pare credibil. Însă afirmațiile și referirile la documente nu sunt însoțite de fotocopii ale acelor documente, fapt ce pune întregul text sub semnul dubiului - arată Rost Online.
Este foarte straniu că publicația nu a dat facsimile, cu atît mai mult cu cît astfel de acuzații la adresa lui Marian Munteanu au mai fost formulate de-a lungul timpului și tot fără a se prezenta nici o probă.
Acum vreo lună si ceva, în ”Evenimentul zilei” era publicat un text care susținea aceleași lucruri și vehicula un angajament la Securitate pe numele lui Marian Munteanu, dar care nu avea nici o semnatură, și o chitanță care, de asemenea, nu i se putea atribui lui.
”Adevărul” avea ocazia acum să clarifice lucrurile o dată pentru totdeauna. De ce n-a făcut-o?
Dacă ziarul va publica totuși dovezile, va fi o bombă de presă. Una care va dezămăgi multă lume, chiar dacă presupusele note informative ale lui Marian Munteanu sînt benigne (nu pare să fi suferit nimeni de pe urma unor declarații care conțin portrete și anecdote).
Dacă însă ”Adevărul” nu vine cu dovezi, ar putea fi una dintre intoxicațiile de presă care descalifica definitiv orice publicație.
Oricum, probabil că în acest caz se va face repede lumină, cu atît mai mult cu cît Marian Munteanu a anunțat că va acționa în judecată ziarul și pe autoarea articolului.

luni, 6 iunie 2016

Ne pasă?

Mă amuză strigătele de disperare: ”Dreapta a fost învinsă, Dreapta va muri! Bucureștiul este roșu. Țara e în primejdie de pesedizare”.
Oameni buni, Dreapta în România nu există, deci n-are ce să moară, ci eventual să se nască.
PNL nu e Dreapta, fiți serioși. Și n-a fost. Acum, o aripă a FSN se duce pe apa Sîmbetei. Cale sprîncenată! Mai ales că oamenii și-au făcut-o cu mîna lor.

Diferențe majore în chestiuni naționale grele nu există în PSD și PNL. Nici măcar în privința luptei anti-corupție, chiar dacă liberalii au admis să ”înghită broasca” fără vociferări, spre deosebire de pesediști, care se încruntă la Justiție. Din cîte se vede, au furat cot la cot.
Bucureștiul nu e roșu. Nu poți spune că un oraș e pesedist pentru că primarul general a fost votat de 13% dintre electori.
Primărița Firea n-are nici o legitimitate și o știe prea bine. 
În plus, să nu uităm că opt ani Bucureștiul a fost condus tot de un pesedist, Oprescu. Atunci, unde e drama?
Sectoarele sînt ale PSD. Așa, și? Unele sectoare au fost administrate de liberali pînă azi și am văzut cu ce rezultate: unii sînt în pușcărie, alții urmează să intre. În unele s-a mai făcut cîte ceva, de ochii lumii, în altele liberalii nici nu s-au obosit să se arate alegătorilor, cum e, de exemplu, sectorul 6, care a ajuns o mizerie.
M-aș fi scandalizat dacă aveam de ales între niște oameni de calitate și pesediști (unii cu dosare penale, cum e învingătorul de la 6, ca să rămîn la același exemplu) și îi alegeam pe ultimii. N-a fost cazul. De aia nici n-am fost la vot. Totuși, e timpul să înțeleagă și politicienii că se cam termină cu butaforia asta: ei se prefac democrați, noi credem că e democratic să votăm și le legitimăm lor ascensiunea la putere.
Nu cred deloc că țara se pesedizează. PSD a reușit numai să-și conserve un număr de aleși, în condițiile unui absenteism semnificativ. Din acest punct de vedere, și pînă acum țara a fost pesedistă. Și nu s-a prăbușit, nu a explodat... Deci de unde impulsul de a ne sfîșia hainele de necaz?
Pînă la toamnă, peisajul politic ar putea suferi schimbări semnificative, dacă nu chiar spectaculoase. Dar depinde de noi. Ne pasă?

PS
Vă invit să citiți aici o opinie exprimată la cald, astă noapte, după aflarea rezultatelor acestor alegeri locale.