joi, 2 august 2007

Lumea este amenintata de lipsa iubirii


Parintele Vartolomeu, staretul de la Cozia, pune degetul pe citeva rani ale Bisericii (care sintem cu totii), intr-un interviu pe care mi l-a acordat pentru Formula AS.
Dau aici doua pasaje care sa va indemne sa-l cititi.

"- Daca tot vorbiti de paralelismul rasarit - apus, va intreb: exista riscul ca manastirile noastre sa devina, cum s-a intamplat cu multe din occident, un soi de muzee, de obiective turistice, in care viata monahala sa scada pana la disparitie?
- Da, categoric. Mai ales manastirile de calugari sunt amenintate. Baietii nu prea mai vin in manastire.Lumea s-a secularizat, ispitele s-au inmultit, razboiul trupului este mai greu acum, pentru ca exista mai multe cai de a starni poftele carnale. Lupta omului cu sine pentru a creste duhovniceste in manastire este una nefireasca, e impotriva firii omenesti. Omul care intra in manastire trebuie sa se mortifice, sa devina insensibil la toate pornirile lui naturale, sa se infraneze intr-un fel de neinteles pentru lumea din afara, caci numai asa ii lasa loc omului duhovnicesc din sine sa se nasca. Calugarul care isi urmeaza drumul ascetic se crucifica. Or, asa ceva este din ce in ce mai greu de acceptat de catre tineret. Obiceiurile, tentatiile si apucaturile venite la noi din occident il indeparteaza pe tanar de trairea credintei. Pe de alta parte, Biserica nu mai exercita aceeasi forta de atractie ca altadata, si din pricina ofensivei puternice a sectelor, si din cauza boicotului si a atacurilor declansate de presa, si din cauza disolutiei vietii traditionale.(...)
- Ca duhovnic, ati sesizat, in ultimii ani, la credinciosi, suferinte sufletesti speciale fata de inainte de `89?
- Lumea devine mai rea, mai invidioasa si uraste mai mult din pricina saraciei si a nedreptatii. Uneori, oamenii mi s-au plans si de comportamentul unor slujitori ai Bisericii - fapt pe care inainte nu l-am intalnit. Cred insa ca cea mai grea suferinta este cea legata de distrugerea familiei. Parintii nu-i mai inteleg pe copii, copiii au dorinte pe care nu si le pot satisface, de aici izvorasc frustrari si instrainari; tinerii nu mai vor sa dea nastere la prunci si au comis milioane de avorturi; divorturile s-au inmultit ingrijorator; tinerii prefera sa traiasca in cuplu, fara sa se casatoreasca.
Daca valorile legate de familie sunt spulberate, toata societatea decade. Relativizarea conceptului de familie este, de fapt, o consecinta a lipsei de dragoste. In majoritatea lor, oamenii nu mai sunt inflacarati nici de dragostea pentru Dumnezeu, nici de iubirea de semeni si nici de dragostea frumoasa dintre barbat si femeie. De aceea, lipsa iubirii mi se pare cea mai grava amenintare a lumii de azi."

Seja o primeiro a comentar