luni, 9 noiembrie 2009

O mărturisire de credinţă cutremurătoare

Un reportaj, ca o radiografie a ortodoxiei noastre de azi, a fost difuzat pe Pro TV, în emisiunea România, te iubesc (altminteri, foarte bună). Subiectul este pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi. Dacă reuşiţi să treceţi peste stilul tendenţios - deh, meteahnă cronică a presei româneşti -, veţi asista la o cutremurătoare mărturisire de credinţă colectivă. Pe mine unul m-a impresionat foarte mult. Desigur, depinde cum îl priveşti: cu faţa sau cu spatele la Dumnezeu. Necredincioşilor filmul le va dezvălui obscurantismul ortodox. Dar, pentru credincioşi, mesajul esenţial al acestui reportaj este taman pe dos faţă de cel pe care şi-a propus reporterul să-l transmită.

7 Comentários:

Daniela Şontică spunea...

Am vazut si eu documentarul si mi s-a parut intr-adevar cutremurator ce credinta pot avea unii oameni!
Dar m-a deranjat intentia reporterului de a scoate in evidenta, asa cum ai spus si tu Claudiu, obscurantismul si naivitatea romanului, vezi Doamne. B
ine ca nu i-a reusit.
Am luat o doza buna de crestinsim, de traire curata a credintei.

Unknown spunea...

@ Daniela:

Dumnezeu lucreaza prin oameni, chiar si prin unii dintre cei care vor sa loveasca in Biserica Sa :)

In alta ordine de idei, felicitari pentru serialul "Sfintii Inchisorilor"!

Anonim spunea...

Lasati, se vede ca-i fierbe rau pe "laicisti" pelerinajul, credinta oamenilor, poporul cel dreptcredincios. Comentariul e "penal" rau. Asta e poporul pe care-l iubesc. Asta e ultima bariera care a mai ramas de indepartat pentru barbarizarea spatiului romanesc.

Oi ajunge si eu intr-un an acolo. Bucuria comuniunii.

Mihai

Iuliana spunea...

Cat de frumos este neamul acesta care se sprijina pe sfinti! Si cat de nefericiti sunt aceia care ii dispretuiesc si-i trec cu vederea si pe sfinti, si pe inchinatorii lor! Domnul ii iubeste si prin simplitatea lor loveste in mandria inteleptilor acestei lumi, care isi inchipuie ca pe toate le stiu ei, iar poporul este prost!

Mari spunea...

Nu ma mai uit la TV de ceva timp, mai ales la ProTV. M-a imprsionat profund filmul. Doamne, cati oameni necajiti sunt in lume, din 100.000 de pelerini la Sf. Parascheva! Si cati au ramas acasa din neputinta trupeasca sau materiala! Dupa acest reportaj incep sa cred ca dintre cei care sunt credinciosi si merg anual marea majoritate au necazuri f. mari. Si eu care credeam ca sunt un om bolnav si suferind... Trebuie sa imi reconsider pozitia. In comparatie cu cativa, putini, din documentar sufar doar putin.

Unknown spunea...

Doamne cata suferinta! :(

Anonim spunea...

"In vremuri nesigure, credinta e o certitudine", una dintre aberatiile spuse de reporter.


Pacat ca sunt trimisi acolo pe teren asemenea oameni care nu inteleg ce se intimpla!