luni, 22 februarie 2010

Chestiunea ţigănească. O rezolvăm sau o ascundem sub preş?

Un subiect sensibil, ocolit sau tratat cu eufemisme şi infinite precauţii, de teama miliţienilor political corectness, a fost repus pe tapet de Teodor Baconsky (1), ministrul român de Externe, cu ocazia întrevederii, din 12 februarie, cu Pierre Lellouche, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene.

Baconsky a spus, printre altele: „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sînul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rîndul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.”

Imediat, gardienii "corectitudinii politice" şi apărătorii minorităţilor de tot soiul s-au mobilizat şi au cerut demisia lui Baconsky pentru declaraţii rasiste. Poate că demnitarul român va fi adus şi la judecata Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Dar problema nu se va rezolva aşa. Dacă Baconsky va fi sancţionat, cel mult, vom tăcea mai departe în chestiunile dureroase, pentru a nu fi consideraţi rasişti, xenofobi, naţionalişti, antieuropeni etc.

Nu trebuie să-l credem pe cuvînt pe ministrul de Externe, dar realitatea ne obligă să ne punem cîteva întrebări de bun-simţ, la care, dacă răspundem cu acelaşi bun-simţ, riscăm să fim consideraţi "nazişti" sau "legionari".
De pildă, eu unul mă întreb:

1. De ce majoritatea cerşetorilor "profesionişti" de pe străzile oraşelor româneşti (dar şi ale unor mari capitale europene) sînt ţigani?
2. De ce infracţionalitatea în rîndul ţiganilor este la un nivel mai ridicat decît în cel al românilor sau maghiarilor (cel puţin aşa reiese din relatările presei)?
3. De ce gradul de alfabetizare este anemic în comunitatea ţigănească?
4. De ce ajung atît de puţin ţigani să absolve o facultate, în condiţiile în care au locuri rezervate, fără examen şi fără taxe, în universităţi?
5. De ce pînă şi ţiganii foarte bogaţi, cu case uriaşe (şi multe turnuleţe), au o igienă precară?
6. De ce, în pofida a nenumărate proiecte derulate de 20 de ani încoace pe banii statului român sau ai UE, comportamentul public al majorităţii ţiganilor este scandalos? (Aşa se explică faptul că, în toate sondajele de opinie, celelalte etnii nu vor să aibă vecini sau colegi de serviciu ţigani.)
7. Cîţi ţigani cinstiţi, gospodari, curaţi şi şcoliţi cunoaştem fiecare dintre noi? Spune asta ceva despre majoritatea acestei etnii? (2)
8. De ce mari state europene, ca Italia sau Franţa, altminteri considerate democratice şi tolerante, se plîng că au necazuri cu ţiganii emigraţi din România?

Şi mă opresc aici, dar puteţi completa dvs. cu numeroase alte întrebări, fără îndoială.
Sigur că sînt multe explicaţii privitoare la conjuncturi, la context, dar oare să fie suficiente şi acoperitoare?

În condiţiile unui răspuns sincer la întrebările de mai sus, cred că ministrul Baconsky mai degrabă i-a scuzat pe ţigani, decît i-a acuzat. Iar distincţia între cetăţenie şi etnie trebuia operată, pentru că ne-am săturat ca românii să tragă ponoasele pentru ţigani prin toată lumea.


Note:
1. Am preferat să folosesc numele de scriitor al ministrului de Externe şi nu pe cel din buletin (Baconschi), pentru că este mai cunoscut.
2. În virtutea meseriei mele de jurnalist, mai ales, am cunoscut de-a lungul vieţii mulţi ţigani. Unii mi-au plăcut pentru talentul lor (de muzicanţi sau mici meseriaşi), dar foarte puţini mi-au cîştigat respectul (cam cîte degete ai la o mînă) şi doar unul mi-a devenit prieten (un foarte bun prieten, pe care îl preţuiesc şi pentru cum dezminte părerea generală că toţi ţiganii sînt o apă şi-un pămînt).


15 Comentários:

Anonim spunea...

Lipsa de educatie este o problema majora a celor de etnie roma deoarece ii limiteaza foarte mult, ei sunt cei care se autoexclud din societate prin refuzul de a lasa copiii sa mearga la scoala.
Prin modul in care se comporta, de fapt ei sunt cei care discrimineaza si nu cei discriminati, nu au respect pentru lege ci impun propriile reguli.
A.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Tiganii nu mai sunt o problema romaneasca. E o problema a UE. In UE nu au intrat numai romanii, ci si tiganii. Sa se spele cu ei pe cap!

moldovlah spunea...

O solutie indirecta:
http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Politic&articol=4

dollo spunea...

Cred ca "impartim" acelasi prieten despre care vorbesti si da, sunt de acord si cu nevoia prietenului comun de a-si apara ginta, si cu intrebarile tale pe care le consider de bun simt. Educatia pare sa fie cel mai la indemana raspuns, si mai exact lipsa ei, in forma pe care o intelegm noi. Totusi eu vad cumva chestiunea tiganeasca strans legata de chestiunea romaneasca, desi multora nu le place asta. De vreme ce noi, ca natiune, nu suntem in stare sa progresam, in ciuda stradaniilor altora de a ne trage de ciuf in sus din mocirla,de ce ar face nota aparte tiganii? Se inscriu si ei in tabloul national al lui fa-te ca muncesti, fa-te ca faci reforma, fa-te ca faci integrare etc. Probabil ca evolutia nu e posibila decat impreuna, de vreme ce tot ne-am intamplat la un loc pe meleagurile astea mioritice.

Mihail preotul spunea...

Cum sa ne solidarizam cu ministrul de Externe?

Unknown spunea...

@ A. :

Corect.

@ Ion:

E mai intii problema noastra, mai ales ca traim alaturi de cei mai multi dintre ei.

@ Moldovlah:

Vreti sa fiti mai explicit?

@ Dollo:

Si tu ai dreptate. :) Desi, cred ca esti prea optimista de felul tau. Prietenul nostru chiar e o rara avis (si sper ca asta nu o sa fie considerata o remarca rasista :) ).

@ Mihail:

Nu cred ca asa se pune problema. Mai important este subiectul in discutie.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Acum cativa ani am fost solicitata de prietena mea, scriitoarea si poetesa Luminita Mihai Cioaba, printesa a tiganilor caldarari din Sibiu, sa lucrez teatru cu copiii de tigani. Da, este fiica fostului Rege Cioaba, despre care, probabil, ati mai auzit.

Era un proiect de-al ei, printre multe altele pe care le face mereu, cu accesare de fonduri europene, pentru a-si ajuta propria etnie si comunitate.

Deci, ne-am pus pe treaba: ea i-a chemat pe copii, eu m-am dus sa tin primul atelier de teatru cu ei.

La inceput, au venit in numar mai mare: vreo 12-15. Mai mult fetite si doar doi baieti. Le-au placut enorm jocurile si exercitiile pe care le-am facut. Mentionez ca sunt si pedagog de arta teatrala si am mai lucrat teatru cu copii si adolescenti,,dar pe limba germana.

Apoi, au inceput sa se rareasca... Incat, la a treia-patra sedinta nu mai veneau decat vreo 3-4 puradei. Pentru restul mergeam eu si Luminita prin cartier, pe la casele lor, sa-i lamurim sa vina. Eheei, ce vile am vazut atunci! Dar asta-i alta poveste... De fapt, copiii ar fi venit, dar nu le mai dadeau voie parintii. Ma priveau cu neincredere, ca sunt o "gadjo", adica o straina de neamul lor. Ziceau ca fetele si-asa trebuie sa se marite, sa faca prunci, la ce sa le foloseasca teatrul, scoala?... Iar baietii mergeau cu tatii lor sa invete meserie. Cand ii intrebam cu ce se ocupa, primeam invariabil raspunsul: "cu metale". :D

De pe la 13 - 14 ani fetitele se maritau. Baietii mai tarziu, pe la 16 - 17. Deja, pe la 16 ani, tinerele sotii erau mame. Din acel moment nici nu se mai punea in discutie ideea de scoala, daramite de A FACE TEATRU. Pacat! Erau cativa copii foarte talentati printre ei...

Luminita Cioaba si cu mine visam, pe atunci, sa facem un teatru tiganesc la Sibiu, dupa modelul celui de la Moscova. Nu stiu ce va mai fi dar eu am impresia ca proiectul e irealizabil cu oameni care au o astfel de mentalitate.

Razboi intru Cuvant spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6947780-traian-basescu-despre-comunitatea-roma-hai-fim-cinstiti-avem-mare-problema-imagine.htm

Chent spunea...

Chestiunea tiganeasca e o problema nerezolvabila, ca majoritatea problemelor romanesti.

moldovlah spunea...

http://www.rgnpress.ro/content/view/41798/1/

moldovlah spunea...

@ Claudiu: Pur si simplu sa redresam natalitatea populatiei autohtone!

Anonim spunea...

George Lacatus

Claudiu,
cand ai formulat aceste intrebari, cred ca erai imbracat cu camasa aia verde, peste care ti-ai pus diagonala aia a lui L.A. Na, te intzep si eu putzin, asa cum ai facut tu in aceste intrebari. Lasand gluma la o parte: nu te acuz de rasism, pt ca te stiu de vreo 5 ani, dar nu pot fi de acord cu tine cand ii tzii partea lui Bazaconshi (e o licenta). Claudiu, declaratia lui Bazaconschi e rasism pur. Iar explicatiile declaratiilor lui, facute chiar de el, sunt de tip nazist. Potrivit declaratiei lui Baconschi, orice rrom e nascut fiziologic infractor. Esti de acord cu asta? Eu consider ca ai cateva exemple de rromi care nu sunt infractori. De ce generalizeaza? Dupa rationamentul lui Baconschi, as putea afirma si eu ca toata familia lui Baconschi e alcatuita din barbati care "sparg" alte case, carora le plac amantele si casele mocca de la RAAPPS. E bun rationamentul lui Baconschi acum?

Schimband putin macazul: spui ca rromii sunt o problema, mai mult de imagine a Romaniei, dar nu spui nimic despre cauza care a condus la asta. Hai sa-ti spun parerea mea:
- rromii din Romania au fost vreo 500 de ani sclavii romanilor. asta e cauza decalajului de civilizatie si cultura dintre rromi si romani. Prin urmare, e datoria statului roman sa ia acum masuri concrete pentru integrarea rromilor. Stii ce a facu Guvernul Romaniei pt rromi in ultimii 10 ani? NIMIC. In 2001, a aprobat strategia pt imbunatatirea situatiei rromilor si a promis ca va cheltui cu rromii 123 mil euro in primii 4 ani. Stii cati bani a cheltuit guvernul? 0 euro. In 2005, Guvernul Romaniei a semnat alaturi de alte 8 tari europene Decada de Incluziune a Rromilor, in care a promis din nou ca in perioada 2005-2015 va lua masuri concrete. Stii ce a facut Guvernul? NIMIC. Nici macar nu a aprobat acel plan de actiune in sedinta de executiv si apoi sa-l ratifice in Parlament, pentru ca documentul ala sa devina oficial, pentru a primi niste bani de la Banca Mondiala. Prin urmare, ne plangem ca avem rromi cersetori, infractori, dar nu facem nimic ca sa le fie ceva mai bine aici, in tara.

Claudiu, pt rromi, familia e pe primul loc. Crede-ma ca nici un rrom nu si-ar parasi familia ca sa plece in alte tari la cersit, daca ar avea un trai decent aici. Dar deh, e mai usor sa ne lamentam, in loc sa gasim niste solutii concrete. La fel cum face si Bazaconschi asta. El, ca om de cultura, poate ca e un om de toata stima. In schimb, ca diplomat si ministru de Externe e ZERO. Un diplomat adevarat venea cu masuri concrete de combatere a migratiei rromilor, nu cu un discurs rasist, care a fost pe placul colegului lui francez. Parerea mea.

P.S.: - am ramas placut surprins de postul lui Dollores.

- sa stii ca pe locurile alea speciale pt tinerii rromi de la facultate, SE DA EXAMEN de admitere. intr-adevar, examenul e doar intre candidatii rromi

Unknown spunea...

@ George:

Poate imi aduci o camasa verde - eventual si cu diagonala - de ziua mea, ca n-am :)))

Altceva, cred ca este o diversiune rasista ca tiganilor sa li se spuna romi si asa sa fie confundati cu romanii. Tiganii isi spun intre ei tigani, dar noi sintem obligati sa le spunem romi. Nu e aberant? Stiu cam am mai discutat pe tema asta, dar nu m-ai convins. Mai incearca :)

Tiganii au fost dezrobiti de mai bine de un veac si jumatate. Cam peste cite sute de ani or sa renunte la "argumentul" robiei cind vorbim de decalaje intre ei si romani?

Sint de acord ca statul nu face mare lucru pentru tiganii saraci. Dar pentru romanii saraci face? De ce nu iasa si majoritatea romanilor in strada la cersit si la furat? Asta-i intrebarea.

Nu cred ca e vreo gena a infractionalitatii la tigani, dar functioneaza o mentalitate si un mod de viata favorizante pentru asta. Asa imi explic ca sint si tigani care nu fura, nu dau in cap etc.

Din cite stiu, locurile pt tigani in facultate sint date pe baza unui concurs de dosare, dar si asa ramin neocupate.

Anonim spunea...

Pentru persoanele care doresc sa se "familiarizeze":
Vineri, 13 martie, de la ora 17.00, mergeti la Muzeul Taranului Roman la SHUKAR, o expozitie de fotografii cu si despre viata rromilor din Ungaria, Slovenia, Romania, Polonia, Ucraina, realizate de Marina Obradovic. Mai multe informatii gasiti pe site-ul muzeultaranuluiroman.ro

Răzvan Codrescu spunea...

Măi oameni buni, speriaţi să nu fiţi mai rasişti decît sînteţi, chiar nu ştiţi vorba aceea din bătrîni că "ţiganul e ţigan şi-n ziua de Paşte"?