Rost nr. 86
A apărut nr. 86 al revistei ROST (pe luna aprilie), care îi este dedicat unui mare mărturisitor al exilului anticomunist, Nicu Naum.
Din sumar vă mai recomand să nu rataţi: Brandul Ilici şi restul lumii, de Viorel Patrichi, Pentru o politică de tip creştin (3), de Paul Ghiţiu, Revoluţia lui Robespierre şi tragedia unei false justiţii (2), de Dragoş Moldoveanu, O epopee basarabeană, de Constantin N. Străchinaru, Centenar Dan Vizanty. În luptă contra americanilor, de Daniel Focşa, Mărturisirea pascală, de Constantin Mihai, Despre Antonescu, legionari şi nevoia de spirit critic, de Alexandru Racu.
În continuare, public editorialul din această ediţie, care ar putea aduce o oarecare lămurire într-o dezbatere reluată recent.
Pro şi contra Catedralei
Patriarhia a anunţat că în luna august va începe construirea Catedralei Mîntuirii Neamului. Prilej pentru vechii adversari ai proiectului să-şi lustruiască „argumentele” prăfuite şi să scornească altele noi. Contextul face ca şi unii dintre susţinători să se îndoiască acum de oportunitatea momentului şi de necesitatea clădirii.
Claudiu Târziu
Cîteva obiecţii par de bun-simţ, la prima vedere. La o analiză mai atentă însă, nu stau în picioare. Să luăm pe rînd.
Amplasamentul nu e bun, să mai căutăm. Nici noi nu sîntem prea fericiţi cu locul ales, în vecinătatea Palatului Parlamentului. Dar să ne amintim că, ani în şir, proiectul a tot fost plimbat prin oraş, pentru că mereu opozanţii găseau locul nepotrivit. În 2005, Biserica a primit, în sfîrşit, prin lege, un teren pentru catedrală, pe Dealul Arsenalului. Conducerea BOR a fost de acord. E adevărat că două construcţii uriaşe, aşezate una lîngă alta, urîţesc zona şi îşi umbresc reciproc valoarea arhitectonică – atîta cît e. Însă, n-ar fi neserios şi cam târziu acum să încercăm să schimbăm amplasamentul? Şi cine garantează că nu vor mai exista obiecţii pentru orice alt teren?
Casa Poporului este simbolul megalomaniei ceauşiste, iar o catedrală în care încap 5500 de persoane ar putea să împrumute această simbolistică. Fără îndoilă. Cum la fel de bine catedrala ar putea exorciza vecinătatea impură.
Mi se şopteşte: „E lipsită de smerenie”. Smeriţi s-ar cuveni să fim noi, nu casa Domnului.
Nu e în tradiţia noastră să facem biserici mari. Întîi că nu e o biserică obişnuită, ci una care trebuie să fie reprezentativă pentru ortodoxia noastră. Celelalte state majoritar ortodoxe au fiecare cîte o catedrală patriarhală. Pe urmă, dacă în Evul Mediu, să zicem, nu am avut resurse să construim biserici mari nu înseamnă că am respectat tradiţia. Dovadă că, acolo unde s-a putut, au fost ridicate şi biserici imense pentru vremea lor – ca la Dragomirna sau Moldoviţa. E ca şi cum am spune că, dacă străbunii noştri n-au avut bani decît de bordeie, trebuie să trăim şi noi bordeie, ca să păstrăm tradiţia. Oricum, din 1990 încoace s-au construit multe biserici spaţioase la noi, culminînd cu catedrala ortodoxă din Bacău, a patra ca dimensiune din Europa.
În loc să cheltuim 400 de milioane de euro pentru catedrală – cît este estimat că va costa –, mai bine reparăm bisericile-monumente istorice, sau construim 200 de biserici noi ca să le retrocedăm pe cele ale greco-catolicilor, sau facem 200 de azile de bătrîni şi orfelinate. Desigur, şi acestea sînt obiective importante. Dar, pe de o parte, Biserica trebuie să se ocupe întîi de mîntuire şi apoi, dacă poate, şi de filantropie; pe de altă parte, credincioşii care dau bani pentru Catedrală vor catedrală, nu altceva.
Apropo de bani, o seamă de necredincioşi se arată îngrijoraţi că vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat. Normal, doar sîntem o ţară de peste 80% ortodocşi, care cotizăm la buget. Totuşi, din experienţa de pînă acum, să fie liniştiţi: statul n-a fost niciodată prea darnic, darămite în vreme de criză. Şi iată că am ajuns la un motiv la care sînt sensibili şi cei care vor Catedrală, dar cred că acum nu e momentul.
„Lumea moare de foame, şi Bisericii îi trebuie Catedrală? Nu e strategic...” Să nu ne bănuiţi de cinism, dar ar mai fi existat „Sfânta Sofia” din Istanbul, dacă s-ar fi gîndit Justinian [Constantin cel Mare - am scris ,din eroare, în prima variantă] la cît de potrivit este momentul şi ce alte priorităţi ar avea?
Avem deja două catedrale în capitală: cea din Dealul Patriarhiei şi „Sf. Iosif”! Este una dintre stupizeniile folosită drept argument de unii ziarişti anti-ortodocşi. Una e o biserică monahală modestă pentru nevoile de azi ale Patriarhie, cealaltă – un lăcaş al romano-catolicilor.
În fine, două dintre cele mai hilare motive sînt că şantierul va bloca traficul în centrul capitalei şi că va polua oraşul. La ce poluare este în Bucureşti şi la cît de greu se circulă, ar trebui să nu mai facem nici o magazie.
Duşmanii BOR ar inventa orice măcar să întîrzie, dacă nu să oprească ridicarea catedralei. Pentru că prezenţa ei este o mărturie de credinţă. Iată de ce trebuie să o construim.
12 Comentários:
In afara subiectului:
Ma bucur nespus de mult ca ati postat inregistrarea de la Chisinau. Eram in Chisinau in vizita la ai mei in perioada aceea, dar am aflat prea tarziu de la Radio VB despre conferinta si am regretat enorm ca nu am ajuns la reuniune. Acum sunt foarte bucuros ca exista o inregistrare si abia astept sa o urmaresc. In acelasi timp sper sa va tineti de cuvant si sa popositi si pe meleaguri somesene,la Cluj, dupa cum ati promis:). Multumiri si scuze ca sunt in afara subiectului.
nicolae p.
De principiu traditia noastra este sa avem biserici mici, ca sa putem avea parohii autentice, unde se aduna oameni care se cunosc intre ei, care formeaza ca sa spun asa o familie. Cel putin asa ar trebui sa fie. Insa nici constructia de mari catedrale in centrele mitropolitane, mai ales acolo unde avem Patriarhie nu este straina de traditia ortodoxiei. Dar aia trebuie sa fie una: catedrala mitropolitana sau cea patriarhala. In rest, n-are rost sa umplem tara de mastodonti. Mai bine cu bisericutele noastre mici in care te simti ca acasa.
Deci e clar ca trebuie facuta intrucat Patriarhia noastra are 23 de milioane de credinciosi, a doua dupa Patriarhia Rusiei. Parerea mea este ca amplasamentul din Parcul Carol era mult mai frumos, dar ai dreptate; cu presa, "teletualii" si "elitilii" noastre o sa o inaltam dupa Apocalipsa, asa ca la urma urmei o facem unde se poate.
Si o mica greseala: Sfanta Sofia este ctitoria lui Justinian nu a lui Constantin cel Mare. Se intampla si la case mai mari :)
Hristos a inviat!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
@ Nicu:
Ajungem si la Cluj, negresit, ca ne-asteapta multi prieteni. Doar ca nu stim exact cind. O sa anuntam la vremea cuvenita :)
@ Alex:
Adevarat a inviat!
Asta cu parohiile mici e buna - doar ca tot mai rar se cunosc oamenii si in parohiile mici in orasele mari :)
Si eu am fost pt Parcul Carol, am si facut ce-am putut atunci pentru asta, dar daca Patriarhia a renuntat...
Cu Sf Sofia, te cred, ca esti specialist. Dar eu asa am gasit in mai multe surse.
Constantin cel Mare abia a apucat sa se boteze, cand sa fi avut timp sa construiasca catedrale? Pe timpul lui crestinii abia iesise din catacombe. Pana la marele Justinian au trecut aproape doua secole ...
Nicu Naum in temnitele comuniste?!
A plecat din tara imediat dupa razboi, nu avea cum. Nicu Naum a fost un mare marturisitor al exilului anticomunist, atat.
@ Anonim 21.13:
Se pare ca am gresit. Constantin cel Mare a construit biserica intr-o prima forma, care nu a rezistat timpului, iar Sf Sophia pe care o vedem astazi a fost construita de Justinian. Oricum, argumentul ramine.
@ Anonim 21.27:
Am indreptat. Nicu Naum a facut inchisoare numai sub Antonescu, apoi front si pe urma a reusit sa emigreze.
Scuze pt greseli. Pare-se ca pauza de Pasti nu mi-a fost de ajuns ca sa ma remontez :)
Hristos a inviat! Draga frate, este fierbinte subiectul "Catedrala" (eu nu o pot numi a "Mantuirii Neamului"; am motive canonice, teologice; ne mantuim ca indivizi, ca persoane unice, in impreuna lucrare cu ceilalti, in Biserica; o catedrala, de orice dimensiune ar fi, nu garanteaza si nici nu consacra mantuirea). Eu cred ca acest subiect este doar o perdea de fum. Fumul gros acopera privirii noastre criza din Biserica. Catedrala asta este mai mult expresia unui orgoliu nemasurat, decat un gest de slavire a lui Dumnezeu. Intr-adevar, atunci cand esti ctitorul unei catedrale monumentale iti este mai usor sa ramai in cartile de istorie. Daca incerci sa reasezi pe cei din Biserica pe drumul slujirii lui Hristos, sa vindeci sufletul poporului si sa speli mizeria din cler, cu siguranta ca iti asumi si niste riscuri, iar probabilitatea de a fi victorios si de a ramane in cartile de istorie este mult mai mica. Sincer, mie imi este indiferent daca vor construi sau nu catedrala asta. Stiu doar ca problemele grave din sanul Bisericii nu vor fi rezolvate de o catedrala mastodont. Sa nu uitam ca nu traim vremurile Imparatilor Constantin si Justinian. In acele vremuri Biserica era greu incercata, dar si aparatorii ei erau Sfintii. In vremurile de acum, asaltul asupra Bisericii este din toate partile si mai ales din partea celor care ar avea datoria sa apere Biserica si sa-L marturiseasca pe Hristos. Catedrala nu va rezolva vreo problema, ci dimpotriva, deja a devenit una din multele probleme care tulbura si dezbina Biserica. Dumnezeu sa ne ajute! Hristos a inviat!
Hristos a inviat!
Complet de acord cu anonimul de la 22:47. Mai este si un NU al meu in ceea ce priveste proiectul arhitectural, care deriva din observatiile fratelui anonim (nu inteleg de ce nu va puneti un nume de botez), si este explicat cu o pertinenta teologica deosebita de arhitectul Nic. Tulban. Il consider cel mai important articol scris pe aceasta tema:
http://nictulban.blogspot.com/2010/03/catedrala.html
Părintele Cleopa: „E mai uşor să zideşti o catedrală, decât să faci un singur călugăr/creştin adevărat” (Arhim. Ioanichie Bălan, Viaţa Părintelui Cleopa, Editura Trinitas, Iaşi, 2002, p. 275).
In privinta acestei catedrale, sunt cu totul impotriva. Nu vreau sa trec in revista toate argumentele pe care imi bazez atitudinea, vreau doar sa spun ca mi se pare o imensa ratare a tintelor pe care ar trebui sa le aiba in vedere Biserica
in Romania in vremurile de acum. Si tocmai datorita acestei risipiri aiurea si a trecerii pe langa esential, mi-e teama ca in final si pe aceasta mareata realizare arhitectonica va straluci semiluna si nu crucea. Sa nu fie! dar daca biserica de zid va continua sa fie mult mai importanta decat zidirea sufletelor lasate de izbeliste in atatea locuri si moduri in tara noastra, sunt toate sansele ca via si catedrala sa fie lasata altor lucratori care vor aduce roadele pe care le stiu ei (macar mai putin avorturi si mai multi copii...).
Catedrala mântuirii neamului?!!!
Neamului nostru îi trebuie neapărat o catedrală, ca să se mântuiască? Mastodontul acesta conceput în stil ceaușist asigură el mântuirea noastră?
Să nu fiu înțeles greșit. Nu sunt împotriva construirii unei catedrale. Nu una, o mie să se construiască, dar nu de unii care au slujit cu mult sârg partidul și securitatea, adică au făcut pactul cu necuratul.
Cei ce în trecut au slujit partidul și securitatea, iar azi slujesc masoneria și ecumenismul, vor să ne „mântuiască” ei printr-o construcție megalomană, în stil comunist. Faptul că nu s-a găsit alt amplasament decât cel din vecinătatea grandioasei opere a lui Ceaușescu, dovedește faptul că ideea acestei catedrale, zisă a mântuirii neamului, nu este bine plăcută înaintea lui Dumnezeu.
Iar Dumnezeu o trimite exact acolo unde îi este locul.
Mântuitorul este Unul singur și doar El mântuiește. Nu ne poate veni mântuirea de la niște ziduri construite cu binecuvântarea unora care au slujit și slujesc pe la mai mulți stăpâni, numai lui Dumnezeu nu.
Cei care de ani buni se străduiesc să vândă Ortodoxia pe la CMB și CBE (vedeți dezmățul de la Lyon http://74.125.77.132/search?q=cache:5fA-lXFst0oJ:www.razbointrucuvant.ro/2009/07/31/chemati-toti-la-o-singura-amagire-intru-antihrist/+razbointrucuvant+ips+irineu+cbe&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro ),
cei care se opun canonizării martirilor temnițelor comuniste, cei care nu vor o mănăstire la Aiud, cei care de ani buni terorizează pe marii Duhovnici ai neamului, cei care au generalizat simonia în viața Bisericii, nu pot pune piatra de temelie la ceva bineplăcut lui Dumnezeu.
În articolul intitulat în mod sugestiv „Una-i ortodox să mori, alta-i ecumenist vândut”, bine zicea Părintele Arsenie Papacioc că în zilele noastre „dracul vrea să schimbe adevărul”.
Eu văd că în plus vrea să ne „mântuiască” și cu o catedrală.
Nu întâmplător Dumnezeu o trimite alături de o altă operă drăcească. Când va pica foc din cer, sau se va cutremura pământul trebuie fie toate grupate, la un loc.
În plus, un patriarh așa de mare nu poate să slujească în niște biserici așa de mici.
Grandioasele slujbe ecumeniste, dimpreună cu protestanții și catolicii, au nevoie de o catedrală măreață de nivel european, nu-i așa?
Cel ce s-a numit pe sine sanctitatea sa nu poate sluji decât într-o măreață catedrală. Și după titulatura ce și-a atribuit-o, probabil că se visează un fel de papă ortodox, ce va fi încoronat în viitoarea catedrală.
Ar trebui să ne cutremurăm, pentru că dacă noi nu o vom face, pământul se va cutremura în locul nostru.
Trimiteți un comentariu