sâmbătă, 17 aprilie 2010

TVR Cultural: Un prinţ evadat din Gulag

Ciabua Amiredjibi la 65 de ani

Georgia seamănă în multe privinţe cu România. Între altele, şi Georgia s-a zbătut sub dominaţia otomană şi apoi sub comunismul de sorginte sovietică. Ca şi noi, georgienii au supravieţuit comunismului, dar ei şi-au păstrat spiritualitatea nealterată în mai mare măsură decît noi. Cum au rezistat spiritual georgienii într-un comunism mai îndelungat şi mai apăsător decît al nostru, e greu de explicat pe scurt. Vizionarea filmului documentar Evadat din Gulag, care istoriseşte o parte din viaţa prinţului Ciabua Amiredjibi, vă va ajuta însă să vă apropiaţi de sufletul georgian. Iar apropierea sufletească este acel ingredient al cunoaşterii fără de care, oricît de multe şi precise informaţii aţi avea – fie ca istoric profesionist, fie ca amator de istorii –, istoria nu îşi va revela niciodată sensul ei deplin.

Ciabua Amiredjibi la 66 de ani

Vă invit să vizionaţi filmul Evadat din Gulag, care va fi difuzat pe postul TVR Cultural duminică 18 aprilie, de la ora 17:00, şi vă pun la dispoziţie cîteva date din biografia oficială a lui Ciabua Amiredjibi, care, pe lîngă că a fost un prodigios evadat, este şi un scriitor de succes (cărţile sale Data Tutashia şi Spovedania taurului au fost traduse şi în română, în prezent fiind în curs de traducere romanul Gora Mborgali).

Ciabua Amiredjibi la 83 de ani

Ciabua Amiredjibi s-a născut în 1921, la Tbilisi, capitala Georgiei, într-o veche familie nobiliară. Numele lui este Mzechabuk Amiredjibi, Ciabua fiind un diminutiv al prenumelui.
Tatăl său, prinţul Irakli G. Amiredjibi, a fost avocat şi economist, cu studii la Moscova. Încă din copilărie tatăl lui Ciabua a luat parte la mişcarea de eliberare naţională şi a fost arestat de multe ori. În vremea de teroare bolşevică a fost arestat de patru ori, iar în 1938 a fost ucis de bolşevici.
Mama sa, prinţesa Maria M. Nakashidze, era profesoară. Şi ea a suferit teroarea comunistă, a fost arestată şi condamnată politic de două ori, la 3 şi apoi la 4 ani de închisoare.
Ciabua Amiredjibi a avut două surori, Rodam şi Natia Amiredjibi. Rodam a fost autoare de piese de teatru şi a murit în 1994. Natia este critic de film, autoare a mai multor cărţi, profesor asociat al Institutului de Film din Georgia.
Este căsătorit cu Tamar G. Djavakhishvili, licenţiată în Filologie şi autoare a mai multor volume de versuri.
Copii lui Ciabua Amiredjibi: doamna Manana Amiredjibi este scriitoare, doamna Leila Amiredjibi este diplomat; Irakli Amiredjibi, istoric, a fost ucis în 1992, în războiul din Abhazia; domnul Lasha Amiredjibi este sculptor; domnul Kutsna Amiredjibi este regizor, operator şi producător independent de film; domnul Shalva Amiredjibi este directorul unei întreprinderi particulare.

Ciabua Amiredjibi a absolvit liceul în 1938. A participat la război în 1941-1942, dar a fost scos din armată din cauza originii nobiliare. În 1943 a intrat la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Tbilisi. În aprilie 1944 a fost arestat şi apoi condamnat la 25 de ani închisoare, sub acuzaţia de participare la complot în vederea răsturnării puterii sovietice din Georgia.
A fost deţinut în Gulag timp de 16 ani. A evadat de mai multe ori. A fost condamnat la moarte de două ori. A cumulat 83 de ani de condamnări politice. A fost eliberat condiţionat în 1959. Mai tîrziu a fost reabilitat.
Despre perioada următoare eliberării, Ciabua Amiredjibi spune: “Întorcîndu-mă din închisoare, mi-am reluat studiile, dar le-am abandonat curînd, căci devenisem membru al Uniunii Scriitorilor şi eram deja autor a două volume de proză scurtă. În plus, în vremea detenţiei şi a perioadelor de libertate obţinută prin evadare – vreo 5 ani cu totul – am dobîndit o educaţie la care studiile universitare nu mai aveau ce să adauge. Şi mai era un motiv: trebuia să-mi cîştig existenţa. Sînt autorul mai multor volume de proză scurtă [volumul Spovedania taurului a fost tradus şi în română], al romanelor Data Tutashia (1973) [tradus şi în română], Gora Mborgali (1994) [în curs de traducere în română], şi Regele Gheorghe cel Măreţ (2003), precum şi al unui mare număr de articole pe diverse teme, între care şi de critică literară”.
În 1979 a fost turnat serialul de televiziune Data Tutashia, inspirat din romanul omonim. Romanul Data Tutashia a fost tradus în 29 limbi. În 1996 şi 1999 a fost nominalizat la Premiul Nobel. Romanul Gora Mborgali a fost de asemenea nominalizat la Premiul Nobel şi a fost tradus în rusă şi suedeză.
Ciabua Amiredjibi a avut mai multe funcţii de conducere în cadrul studioului de film georgian.
În perioada 1992-1996 a fost deputat al Parlamentului Georgian şi preşedintele Fondului de Apărare din Georgia.
A fost unul dintre fondatorii Asociaţiei Scriitorilor Georgieni (Pen-center of Georgia) şi preşedintele ei în perioada 1994-1997, iar din 1998 – preşedintele ei de onoare.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Georgia din 1964 şi membru al redacţiilor mai multor ziare şi reviste, precum şi editor şi redactor-şef al ziarului Ganakhlebuli Iveria.

Lucian D. POPESCU

2 Comentários:

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Multumim pentru semnalizare, Claudiu! Asisderea Elenei Dulgheru, care a postat pe blogul ei stirea.

Am vazut filmul si-l consider foarte bine realizat! Imbina savant secvente de docudrama, in care actori interpreteaza momente din viata printului Ciabua Amiredjibi, cu secvente de film documentar de arhiva, continand imagini ale detinutilor din Gulag-ul sovietic, si cu interviuri recente, in care apar printul insusi, fiica lui, una dintre surori si prieteni sau apropiati ai lui, unii fosti detinuti, colegi de detentie cu printul.

Realizat in 2003, filmul este bine structurat pe povestea spusa de Ciabua Amiredjibi, cu o biografie impresionanta, coplesitoare. Evocarea momentelor evadarilor din lagarele sovietice tine spectatorul in tensiune, mai ceva ca un film de suspans. Harta URSS "innegrita" de punctele care marcheaza inchisorile si lagarele Gulag-ului, presarate pe intinderea vasta a Siberiei, iti da fiori reci. O tara imensa devenita un imens lagar de concentrare, o inchisoare cat un continent!

M-am gandit si la bietii nostri romani, basarabeni, inchisi si ei acolo, in lagarele mortii, situate dincolo de Cercul Polar de Nord, avand nume sinistre, precum Vorkuta, Norilsk si Kolîma.

M-a impresionat modestia, sobrietatea, frumusetea sufleteasca si taria de caracter a acestui nobil, a carui descendenta nobiliara coboara adanc in istoria Georgiei, pana prin secolul al IX-lea(!), aristocrat nu doar prin stirpe, ci si prin caracter. M-a impresionat cu ce curaj a rabdat tortura anchetatorilor sovietici (scoaterea "pe viu" a celor 6 dinti), fara a-si trada camarazii din gruparea Sfantului Gheorghe, o asociatie a studentilor si tinerilor georgieni, din anii '40, de lupta impotriva regimului comunist, cu scopul de a rasturna si alunga puterea sovietica instaurata la Tbilisi. M-a impresionat si dragostea lui pentru familie si neam, cand s-a intors din Germania, desi ar fi putut profita de ocazie, sa se refugieze ca azilant politic in Occident.

Un barbat adevarat! Un om frumos! Frumos chiar si trupeste, caci fotografiile din tinerete ni-l arata in toata splendoarea lui, de gruzin inalt, oaches si chipes.

Daca filmul va fi reprogramat spre difuzare la TVR Cultural, vi-l recomand sa-l (re)vedeti, caci este o lectie de istorie, de curaj si jertfelnicie, care merita a fi imprimata bine pe retina memoriei personale.

Mirona-Ioana Tatu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.