Mănăstirea Diaconeşti: Cum se cinstesc martirii
D-l Răzvan Codrescu publică pe blogul său un text la care nu am de adăugat decît că îi voi urma exemplul. Îmi permit să redau aici textul, pentru o mai largă răspîndire, în nădejdea că şi alţii îi vor urma pilda. Amin! (C.T.)
Icoana întreagă
Marea icoană care dă titlul albumului a fost realizată, în decurs de mai mulţi ani, în atelierul de pictură al mănăstirii, iar vrednicul de pomenire părinte Gheorghe Calciu (1925-2006), care a avut cu Diaconeştiul o relaţie sufletească şi duhovnicească aparte, mai ales în ultimul său an de viaţă pămîntească, n-a închis ochii fără bucuria de a contempla îndelung viitoarea icoană în stadiu de schiţă, vorbind cu emoţie pe marginea ei, atît cu maicile, cît şi cu părintele duhovnic Amfilohie.
Ea rămîne, pe de altă parte, o pildă impresionantă de cinstire ortodoxă a trecutului nostru recent, iar în faţa acestui adevărat monument iconic al rîvnei mărturisitoare eu unul simt nevoia să mă smeresc admirativ şi să-mi cer public iertare pentru puţina mea vrednicie şi pentru neînţeleapta risipă în cuvinte acolo unde singure faptele s-ar cuveni să fie măsură.
Părintele Calciu în atelierul de la Diaconeşti,
pe vremea cînd icoana era numai o schiţă (2006, toamna)
Mă rog lui Dumnezeu şi Sfintei Sale Maici, ca şi Sfinţilor noştri mai vechi sau mai noi, să ne unească pe toţi în duhul veghetor şi lucrător al Diaconeştilor. Din ceasul acesta întorc spatele vrajbei şi las “căpuşele Ortodoxiei” – care şi cîte or fi ele de fapt – judecăţii lui Dumnezeu şi a Sfinţilor Neamului, mijlocitori în strălumina de Sus ca pămîntul să ne mai rabde şi Cerul să ne mai rămînă deschis.
Lăudat să fie Dumnezeu, în toate şi pentru toate!
Răzvan CODRESCU
9 Comentários:
Isus e parte din NOI!
E ca si cand martirii s-au intrupat in icoana si au venit sa ne dojeneasca pentru necumpatarile noastre. Poate ca asa ne vom cutremura cu adevarat si ne vom regasi ca frati, in lumina Invierii.
Lui Stefan:
Nu, noi suntem mica parte din EL!
Oare de unde se poate procura albumul?
!?
Sublim!
'Ura vine din pomenirea raului, pomenirea raului-din trufie,trufia-din slava desarta, slava desarta-din necredinta, necredinta-din impietrirea inimii, impietrirea inimii din nelucrare, nelucrarea-din lenevire, lenevirea-din trandavire,trandavirea-din nerabdare, nerabdarea-din iubirea de sine.
Rugaciunea depinde de dragoste, dragostea-de bucurie,bucuria-de blandete, blandetea-de smerenie,smerenia-de slujire,slujirea-de nadejde, nadejdea-de credinta,credinta-de ascultare,ascultarea-de simplitate.'
Cuviosul Macarie cel Mare
A.
Mi-e teama, mai ales dupa ce am citit mai bine de un an comentarii atat pe acest blog, cat si pe cel al Parintelui Savatie, ca multi dintre noi suntem goi de sentimente adevarate si puternice fata de Patrie, de Neam, de Credinta, de Hristos.
Bravam deseori cu ale noastre cunostinte si inteligenta, dar o facem rece, metodic, implicati doar in ceea ce priveste demonstrarea adevarului nostru propriu.
In fata acestei icoane trebuie sa recunosc ca nu pot pricepe in intregime jertfa muceniceasca a Celor ce au suferit in inchisorile comuniste. Nu pot decat sa ma cutremur in fata maretiei divine.
Doar Bunul Dumnezeu poate sa Le dea slava si cinstea ce Li se cuvin.
As vrea sa stiu daca icoana si toate scenele din carte sunt pictate de maicile de la Diaconesti? sau cine le-a pictat? multumesc Doamne ajuta
@ Raluca:
Da, evident, toata icoana e pictata de maicile de la Diaconesti. O stiu sigur. Am vazut icoana in mai multe etape ale facerii ei.
Trimiteți un comentariu