duminică, 1 noiembrie 2009

Campanie electorala cu injuraturi si impuscaturi. Prezenta slaba la vot

A trecut prima saptamina de campanie electorala si n-am inteles mai nimic. Dar e o constanta in istoria noastra, cum sint si incaierarile (verbale sau fizice). Va dau mai jos legaturile spre doua texte interesante. Poate invatam ceva din istorie (inclusiv sa judecam in context; apropo, in interbelic nu numai legionarii puneau mina pe pistol, ci si liberalii, si taranistii, asa era epoca).

Grafic preluat de pe blogul lui Cristian Orgonas

Din analiza lui reiese limpede tendinta cresterii absenteismului, determinata de scaderea sperantei, de calitatea politicienilor si de campaniile presei. Din Duminica orbului a lui 1990, cind rata de participare la vot a fost de 86%, prezenta la urne pentru alegerea presedintelui a scazut continuu: 1992 - 76%, 1996 - 76%, 2000 - 65%, 2004 - 58%. Pentru anul acesta este prognozata o participare de maximum 45%.

Daca ne intoarcem ceva mai mult in istorie, sarind peste totalitarismul comunist, observam ca stilul pamfletar facea ravagii în presa vremii, iar fanaticii se împuscau prin circiumi dupa o ceart pe teme politice. Acum, macar nu se mai omoara.

7 Comentários:

Marius Ola spunea...

Eu cred că eşti optimist. Mă gândeam la vreo 20-25 la sută:)

Unknown spunea...

@ Marius:

Pai, nu eu am estimat, ci sociologii. Dar cred ca nu se inseala prea tare, avind in vedere ca alegerile prezidentiale au mobilizat intotdeauna mai multa lume.

Anonim spunea...

Domnule Claudiu Tarziu,
pot sa va trimit niste articole? Imi puteti da o adresa de mail la care sa vi le trimit?
A. L.
Multumesc

Donkeypapuas spunea...

A început să nu mă mai mire faptul că măreţii ziarişti din România noastră nu mai gândeşte atunci când scrie! Spune cineva o gogomănie, e preluată ca atare. Păi bine, domnule Târziu, în 1990 electoratul era de vreo 18 miloane de cetăţeni cu drept de vot la o populaţie de 23 de milioane. Între timp am ajuns to pe la 18 milioane de votanţi la o populaţie de... 17 milioane! 4 milioane şi-au luat lumea în cap plus catastrofa demografică... Greu cu aritmetica...

Unknown spunea...

@ Donkeypapuas:

Nu ma placeti de loc, asa-i? :)
Nu-i bai, dar va rog, inca o data, nu mai incercati sa vinati greselile altora, ca sa nu cadeti in propria groapa.
Pe listele de alegatori sint 18 milioane. Macar daca erati atent la ce tot au vorbit sociologii in ultima vreme si retineati asta. Explicatia e simpla chiar si pt dvs: aia 4 milioane au ramas alegatori romani, n-au murit, n-au renuntat la cetatenie. Ca sa nu va intreb de unde ati scos 4 milioane, ca atunci e si mai complicat.
Teoretic, trebuie sa voteze 18 milioane, ca sint in tara sau in strainatate, nu importa.

Unknown spunea...

@ anonim de la 20.21:

c_tarziu@yahoo.com

Monturi Crap spunea...

25 la suta e prea mult, in conditiile de azi.