marți, 16 februarie 2010

MŢR ar vrea să scape de crucea lui Horia Bernea

Clădirea Muzeului Ţăranului Român trebuie reparată şi consolidată. Potrivit conducerii Muzeului, după şantier, sălile nu vor mai putea fi reconstituite identic, în parte din pricini tehnice, în parte din orgoliul specialiştilor muzeografi de a nu copia vechea viziune a pictorului Horia Bernea, ctitorul instituţiei.

De aici a pornit o dezbatere. Întrebarea fundamentală este: va fi păstrată crucea în centrul muzeului şi acoperitoare în noua viziune? Căci asta e moştenirea Horia Bernea: un muzeu construit în jurul crucii – ca element definitoriu al vieţii ţăranului român. Întrebare la care conducerea Muzeului n-a răspuns. Dar după cum pune problema, cred că mai degrabă ar vrea să ne arate un ţăran ateu, de Cîntarea României.

Pînă acum, de două ori, doi directori ai MŢR au încercat să desfiinţeze lucrarea lui Horia Bernea şi amîndoi s-au lovit de opoziţia unor figuri culturale proeminente. Primul, Dinu Giurescu, a şi stricat două săli. Apoi a fost înlocuit. Ultimul, Vintilă Mihăilescu, aflat la final de mandat, în faţa reproşurilor care i se aduc, îl propune în locul său (ironic, dar eu aş lua în serios ideea) pe maestrul Sorin Dumitrescu.

Am încercat să încarc pe net înregistrarea audio de la dezbaterea de la MŢR de pe 5 februarie a.c., dar nu merge. Aşa că v-am spus doar concluzia.

3 Comentários:

teodora spunea...

In opinia mea, din ceea ce vad prin jur, chiar daca maestrul e maestru, Sorin Dumitrescu tot ar putea avea o viziune mai apropiata de a lui Bernea, sau armonizata cu ea. De fapt, din perspectiva mea de fost muzeograf, inteleg faptul ca se confrunta doua idei asupra organizarii unui muzeu: de fapt cea clasica si cea atipica, momentan singulara si aparent in declin. Indraznesc sa remarc insa ca muzeul lui Bernea, hai sa-i spuneam asa calcand pe coada sistemul, a creat un fenomen. Si, ca sa fie mai relevant, chiar iti sugerez Claudiu sa dai o strigare si vei vedea cati oameni de valoare au ca un reper in formarea lor profesionala si artistica acest muzeu, in viziunea - asta-i situatia:) - lui Horia Bernea. Si s-ar putea, - asta-i istoria - ca ce ingroapa unii, dezgroapa altii. Ca sa nu mai spun ca, de intr-adevar s-ar renunta la aceasta viziune muzeografica, acest fapt ar crea un precedent in viitor si un mod de legitimare pentru un principiu al restauratiei. Si atunci sa vezi bataie. Nu de alta, dar daca vreodata, candva, voi dori sa ajung director al acestui muzeu, eu asa voi proceda :)

Oscar spunea...

Da, Sorin Dumitrescu ar fi cel mai bun pentru acest muzeu. Singura lui mare problema este incapacitatea de a lucra in echipa si temperamentul, pe care este prea tarziu ca sa-l mai poata schimba. Din pacate... Cel mai bine ar fi sa se gandeasca la un tanar muzeograf care a fost din echipa initiala, cea a lui Bernea. Oricum, ce a facut maestrul este irepetabil: o sinteza a traditiei cu o expunere de un curaj formidabil, dar care are o subtilitate si o intelegere impecabila a ethosului taranesc romanesc venita prin filiera batranului Bernea.

Anonim spunea...

Originalitatea mea, trebuie sa dea la o parte originalitatea ta pentru ca altfel nu se poate afirma. Cam aceasta este filosofia noilor veniti, in cam toate institutiile din Romania.
De ce nu poate originalitatea mea sa se sprijine pe originalitatea ta?