"Teologul Daniel este nul"
In discutiile iscate de alegerea patriarhului este invocata mai mereu presupusa carturarie a IPS Daniel al Moldovei. "Mitropolitul Daniel e tinar, e priceput la a face bani si uite, dom'le, este si un mare intelectual, un teolog profund (doar si-a dat un doctorat in strainatate, iar unul chiar cu parintele Staniloae), un carturar care ar putea lumina masele" - zic unii din cei care pina mai ieri nici nu stiau ca exista un mitropolit al Moldovei, daramite cine e si ce calitati are. Asta e rodul manipularii prin zvon. Este data multimii cite o gogoasa din asta din gura in gura si tot creste pina plezneste.
S-a gasit cineva care sa intepe gogoasa taman in plina "campanie eletorala". Textul lui Valeriu Gherghel ar trebui sa-i trezeasca din visare pe cei care si-l inchipuie pe IPS Daniel vreun mare teolog. Macar atit. Despre celelalte calitati, mai este inca putina vreme de vorbit. Nu ca astea ar conta atunci cind se va alege patriarhul, dar e bine sa le stim.
Iacata ce spune Gherghel, intre altele: "Pe teolog, in schimb, l-am citit. In intregime si din doasca in doasca. Nici nu e foarte complicat. Nu e o minune. Si nici nu ia mult timp. (...)Teologul nu e mediocru, cum am zis rindul trecut. E pur si simplu nul! (...) Unde e teologia subtire in brosura despre "Sarutul" lui Brancusi? Unde e meditatia incordata in brosura despre pelerinaj? A-l numi pe IPS Daniel teolog nu e cam mult? Nu e un scandal? Prin comparatie cu parintele Dumitru Staniloae (ori chiar cu parintele Nicolae Steinhadt, autorul unei exceptionale culegeri de predici, "Daruind vei dobindi"), mitropolitul nostru drag (viitorul patriarh al BOR, de altfel) e un inocent. Nici o relatie cu teologia! Dar teolog, mi se va spune, este acela care "stie sa se roage". Caci nu exista teologie mai inalta decit rugaciunea infrigurata (si neincetata, dupa indemnul sfintului Pavel). Consimt cu bucurie. Intreb insa: cind se roaga mitropolitul Daniel? Si pentru cine? Cind oficiaza slujbe mondene pentru potentatii Iasilor (pentru un Iulian Dascalu, de exemplu)? Cind boteaza si cununa pe oamenii de afaceri?" Restul il puteti citi in Ziarul de Iasi.
2 Comentários:
Ma vad inca o data nevoit sa iau pozitie in fata unei atitudini care nu are nici o legatura cu societatea crestina pe care (spunem ca) o dorim. Si asta in conditiile in care, repet, judecata mea il prefera ca viitor Patriarh, fie pe IPS Teofan, fie pe IPS Bartolomeu.
Dar daca va ajunge unul dintre ei Patriarh, nu se cade sa o faca in urma unor campanii de defaimare straine de Duhul Ortodoxiei. Nu-l cunosc pe domnul care a scris acest articol, dar face un amalgam de toata frumusetea, iar tonul vadit agresiv arata ca nu este indreptat spre cunoasterea unui adevar, ci spre revansa si atac sub centura.
Nu comentez calitatea de teolog a IPS Daniel, nu am avut ocazia sa citesc prea multe din cele scrise de IPS Sa. L-am auzit de cateva ori vorbind in particular si nu o facea rau, dar, desigur, nu este relevant.
Tin insa sa-l informez pe ziaristul nostru, pretins specialist in Teologie, ca la nivelul de dogmatist al Parintelui Staniloae nu se ridica, in momentul de fata, cam nimeni, deci IPS Daniel nu reprezinta o exceptie. Lossky, pe care il citeaza doct autorul nostru, a fost mare teolog, dar, intr-una dintre tezele sale despre intelepicunea divina, eretic! Lucrul este demonstrat cu multa claritate chiar de Parintele Staniloae. Cat despre Andrei Plesu, un intelectual deosebit, altfel, relatia Domniei Sale cu Biserica nu-l aseaza intre marii teologi. Dumnealui este, eventual, un filosof cu inclinatii crestine.
Cand se roaga IPS Daniel? - iata o intrebare de-a dreptul tampa. Ar trebui oare sa se roage omul in public, anuntandu-l grijuliu inainte si pe domnul ziarist, ca astfel sa se convinga si presa de cucernicia ierarhului? Nu e cazul sa derapam in halul asta. Cat despre cununii si slujbe de sfintire, un slujitor hirotonit al Bisericii e indreptatit ba chiar obligat sa le savarseasca atunci cand ii sunt cerute, indiferent ca e vorba despre personaje la moda si cu bani sau despre saraci zdrentarosi. Si IPS Pimen i-a sfintit stadionul lui Gigi Becali, fara ca nimeni din cei cu dreapta socoteala sa vada in aceasta o anomalie.
Altfel, inteleg ca ziaristul aici pomenit este un fin teolog, spre deosebire de IPS Daniel, dar ii recomand sa fie ceva mai atent cu istoria bisericeasca. Dogma Sfintei Treimi n-a fost stabilita in totalitate la "Conciliul" (termen catolicizant, noi spunem sinod) de la Niceea din 325, unde s-a stabilit dogma unitatii de fiinta intre Tatal si Fiul, ci s-a definitivat abia in 381 la Constantinopol, unde a fost condamnata erezia pnevmatomahilor, care negau dumnezeirea Sfantului Duh.
Revenind, in incheiere, la problema afiselor, este clar ca acestea nu fac bine nimanui: daca Patriarh va fi ales IPS Daniel, se va spune "e un mason, chiar ai lui, ortodocsii au spus asta", iar daca va fi ales IPS Bartolomeu (sau altul dintre ierarhii pe care afisul ii socoteste vrednici), vor fi multi care vor spune "asta a ajuns Patriarh folosind metode murdare de propaganda si defaimare a contracandidatilor". De fapt, am si auzit, chiar astazi, aceasta varianta. Nimic din acestea nu e in interesul Bisericii. In interesul cui e, va las pe Dvs. sa reflectati.
Astazi s-a nascut Maica Domnului si Dumnezeului nostru. Fie ca prin rugaciunile ei sa ne lumineze nu spre vrajba, ci spre slujire intru dreapta credinta a lui Hristos.
Lucrurile sint mai nuantate si decit le prezinta autorul cu pricina si decit le pui tu aici. Si evident decit la rostesc eu uneori, sub impulsul de moment. In mare, ai dreptate. Cu o mica observatie: daca va fi ales IPS Daniel patriarh, chiar nu va mai conta ce va spune unul si altul. Cred ca intelegi ce vreau sa zic.
Trimiteți un comentariu