miercuri, 18 noiembrie 2009

Statul plăteşte în locul torţionarilor comunişti

Adevărul de azi publică un foarte interesant articol despre cîţiva foşti deţinuţi politic care au cerut despăgubiri în instanţă pentru anii de teroare pe care i-au suferit în regimul comunist. Ei au solicitat să le fie plătite milioane de euro, dar au obţinut compensaţii de numai cîteva sute de mii. Este evident că banii nu răscumpără viaţa furată, spaimele îndelungi, schingiuirile la care au fost supuşi, marginalizarea socială sau suferinţele familiilor lor. Dar este natural ca aceşti oameni să ceară ca cineva să plătească pentru toate acestea. Şi era bine ca toţi foştii deţinuţi politic să deschidă astfel de acţiuni în justiţie. În opinia mea însă nu statul trebuie să scoată banii din buzunar (adică noi toţi pînă la urmă), ci torţionarii şi foştii nomenclaturişti comunişti din ordinul cărora au fost săvîrşite zeci de mii de crime. Măcar să-i usture la pungă, dacă şi aşa nici un criminal comunist nu a fost băgat în puşcărie pentru faptele sale în 20 de ani de democraţie originală.

3 Comentários:

Anonim spunea...

O situatie similara este in cazul erorilor judiciare facute de magistrati. Statul (adica noi) plateste, iar nu cei care le-au savarsit. Chiar si in situatia in care Codul de procedura penala prevede expres obligativitatea ca asemenea erori sa fie in final platite de cei care le-au savarsit, cei in cauza fac tot ce este omeneste posibil sa se acopere.

Marius Ola spunea...

Da, din păcate, noi, adică tot noi, plătim oalele sparte. E cel mai simplu, pentru că noi nu comentăm nimic, iar vinovaţii... care vinovaţi? Aşa procedează statul.

Anonim spunea...

Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase” - Blaise Pascal

“Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile.” - Mahatma Gandhi


"Zeii nu omoară oameni, oamenii cu zei omoară oameni." - David Viaene