joi, 26 noiembrie 2009

De ce ar pierde Băsescu, de ce n-ar cîştiga Geoană

O fotografie face uneori cit o mie de cuvinte. Chiar si una trucata :)
Cristian Grosu
Crin Antonescu: poezie si proza

Daca castiga Basescu, cariera politica a lui Crin Antonescu ia sfarsit - in loc sa-si pastreze adeptii in jurul valorilor care l-au facut “altfel” si al discursului de dreapta, isi leaga imaginea de vechea politica si de ciracii imbatraniti in rautati ai mamutului de stanga; daca castiga Geoana, PNL are toate sansele sa piarda nu doar respectul si sustinerea liberalilior autentici si a simpatizatilor, ci si inca o halca din partid.
Paul Slayer Grigoriu
V-am votat, domnule Crin Antonescu, şi nu regret. Sper însă ca votul meu să Vă apese conştiinţa în fiecare zi când Vă veţi aminti că aţi hotărât să-l sprijiniţi pe Geoană. Şi dacă Vă veţi aminti că V-am votat, gândiţi-Vă pentru o clipă la morţii şi întemniţaţii comunismului şi la Ristea Priboi, colegul Dumneavoastră de alianţă. Poate că această alăturare Vă va sugera ce vreau să spun mai mult decât cuvintele mele neputincioase.

Teodor Tita
Daca Traian Basescu va pierde...

...va fi pentru ca si-a refuzat dubiosul deliciu al autoritarismului. Stati, nu sariti! Ce semi-dictator ati mai vazut pana acum incapabil sa darame un guvern advers (PNL-Tariceanu) si neputincios in a preveni caderea unuia apropiat (PD-L – Boc)?
O precizare: nu cred ca partida e pierduta pentru Traian Basescu. Doar ca isi putea face viata mai usoara.

Florin Negrutiu
Corabia pestriţilor

De altfel, dl. Băsescu, cel care a reuşit singur-singurel performanţa să unească împotrivă-i oameni atât de diferiţi între ei, pare foarte încântat de această realizare. De două zile îi râd ochii. Remarcam săptămâna trecută cât de prost a pornit-o în campanie, cât de obosit a apărut în dezbaterile televizate, cât de prăfuită pare prezenţa sa electorală. Aud că “Băsescu e terminat”. Nu cred că s-a jucat ultima carte a campaniei odată cu coagularea tuturor în jurul dlui Geoană. Din contră, asta pare să-i fi înviorat simţurile, viteza de reacţie, instinctul de prădător. Dl. Băsescu are pasiunea situaţiilor imposibile. Şi tocmai valul uriaş pe care l-a stârnit, fie cu bună ştiinţă, fie ca urmare a unui talent înnăscut, pare să-l fi înviat.

Alin Fumurescu
…raul cel mic dintre doua rele egale: individualizat sau sistemic?

Cand vine vorba despre binele pe care-l poate aduce, sistemul e de preferat omului. Cand vine, insa, vorba despre raul pe care-l poate produce, sistemul mi se pare infinit mai periculos decat orice individ. De aceea sustin ceea ce am sustinut de la intrarea lui Geoana in turul doi – logic vorbind, trebuie sa piarda.

Cristian Ghinea
Nici Basescu dictator, nici Geoana comunist

Se confrunta in mare tot doua optiuni strategice, avem de ales intre agitatie institutionala (care poate fi buna daca duce la corectarea sistemului si poate fi rea daca duce la blocarea institutiilor) si un consensualism caldut (care poate fi bun daca duce la pragmatism in politici si poate fi rau daca duce la capturarea institutiilor de interese private si distrugerea progreselor mici pe care le-am facut cu statul de drept). Acestea sunt optiunile, nu votam intre dictatura si comunism, uitati aceste clisee. Orice ar iesi, democratia romaneasca are capacitatea de a se autoregla, cred ca aceasta este lectia buna a acestor alegeri.

Pavel Lucescu
Ce sanse are Basescu in 2014

Foarte mari. Cele mai mari. Mai mari decat avea Ion Iliescu in 2000. Ar putea castiga al doilea mandat chiar si din primul tur. Un guvern PNL-PSD (foarte probabil si cu UDMR) nu va rezista mai mult de un an, cu sau fara Johannis in frunte, pentru ca desi sunt convins ca se vor intelege mai bine decat au facut-o liberalii si democratii dupa 2004, criza nu iarta pe nimeni. Vor urma tot felul de alte formule, poate din nou PDL-PNL-UDMR. La sfarsitul lui 2010, Traian Basescu, de data asta lider oficial al PDL, va redeveni cel mai popular politician, la distanta mare de toti ceilalti.

Doru Buscu
Care Geoană? Finala e cu Crin

În logica loviturilor cu public, agitaţia audiovizuală din jurul proiectului Johannis îl cere la pupitru pe Antonescu. Dacă el girează softul acestui dispozitiv anti-Băsescu, şansele lui Geoană pot fi reanimate. Tot ce ar avea de făcut candidatul PSD e să taie panglici, să distribuie flori în mulţime, să stea departe de ciocniri directe şi să aştepte mobilizarea partidului. Iar când dispozitivul antipanică din Kiselef detectează o torpilă dinspre Cotroceni, schema e simplă: Geoană – sub pat, Antonescu preia pe piept: în replică şi discurs, e singurul capabil să-i facă faţă lui Traian Băsescu. E comic, dar adevărat: de felul cum se mişcă în aceste zile Crin Antonescu, de gradul în care se expune şi îşi asumă rolul de a lupta în contul lui Geoană depinde numele noului preşedinte.

Marius Nitu
Între criza lui Băsescu şi criza lui Geoană

Mutantul PSD-PNL va trăi atât timp cât se va simţi ameninţat de Traian Băsescu. Odată ce inamicul comun va dispărea vor începe păruielile şi răfuielile interne. Rezultatul va fi o altă criză politică suprapusă peste criza economică. Concluzia e că, orice vom alege, criza câştigă şi merge mai departe. Singura chestiune e cine o patronează, Băsescu sau Geoană?

20 Comentários:

Iulian Capsali spunea...

Băsescu: "Voi mai organiza un referendum, dacă politicienii nu vor eliminarea imunităţilor." Exact cum anticipam, s-a dat drumul la hemoragia de referendumuri populiste, spre bucuria tuturor celor care vad in Marele Carmaci un demn urmas al Voievozilor acestei tari. Vrem desfiintarea parlamentului, presedintele sa fie ales (bules) pe viata, Elena sa ocupe cabinetul 2, EBA aleasa ambasadoare onorifica a tarii in toate organizmele (sic!) lumii. Traiasca Romania, peste care se fasaie Base!

Unknown spunea...

@ Iulian:

Nu vad care e problema. Nu te obliga nimeni sa mergi la referendum.

Eu i-as sugera insa lui Basescu sa faca referendum pe introducerea actelor de identitate cu cip, daca tot s-au strins citeva sute de mii de semnaturi, spre un milion, de la electori ingrijorati de aceasta chestiune. Daca ar face un astfel de referendum, cred ca Basescu ar cistiga macar citeva sute de mii de voturi in plus :)

In rest, ia-o mai usurel, fratioare, ca inversunarea matale iti aduce adversari - sa nu zic dusmani - gratuit. Am eu semne :) Si-i pacat, pentru ca te stiu, imi dau seama ca nu cistigi nimic din asta, indiferent cine iese presedinte.

Mai bine citeste comentariile - unele excelente - la care am pus link-uri :) Si te vei mai lamuri, usura, potoli :)

Iulian Capsali spunea...

Dusmanilor mei le transmit ceva: sanatate si virtute!
Inversunare? Pe ce? Pe cine? Pe Basesti? Sa fim seriosi! Pe cine supar, clica de intelectuali care s-au facut pres pe pardoseala cotrocenilor? Bineinteles ca eu nu castig nimic si nu am nici un interes din faptul ca iese X sau Y presedinte, ei insa, da. In ceea ce priveste selectia comentariilor facute, da, intr-adevar, ma usurez cand le citesc :)

Unknown spunea...

@ Iulian:

Ai sa rizi, dar cei care intii s-au mirat, apoi s-au incruntat si in cele din urma au vituperat conmtra ta nu fac parte din "intelectualii lui Basescu", ba din contra, sint mai conservatori :)

Iulian Capsali spunea...

Cum, draga, nu erau cei care vor sa se bucure inca o data de "pleasca"? Prietenilor mei le cer iertare, dar pur si simplu am o alergie funciara la demagogie si populism. Ce sa fac, nu putem sa avem unanimitati si, in plus, o voce contra nu cred ca supara intr-o mare de sufragii :))

alexander spunea...

@claudiu: imi pare ca te-a luat parfumul elenelor :)
da-mi voie sa te trezesc putin si sa-ti amintesc ceva ca tot ai mai pomenit de un referendum si acela al cipurilor.

In plina campanie electorala, la Global Forum, pres. Basescu vorbeste de protectia informatiilor personale, NU monitorizarii tuturor cetatenilor, amintind si de faptul ca romanii (trecuti prin sistemul comunist) nu inteleg de ce sa li se stocheze perioada indelungata datele din comunicatii.

E tare marele comandant, nu? Tine cu poporul asuprit.

Sigur, ca doar el este cel care in noiembrie 2008 a promulgat Legea retinerii datelor, "Legea Big Brother"! Lege declarata neconstitutionala, pe 8 octombrie 2009, de catre Curtea Constitutionala, cu 10 zile inainte de evenimentul mentionat.

Da-mi voie (si iarta-ma) ca indraznesc sa-ti amintesc un detaliu de "botez". Crestinul este in razboi cu toata lumea, inclusiv cu "dreapta". Calea Bisericii nu este nici de-a stanga, dar nici de-a dreapta.

"Trezvia" trebuie sa ne faca atenti si la lumea politico-economica care dezbina ;)

Iar in loc de asta, iata cum arati cu degetul spre domnul Capsali pentru ca nu impartasese, vai!, parerile tale si ale "anonimilor" la care faci referire: "inversunarea matale iti aduce adversari - sa nu zic dusmani - gratuit. Am eu semne :)"

Sper ca si "mascatii" tai sunt in postul Craciunului, ca si tine. Si eu ar trebui sa fiu, dar m-au lovit ispite.

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-le Capsali, sa mergi dus de curent este un lucru usor si convenabil uneori. Dar sa mergi contra valurilor, este adeseori eroic! Felicitari pentru curajul de a-ti expune propriile idei! Daca propriile idei iti aduc dusmani, inseamna ca merita. Poate asa afli si care-ti sunt prietenii!

Unknown spunea...

@ Alexander:

Trezvia de care pomenesti presupune si discernamint. Lucru la care eu tot indemn aici. Si de care te banuiesc si pe tine. Drept pentru care nu inteleg de ce te faci ca nu intelegi ce-am spus. N-am zis nicaieri ca Basescu tine cu poporul in chestiunea cipurilor, ci doar ca, daca ar vrea un referendum care chiar sa-l ajute in alegeri, ar putea sa faca unul pe problema cipurilor. Atit.

In rest, fiecare e liber sa analizeze si sa hotarasca; evident, si sa-si spuna opiniile. Ceea ce i-am transmis lui Iulian - cu toata prietenia, iar el nu se indoieste de asta, sint sigur - este un mesaj de la oameni din aceeasi tabara. Si prin asta nu am vrut cumva sa-l pun la "stilpul infamiei", ci sa-l indemn la o tira de detasare, ca prea s-a incrincenat (sau unora asa ni s-a parut). Daca vrei, tot trezvia m-a indemnat si la asta, pentru ca i-as vrea pe fratii mei crestini impacati si iubitori unul de altul, nu suparati pe temeiuri politice. Cu alte cuvinte, nu ce-a spus Iulian a deranjat, ci cum a spus.

"Anonimii" cu pricina nu-s de fel anonimi, iar Iulian va avea prilejul sa se intilneasca, peste doar doua zile, cu ei :) (Ba cu unii, chiar nesara) Si o sa le faca placere tuturor, sint convins.

Postul Craciunului nu indeamna la orbire politica. Traim totusi in lume, iar unii dintre noi, ceva mai vizibili, sintem chemati sa ne spunem opinia intr-un moment ca acesta. Nu ne putem preface ca nu exista.

Sper ca duhovnicul tau te va lumina, daca ii vei impartasi ispitele care te-au lovit. Doamne-ajuta!

PS:
Mi se intimpla destul de des sa vad la unii dintre "combatantii" de pe aceeasi parte a baricadei cu mine ca n-au pic de realism si discernamint politic. Dar simt nevoia sa se bata pentru nepriceperea lor. Ar trebui sa ma obisnuiesc, dar nu pot.

Anonim spunea...

@ Iulian:

Aoleo, s-a intimplat! Iata-te, in sfirsit laudat de Ion de la Chiuiesti. E la fel de onorant cu a fi laudat de Vadim Tudor :))))

Bufnita de zi

alexander spunea...

@claudiu: daca vorbesti de discernamant, ia o oglinda si cerceteaza semnele sindromului TRU :)

pe de alta parte, as vrea sa te vad lucrand in una din (multele) institutii in care au fost adusi portocalii. dar desi incaseaza salarii, nici nu trec pe la serviciu. si in fiecare dimineata tu sa-l bifezi ca prezent pe portocaliul plecat pe frontul bataliilor electorale.

sunt convins ca, de dragul propasirii neamului pentru care te lupti, esti gata sa faci tu orele si treaba colegului;)

Unknown spunea...

@ alexander:

Bine, crestine, fac asta chiar acum. Si, ciudat, vad cum un bun amic si-a pierdut de tot mintile in campania asta. Pacat! Sa speram ca e doar un sindrom electoral, care trece o data cu alegerile.

Cit despre locul de munca, prietene, stii prea bine ca peste tot unde am lucrat mi-am pastrat coloana vertebrala si am fost respectat. Mie n-a indraznit nimeni sa-mi puna in circa sarcina altuia, ca unui negru pe plantatie.

alexander spunea...

@claudiu: sigur, eu sunt nebunul.

Iulian Capsali spunea...

Este bine si este suficient ca exista oameni cu discernamant politic si ne lumineaza pe toti astialalti. Discernamantul politic il indeamna sa-l sustina pe Basescu. Restul, cei care sunt impotriva lui cu argumente, sunt niste insi lipsiti de judecata, refractari, precari. Dar cu intelegere superioara sunt tolerati si ei, ce sa facem, trebuie sa ne obisnuim- chiar daca e greu - sa-i suportam si pe cei care au o alta parere politica decat a noastra. Spre deosebire de tine, Claudiu, care esti evident pro-Basescu chiar daca te prevalezi de criticile pe care i le-ai adus de-a lungul timpului, eu nu sunt, nici nu as putea sa fiu, pro-Geoana. Sunt doar impotriva unui demagog, iar ideea ta cu referendumul pe cipuri dovedeste ca nu-l cunosti si nu-l intelegi, sau esti orbit din dragoste :))
Basescu nu o sa vrea niciodata sa sustina o astfel de cauza, din cateva motive:
1. Problema cip-ului nu exista pentru marele public, care habar nu are ce-i aia. Pe scurt, e neinteresanta pentru el o astfel de dezbatere. Sa nu confundam blogosfera cu realitatea publica; ea este doar o parte. Numai naivii puteau sa creada ca descarcand la Cotroceni 1 milion de semnaturi luate pe la manastiri o sa-l faca pe Basescu sa fie de acord cu un referendum pe aceasta tema. Suprimarea Senatului - pe care ai pus si tu stampila - e mult mai excitanta.
2. Exact ca in cazul condamnarii comunismului, el una spune si alta fumeaza. Ii place controlul, coercitia, ascultatul, tot ceea ce tine de statul puternic, autoritar. Personal vad aceasta pasiune a presedintelui ca detestabila. Dar, in fine, nu am discernamantul necesar.
3. Pasaportul cipuit este o afacere mare, in care se castiga serios. Cum sa nu fie T.B. de acord cu asta, cand afacerea o fac apropiati ai sai? Firma UTI iti spune ceva?

Poti sa o iei ca pe o lipsa de discernamant, dar imi pare ca abuzezi de o condescendenta care nu iti sta bine, mai ales in raport cu prietenii.

Iulian Capsali spunea...

Cine si-a pierdut mintile in campanie, sa-l vedem si noi?

Unknown spunea...

@ Iulian:

Nu fac nici un abuz de condescendenta :) Hai ca m-ai omorit: cum o fi ala?
Si prietenii, daca mi-s prieteni, ma cam cunosc si cu bune si cu rele, si n-ar trebui sa puna la inima, ci mai aprig sa ma iubeasca :)

Vad ca si tu si Alex repede va urzicati daca va raspunde cineva in maniera, tonul si/sau "spiritul" vostru. N-ar trebui, daca voi oricum sinteti mai toleranti, atit de toleranti incit l-ati mai tolera o data pe tataie Ilici la Cotroceni :)

Acum, intre noi fie vorba, frate Iuliane, nu stiu daca ma duc sa votez. Am o pozitie cam apropiata cu a lui Paul Slayer. Nu m-am dus la vot de dragul lui Basescu. Si nu vad de ce m-as duce acum.

In plus, eu ma indoiesc sincer de sansele lui.
Insa, nu pot sa nu spun ceea ce vad, si anume adevarul.
Si, dupa cum se vede si din acest post, nu sint chiar singurul care gindeste asa.
Nu ma bat pt Basescu, nu cred in el, dar nici nu l-as vrea pe Geoana la Cotroceni. Iar sa stau acasa ar insemna sa pasez responsabilitatea unei decizii altora. Intelegi?

Daca o sa votez cu Basescu, doar voi sinteti vinovati, ca m-ati asmustit :)))

Cit despre cel care "si-a pierdut mintile" - era un fel de-a spune ca vede lucrurile anapoda. Nu e chiar nebun. Si, evident, nu e vorba de tine.
Totusi, sa ma compare cu TRU e fie o grava problema de percepere a realitatii, fie rea-credinta. Si am preferat sa cred ca e vorba de prima varianta.
Sper ca Alex o sa ma ierte pt ca m-am lasat ispitit sa-i raspund cu un rever la o provocare pe care n-o merit.

Unknown spunea...

@ alexander:

Iarta-ma, crestine, ca de data asta n-am putut intoarce si obrazul celalalt. Atacul tau merita o replica pe masura. Dar tot imi pare rau ca nu m-am abtinut. La urma urmei, nu merita sa strici o prietenie pentru nici un politician. Insa, tot iti ramine un gust amar cind unii prieteni nu te inteleg si mai sint si ironici.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Iulian (continuare):

Despre problema cipurilor. Probabil n-am fost clar. N-am spus ca Basescu va face referendum pe aceasta chestiune, ci doar ca ar trebui sa faca.

Si nu sint deloc de acord cu tine ca e o tema marginala in societate. Crede-ma, un milion de semnaturi nu se string doar prin apeluri pe bloguri. S-a facut multa tevatura pe tema asta si eu unde am intilnit crestini in tara, toti m-au intrebat de ce e cu cipurile.

UTI. In urma cu niste ani, am si scris (anchete) despre firma asta, ca si despre cei de la Golden Blitz, ca si despre Casuneanu - regele asfaltului etc.
Astia sint apropiati de Basescu acum. Unii, cum e Casuneanu sau UTI, au fost si cu PSD cind a trebuit. Patronii de mari companii stiu sa-si pastreze prieteni in toate partidele si cotizeaza pentru toate.

Sint de acord ca Basescu mai are si alti oameni de afaceri pe care i-a favorizat. Dar fac si eu un calcul simplu, babesc, si numar mogulii lui Geoana si Antonescu pe-o coloana si pe cei ai lui Basescu pe-o coloana. Si vad ca primii au mai multi, mai hulpavi si mult mai mari. Nu e de ajuns sa-l votez pe Basescu, dar e un punct de luat in considerare.

Mai sint si altele, care tin de ce-a facut Basescu - indiferent ca le-a facut din credinta sau din interes politic. Dar nu le mai insir aici, ca pe urma iar ziceti ca-i fac campanie.

Anonim spunea...

claudiu, claudiu...incepe sa-mi placa de tine :)

intr-adevar, UTI nu are culoare politica...e ca si cu nebotezatii...sustin ambele tabere, pentru ca pe ei ii doare la basca cine castiga razboiul, banul sa iasa...

si daca nu ma insel, abonamentele alea la metrou/ratb cu cartela, care tot de UTI sunt facute, parca sunt facute in ultimul mandat al lui ilici :) deci cum era cu acolitii lui basescu? :)

fratilor, hidra corporatista, elitele nu au culoare politica...de fapt voi nu votati pe basescu/antonescu/geoana, astia sunt mici, sunt papusi actionate din culise...fiti siguri ca e stabilit de mult cine o sa iasa PRESHedinte...oricine iese, sunt doar niste instrumente, controlate in directia dorita de catre nebotezati si alte elite...

dar eu unul, din moment ce anul asta nu mai votez, voi putea zice oricui la cateva luni de la vot, cand isi vor da toti seama ca nu se va schimba nimic si ne vom continua drumul spre pierzare: "vezi, frate, ce-ai votat?! eu ti-am zis sa nu te duci..acum ciocu' mic si joc de glezne, ca tu unul nu ai dreptul sa comentezi, din moment ce ai votat! i-ai sustinut cu votul tau, acum taci si inghite!"

in rest, Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Pentru Iulian
Chiar doresti un "manechin de Geoana" cum l-a gratulat Crin Antonescu si un " prostanac" tot de Geoana cum l-a gratulat Iliescu sa-ti fie presedinte?
Astia doi il cunosc deci stiu ei ce spun ca nu degeaba s-au aliat, sau il cunosti si tu... si-atunci adio si n-am cuvinte...!?