sâmbătă, 16 aprilie 2011

ROST nr. 98, despre scriitorul şi preotul Virgil Gheorghiu

De luni, va fi pe piaţă numărul 98 al revistei ROST – care îi este închinat scriitorului şi preotului Constantin Virgil Gheorghiu (n. 1916, Războieni, Neamţ – d. 1992, Paris). Absolvent de filosofie şi teologie, poet distins cu Premiul Regal de poezie în anul 1940, C. V. Gheorghiu s-a refugiat politic în Franţa după 1948. A devenit foarte cunoscut şi apreciat cu romanul Ora 25. Pe data de 23 mai 1963, C.V. Gheorghiu a fost hirotonit preot al Bisericii Ortodoxe Române din Paris, în iunie 1966 fiind ridicat la rangul de iconom-stavrofor. Adevărata vocaţie a lui C.V. Gheorghiu a rămas însă cea literară. În timp, preotul-romancier, preotul-poet a confirmat, fără dubii, că este unul dintre cei mai de seamă scriitori contemporani.
Din sumarul nr. 98 al ROST vă mai recomand: Zece principii conservatoare, de Russel Kirk, în traducerea lui Paul Ghiţiu, Radiografia României în criză, de Alina Ioana Dida, Poezia euharistică, de Const. Miu, Ortodoxie şi filantropie, de Pr. Mihai Valică, Pascalia. Salvarea prin suferinţă, de Constantin Mihai, Ce fac sfinţii când îi uităm?, de Pr. Andrew Phillips, şi Redescoperirea identităţii româneşti la Sud de Dunăre, de Alexandru Boboc-Cojocaru.
Vedeţi aici de unde puteţi cumpăra revista ROST. Însă, cel mai sigur mod de a vă procura revista (simplu,  comod şi mai ieftin cu 25% faţă de preţul de copertă) este abonamentul.

15 Comentários:

Anonim spunea...

De departe cel mai tradus scriitor roman. Ora 25 a aparut in aproape toate limbile pamntului. Celelate carti ale lui CV Gheorghiu au vazut si ele lumina tiparului in zeci de limbi. In Grecia, Serbia, Ungaria - cartile marelui scriitor roman se reediteaza anual. Este urmat de Petre Bellu. Preda, Stancu, Calinescu merg la "export" ceva mai greu. Felicitari revistei Rost pentru numarul inchinat personalitatii marelui scriitor nemtean

alexander spunea...

era ceva daca scoteati cu filmul pe DVD: "The 25th Hour" :)

Anonim spunea...

"Asistă la procesul lui Corneliu Zelea Codreanu şi cf. Memoriilor dă următorul răspuns unor studente legionare care i-ar fi cerut amănunte: Je ne peux pas vous aider. (...) Je ne suis pas fait pour des actions subversives. Les medecins m'ont appris apres des examens aux rayons X que j'etais ne avec un coeur vertical. Mon coeur est perpendiculaire. Ma conduite est pareille a mon coeur, loyale, droite. Jamais en zigzag, par des chemins tortueux et obscures. Les actions illegales, clandestines, les complots et les conspirations ne sont pas de mon resort". După asasinarea lui Armand Călinescu (21 sep. 1939) publică la Ed. Socec un poem-lamentaţie intitulat Armand Călinescu (1940). În 1963 relatează unui reporter de la rev Paris Match (nr. 737, 25 mai) că după apariţia acestui vol. mulţimea l-ar fi salvat din mâinie unui legionar care ar fi vrut să-l împuşte pe bulevardul Brătianu din Bucureşti ("L'heure du chatiment est arrivee. Je vais vous touer"). [...]
În mai 1963 este hirotonisit preot la Biserica ortodoxă Română din Paris de către episcopul Teofil Ionescu, care l-ar fi dispensat de studii, şi primeşte din partea Patriarhului Athenagoras titlul de Mare Protopresbiter al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol. [...] Rev. Paris Match (nr. 737, 25 mai 1963) a publicat un reportaj cu titlul: "Cette soutane cache-t-elle un imposteur?", mai mulţi membri ai Consiliului parohial al Bisericii Ortodoxe Române din Paris şi-au dat demisia şi "Asociaţia foştilor combatanţi români refugiaţi în Franţa" a red. o moţiune de protest. [...]
La acţiunile din justiţie[care priveu romanul La Cravache] s-au adăugat şi protestele altor compatrioţi din exil, iritaţi de modul în care C.V.G. i-a prezentat pe ţăranii şi pe ostaşii români. [...] Un alt scandal de proporţii a fost declanşat de un interviu din Le Quotidien de Paris (5 feb. 1981), în care C.V.G. a susţinut că disidenţii din est lucrează pentru KGB şi că Paul Goma "appartient au cercle des dissidents-vedettes dont 90% sont la pour faire diversion, mais qui ne sont pas foncierement opposees au regime communiste".

Florin Manolescu, extrase din Enciclopedia exilului românesc - 1945-1989, apărute în Adevărul Literar şi Artistic, an XI, nr. 642, 12 noiembrie 2002, p. 8-9.

Mizerabilu'

Bloggoslovul spunea...

Am mai spus-o: Mizerabilu' tot mizerabil!

Anonim spunea...

Florin Manolescu a condus Cenaclul „Junimea” al Facultăţii de Litere din Bucureşti în ultima fază de activitate a acestuia (1986-1989) turnand la Secu scriitori si alti oponenti ai vechiului regim. racoland, totodata, "tinere condee" pentru gloriosul-defunct PCR. Si-a arnanjat "baietul" cu ajutorul unor persoane suspuse in stat ca lector la aceeasi univesitate. Bucataria casei: neadevaruri si jumatati de adevaruri, vizand invrajbirea exilului, servicii pline de zel pentru anumite grupari influente si obscure din stat.

Anonim spunea...

http://backend.protv.ro/video/omul-care-aduce-cartea_322_florin-manolescu-enciclopedia-exilului-literar-romanesc_9993.html

Mizerabilu'

Ăştia e mai buni doar când îi înjură pă ăilalţi că securiştii noştri e mai buni ca ai voştri.

Răzvan Codrescu spunea...

Chiar aşa?!

Anonim spunea...

Daca Gheorghiu n-a fost legionar, nu e de-al nostru, asta e clar. La Paris, insa, a fost acuzat de antismitism si de cardasie cu legionarii. O pecete infama care ii va aduce mari neplaceri, mergand pana la discreditarea totala. Acum 'impartialul' Florin Manolescu ( mare carturar, un om curat ca lacrima, nu/i asa, d/le Codrescu) vine sa puna inca o data lucrurile la punct, ca tot romanul sa intelega cum stau treburile cu infamul Gheorghiu.

Unknown spunea...

Nu există nici un român care să se fi făcut remarcat în străinătate, în perioada de după al doilea război mondial şi pînă în 1990, care să nu fi fost acuzat de tot felul de porcării. O strategie a Securităţii era să-i prezinte drept informatori sau agenţi de influenţă ai săi tocmai pe unii dintre cei mai înverşunaţi adversari ai regimului comunist de la Bucureşti. Exilul a fost torpilat permanent de intrigi şi suspiciuni urzite în laboratoarele Securităţii, cînd nu a fost zguduit de bombe şi asasinate puse la cale de aceeaşi mînă armată a PCR. Şi dacă varianta cu "omul comuniştilor" nu ţinea, intra în lucru eticheta de fascist. CV Gheorghiu nu putea să nu fie şi el ţinta unor astfel de atacuri, avînd în vedere că în Occident a devenit cineva. Cît adevăr conţine încondeierea făcută de Florin Manolescu şi cîtă credibilitate are acesta se poate stabili printr-o cercetare mai atentă a documentelor, mărturiilor şi biografiilor. Dar nu asta mă preocupa, ci o constantă nenorocită a lumii româneşti din ultimile două sute de ani: avem ochi numai pentru rău şi foarte rar pentru bine. N-avem cultul admiraţiei, nu ştim să preţuim lumina din om, nu reuşim să sesizăm semnificaţia faptelor unei persoane, să apreciem greutatea faptelor bune ale cuiva. Sîntem decişi să spulberăm orice mit, să demolăm orice personalitate, să desfiinţăm orice reper. Iar în pustiul rămas ne tîrîm cu satisfacţia că din praful lumii româneşti nimeni nu poate ridica fruntea deasupra micimii noastre.

Anonim spunea...

L-a obligat cineva pe CVG să facă acea declaraţie despre Goma?

Eu cred în Hristos, nu în mituri. Dumneavoastră puteţi crede în orice. Eventual şi să le creaţi...

Mizerabilu'

Anonim spunea...

Credinta dvs in Hristos este evidenta ( din cele postate). Nu pare sa aveti, totusi, aceeasi credinta cu Virgil Gheorghiu - Poetul lui Hristos si al Romaniei

Anonim spunea...

Un ins racolat de Securitate inca de pe bancile faculatii, care a ramas la catedra deindata ce si-a incheiat studiile - si a ramas neclintit in Universitate pana in 1990, cu acordul miticei Secu, pana in 1990, nu poate scrie decat mizerabil despre CV Gheorghiu.
Florin Hugo

Anonim spunea...

Da Manolescu Niculae cum sta cu oculta?
Gavroche

Unknown spunea...

Pentru că unii dintre anonimii care au postat aici au făcut acuzaţii grave la adresa dlui Florin Manolescu, avertizez că eu unul nu pot susţine veridicitatea lor. Nu am informaţii nici să le confirm, nici să le infirm. De aceea am şi permis comentariile, în ideea ca fie cel vizat se va apăra credibil, fie vor interveni alţii, care sînt documentaţi asupra cazului, şi vor lămuri chestiunea. Pentru că, avînd în vedere cele scrise de domnia sa despre CV Gheorghiu,credibilitatea dlui Manolescu nu ne este indiferentă.

Dacă acuzatorii dlui Florin Manolescu nu pot indica dovezi ale afirmaţiilor făcute de ei, îi prezint criticului scuzele mele publice pentru că am admis astfel de comentarii la adresa sa.

Rămîn însă cu rezervele mele în legătură cu cele scrise de dl Manolescu despre CV Gheorghiu. Şi sper să pot reveni asupra acestora, în curînd, într-un articol separat.

Anonim spunea...

In acest numar 98 anuntati aparitia traducerii romanului La Condotiera inca din 2010 la ed Sofia .Sa nu fi fost adevarat termenul .............sau nu se respecta programul editorial????Sau este o gluma?????