Parlamentul de la Chişinău este condus de un liberal
Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (şi unchiul lui Dorin Chirtoaca, primarul Chişinăului), a fost ales azi preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, cu 53 de voturi pentru. Ghimpu a candidat din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), formată din Partidul Liberal, Partidul Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Liberal Democrat.
Comuniştii au părăsit sala înaintea votului.
Potrivit unor informaţii încă neconfirmate oficial de AIE, Marian Lupu, liderul PD, ar putea deveni şef al statului, iar Vlad Filat, liderul PLD, premier. Pentru alegerea noului preşedinte al republicii, AIE mai are nevoie de 8 voturi de la comunişti. Dacă nu defectează nici unul, la anul vor avea loc alegeri anticipate din nou. [Constituţia R. Moldova nu permite organizarea a două alegeri anticipate într-un singur an.]
Până atunci, interimatul ar putea fi asigurat de Vladimir Voronin. În treacăt fie spus, Voronin, marele comunist, a acumulat în opt ani de mandat la preşedinţie o avere estimată la două miliarde de euro!
Amănunte găsiţi pe Unimedia.
UPDATE
Un deputat comunist face o precizare foarte importantă: preşedintele Parlamentului va asigura interimatul pentru funcţia de şef al statului. Dar asta numai după ce Curtea Constituţională va valida alegerea preşedintelui Parlamentului. Iar comuniştii speră ca judecătorii Curţii Constituţionale să anuleze rezultatul votului din Parlament de ieri.
5 Comentários:
off-topic
Casa din poza este superba!
I-ar sta bine intr-un muzeu al satului :-)
@ Mari:
Este! :) Casa cu foisor din Jiblea - Arges, fotografiata de marele si cam ignoratul sociolog Ernest Bernea.
Vreau sa lansez o moda printre imbogatitii de tranzitie, sa le propun sa-si ridice cite o casa din asta in loc de hardughiile oribile cu care au umplut Pipera sau statiunile montane :)
Hai sa vedem pe cine o puna presedinte, ca e posibil sa ramana Voronin pana la anu'. Poate o sa se gaseasca cativa comunisti carora le mai pasa de tara lor. Desi cu Lupu paznic la oile moldovenesti...
Voronin e posibil să ajungă... la puşcărie! Chiar dacă nu va fi ales un nou preşedinte (şi, prin urmare, va rămâne Voronin) parcă văd oă Parlamentul va declanşa acţiune de destituire (pentru corupţie, acţiuni împotriva statului etc.) iar în loc va fi pus un preşedinte interimar.
Problema e alta, domnule Claudiu Târziu! Rusia a început se pare să iniţieze acţiuni de destabilizare în zonă. Acum câteva zile am citit în presă cum că, vezi Doamne, mai multe localităţi din stânga Nistrului doresc să iasă de sub autoritatea Moldovei şi să intre sub cea a Transnistriei. Acelaşi alibi hoţesc precum cel din 1940 (masele muncitoare din ţările baltice, Basarabia etc.) care au cerut ajutorul "fraţilor" sovietici". Dacă aveţi vreo posibilitate de a alerta organele noastre, româneşti, de securitate cred că ar fi foarte bine. Pentru preîntâmpinare...
@ Donkeypapuas:
Stiu. Insa cred ca mai mult e un joc la cacealma, ca sa-l ajute pe Voronin.
N-am nici o posibilitate sa anunt "organele" - alta decit oricare cetatea obisnuit -, dar cred ca e de datoria lor sa stie.
Trimiteți un comentariu