Un om special. Ghiciţi cine-i?
De curînd, am făcut un interviu pentru Formula As cu un om deosebit. Îl urmărisem de la depărtare şi mă fascinase. Am fost supărat pe el o vreme, pentru că m-am simţit înşelat în aşteptările mele.
Îl văzusem nu ca pe un om, ci ca pe un arhanghel coborît pe pămînt cu misiunea precisă să-i ajute pe români. Era ca un haiduc - cu plete, barbă, chimir şi un curaj nebun -, care emana o energie, o hotărîre şi un magnetism extraordinare. A făcut istorie, dar nu s-a ales cu nimic. A lăsat în urmă multe resentimente, mulţi duşmani şi mulţi, ca mine, care nu l-au înţeles. În parte, din pricina oamenilor care i-au stat în preajmă - şi, na, aici chiar a greşit, că i-a îngăduit, iar unii fac valuri şi azi.
Am a fost dezamăgit că el a fost un simplu om, care, la un moment dat, a preferat să lase totul baltă, în faţa avalanşei de mizerie care se năpustea asupra sa. S-a retras în cercetările, scrierile şi profesia sa. Şi bine a făcut. Chiar dacă pentru mulţi dintre noi a fost o dezamăgire această atitudine a lui.
Am stat de vorbă vreo şase ore, într-o după amiază toridă de vară. Şi m-am bucurat enorm să descopăr omul. Tobă de carte, cu un aparat critic de excepţie, smerit în faţa marilor taine, ironic cînd o cere contextul, cu un simţ al umorului extraordinar, cu o viziune aparte asupra vieţii. Una peste alta, un om special. Nu spun bun sau rău - că aş fi simplist -, ci interesant, complex şi, în opinia mea, bine intenţionat.
Am regretat că l-am nedreptăţit cîndva într-o revistă provincială (sub toate aspectele), pe care o conduceam. Sînt convins că ştia de atacul meu - am semne -, dar n-a suflat o vorbă. Mi se pare o dovadă de nobleţe.
Mi-a plăcut la el cum îşi cîntăreşte cuvintele, cum vede relaţia omului cu Dumnezeu, cum se raportează la alte personalităţi implicate în viaţa publică, cum vede viitorul României, cum apreciază poporul român, cum îşi gestionează relaţia cu ierarhia bisericească. Am simţit că am purtat un dialog care m-a îmbogăţit. Şi-am realizat cît de mult greşim în raport cu semenii noştri de cele mai multe ori.
Veţi putea să-l citiţi în Formula As. Acuş :)
Bănuiţi cine este persoana?
42 Comentários:
nu ai cum sa ghicesti pentru ca textul e incomplet.
cand pornesti cu asemenea pretentii, textul se termina cu o... rasplata.
asa, simbolic: o baterie de vin, o lada de bere...maruntisuri :)
Marian Munteanu (MPR)
Sorin Dumitrescu?
Cred ca vorbesti de Marian Munteanu.
Mircea Platon retras la o manastire dupa ce a dat "faliment intelectual"
Fiti cu mare bagare de seama: nu cumva, asa cum regretati azi ca prea l-ati ponegrit ieri, sa nu regretati maine ca prea l-ati laudat azi...
Eram convins, dupa prima parte, ca ori e Florin Pirsic, ori e pr. Ioan Sismanian.
Dupa ce-am citit si partea a doua, nu-mi pot da seama, oricum pare sa nu fie niciunul din ei.
Stai sa iau Asu si-ti spun! :)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
@ alexander:
Mai, numai la bautura ti-i gindul si macar de-ai tine :)))
@ anonim 19.59:
Nu fiti rautacios, si inca la modul gratuit, vedeti bine ca Mircea lucreaza si inca foarte tare. Mai bine i-ati citi ultima carte. Oricum, eu nu l-am vazut cu chimir niciodata :)
@ un om batrin:
De la un om batrin am invatat, intr-un tirziu, ca mai bine sa gresesc laudind, decit injurind. Cuvintele au o putere pe care nici macar nu o banuim. Orice cuvint rau raneste. Iar un cuvint bun vindeca si poate schimba un om in bine.
In plus, chiar dac acest om miine va gresi sau imi va dovedi ca m-am inselat asupra lui, eu ramin cu bucuria acelui dialog.
@ toti ceilalti:
Poate va voi dezvalui cine e la sfirsitul saptaminii. E interesant si pentru mine daca din citeva trasaturi de condei (ma rog... de tastatura :) ) am reusit sa creionez portretul cuiva.
dle Tarziu, nu mai pot citi fituicile dlui Platon....
sper sa nu ramana in istorie ca Istoricul fara opera, ceva in genul lui Balaceanu-Stolnici...
@ anonim 00.18:
Nu e cazul sa ma fac avocatul lui Mircea, vorbesc pentru el scrierile sale de pina acum. ca dvs nu va plac, este, pina la urma, chestiune de gust :)
Oricum, va rog sa ne intoarcem la subiectul acestui post. Ca ma faceti sa opresc comentariile off topic si sa ma simt vinovat :D
@Anonim de la 00.18
Bălăceanu-Stolnici nu este istoric, este medic. Aţi încercat să copiaţi o sintagma folosită de Vadim Tudor fără a avea toate elementele pe care le are acela atunci când îşi scrie pamfletele.
eu nu sunt asa egoist :P
un pahar la mine, restul la prietenii mei :)
Da, sigur e MM, dar sunt sceptic ca mi-ar mai putea clinti cineva parerea foarte proasta despre el. NIMIC nu scuza asocierea victimei cu calaul sau (Magureanu). Or asta spune mai mult decat orice si nu vad decat o posibilitate de imbrodobire a cuiva, nu de explicatii adevarate. N-ai cum sa justifici asa ceva, dar daca ai carisma (si probabil nu i-a plecat darul asta) desigur ca poti sa invelesti si ticalosia in cele mai imaculate vesminte. Daca facea vreun soi de pocainta publica, poate, doar... Dar cu pipa-ntre buze, no chance! Imi pare sincer rau ca te-a pacalit...
Nu mai cred in ruptul capului in inocenta liderilor Pietei Universitatii si a "haiducilor" astia cu chimir si plete-n vant, printre care si deja mult prea cunoscutii frati Roncea, cu tot cu ceata lor de haidamaci, care par mai mult mineri decat "haiduci".
Ce rai sintem, Doamne!
Orice subiect ar veni in discutie, ajungem inevitabil sa judecam pe cineva, sa-l condamnam si sa-l executam rapid, din doua taste, la adapostul unui anonimat confortabil. Din acest punct de vedere, multi dintre "postacii" de pe diferite site-uri si bloguri nu sint decit niste "calai" digitali, carora, desigur, nu le lipseste cagula.
Eu insumi am fost condamnat si executat, fara drept de apel, in multe locuri pe internet. A vrut cineva sa afle cum sta situatia de fapt? Ei, as! Important era sa "curga singe". Cita ura zace in unii dintre comentatorii de pe net!
Indiferent despre cine ar fi vorba, ii gasim pete-n soare si il punem la stilpul infamiei.
Dumnezeu sa ma ierte, dar cred ca daca Insusi Mintuitorul ar veni printre noi, l-am rastigni a doua oara. Evident, convinsi de "dreptatea" si mai ales de "dreptul" nostru.
Repede ii mai judecam pe altii, fara sa ne uitam la noi insine...
Poate ca saptamina asta, sau cealalta voi publica interviul cu omul la care fac referire in acest post. Si veti vedea atunci despre cine este vorba. Il veti judeca aspru, nu ma indoiesc. Dar incerc sa va inteleg, ca si eu am facut-o cindva.
Ce m-as bucura sa realizati este ca in chestiune nu e vorba despre "a fi pacalit". Veti vedea, de altfel, din text ca nu am incercat sa-i repar imaginea publica - nici nu stiu daca e cazul -, ci m-a interesat sa aflu lucruri despre care nu a vorbit. Abordarea e esentiala la un interviu, cum am mai spus si alta data.
Cit despre coabitarea "victimei" Marian Munteanu cu "calaul" Virgil Magureanu, cred ca realitatea e mult nuantata si, ca de obicei, facem judecati de valoare fara sa o cunoastem.
Ce imi amintesc exact este ca MM a fost propus la presedintie de Mircea Druc (pe atunci lider al PUNR - altminteri un partid odios, dupa mine), ca apoi PUNR si PNR-ul lui Magureanu au format Alianta Nationala (unde erau printre lideri Viorel Catarama, Dorin Iacob - unul dintre oamenii lui Basescu cei mai de incredere acum -, Valeriu Tabara - si el la PD azi...) si ca, in cele din urma, cu mult timp inainte de alegeri, Marian Munteanu s-a retras din cursa, pentru ca liderii AN nu au respectat intelegerea initiala de a pune pe listele de parlamentari anumiti oameni.
Imi mai amintesc ca AN s-a topit in PD, dar Magureanu a stat deoparte. Azi, toata lumea ii vede foarte onorabili pe Valeriu Tabara si Dorin Iacob, desi amindoi au fost inhaitati cu Magureanu, iar iacob chiar a fost ofiter de securitate. Probabil ca la fel ar fi vazut si Gheorghe Funar, daca, neinspirat, n-ar fi luat calea PRM si s-ar fi dus in partidul "de dreapta" prezidential.
De-a purtat chimir cândva
şi a haiducit prin pieţe,
şi-un miner l-ar detecta,
cu ciomagul să-l răsfeţe!
Dar mai bine şi mai bune
ştie Măgura de Munte,
că puţin lipsi a-l pune
"patriei gentile"-n frunte.
Iată însă că târziu
i se face şi statuie,
ca să vadă, cât e viu,
ce putuse fi şi nu e...
M.M. este un tip complex. Aşa de complex încît poate satisface toate gusturile: de la grobian la serafic.
Fapt este că în cultură i-a mers mai bine decît în politică, iar în afaceri i-a mers mai bine decît în cultură.
Ca o mărturie personală: niciodată nu mi-a fost mai simpatic un om cu care am fost mai mereu în dezacord.
Poate că ar fi trebuit să ne naştem şi să ne întîlnim într-o altă vreme...
@ Păstorelul:
Păstorelul le aduce
foarte bine din condei,
sub glazură ca să spurce
omul şi nişte idei.
Pentru Marian Munteanu ar fi fost mai corect utilizarea sintagmei "persoană cpntroversată". Cât despre Piaţa Universităţii... Cei ce am fost pe acolo ştim că au apărut mulţi aşa-zişi leederi prin mass-media care nu avuseseră cu Piaţa nici în clin, nici în mânecă. Îşi mai amintesc oamenii despre participanţii REALI? Să vă amintesc nişte nume: Dragoş Pâslaru, Nae Caranfil (Da! Chiar el!), părintele Constantin Galeriu, Cristian Paţurcă şi Doctor Barbi (ah!, i.am uita numele!) - autorii cântecelor golanilor.
@ Donkeypapuas:
Controversati sintem cu totii, nu vedeti? :)
Cei pe care ii amintiti, intr-adevar au fost in Piata, dar nu puteti insinua ca MM n-a fost.
Nu, nu m-am referit la Marian Munteanu, evident. M-am referit la alţii. Oricum unii pupincurişti de pe la noi mai au puţin şi vor afirma că şi Dinescu ori Pleşu au fost Pieţari...
Marian Munteanu a fost liderul Pietei Universitatii. Mi-l amintesc foarte bine, avea un speech desavirsit si era un foarte bun organizator. Reusea sa tina "in priza" 5000 de oameni vorbindu-le depre pericolul neocomunist, despre incercarea securitatii de a prelua puterea, despre Dumnezeu si Biserica lui.
Am filmat in piata si ziua si noaptea. Zeci de casete stau marturie despre golaniada, din prima zi si pina cind au venit minerii sa planteze panselute cu bita pe spinare. Poate ar trebui scoase de la naftalina pentru cei care nu stiu cine a fost Marian Munteanu si ce s-a intimplat in Piata.
Cine a uitat sa vada filmul lui Stere Gulea "Piata Universitatii - Romania".
Poate am condei, dar nu-i
scopul meu să trag de păr,
ci s-aduc aminte cui
uită câte-un adevăr.
Lasati Piata! Aia a fost gloria lui. Necazurile cu MM au inceput dupa, prin MPR si increngaturile securiste. Chiar va e simpatic, domnule Codrescu, sau faceti misto si de ce-au uitat unii, si de ce n-au uitat altii?
Si cu Miscarea pt Romania, o pastisa jalnica a Miscarii Legionare, formatiunea care a ingropat rapid toate energiile tinerilor din Piata Universitatii, cum ramane? Alianta cu securitatea nationalista din care alti miscaristi:Mugur Vasiliu, sponsorizat de G.C. Paunescu ca sa faca o miscare...conservatoare, George Roncea, care impreuna cu Victor au devenit emuli ai ofiterilor securitatii la pensie (exemple nenumarate, vezi si recentul razboi intre batranii ofiteri si fantoma "curvei" Pacepa, purtat saptamanile trecute) a agentilor de influenta infiltrati in masonerie (Dinu Sararu), ai culturnicilor care au guitat sau doar au amusinat la curtea lui Ceausescu (A Paunescu, A Silvestri, M Ungheanu, etc.) ori a cartitelor care rod la pilonul romanismului din Basarabia (Iurie Rosca) s.a.m.d.- deci o alianta impura pe care si M.M. a cultivat-o si din care a prosperat vertiginos, cum mai pot acesti smecheri sa vina astazi si sa pozeze in fecioare neprihanite, ba chiar sa starneasca entuziasmul naiv al unui om integru ca dl C Tarziu (intrebare: de unde au provenit Valeriu Tabara si Dorin Iacob, de unde Marian Munteanu, ca sa putem face comparatia?) De remarcat stransa legatura intre aceste mici canalii si Manastirea Petru Voda, unde stareteste Pr Iustin Parvu si predica amicul lui M.M., Ion Coja, alt securistoid! Oare nu ne-o fi si noua indeajuns?
@ Ristea Printreboi:
Si in MPR, ca si in alte organizatii omenesti, au fost oameni mai buni, mai rai, mai prosti, mai destepti, mai curati sau mai murdari. Sa nu generalizam.
Stiu exemple destule de oameni de calitate. Mie unuia, naiv sau nu, MM mi se pare printre acestia.
Una peste alta, nu poate fi comparat Marian Munteanu cu Mugur Vasiliu si fratii Roncea, la nici un capitol. Dovada ca nici nu auu aceeasi prieteni si cercuri in care sa invirt. Cind erau studenti, i-a prins vremea impreuna, dar viata e ca o sita, cerne.
In rest, desigur exista multe nuante. Despre prof. Coja si ceilalti numiti am scris. M-a mirat si pe mine ca parintele Iustin i-a permis prof. Coja sa predice - si inca imbracat in stihar -, stiind cita legatura are liderul Vetrei Romanesti cu Biserica si ca acum se afal in campanie electorala. Dar parintele o fi stiind mai bine de ce...
@ Pastorelul:
Adevăru-i relativ,
meştere cu pană grea,
cel puţin pe portativ
de... manea.
@Ristea Printreboi
Ce ai dumneata, domnule, cu răposatul Mihai Ungheanu? Or fi năimiţii lui Soros modelele dumitale! Cu Pleşu, Dinescu şi Patapievici în frunte. Marii "disidenţi"! Văd în schimb cum măreţii dumneavoastră lideri de opiunie au impus o conspiraţie a tăcerii asupra unor nume (cu adevărat de dreapta) precum Nichifor Crainic (şi toată revista Gândirea), Vintilă Horia, Ioan Alexandru (luptătorul ce a reintrodus Religia în şcoli - asta în timp ce "popularul" Băsescu vrea s-o scoată. Eu mai degrabă cred că ar trebui să-ţi schimbi dumneata porecla în Ristea printre aurolacii de la Plaicuboi.
@ Donkeypapuas:
Sper ca nu sinteti vreun admirator al protocronistilor. Ca atunci n-ati prea avea ce cauta pe blogul asta.
Mihai Ungheanu, Artur Silvestri - sa ii pomenim numai pe morti - si altii ca ei, elogiati in niste locuri pe internet de fosti "miscarisiti" au fost sustinatorii "intelectuali" ai ceausismului sau, daca vreti, ai national-securismului. Si inainte, si dupa 89. Cit rau a facut tarii in general si dreptei in particular aceasta directie reprezentanta de cei amintiti, ar trebui sa realizati si singur.
Mosh Guerilla
Moshule, ce sa inteleaga papuasul din cultura? El are idei putine si fixe. Sa-l compari pe Ungheanu cu Crainic, sau cu Ioan Alexandru, asta e bancul zilei. PRM-ul, partidul de suflet al lui Ungheanu, are un viitor, totusi, cu baieti nervosi si cu scoala la f.f., care se exhiba pe la colturi de bloguri. Ura si la mai mare!
Claudiu Tarziu il crede sincer pe Marian Munteanu mai bun decat este, asa cum parintele Iustin ii crede sincer pe fratii Roncea mai buni decat sunt. Se pare ca uneori naivitatea e mai puternica si decat calitatile intelectuale, si decat calitatile duhovnicesti. Si nici de varsta nu tine sama...
Domnule Târziu, un sfat:
nu forţaţi în versuri rima
dacă vreţi cu-adevărat
să fiţi demn de toată stima.
La Donkeypapuas (ce fioros arata, zici ca e din filmele SF pentru copii!) distinctia e simpla: daca nu esti cu Mihai Ungheanu, esti cu Soros. Asinus asinorum in saecula saeculorum.
@ Fratele Alexandru:
Posibil sa fiu naiv, sa ma insel si aici ca si in alte privinte. Nu stiu insa ce va face pe dvs sa tratati otova cazul MM / CT si Roncea/ pr. Iustin. Nu exista nici un fel de posibilitate de comparatie.
Marian Munteanu e un om inteligent, cultivat, cu realizari profesionale notabile, a avut intotdeauna o prezenta publica onorabila si chiar e in Biserica.
Ma rog, e opinia mea. Nici nu am de ce sa-i fiu avocat, nici nu-mi inchipui ca poti avea unanimitate in aprecieri vreodata.
DAN PURIC OARE?
@ Pastorelul:
Nu forţez şi nu am teamă,
stima nu mi-o joc defel
într-o biată epigramă –
un răspuns rebel.
Mă aştept însă ca unul
cum e Păstorel
să găsească-n rimă tunul
pentru porumbel.
Totuşi, mai aştept niţel
să văd unde-şi ţine domnul
nu uneltele de fier
ci, scuzaţi, umorul :)
Dacă nu ar fi închistaţi în trecut Anonimii respectivi ar cunoaşte că imaginea pusă la status este preluată dintr-unul din cele mai bune seriale făcute vreodată (într-adevăr SF) - Battlestar Galactica - seria reimaginată şi, în plus, serial care NU este recomandat copiilor! Dar cu ham-ham se stă bine pe la noi...
Pleaca de aici cu bau-baul tau cu tot!
I)
Dacă rima mea e "tunul",
"porumbelul" cine-i oare?
(Eu n-aş face pe nebunul
să răspund la întrebare...)
II)
Unii au umor cu carul,
alţii au numai umori...
Dacă nu te-ajută harul,
poţi s-aştepţi şi până mori...
@ Pastorelul:
I
Păstorel, faci pe nebunul
dacă ei ad litteram
o metaforă, şi drumul
te conduce pe maidan.
II
Cu umorul m-ai convins,
chiar dacă se vede bine:
harul care te-a cuprins
nu-i de tine.
Păstorel şi cu Târziu
ştiu ce spun, sau spun ce ştiu?
Doi se bat, dar mi se pare
că folos al treilea are...
(Chiar şi Roncea ştie bine
"ce şi cum" şi "ce şi cine"...)
Dacă şi Codrescu ţine
să se bage peste mine,
mă retrag la stâna mea
şi... la urmă vom vedea...
Trimiteți un comentariu