19 mai. Cit valoreaza NU *
Referendumul din 19 mai nu transeaza viitorul unui om, ci al unei tari. Votul acesta poate fi un gest de demnitate sau unul de masochism. Caci nu alegem intre Basescu si coalitia anti-Basescu, ci intre ordinea morala si “violarea «democratica» a democratiei” (1).
Claudiu Târziu
A vorbi de ordine morala in legatura cu Traian Basescu ar putea parea excesiv. Presa ni l-a aratat de prea multe ori in situatii care nu-l recomanda drept un reper moral: lovind cu capul in gura un om de afaceri, injurind un ziarist, urcindu-se baut la volan… Dar nu pentru aura lui de sfint l-au ales românii presedinte in anul 2004, ci pentru a curata sistemul ticalosit. Ne-a inselat asteptarile? Nu. Faptele sale au tintit instituirea unei ordini morale in societatea româneasca. Inevitabil, insa, afecteaza grav interesele oligarhiei. Aici se afla originea conflictului dintre Basescu si Tariceanu & Co.
Asadar, pentru a intelege miza razboiului trebuie sa privim lucid actiunile taberelor, nu persoanele care le compun. Sa le analizam ideile, programele, faptele, nu discursul si vesmintele. Ne intereseaza mai putin eventualele aventuri galante ale presedintelui si enorm actele sale politice. Cum, simetric, putem ignora pasiunile copilaresti ale premierului, dar nu si serviciile pe care le face famigliei politico-economica.
Presedintele Traian Basescu a dat un impuls luptei anticoruptie, care a inceput sa insemne ceva mai mult decit vorbe sub mandatul sau: sint cercetati penal sau judecati fosti si actuali demnitari, ca Adrian Nastase, D. I. Popescu, Codrut {eres, Zsolt Nagy, dar si mari oameni de afaceri - sponsori pentru stinga si dreapta -, ca Patriciu si Vintu. Presedintele Basescu a deschis arhivele Securitatii si asa s-a aflat trecutul neonorant al unor oameni politici ca Dan Voiculescu, care altminteri se vor corifei ai neamului. Presedintele Basescu a condamnat oficial comunismul, a recunoscut meritele opozantilor regimului criminal si si-a asumat o serie de masuri pentru ca acest groaznic episod istoric sa nu fie uitat. Traian Basescu a facut presiuni asupra guvernului pentru continuarea reformelor si a intervenit in situatiile de criza. Basescu a protestat public impotriva afacerilor pe care clientii politici ai partidelor guvernamentale le fac pe spinarea statului. Basescu a dus o politica de apropiere a Republicii Moldova de România. Basescu a cerut introducerea votului uninominal.
Basescu a cerut alegeri anticipate, pentru a se forma un nou guvern, fara “solutia imorala” – PC si fara santajul antinational al UDMR.
Ce au facut insa contestatarii presedintelui?
Premierul Calin Popescu Tariceanu a intervenit la procurorul general al României Ilie Botos, la ministrul de Justitie Monica Macovei si la presedintele Traian Basescu in favoarea magnatului Dinu Patriciu, cind aceasta era cercetat penal.
Prim-ministrul Tariceanu a refuzat alegerile anticipate, preferind instabiliatea politica si compromisul decit sa-si riste scaunul.
Tariceanu este vinovat pentru revenirea PSD la putere, fara alegeri, si a lui Iliescu, fie si temporar, la Cotroceni (prin marioneta sa, Vacaroiu) in dauna interesului public. Tariceanu a alcatuit un nou Cabinet, in care a primit oamenii grupurilor de interese ale lui Patriciu si Fenechiu – Iasi.
Liderul liberal Tariceanu a acceptat formarea unei monstruoase coalitii ( PNL-PSD-PC-UDMR-PRM), pentru scoaterea aliatului sau de pina ieri, PD, de la guvernare si pentru suspendarea din functie a presedintelui Basescu, fara nici un motiv constitutional.
Tariceanu, Voiculescu, Vadim Tudor, Marko Bela si Geoana si-au minat turmele de parlamentari sa schimbe legea referendumului, pentru a-l demite mai usor pe presedintele tarii. Mai mult, incearca sa impiedice o noua candidatura a lui Basescu la presedintie, in mod abuziv. Tot prin lege.
Prin urmare, pe 19 mai nu avem de ales pro sau anti-Basescu, ci pentru sau impotriva interesului national. Daca Basescu va fi demis, oligarhia va fi libera sa-si inmulteasca privilegiile si sa-si protejeze interesele. Prin lege si la adapostul autoritatilor statului.
Daca spunem NU demiterii lui Basescu, votam “da” pentru România.
1. Cum inspirat si-a intitulat H.-R. Patapievici un articol despre suspendarea lui Traian Basescu, in “Evenimentul zilei”, 3 mai a.c.
* Acest text este publicat in numarul 51 al revistei ROST
1 Comentário:
Domnul Claudiu Târziu are perfectă dreptate în articolul său. Băsescu trebuie susţinut la referendum. Dintre toate instituţiile statului, preşedinţia rămâne cea mai credibilă, căci preşedintele a fost ales prin vot uninominal, în două tururi de scrutin. Pe parlamentari cine i-a ales?! Oligarhii. Mulţi puşcăriabili si-au cumpărat locul în parlament, ascunzându-se pe liste, ca să scape de puşcărie. Şi ei acum vor să-l demită pe preşedinte! Ruşine celor 322 de puşcăriabili care reprezintă numărul Fiarei apocaliptice! Vreau să-l văd eu pe Cioroianu dacă şi-ar mai găsi vreo circumscripţie în jud. Timiş care să-l aleagă prin vot uninominal! Sau pe doamna Virginia Vedinaş (PRM) dacă şi-ar putea găsi vreo circumscripţie în Bihor care să o aleagă prin vot uninominal?! PC-ul nu ar mai fi în parlament şi bine ar fi! Iată de ce trebuie ca toţi oamenii de bună credinţă să spună NU oligarhiei şi corupţilor!
Trimiteți un comentariu