"Cotidianul" deconspiră colaborarea lui Petru Romoşan cu Securitatea
Scriitorul şi criticul de artă Petru Romoşan (patron al editurii Compania) a fost deconspirat astăzi după amiază, de către ziarul "Cotidianul" (varianta online), drept turnător. Sub semnătura Mirelei Corlăţan, "Cotidianul" citează documente ale CNSAS care au fost depuse în instanţă, pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii a lui Petru Romoşan (foto 1). Din probatoriu reiese că Romoşanu i-a turnat din proprie iniţiativă şi cu angajament semnat la Securitate pe criticul Ion Negoiţescu şi pictorii Paul Gherasim şi Horia Bernea.
Petru Romoşan a fost unul dintre acuzatorii cei mai înverşunaţi ai Monei Muscă, atunci cînd aceasta a fost deconspirată drept colaboratoare a Securităţii. Întrebat atunci de Mirela Corlăţan, de la "Cotidianul", dacă el însuşi a avut vreo relaţie cu Securitatea, Romoşanu a negat vehement, slobozind o serie de înjurături.
Am încercat să pun un link la articolul despre Petru Romoşan din "Cotidianul", dar, surpriză, textul a fost retras de pe site la mai puţin de o oră de la postarea sa. Apoi, ceva mai tîrziu, l-am regăsit, cu greu la rubrica anchetă. Iniţial, articolul era "prima ştire", pe pagina de start a ziarului.
Sper că manevra n-are nimic de-a face cu faptul că Romoşan şi Cornel Nistorescu - proaspăt numit director al ziarului - sînt prieteni buni. Aştept dezăluirea şi în ediţia pe print.
UPDATE
Textul despre Petru Romoşan a fost retras de tot de pe site-ul "Cotidianul". Am apucat însă să-l salvez şi redau în continuare aici cîteva fragmente interesante. Cred că aceste informaţii sînt de interes public.
În acest context mi se pare cinic omagiul adus de Cornel Nistorescu lui Ion Raţiu, fondatorul ziarului "Cotidianul".
Informaţia despre recrutarea lui Petru Romoşan este confirmată de o notă de constatare a CNSAS, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a unei cereri de verificare depuse de ziarul Cotidianul în martie 2007. Potrivit notei de constatare, CNSAS deţine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petre Romoşanu pe 26 septembrie 1987, în care-şi asumă numele de cod “Robert”...[...]
“Constatând că sus-numitul dovedeşte şi de această dată bunăvoinţă faţă de instituţia noastră, i s-a ridicat problema unei colaborări organizate, fapt cu care a fost de acord. A înţeles că trebuie să ne informeze asupra problemelor, faptelor şi stărilor de spirit care prezintă interes pentru organele de securitate, de la locul său de muncă, în rândul artiştilor plastici şi din alte medii unde are acces”, a scris lt.-col. Ştefan Budecă, ce se ocupa de Uniunea Artiştilor Plastici, într-un raport privind recrutarea lui Romoşan. [...]
“Informatorul «Robert» relatează: în cadrul contactelor avute cu Gherasim Paul (foto 2), a purtat discuţii cu acesta pe teme de artă, în special. (...) Uneori se simte la respectivul o smerenie pe plan sufletesc, ca rezultat al faptului că citeşte şi materiale de ordin religios. (...) Gherasim Paul este apreciat de sursă ca un element comod, predispus filozofiei şi nu muncii, ca pictor." [...]
Despre Horia Bernea (foto 3), arată o notă-raport a lui Budecă din 1984, Romoşan a dat informaţii înainte de a primi nume conspirativ. “Din câte ştie Romoşan Petru, cel în cauză (n.r. Gherasim) este prieten cu Horia Bernea, care de asemenea are preocupări mistico-religioase. De fapt, în ziua de 29.II.84, la atelierul lui Horia Bernea a venit o ziaristă din Grecia care organizează o expoziţie de artă românească ca să selecţioneze şi din lucrările lui. Era însoţită de soţia lui Bernea (...)”, spunea ofiţerul care mai nota în final: “Cele relatate de Romoşan P. se confirmă de T.O. existent la Horia Bernea în atelier”. Adică de aparatura de interceptare instalată acolo. [...]
Colaborarea cu Securitatea a lui Petru Romoşan a încetat în iunie 1988, după ce soţia sa, Adina Kenereş, actualmente directorul Editurii Compania, a plecat într-o excursie în Franţa şi nu s-a mai întors. [...]
Petru Romoşan a avut pe 23 august 1988 o tentativă eşuată de trecere a frontierei, însă a reuşit să fugă pe 30 septembrie. Cazul său a făcut senzaţie în Ungaria, unde a acordat mai multe interviuri acuzatoare la adresa lui Ceauşescu, fiind invitat chiar de preşedintele de atunci al ţării.
UPDATE 2
Articolul apare însă pe site-ul "Caţavencu". Mamă, ce luptă presimt între Buşcu, redactor şef la "Caţavencu", şi Nistorescu, cel care l-a înlocuit la cîrma"Cotidianul".
Despre prima zi de muncă a lui Cornel Nistorescu la "Cotidianul" şi despre cenzură au scris şi Tiberiu Lovin şi Florin Budescu, cu amănunte interesante.
UPDATE 3
Mirela Corlăţan publică pe blogul ei povestea cenzurii de la "Cotidianul". Ea redă inclusiv înregistrrea audio a unei discuţii cu Romoşan, în care acesta o ameninţă cu scoaterea din presă.
5 Comentários:
nu e nici la anchete
Nu mai e deloc, stai linistit!
Iar editura "Compania" scosese nişte virulente cărţi împotriva BOR. Dumnezeu nu doarme...
Eu nu-l văd nici la rubirca Anchetă.
Ii cunosc de ceva ani pe cei care au construit Editura Compania ( http://www.compania.ro) si pot spune ca Adina Keneres si Petru Romosanu sunt oameni buni si valorosi. Am in biblioteca o carte editata de cei de la Compania si ii spune Biblia pentru cei mici.
Este aiurea ca niste oameni cu frica de Dumnezeu sa scoata carti impotriva lui Dumnezeu.
Ziaristii ce au lucrat articolul impotriva lui Petru Romosanu nu au aratat mai mult profesionalism decit a aratat Cornel Nistorescu in a administra aceasta situatie delicata in care a fost pus tocmai in primele zile ale sefiei lui la Cotidianul.
Daca ati fi in aceasta situatie, pozitie de sef la un cotidian in care in primele zile de sefie se publica un articol incomplet despre un om, prieten din copilarie, sa zicem cel mai bun PRIETEN al lui Nistorescu, iar PRIETENUL a carei viata o stiti mai bine comparatuv cu cea scrisa niste ofiteri ai securitatii, iar prietnul v-ar ruga sa nu lasati sa apara pe online un astfel de articol pentru ca este denigrator la adresa lui, atunci voi ce ati face ?
Personal mi-as fi ajutat prietenul.
Stiti de ce ? Pentru ca este mai importanta prietenia unui om a carui viata o stiu, decit asa zisa cenzura de care o sa fiu acuzat.
Cred ca Nistorescu acum va avea o motivatie si mai mare de a incerca sa isi arate valoarea de jurnalist, atita cit i-a mai ramas.
Trimiteți un comentariu