sâmbătă, 19 decembrie 2015

Luni, vă aşteaptă "Avva", la Casa cu Rost!

Dragi prieteni, luni, 21 Decembrie a.c., ora 19.00, vă invităm la ultimul eveniment marca Rost pe acest an, la “Casa cu Rost”:  Expoziţia de fotografie (cu vînzare) "AVVA", semnată de foto-jurnalistul creştin George Crăsnean.
30 de portrete ale celor mai cunoscuţi şi iubiţi părinţi duhovniceşti români din ţară şi din Sfîntul Munte Athos, de la vrednicii de pomenire preoţi Arsenie Papacioc, Iustin Pârvu şi Petroniu Tănase, pînă la avva Iulian Lazăr şi pustnicul Rafail Noica.
30 de ipostaze rare, surprinse cu măestrie şi reproduse la mărimea unor tablouri (50/70 cm). Imagini pentru mîngîierea inimilor noastre. Fotografii de păstrat acasă sau de făcut cadou. O expoziţie unică!
La vernisaj vor vorbi, alături de autorul fotografiilor, iconarul Ioan Popa, jurnalistul Cristian Curte şi un invitat surpriză. Vă aşteptăm, ca întotdeauna, cu drag şi bucurie!



De retinut:

Adresa noastră este pe Calea Victoriei 155, bl. D1, tronson 8, dar, atenţie!, intrarea se face prin strada Buzeşti, peste drum de agenţia Tarom, între farmacia Sensiblu şi banca Credite Agricole! Cum veniţi din Piaţa Victoriei pe Buzeşti, pe partea stînga a străzii, la zece metri după ce aţi trecut de farmacia Sensiblu de pe colţ, ne găsiţi pe noi. 

miercuri, 16 decembrie 2015

În loc de prefaţă la cartea „Oameni de unică folosinţă”, de Elena Ciolacu

RĂGAZ PENTRU IUBIRE

Opreşte-te din alergare! Măcar o clipă. Priveşte-i în ochi şi spune ce vezi. Aşa e, nu au nevoie de mai mulţi bani, de un mai mare confort, de mâncare mai bună. Dimpotrivă, ar renunţa şi la ce au. Pentru o îmbrăţişare. Tot ce-şi doresc este să-i iei în braţe. Sunt părinţii tăi şi tânjesc după dragostea ta. Ei te-au purtat pe braţe când tu aveai nevoie doar să le simţi inima bătând lângă a ta, pentru a fi fericit. Astăzi ai uitat asta. Nu e vina ta. Viaţa te-a confiscat într-atât încât nu mai apuci s-o trăieşti. Când să te mai gândeşti şi la ai tăi? Când să-i mai vizitezi? Când să-i mai mângâi pe cap şi să le spui că-i iubeşti? Apar, într-un ritm infernal, atâtea obiective, termene, urgenţe… La un moment dat, şi părinţii tăi vor fi o urgenţă, de care nu e sigur însă că te vei putea ocupa. Se vor stinge prea repede, din lipsă de afecţiune şi de rost. Boala e un simptom, nu o cauză.
Ştiu că-ţi spun lucruri cunoscute, cititorule. Cu siguranţă ţi-au străfulgerat mintea şi ţi-au zguduit sufletul la răstimpuri. Dar nu o fac pentru a-ţi irosi timpul, ci pentru că uneori ignorăm realităţile cele mai banale, tocmai pentru că suntem obişnuiţi cu ele. A le uita sau ocoli nu înseamnă totuşi că nu sunt dureroase. Ne vor lovi cu putere, până în măduva oaselor, atunci când ne vom aştepta mai puţin. Să prevenim acest atac! Cum? Să începem prin a ne răspunde la întrebarea: Ce facem ca să-i păstrăm pe părinţii noştri mai mult cu noi, să le înseninăm bătrâneţea, aşa cum ei ne-au bucurat copilăria, şi să ne folosim de experienţa şi ajutorul lor – pe care ni-l dau cu sentimentul sensului ultim al existenţei lor? Şi ne vom răspunde cu sinceritate doar dacă vom conştientiza semnalul de alarmă cuprins în romanul minunat imaginat de Elena Ciolacu. S.O.S. bătrânii noştri! S.O.S. familia!
Cartea pe care o ai în mână spune o poveste adevărată. Ea se întâmplă la nivel de masă în Occident şi face déjà parte şi din viaţa noastră, a românilor. Autoarea a plasat acţiunea într-o ţară mult mai dezvoltată, tocmai pentru a ilustra mai bine că bunăstarea nu garantează fericirea. Dragostea nu poate fi cumpărată, iar fără ea viaţa îşi pierde vigoarea şi noima.
Această carte este filmul unei vieţi obişnuite, derulat fotogramă cu fotogramă de mâna unui artist inspirat. Ar putea fi filmul vieţii oricui. Este o dramă cu un potenţial optimist. Dacă ne va emoţiona, avem şansa unui declic interior salvator. Acesta este şi dezideratul nostru.
Un roman grafic e un act de curaj în România, unde nu are nici o istorie, nici o mare căutare. Iar a propune un astfel de subiect, atât de profund şi de dramatic, unei lumi marcată de consumism şi de superficialitate, creşte riscul unei recepţii modeste. Dar ne-am asumat această frumoasă nebunie, căci scopul e nobil şi lucrarea Elenei Ciolacu una excepţională. Şi vom face din cartea pe care o ţineţi în mână portdrapelul unei campanii de conştientizare a unui adevăr simplu: îndepărtarea de părinţii şi bunicii noştri înseamnă înstrăinarea de noi înşine. Fără dragostea lor, lumea ameninţă să îngheţe. Definitiv!
Bătrânii noştri nu sunt de unică folosinţă. Sunt oameni. Pentru totdeauna. Să fim şi noi! Să ne luăm răgaz pentru iubire.


Nota bene:
Joi, 17 Decembrie a.c., ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei 155, bl. D1, tronson 8), se lansează romanul grafic Oameni de unică folosinţă, de Elena Ciolacu, cu participarea autoarei, a d-lui dr. Virgiliu Gheorghe şi a subsemnatului. După eveniment, vor avea loc un mic concert de colinde şi o sesiune de autografe.
Lansarea acestei cărţi deschide o campanie naţională de conştientizare a problemelor familiei româneşti azi şi de identificare a unor posibile soluţii. Campania este intitulată „Oameni. Pentru totdeauna” şi va fi desfăşurată pe întreg anul 2016, de către Asociaţia Rost şi partenerii săi. 

joi, 10 decembrie 2015

Lansare de carte: "Oameni de unică folosinţă", de Elena Ciolacu

Dragi prieteni, vă invităm joi, 17 Decembrie a.c., ora 18.30, să ne fiţi părtaşi la un dublu debut: primul roman grafic publicat în limba română de Elena Ciolacu şi prima carte din această specie scoasă la Editura ROST. O poveste excelentă, impecabil ilustrată şi tipărită în condiţii excepţionale.

O vor prezenta: Elena Ciolacu - autoarea, Virgiliu Gheorghe - doctor în Bioetică şi Claudiu Târziu - editor.
Evenimentul conţine şi un moment surpriză, care sperăm să vă încînte, şi se va încheia cu o sesiune de autografe. 
"Oameni de unică folosinţă" este un "film", derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice pe care le pune, transmite o puternică emoţie.
Probabil că foarte mulţi dintre cititori se vor regăsi în situaţiile din carte, se vor recunoaşte în anumite gesturi şi replici ale personajelor, vor trăi bucurii şi regrete, vor avea amintiri similare... Toate acestea ne vor ajuta, poate, să fim mai prezenţi în viaţa celor pe care îi iubim cel mai mult: părinţii şi copiii noştri. Poate că ne vor schimba întrucîtva optica asupra existenţei noastre şi, implicit, priorităţile de viaţă. Poate că ne vor face mai buni. Şi-odată cu noi, lumea românească întreagă ar putea deveni mai bună.
Această carte ne îndeamnă să nu fim oameni de unică folosinţă, adică obsedeaţi de consum, sclavi ai "zeului tinereţii" - slăvit de canalele de comunicare în masă - şi îngroziţi de perspectiva bătrîneţii, a bolii şi a singurătăţii, care s-ar traduce ca ieşirea noastră din uz. Să fim Oameni, pentru totdeauna. 
În preajma Naşterii Domnului, cartea aceasta ar putea înseamna naşterea noastră din nou. 
Iată de ce credem că "Oameni de unică folosinţă" este un minunat cadou de Crăciun. Un cadou pe care să-l facă părinţii copiilor lor de orice vîrstă. Pentru a nu fi uitaţi, pentru a fi iubiţi şi îngrijiţi, precum ei înşişi nu i-au uitat, i-au iubit şi i-au îngrijit pe pruncii lor odinioară. 
Vă aşteptăm, aşadar, cu mare drag, la lansare, la Casa cu Rost, în Calea Victoriei nr. 155, bl. D1, tronson 8 (intrarea prin str. Buzeşti, colţ cu Piaţa Victoriei, între farmacia Sensiblu şi banca Credit Agricole).


sâmbătă, 5 decembrie 2015

Informaţii cu rost, de la Rost

Cine şi de ce denigrează Rost

comunisti - petrecere
Sau despre cum poţi fi considerat extremist pentru că ai evlavie la Sf. Constantin Brâncoveanu şi trece drept urmaşul politic al unui adversar ideologic, ca şi despre cum devii antisemit prin omisiune de denunţ. Etichetarea în presă este o practică atît de veche încît aproape nimeni nu mai ripostează. La ce-ar folosi? Răul făcut rămîne … Mai mult…

Cei ce uită trecutul sînt condamnați să-l repete

atrocitatile ungurilor
SRI-ul a dejucat un atentat cu bombe pus la cale de extremiștii unguri chiar cu ocazia Zilei Naționale. Aceștia plănuiau să plaseze într-un coș de gunoi din centrul orașului Tîrgu Secuiesc o bombă artizanală pe care să o detoneze de la distanță în timpul paradei militare. Un lucru extrem de grav dejucat la timp de … Mai mult…

APOR se opune „educaţiei sexuale” obligatorii în şcoli

educatie_sexuala
Asociația „Părinți pentru Ora de Religie” (APOR) a remis administrației prezidențiale un punct de vedere scris, ca urmare a participării la dezbaterea „Educația pentru Sănătate” găzduită de Președinția României pe 26 noiembrie. Reproducem integral această luare de poziție.   București, 1 decembrie 2015   Către Administrația Prezidențială D-nei Consilier de Stat Ligia Deca, Departamentul Educație …Mai mult…

Măicuţa Ana

Mars-13-mai-Basarabia-e-Romania1
În vara anului 1995 am făcut parte dintr-o delegaţie de români care a vizitat Transnistria. Regimul separatist al lui Igor Smirnov voia să arate că românii nu sunt persecutaţi în ţara lui şi a acceptat ca cetăţeni din România să facă parte din delegaţiile OSCE care monitorizau respectarea drepturilor omului în republica lui nerecunoscută oficial … Mai mult…

Revizuirea Constituţiei: Articolul 48

Update (1 dec. 2015): Cipru devine prima ţară majoritar ortodoxă care adoptă „uniunile civile” pentru persoanele de acelaşi sex. Săptămâna trecută Monitorul Oficial a publicat o iniţiativă cetăţenească menită să facă din legea fundamentală a ţării principala pavăză (juridică) a familiei formate dintr-un bărbat şi o femeie în faţa ideologiei de gen, care în ultimii … Mai mult…

Nimic nou de la Noua Republică

Un statut nou nu a reuşit să transforme partidul în organizaţia politică pe care cei puţini rămaşi şi-au dorit să o construiască: un partid în care doar oamenii cu merite să fie candidaţi sau să deţină funcţii de conducere. Un partid în care deciziile consiliului politic, luate prin vot, să fie respectate şi în care … Mai mult…

Asasinarea lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga alături de regele criminal Carol al II-lea
În decembrie 1937 au loc alegeri generale în România. Acestea au fost cîștigate de Partidul Național Liberal cu 35,92%, pe locul doi se clasa Partidul Național Țărănesc cu 20,4% iar pe locul trei se clasa Partidul „Totul pentru Țară” (Mișcarea Legionară) cu 15,58% din voturi. Pe următoarele locuri se clasau partidele mai mici. Nici unul … Mai mult…

Turcia, Erdogan și ISIS

Turcia ISIS
Apar tot mai multe dovezi că organizația musulmană teroristă ISIS este ținută în viață de regimul de la Ankara a lui Recep Erdogan care visează la reîncarnarea vechiului Imperiu Otoman. În octombrie 2014 Joe Biden, vicepreședintele american, declara că ISIS este ținut în viață cu ajutorul Turciei care „finanțează organizația teroristă cu sute de milioane … Mai mult…

Deshumarea lui Corneliu Codreanu, a Nicadorilor și Decemvirilor

crucea de pe mormint de la Jilava
În noaptea de 26 pe 27 noiembrie 1940 s-a desfășurat la Jilava deshumarea trupurilor lui Corneliu Codreanu, a Nicadorilor și Decemvirilor uciși mișelește la ordinul lui Carol al II-lea. Nicadorii: Nicolae Constantinescu, Doru Belimace și Ion Caranica. Decemvirii: Ion Caratănase, Iosif Bozântan, Ștefan Curcă, Ion Pele, Grigore Ion State, Ion Atanasiu, Gavrilă Bogdan, Radu Vlad, … Mai mult…

Doborîrea bombardierului rusesc, o provocare a Turciei?

Bombardier rusescs Suhoi 24 doborit de Turcia
În cursul zilei de 24 noiembrie 2015 un avion de vînătoare turcesc a doborît un bombardier rusesc în preajma graniței dintre Siria și Turcia. Turcia susține că i-a avertizat de 10 ori bombardierul rusesc că a violat spațiul aerian înainte de a-l doborî. Pentru a dovedi că dreptatea e de partea sa, guvernul de la … Mai mult…

Remus Cernea și identitatea națională a României

Remus Cernea - parada LGBT
Deputatul Remus Cernea nu se dezminte. Aflăm din presă că a depus la Parlament un proiect de lege prin care să se interzică finanțarea de la Buget a construirii Catedralei Mîntuirii Neamului din București: Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată … Mai mult…

luni, 30 noiembrie 2015

Ziua noastră

1 Decembrie este un simbol de credinţă. Este mărturisirea crezului unui neam  în rostul său, sărbătorirea unui miracol naţional şi promisiunea permanentei aspiraţii spre împlinirea idealurilor naţionale.
1 Decembrie este nu numai expresia dragostei de patrie şi de neam, ci şi momentul refacerii unui legămînt: de a fi ce-am fost şi mai mult decît atît.
1 Decembrie este şi o zi de exaltare naţională, dar mai ales una care obligă la fapte. Iubirea se cere şi rostită, însă mai ales trăită.
1 Decembrie este un îndemn peren la solidaritate naţională. Unirea face puterea!
1 Decembrie este exemplul că Statul şi Biserica pot şi trebuie să fie în simfonie.
1 Decembrie este dovada că elitele intelectuale şi politice pot şi trebuie să fie în slujba năzuinţelor poporului.
1 Decembrie nu e doar prilej de petrecere, ci, mai ales în aceste vremuri, unul de meditaţie, încordare şi dăruire.
1 Decembrie este ziua noastră, a românilor. Să fim şi noi ai ei! 


luni, 23 noiembrie 2015

Noutăţi pe Rost Online

Expoziţie de icoane cu vînzare: „Poveste de Crăciun”

În pragul sfintelor sărbători de iarnă vă invităm la expoziţia de icoane cu vânzare „Poveste de Crăciun”. La „Casa cu Rost”. Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos resetează timpul istoriei. Icoana devine posibilă datorită întrupării Sale, în chip omenesc. Eveniment cu caracter universal, Naşterea Domnului este povestită șşi repovestită de două mii de ani. O poveste … Mai mult…

Posibila întoarcere a lui Marian Munteanu

După două zeci de ani, Marian Munteanu se întoarce. Şi face dezvăluiri, clarificări şi predicţii. Despre „Piaţa Universităţii 1990”, despre mineriada din iunie 1990, despre hibele sistemului de educaţie, care are consecinţe cumplite, despre tentativa de a candida la preşedinţie în anul 2000, despre propria biografie, despre ce-a făcut în toţi anii de tăcere, despre … Mai mult…

Originile extremismului islamic

Islam radical
În 1979 URSS invadează Afganistanul pentru a pune un pic umărul la consolidarea regimului pro sovietic de la Kabul. Americanii nu asistă nepăsători și se implică de partea mujahedinilor. Printre cei recrutați atunci să lupte împotriva sovieticilor s-a aflat și Osama bin Laden. Acesta a fost mai mult decît bucuros să se împlice punînd la … Mai mult…

Dictatura stîngii radicale în universitățile americane

protest la Universitatea Princeton
Princeton este o celebră universitate americană recunoscută la nivel mondial unde costul unui an de studiu este de 63.420$. Printre diferitele organizații studențești există și una minusculă numită „Black Justice League”, adică „Liga pentru dreptatea negrilor”. Membrii acestei organizații cer ca orice referință a fostului președinte american Woodrow Wilson să dispară complet din toate facultățile … Mai mult…

Mitul musulmanilor moderați

Marți, 17 noiembrie, s-a desfășurat la Istanbul meciul amical de fotbal dintre Turcia și Grecia. Înainte de începerea meciului s-a încercat ținerea unui minut de reculegere în memoria victimelor ISIS de la Paris. Nu s-a reușit pentru că suporterii gazdelor au strigat „Allahu Akbar!” (Alah e mare!) și au huiduit pe toată durata minutului de … Mai mult…