duminică, 28 februarie 2010

PDL şi-a adjudecat şi ciolanul anti-comunismului

Ştirea:

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, transmite Mediafax. Seful guvernului a decis ca nou creatul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc sa fie condus de Vladimir Tismaneanu (presedintele Consiliului Stiintific, care a facut si schema noii institutii) si Ioan Stanomir (specialist in drept constitutional si politologie).

"Am aflat din Monitorul Oficial, nu am avut nicun fel de discutii. Dar ma asteptam, am spus de mai multa vreme ce se va intampla, desi au aparut inclusiv comentarii potrivit carora n-ar fi adevarat, ca am mania persecutiei si asa mai departe. Faptul ca in noua hotarare nici nu se mai vorbeste despre Securitate arata ca ceea ce deranja era modul in care am inteles eu investigatiile privind crimele comunismului, adica sa pornesc de la victime si sa ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare ca nu este prea placuta, practic investigarea crimelor comunismului se muta la biblioteca", a comentat Marius Oprea.

O părere

Despre lupta pe ciolanul anti-comunismului am vorbit recent si cu dna Tia Serbanescu, intr-un interviu-analiza pentru Formula As. Raspunsul domniei sale:

"Este deplorabil că atitudini intelectuale normale – cum sunt denuţarea comunismului, apărarea drepturilor celor persecutaţi, studierea unor momente istorice, ca revoluţia sau mineriadele – au început să fie transformate în meserii, care trebuie remunerate de la buget.


Dl Marius Oprea făcea cercetări istorice şi scria cărţi şi înainte să fie directorul IICC, o poate face şi fără să mai conducă acest institut. Dl Vladimir Tismăneanu se ocupa de comunism de 30 de ani şi poate să o facă mai departe şi fără să fie preşedintede institut.


De altfel, nu văd de ce trebuie un institut special pentru cercetarea comunismului, cum nu găsesc justificarea nici pentru unul care să cerceteze revoluţia. Şi comunismul, şi revoluţia pot fi cercetate de orice istoric şi de orice institut deja existent. Nu e nevoie pentru asta să creăm noi structuri pe bani de la buget, în care să primească posturi diverşi clienţi politici. Căci funcţiile în respectivele Institute au fost date pe criterii politice.


Acum, când s-a schimbat puterea, oamenii puşi politic nu vor să fie schimbaţi politic. Cum ar veni, atunci când eşti numit pentru că aparţii unui partid, e democraţie, dar când este să fii înlocuit e dictatură şi abuz. Nu e în regulă. Evident că opinia publică va avea o reacţie de respingere faţă de idee, din pricina acestui scandal. Se dă impresia că astfel de instituţii nici nu au fost create pentru a ne cunoaşte mai bine istoria şi a exorciza răul din trecutul nostru, ci numai pentru a da o sinecură unor clienţi politici."


Opinia mea e ca ne aflam in situatia, ceva mai rara, in care toata lumea are dreptate si totododata gresesc cu totii.

Marius Oprea are dreptate sa se teama ca Vladimir Tismaneanu va ingropa cercetarea calailor din regimul comunist, dar greseste cind se plinge ca este inlocuit politic.

Emil Boc are dreptate sa puna pe cine vrea, pe criterii politice, la conducerea unei institutii a guvernului, dar greseste numindu-l pe Vladimir Tismaneanu - care a cam ratat raportul asupra comunismului si asupra a carei obiectivitate stiintifica sint dubii - si pe Ioan Stanomir, care, desi e un om onorabil si un reputat specialist in domeniul sau, nu e istoric dar e membru in Consiliul Academic al Institutului de Studii Populare, alaturi de Tismaneanu. Si greseste inca o data comasind cele doua institute, care au scopuri si obiective diferite.

Vladimir Tismaneanu are dreptate sa vrea sa fie la conducerea IICCEMR, de vreme ce ani de zile s-a ocupat de comunism, a publicat carti si a fost presedinte al Comisiei prezidentiale pentru cercetarea comunismului. Dar greseste cind incearca sa controleze tot ce misca in domeniu si sa-si impuna oamenii sai in toate structurile de resort.

PDL si PNL au dreptate sa ceara investigarea crimelor comunismului, cel putin din perspectiva unor partide de dreapta (cum se pretind, chit ca nu sint), dar gresesc cind transforma asta intr-o afacere pe banii statului. Si mai gresesc o data razboindu-se intre ele pe acest "ciolan", scirbind lumea si dindu-le apa la moara celor care se opun investigarii istorice (si penale) a regimului comunist.

UPDATE

Citiţi şi Monopol pe anticomunism, de Liviu Antonesei. Numai pentru ce i se spune de la obraz în articolul ăsta, şi Vladimir Tismăneanu ar trebui să facă pasul înapoi mintenaş. Dacă ar fi un om de onoare şi... anticomunist.

9 Comentários:

Anonim spunea...

Apai sa ma ierte bunul Dumnezeu dar sa l numesti pe Vladimir Tismaneanu taman acolo nu se poate!!!
Pai au uitat cine a fost taica su si mai e si vorba aceea ca este mai aproape de Tel Aviv decat de TISMANA asa ca ce sa mai comentez.
DUMNEZEU sa i odihneasca in pace, pe cei ce au patimit si au platit cu viata pe timpul fiarei rosii.
VESNICA LOR POMENIRE!
DOAMNE AJUTA!
Ovidiu.

Gheorghe spunea...

http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Tism%C4%83neanu

incredibil, lupul paza la stana.
Astia nu au rusine, groazinic, cica tata-l lui Tismaneanu cominterist din 30 ...

Iulian Capsali spunea...

Mai bine mai Tarziu decat niciodata :)

Intre timp chestiunea s-a internationalizat:

http://ziarero.realitatea.net/1267402596-Scandalul_Oprea_se_interna#539ionalizeaza

Dezbateri teribile au fost, de multe zile, pe blogurile de la voxpublica, pe blogul dizidentului Dorin Tudoran, pe situl Observator Cultural, in alte ziare si reviste. Cred ca pozitia graduala a lui Tudoran mi se pare mult mai convingatoare decat d-na Tia Serbanescu, pentru care am stima dar observ este depasita de evenimente. Acel institut a fost creat de Marius Oprea, cu sprijinul PNL-ului, singurii care au fost sensibili la subiect. Dupa huidielile primite la CNSAS, dupa ce a declarat ca el personal nu are nimic cu comunismul ca doar a trait bine si are nevoie de o confirmare stiintifica, Basescu, (devenit si in campania electorala un stindard al anticomunismului din Romania, sprijinit de glasuri ale fostilor detinuti politici si nu numai :), a creat comisia Tismaneanu. Tismaneanu, al carui mandat expira, si-a dorit sa edevina un papa al anticomunismului din tara. Adica sa devina UNICUL. Si-a adus oamenii lui care nu aveau nici o legatura cu subiectul, de genul constitutionalistului Stanomir. Era cat pe ce sa intre si Neamtu in noua structura. Asta este o prima analiza. De fapt, cercetarile lui Oprea au deranjat. De ce? Pentru ca a inceput sa gaseasca scheletele partizanilor ucisi in munti, a identificat criminalii si a implicat procuratura. Asta nu se mai suporta. De altfel, din statutul noii institutii prezidata de Tismaneanu, care are puteri discretionare in alegerea oamenilor in noua formula, a disparut aceasta componenta a cercetarii. Ei vor sa scrie doar carti pentru specialisti, sa faca cenacluri si simpozioane. Cam asta ar fi trebuit sa stie doamna Tia Serbanescu inainte de a-si da cu parerea. Ca Marius Oprea a cotrobait prin coclauri, a gasit oasele partizanilor implicand comunitatea locala (satenii au sapat hectare de pamant benevol), a chemat procuratura sa vada crima, a gasit in arhive faptasii (multi in viata, cu pensii colosale), si i-a inmormantat in sfarsit crestineste, cu cruce la cap si popa. Pentru asta acum s-a declansat impotriva lui o intreaga campanie de denigrare. Chiar nu vedeti cat este de ticalos acest Volodea Tismaneanu?

Anonim spunea...

Domnule Capsali, nu confundati Asociatia Fostilor Detinuti Politici care s-a pozitionat neutra in campania electorala cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti (in majoritatea lor legionari) care s-au pronuntat pro-Basescu, pe linia post-decembista Vadim-Becali-Basescu. Una-i una si alta-i alta.

Iulian Capsali spunea...

Eu nu stiam ca au fost asociatii ale fostilor detinuti politici care au fost partiali in alegerile prezidentiale. Am spus de "voci", iar distinctia dintre legionari si taranisti sau liberali, in ceea ce priveste detinutii politici, mi se pare neavenita. Suferinta si teroarea a fost aceeasi pentru toti. Uitati-va pe blogul domnului Catrinoiu la filmele scurte cu marturiile supravietuitorilor din experimentul demonic Pitesti. Ce sunt acei oameni? Legionari, taranisti, apolitici? Ortodocsi, greco-catolici sau de alte confesiuni? Dupa ce asculti marturia lor care te zdrobeste, apartenenta lor politica este un moft, iar etichetarea lor este straina de suferinta lor ce a trecut mult de limita patologicului si a intrat in lumea tenebrelor dracesti. Diavolul si-a adus bucata de iad pe pamant si a topait pe sufletele unor oameni. Mai conteaza apartenenta lor politica? Sau ca sunt acum batrani si nu mai iau deciziile politice cele mai bune? - in acest caz cred ca ar fi fost completa neimplicare. Ramane sa dati dvs. raspunsul, ajutat de acest frumos Post al Pastelui.

Un contra-anonim spunea...

ANONIMULUI DE LA 01.31:

Unde vezi tu, mai nene, o "linie postdecembrista Vadim-Becali-Basescu"?!!! Esti autist de nu vezi si nu auzi, de ani de zile, cum il balacareste Vadim pe Basescu, si cum acum, dupa o scurta apropiere de pahar, il injura si Becali pe unde poate?!!!
Iar pe fostii detinuti, legionari sau nelegionari, care au suferit toti ani grei de inchisoare, cine esti tu sa-i judeci si sa-i imparti in buni si rai, ma nesimtitule?!!!

anonim tert spunea...

@anonimului secund

Autistii vad si aud bine. Problema e care-i mai nesimtit, cel care greseste sau cel care il ataca si-l suduie?

raspuns domnului Capsali spunea...

Domnule Capsali, in regula atunci! Am inteles eu gresit mesajul dvs. Din ironia dvs referitoare la fostii detinuti politici care l-au sprijinit pe Basescu am subinteles cumva ca ati avea un cui impotriva acestora.
Iar fostii detinuti politici din AFDP sint foarte echilibrati si lucizi, in ciuda varstei de 85, 90 sau 95 de ani. Drept urmare, din 90 si pana acum, acestia au avut interventii si pozitionari de bun-simt. Din pacate fostii detinuti politici legionari din AFDLP l-au sustinut pe Vadim in 2000, pe Becali in 2004 si pe Basescu in 2009, insa simpatia lor pentru aceste persoane trebuie inteleasa prin apropierea ideologica. De aceea spun ca nu trebuie confundate optiunile celor doua tabere.

Iulian Capsali spunea...

Daca neitelegerea a fost ridicata, totul este bine. Nu-i idolatrizez, dar am pentru ei o profunda admiratie si dragoste pentru jertfelnicia lor. Sunt cei care ne dau constiinta neputintei si slabiciunilor, a incapacitatii de a iesi in intampinarea nevoilor acestei tari. In fata lor, am un profund sentiment de rusine.