joi, 11 februarie 2010

Stagiunea de Muzică Veche Bucureşti

Agentia Medieval Praxis anunta organizarea concertului de deschidere al Stagiunii de Muzica Veche.
Acesta va avea loc vineri, 12 februarie, ora 19.00, in Sala Bizantina a Palatului Cercului Militar National si va cuprinde motetele: „Jesu, meine Freude” (BWV 227) si „Lobet den Herrn, alle Heiden” (BWV 230) de Johann Sebastian Bach. Cele doua motete de J. S. Bach vor fi interpretate de Cvintetul vocal Cantemus (Raluca Enea - soprana, Dana Caraman - soprana, Haricleea Marica – alto, Florian Costea – tenor si Bogdan Tudor - bas) si Irina Nastase (clavecin). Evenimentul va beneficia de prezenta unui amfitrion de seama in persoana profesorului Neagu Djuvara.
Biletele se pot achizitiona prin reteaua Eventim in magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

Aflata anul acesta la prima editie, Stagiunea de Muzica Veche vine ca o urmare fireasca a bunei primiri de care s-a bucurat din anul 2006 Festivalul de Muzica Veche Bucuresti. Perioada de desfasurare a Stagiunii este februarie-iunie 2010 si cuprinde intre doua si patru concerte pe luna.

Stagiunea de Muzica Veche Bucuresti reuneste arte interpretative stravechi ale Evului Mediu muzical, atat apusean cat si rasaritean: muzica baroca, renascentista, medievala, gregoriana, bizantina si veche romaneasca. Artistii invitati sa concerteze in cadrul Stagiunii de Muzica Veche Bucuresti sunt specializati in tehnica interpretativa a muzicii vechi intr-o maniera autentica si pe instrumente istorice sau pe replici ale acestor instrumente: lauta, orga, clavecin, viola da gamba, blockflöte, oboi baroc, trompeta naturala, flauto traverso etc.

17 Comentários:

Anonim spunea...

apropos de muzica...la prima vedere nu are legatura cu muzica veche, dar tin sa scriu aici, pentru ca la topicul legat de muzica rock nu cred ca mai citeste foarte mula lume comentariile...

http://video.google.com/videoplay?docid=-6108886486287002393&ei=iP9zS9X7CYje2wL2-vHLBw&q=They+Sold+Their+Souls+for+Rock+and+Roll+2&emb=1#

asta e partea a 2-a din documentarul "They sold their souls for rock'n'roll"...

sunt curios ce vor mai spune rockerii, care cred ca pot continua sa cante/asculte rock si sa fie crestini in acelasi timp...un timp am crezut si eu ca merge, dar m-am convins ca e imposibil...sper ca dupa vizionarea celor 4 ore de de documentar, sa le fie clar si altora, mai ales ca suntem crestini, oameni de buna credinta, nu?

nu merge fratilor...ori cu Dumnezeu, ori cu necuratul...

in partea a 2-a puteti vedea si ce a declarat tataie cocker, si majoriatea "marilor", (de la johnson si hendrix, pana la araya, ozzy, a. young si altii), cum ca sunt posedati de spirite din alta lume (noi stim ce anume sunt aceste spirite, nu?) si ca ei inceteaza sa se mai manifeste pe scena si practic canta demonul prin ei...

hendrix a spus clar ca lui mainile i se misca automat pe chitara...

hai sa n-o mai dam cotita (scuzati expresia), dar rockul si Ortodoxia nu sunt compatibile...orice ar sustine "expertii", nici un argument nu ramane in picioare...

nici country si blues, nici jazz-ul, fie el gypsy, de la django, pana la metheny, mc laughlin si mai stiu-eu-cine nu sunt compatibile cu Ortodoxia...nici folkul, nici macar muzica clasica, nimic...stiu ca suna radical, dar asta e adevarul...

si daca documentarul asta nu va place pentru ca e facut de catolici/protestanti, mai e un documentar foarte bun pe aceasta tema, "Sirenele", pe care il gasiti pe "sfaturi ortodoxe", facut de un grec, fost rocker, care explica fenomenul pornind din antichitate, de la Pan, pana in zilele noastre...e totul foarte bine lamurit si argumentat! nu prea mai e nimic de zis...

asta e adevarul...
Claudiu, sper sa lasi comentariul asta, ca sa se poata convinge toata lumea, si crestinii modernisti din ziua de azi, cu afinitati muzicale, cum sta treaba...

nu merge sa asculti sepultura sau slayer si sa zici ca e doar o forma de exprimare, ca au si balade, si intentii bune...

si korn au o balada in care canta despre crima si preacurvie...mda...

numai bine si Doamne ajuta!

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Ah! Ce ispititor suna acest Festival de Muzica Veche! Voi incerca sa ajung macar o data, daca nu de mai multe ori, la aceste concerte, pana in vara. Muzica veche e febletea mea.
O ascult, o iubesc, o cant...

Si pentru @Anonim:

Si ce sa asculte un "ortodox", dupa dvs., daca pe toate le aruncati la gunoi?

Anonim spunea...

pentru Ioana,

sincer? nimic din muzica asta moderna...pentru asta am recomandat documentarele astea doua, sa se convinga lumea ca pana si muzica asa-zisa "buna", pentru oameni mai "boemi"...folk, blues, CBG, e nociva (vezi Sirenele)

daca tii neaparat, muzica psaltica, bisericeasca in general...nu ajunge?

nu e chiar greu sa renunti...greutatea in renunta denota dependenta. Si noi ar trebui sa incercatm pe cat posibil sa nu fim dependenti de lucruri lumesti...sau?

Doamne ajuta!

Doamne ajuta!

Iulian Capsali spunea...

Mai anonimule (venetian), nici macar stramosii tai pravoslavnici nu ascultau psaltica toata ziua. Nici pe la biserica satului nu o auzeau, poate pe la manastire. Pai muzica populara este incarcata de erotism, mai ales aia pe care nu o ascultai la televizor sau la Cantarea Romaniei. Stramosii tai nu cantau psaltica la cimpoi sau la frunza, ci dorul dupa vreo iubita din satul vecin. Si popii mai tineri dansau cu preotesele la hora satului. Mai si cantau, ca aveau voce sanatoasa, nu erau castrati. Atitudinea ta curajoasa este de sectant pur sange, adica pur castratoare. Ma si mir ca mai exista oameni tineri (asa cum te banuiesc a fi), invesmantati in negru si cu o masca de Savonarola pe cap, ca la Halloween. Astia care satanizeaza tot in jur sant la fel de nocivi ca aceia care asculta thrash sau death metal toata ziua. Ce-i mai rau este ca se cred suflete virtuoase si privesc, ca si tine, cu scarba in jur, la tot ce nu este "bisericesc". Ceea ce mi se pare tot o mare ispita.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@Anonim

Doar muzica bisericeasca, psaltica?!?!... Pai, ce, suntem la manastire?!

Pe asta o puteti recomanda, in special, calugarilor, dar noua, mirenilor, nu ne puteti pretinde limitarea DOAR la acest gen, ca altfel, pasa-mi-te, am fi niste apostati. Ne-am inchina la mamona... Desigur, din cand in cand, e minunat sa asculti o psaltica cantata bine, de cine o stie...

Dar ce sa faca, de pilda, cinstitii miri, nasi si nuntasi la o nunta?! Sa danseze pe "Doamne, strigat-am"?!?! :-))))

Ca vorba taranului roman, hatru, vesel dar si intelept: "Nunta fara lautari e ca pisatul fara basina si ca mortul fara lumina!".

Iar taranul nostru, ala adevarat, cu credinta nezdruncinata in Iisus Hristos, nu e cu necuratul! Are dreapta socoteala in toate.

Asa sa ne ajute si noua Bunul Dumnezeu, sa avem discernamant si dreapta socoteala si sa nu cadem intr-un fundamentalism nociv.

sceptik spunea...

Mirona esti cam aspra cu omu'. El atragea doar atentia ca sunt multe mesaje subliminale in muzica aceasta contemporana, cum si eu am aratat intr-un articol ce va fi publicat din numarul pe februarie al revistei Credinta Ortodoxa, a dlui Ioan Enache. Dl. Ioan Capsali are un raspuns mai echilibrat in timp ce "Pe asta o puteti recomanda, in special, calugarilor, dar noua, mirenilor, nu ne puteti pretinde limitarea DOAR la acest gen," suna cam aiurea...

Eu spre exemplu pe langa psaltica mai ascult si ceva instrumentala, dar ma feresc la randu-mi de cea "contemporana". propun: http://jamendo.com .

Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

frate Iulian,

eu nu zic sa asculti muzica psaltica toata ziua, nici eu nu fac asta. O asculti saptamanal la biserica, la manastire, de acord. Dar daca neaparat simti nevoia sa asculti ceva, sa te linistesti, poti asculta muzica asta.

Eu doar vroiam sa atrag atentia ca din punctul meu de vedere (si raman la parerea asta) nu e nici un fel de compatibilitate intre Ortodoxie si...slayer sau ac/dc (rock in general)! N-are cum sa fie!

Si nu pot accepta argumente puerile de genul ca e arta, ca versurile nu trebuie luate in serios, etc...

sau cum imi zicea un prieten, ca "hell's bells" nu e un cantec satanist, despre iad, ca e doar o "metafora"...mai sa fie!

presupun ca stii versurile...chiar o fi asa? pe tine la ce te duce gandul cand asculti:

"I won't take no prisoners won't spare no lives
Nobody's putting up a fight
I got my bell I'm gonna take you to hell
I'm gonna get ya, satan get ya"

"I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right"

"Hells bells, satan's coming to you
Hells bells, he's ringing them now
Those hells bells, the temperature's high
Hells bells, across the sky
Hells bells, they're taking you down
Hells bells, they're dragging you down
Hells bells, gonna split the night
Hells bells, there's no way to fight"

sau "highway to hell"...sau "runnin with the devil", dar astea sunt doar cateva exemple...sunt puzderie de versuri de la diverse formatii in care se canta chestii de genul "hell ain't a bad place to be", "hell is fun, you will meet your friends there and we'll party and enjoy rock music", etc.

Anonim spunea...

frate Iulian,

eu nu zic sa asculti muzica psaltica toata ziua, nici eu nu fac asta. O asculti saptamanal la biserica, la manastire, de acord. Dar daca neaparat simti nevoia sa asculti ceva, sa te linistesti, poti asculta muzica asta.

Eu doar vroiam sa atrag atentia ca din punctul meu de vedere (si raman la parerea asta) nu e nici un fel de compatibilitate intre Ortodoxie si...slayer sau ac/dc (rock in general)! N-are cum sa fie!

Si nu pot accepta argumente puerile de genul ca e arta, ca versurile nu trebuie luate in serios, etc...

sau cum imi zicea un prieten, ca "hell's bells" nu e un cantec satanist, despre iad, ca e doar o "metafora"...mai sa fie!

presupun ca stii versurile...chiar o fi asa? pe tine la ce te duce gandul cand asculti:

"I won't take no prisoners won't spare no lives
Nobody's putting up a fight
I got my bell I'm gonna take you to hell
I'm gonna get ya, satan get ya"

"I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right"

"Hells bells, satan's coming to you
Hells bells, he's ringing them now
Those hells bells, the temperature's high
Hells bells, across the sky
Hells bells, they're taking you down
Hells bells, they're dragging you down
Hells bells, gonna split the night
Hells bells, there's no way to fight"

sau "highway to hell"...sau "runnin with the devil", dar astea sunt doar cateva exemple...sunt puzderie de versuri de la diverse formatii in care se canta chestii de genul "hell ain't a bad place to be", "hell is fun, you will meet your friends there and we'll party and enjoy rock music", etc.

Anonim spunea...

acum, poate vei zice ca intr-adevar versurile astea sunt clare, dar sunt si formatii rock care nu au treaba cu satanismul...o fi, dar foarte putine! inconstient, cred ca toate sunt influentate de crowley/ginsberg si toate au fost intr-un fel sau altul prelucrate de Tavistock...inclusiv din astia inofensivi la prima vedere, gen Jefferson Airplace, Fleetwood Mac, Hall&Oates, sau Beatles, mai ales Beatles...

am prieteni pe care intr-adevar nu ii intereseaza treaba asta, dar pentru ei Ortodoxia nu joaca nici un rol...ei se declara liber-cugetatori si "ready to burn in hell"...de la ei nu prea am pretentii, desi ma ingrozeste modul asta de gandire, si sper ca se vor trezi la un momentdat...

dar tu si cei care scriu pe aici nu faceti parte din categoria asta de "liber-cugetatori"...recunosc, am fost si eu asa, dar cand privesc in urma imi este clar ca e nociva gandirea asta, de genul "eu sunt propriul meu stapan, fac ce vreau, mie nu imi zice nimeni ce e bine si ce e rau, sunt in stare sa decid pentru mine".

bineinteles ca nu trebuie sa fii crestin din frica! dar, cand esti la inceput de drum, pana descoperi cu adevarat Ortodoxia in toata libertatea si frumusetea ei, cred sincer ca e de preferat sa eviti unele chestii din "frica", decat sa persisti in greseala...

si cred ca te pripesti in acuzatii nefondate la adresa mea...

nu sunt nici sectant, nici invesmantat in negru, si nici nu satanizez totul din jurul meu (desi daca suntem intr-adevar sinceri, societatea din ziua de azi e intr-un procent destul de mare satanizata)...

sunt intr-adevar tanar, aici ai nimerit-o (desi foarte tanar nu mai sunt nici eu)...si repet, am ascultat si eu rock, am inceput cu zep/purple/sabbath, pe vinil, la 6-7 ani, apoi cu metallica si asa mai departe, pana am descoperit punk-ul si apoi hardcore-punk-ul...
deci pot spune ca sunt trecut prin toate genurile, iar in ultimul timp, dupa ce renuntasem la rock-ul hard, ascultam foarte multa instrumentala de chitara, de la country-bluegrass'n'blues, (gypsy) jazz, pana la progresiv, deci cam tot tacamul, asa ca pot spune ca am trecut prin asta, nu vorbesc chiar din auzite...

acum sincer, mie unul nu mi-a fost extrem de greu sa renunt...si iar vorbind fara sa ma ascund, rock gen metallica/acdc/etc chiar nu simt nevoia sa ascult...

Anonim spunea...

dar nu vreau sa impun nimic nimanui, vroiam doar sa atrag atentia ca nu e chiar asa de fara probleme sa asculti asa ceva si sa mergi la biserica ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic...chiar daca la prima vedere nu pare, muzica asta are o mare influenta asupra noastra, chiar daca nu constient...
eu unul nu ma cred deloc un suflet virtuos, ba din contra...in jur privesc realist...intr-adevar, nu pot sa ma mint si sa sustin ca imi place foarte mult ceea ce vad in jurul meu, nici in vestul Europei, dar nici acasa...de ce sa ma ascund dupa deget si sa incerc sa gasesc scuze pentru societatea asta decazuta?

oare toti "pokemonii" astia din ziua de azi, toti cu aceesi frizura, cu aceleasi haine, care asculta aceeasi muzica, care fumeaza de la varste din ce in ce mai fragede, de ce au ajuns aici? oare nu are muzica nici un rol la chestia asta?

sincer, aici unde sunt acum, se observa treaba asta foarte bine, dar cred ca si acasa...

acum cam 2 ani, toti erau "hip-hop", apoi deodata, toti au devenit "emo"...acum vad ca de vreun an au cam ramas asa "emo"...sunt curios ce urmeaza...

bineinteles ca un rol important il au familia si scoala, care accepta chestiile astea si le dau libertate totala...dar de unde le vin initial ideile?! nu din revistele de muzica, de la mtv/vh1/etc...?!

eu zic ca se observa clar, pentru oricine (vrea), ca tineretul din ziua de azi e o turma foarte usor de manevrat...ei, si exact cum se intampla cu cei din ziua de azi, s-a intamplat in anii 50-60 cu prima generatie sedusa si manevrata apoi exact in directia dorita de industria muzicala si cei din spatele acesteia...

cam asta e ideea...oameni noi, fete noi, dar exact aceleasi proceduri si intentii malefice.

hai ca m-am lungit si cam deviez de acum spre alte chestii, dar sper ca m-ai inteles si sincer sper sa nu ma mai judeci prin tot felul de prejudecati...si in general, pe oricine, nu numai pe mine...nu e bine sa tragi concluzii necunoscand persoana in cauza!

toate bune, post usor si Doamne ajuta!

PS: Mirona, muzica la nunta? dar e oare neaparat nevoie sa respectam "traditia" si sa facem mare paranghelie? nu se poate face ceva "in familie" si mai retras?

si, asa sa fie, cum spui dumneata, sa alegem dreapta socoteala si fundamentalismul cel bun, a la Sfantul Nicolae, Maxim sau Marcu :)

Dumnezeu sa ne ajute in drumul spre mantuire!

Iulian Capsali spunea...

Iubite Anonim (cam neplacut anonimatul asta, dar n'avem incotro...), eu comentez in stilul meu, mai polemic, doar ce ai scris. Nu te judec pe tine, fratele meu. Consider doar ca cea mai proasta atitudine posibila este lipsa de ingaduinta fatza de ce este in jurul tau. Ma bucur ca si tu esti "normal", in sensul ca ai cunoscut rock-ul (recte, cum ziceam, esti un bun crestin:). Dar daca ai reusit sa treci de acest pasaj al vietii tale, nu inseamna ca trebuie sa descoperi draci peste tot. Duhul Sfant nu poate fi oprit de nicio bariera omeneasca, chiar daca se cheama rock, iar tu esti cel mai bun exemplu.

Daca ai sa citesti postarile mele pe tema, nu cred ca o sa vezi o mare fervoare pentru fenomen, in sensul ca nu-i simt zidirea, dar asta nu inseamna ca el, fenomenul, o sa dispara daca eu il contest. Respingerea neta nu duce la nimic, si aici vad atingerea cu fariseismul vs. Hristos, Domnul Nostru. Daca nu avem exemplul Sau in fatza permanent, nu rezolvam nimic. Daca privim condescendent la cel care nu a ajuns la "inaltimea" noastra, nu facem decat sa-l intaratam. Pai Domnul Hristos statea la masa, manca si bea vin cu toti oamenii, pacatosi mai mari sau mai mici. Sigur asculta si muzica in timpul asta. Nu a plecat enervat de la masa, nu a bodoganit, nu S-a plictisit, nu cred ca I-a condamnat. A stat si a vorbit, S-a explicat, Le-a marturisit. Cati or fi fost vindecati, cati au capatat o cu totul alta intelegere a vietii, toate acestea fara sa stie nici ca este Dumnezeu, fara sa stie cu cine au stat la masa, Evanghelia nu ne spune. Nu e socant? Stim doar ca cele scrise acolo nu cuprind decat o mica parte a vietii Mantuitorului.

"oare toti "pokemonii" astia din ziua de azi, toti cu aceeasi frizura, cu aceleasi haine, care asculta aceeasi muzica, care fumeaza de la varste din ce in ce mai fragede, de ce au ajuns aici? oare nu are muzica nici un rol la chestia asta?" O sa-ti raspund ca muzica are acelasi rol, tot atata cat s-a intamplat sa aiba si cu tine. Unii se trezesc mai repede, altii mai tarziu, altii deloc. E un pasaj din viata care trebuie inteles. Crede-ma, am copii ajunsi deja la varsta critica si stiu ce inseamna. Nu-i lasi sa o asculte (muzica) in casa, o asculta la casti. Tot ceea ce putem noi face este sa-i impartasim cat mai des cat sunt mici, sa nu rupa cu Biserica la adolescenta, sa fie in relatii normale cu duhovnicul. As mai putea sa adaug si educatia de tip clasic, dar aici deja este complicat, caci nu toti au apetentza pentru aceasta, chiar daca-i cari pe la Atheneu la concerte sau le pui in mana cartile lui Shakespeare.

Nu contest nici o secunda ca nu exista o influenta malefica (de Beatles, care pare o muzica atat de soft astazi, am si pomenit); ca nu m-am cutremurat cand am vazut lumea exultand la concertul Rolling Stones de la Bucuresti pe melodia Sympathy for the devil (vazut pe youtube, stai linistit :). Dar de aici si pana a spune ca trebuie ascultata DOAR muzica psaltica, in orice moment, mi se pare o enorma exagerare. Care nu face bine nimanui. Este optiunea ta "extrema" pe care nu ti-o pot contesta si o pot intelege. Poate ca o sa mergi spre monahism, si atunci este normala. Dar nu incerca sa spui tuturor ca este singura cale de urmat. Pentru ca in crestinism nu exista retete. Ar fi fost prea simplu.

Deci sa ne rugam la mila Domnului, ca mantuirea depinde doar in mica (dar activa!) masura de noi.

Iulian Capsali spunea...

In timp ce-ti scriam am ascultat o melodie splendida, pe care o recomand celor care nu asculta doar psaltica (glumesc, draga anonimule) - este vorba de Arthur Verocai (feat Azymuth) Eu Quero Paz - o gasiti si pe youtube la:

http://www.youtube.com/watch?v=kJ1nsicfQAo&feature=PlayList&p=088AF52309F215E6&playnext=1&playnext_from=PL&index=33

doar in varianta audio. Dar cred ca merita sa o ascultati. Duminica asta, in ultima zi de "pregatire" dinaintea intrarii in atat de Marele Post al Pastelui. In post, psaltica, fratilor ca ajunge cu dedulcitul! (Vlad, poate ai vreo formatie pe care ne-o recomanzi - nu glumesc, greceasca, romaneasca, athonita, ce-ti place tie). Dar sa postim cu zambetul pe fatza, ca altfel nu-L meritam pe Domnul.

Frate Anonim, tie si tuturor, un post cu pace si spor duhovnicesc.

P.S.La muzica clasica am devenit extrem de selectiv. De asta ma bucura ca se canta si muzica veche in tara (tema postarii). Va destainui ca am un preferat, pe catalanul de geniu Jordi Savall. Va conjur sa-l ascultati!

http://www.youtube.com/watch?v=hBEfnlqAvJ0

http://www.youtube.com/watch?v=uUeLAF54m_U

http://www.youtube.com/watch?v=E3InDR5_ZNI

Anonim spunea...

frate Iulian,

razvan ma numesc. Am ales sa semnez anonim pentru ca nu am nici cont google, nici blog, nici site web, si cum imi dadea eroare la toate optiunile celelalte, asta era singura care imi ramasese.

Ma bucur ca m-ai inteles, oricum eu am inteles punctul tau de vedere (sau mai bine zis al dvs., ca sunteti mai in varsta decat mine :)...si ma bucur ca am ajuns la un consens. Oricum, repet, nu vroiam sa impun nimic, am spus, nici eu nu ascult zilnic doar muzica bisericeasca.

Normal, ascult la biserica, e inevitabil :)
si eventual daca am un drum mai lung de facut cu masina si nu am altceva audio gen conferinte, etc...

Multumesc de urari si inca o data, tie si tuturor fratilor si surorilor in Hristos un post cu spor duhovnicesc cu ajutorul lui Dumnezeu mai putin internet! Sper sa reusim! Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Draga Anonimule (poate ne vei bucura si cu numele tau de botez:) citind raportarea ta la muzica laica si la cei care inca se incapataneaza sa o asculte ma vad pe mine pana acum cativa ani, dupa ce ma reintorsesem la matca. Aceeasi incrancenare si frica fata de de cultura si de arta. Din nefericire inceputurile mele au fost sub auspiciile ortodoxismului, ale rigiditatii si ale satanizarii oricarei forme de arta laica sub influenta unui mediu monahal foarte riguros. Din fericire a fost o perioada destul de scurta, dar din care am invatat multe.

Orice forma de arta are ceva divin in ea. Si nu ma refer la toate productiile tale-quale, ma refer la fiecare forma de exteriorizare a artei reprezentata prin cele mai de seama productii ale ei. Atata vreme cat traiesti in lume este imposibil sa nu interactionezi cu arta, in variile ei forme. Depinde insa foarte mult cum te raportezi la ea: inchizitorial, libertin sau responsabil si matur.

Spune-mi, ti se pare mai normal, dintr-o perspectiva duhovniceasca, sa cautionezi pe un om care cauta frumosul in arta, sau sa il ghidezi pentru a descoperi cu adevarat frumosul? E mai normal sa tii prelegeri moral-nivelatoare sau in a incuraja creatia ca drum spre mantuire? Dumnezeu ne-a daruit fiecaruia dintre noi harul creator pentru impreuna-partasia cu El. Fiecare din noi il avem: creatori de cuvinte, de sunete, de imagini, de oameni…

Nu suntem ingeri, suntem oameni cazuti care parcurgem un drum anevoios spre Hristos. Durerile noastre, neimplinirile noastre, dorul nostru il exteriorizam uneori intr-o balada, intr-o sculptura, intr-un tablou, intr-un haiku. Uneori cuvintele cu sensurile lor conventionale sunt prea sarace pentru a arata ce simtim noi. Si, cum avem nevoie de ceilalti, deoarece prin ei si cu ei ne implinim in mersul nostru individual, cautam mereu si mereu noi mijloace de meta-comunicare.

Banuiala mea este ca tu inca mai asculti muzica rock, si ca in acelasi timp inca incerci sa te convingi ca aceasta muzica este demonica. Daca vei mai face asta, cred ca te vei adanci intr-o mare greseala. Deoarece darul creatiei uneori rasare in mod miraculos din noroi. Atragand atentia asupra acestor sclipiri ajutam si pe altii sa vada frumosul si sa il iubeasca (filos-calos) si sa il caute si in alte productii, din ce in ce mai rafinate, cum este de exemplu Jordi Savall pe care l-am ascultat astazi pentru prima data.

Gandeste-te, toti urcam pe o scara a desavarsirii, ca si scara extraordinar prezentata pe fatada manastirii Sucevita. Pe primele trepte avem o perceptie mai rudimentara a dumnezeirii. Cu cat urcam, ne rafinam, ne desavarsim, ne luminam. Insa niciodata nu vom putea sa finalizam acest urcus daca incercam sa sarim peste nistre trepte. Caderea este mare si amarnica.

Postire usoara si cu folos.

Anonim spunea...

@Domnule Capsali, daca vorbim despre muzica psaltica, am doua recomandari:

1. o "formatie" care, la prima auditie, mi-a lasat acelasi sentiment pe care l-am avut cand am ascultat in anii '90 Megadeth: Ortodoxie sau moarte.
http://www.youtube.com/watch?v=IomxvOTf-So
2. o a doua "formatie", echivalentul Phoenix-ului in muzica rock romaneasca.
http://www.youtube.com/watch?v=ZVK9FJqJWKw

Aceeasi melodie, simtiri diferite.

Anonim spunea...

Vlad,

razvan ma numes...am scris mai sus, ca neavand cont google, sau blog, sau site, mi-a ramas numai varianta anonim...

eu unul nu mai ascult rock! sincer! intr-adevar recunosc ca ispita e mare, si bineinteles ca incerc sa stau tare pe pozitii, pentru ca mi-e clar ca oricand poti cadea iar in mrejele muzicii...

pe de o parte mi-e clar lucrul asta, pe care l-am observat de exemplu in timp ce vizionam documentarul ala in 4 parti (they sold their souls...) si am "tresarit" la auzul intro-ului de la "rock'n'roll" a lui led zep...bine, ala e un riff superclasic, care te prinde usor, la fel ca la johnny winter (nu mai stiu melodia) sau phone call de la satriani...

dar, pe de alta parte, mi-am dat seama ca ma si deranjeaza muzica asta...am vazut imagini care nu te pot lasa indiferent, odata ce ai depasit faza asta: datul fara noima si control din cap, publicul hipnotizat, care inceteaza sa mai gandeasca, toate gesturile spasmodice, urlatul aiurea, etc etc...

recunosc, am 2 chitari electrice si 2 ampuri, pe care vreau sa le vand :) nu mai cant, nu mai ascult...

repet, ascult foarte putina muzica, eventual gipsy jazz, daca chiar simt ca nu mai pot rezista...dar nu prea e cazul...

sanatate, post usor si Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Razvan, Dumnezeu sa iti ajute pe drumul lung pe care ai apucat. Incetul cu incetul te vei lamuri, si ce e cu muzica, si cum sa te raportezi fata de ea.

Nu sunt boem, doar vad altfel lucrurile:)