PDL e pe cale să-şi dea foc la valiză
via Gândul
Premierul Emil Boc le-a cerut, ieri, deputaţilor să adopte cât mai urgent Statutul minorităţilor naţionale. De patru ani blocat în Parlament, controversatul proiect se află acum "în rândul palierului III al priorităţilor" Guvernului PD-L - UDMR, după mai multe negocieri între cele două formaţiuni. De altfel, din 2005 şi până în prezent tonul lui Emil Boc s-a mai înmuiat în privinţa legii minorităţilor. Dacă atunci el atrăgea public atenţia că "România trebuie să nu fie un poligon de încercare în privinţa unor suprastandarde în materia drepturilor minorităţilor naţionale", ieri, acesta s-a rezumat în a spune că proiectul este unul "foarte important pentru o societate democratică".
Statutul minorităţilor = autonomia culturală
Miza Statutului minorităţilor este însemnată pentru UDMR, adoptarea lui fiind echivalentă cu obţinerea autonomiei culturale pentru comunitatea maghiară. Proiectul prevede constituirea unor organisme ale minorităţilor, denumite Consilii Naţionale ale Autonomiei Culturale, care ar urma să decidă în privinţa înfiinţării sau desfiinţării unor şcoli, a destituirii directorilor unităţilor culturale, de învăţământ sau presă, precum şi a programei şcolare referitoare la limba maternă şi istoria proprie. În plus, aceste Consilii Naţionale ale Autonomiei ar funcţiona ca autorităţi administrative autonome cu personalitatea juridică, finanţate din bugetul de stat. În atribuţiile lor ar mai intra şi elaborarea unor strategii pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural mobil al minorităţilor.
UDMR: Nu avem de gând să renunţăm la Consiliile Autonomiei
Liderii UDMR sunt hotărâţi mai mult ca niciodată să treacă proiectul de Parlament. Ei nu par dispuşi să facă vreun compromis în privinţa prevederilor referitoare la înfiinţarea Consiliilor Naţionale ale Autonomiei Culturale. "Nu avem de gând să renunţăm la Consiliile Autonomiei. Nu văd nici un motiv să modificăm proiectul", ne-a declarat viceliderul deputaţilor UDMR, Erdei Istvan. Acesta a adăugat că Statutul minorităţilor reprezintă prioritatea Uniunii în această sesiune legislativă, arătând că până la sfârşitul lunii iunie proiectul ar putea fi adoptat.
Proiectul, adoptat până la jumătatea anului
Previziunea pare realistă având în vedere planul pus la cale de PD-L şi UDMR. Potrivit unor surse din cele două formaţiuni, Guvernul Boc se gândeşte să trimită Parlamentului un nou proiect al Statutului, dar cu aceleaşi prevederi, astfel încât să se evite implicarea într-o altă dezbatere a celor trei comisii sesizate - juridică, de învăţământ şi pentru drepturile omului -, care trebuie să facă un raport în acest caz şi pe masa cărora se află acum textul normativ. Preşedintele Uniunii, Marko Bela, a declarat însă, ieri, că nu este exclusă nici varianta reluării textului blocat în Camera Deputaţilor: "În principiu, ne-am înţeles să luăm proiectul existent în Parlament, care a fost rezultatul unui compromis, să luăm în considerare opinia Comisiei de la Veneţia, care, la vremea respectivă, a făcut o analiză, un raport asupra acestui proiect". De la începutul anului 2006, de când se află în discuţia acestor comisii, deputaţii PSD, PC, PRM, dar şi cei ai PD, actuali PD-L, au contestat Statutul minorităţilor. Dintre aceştia din urmă, cel mai dur critic a fost Valeriu Tabără, care susţinea că "acceptarea autonomiei culturale de către PD ar fi o gravă eroare". "Am da gir unor instituţii neconstituţionale, care nu au de ce să fie constituite", declara Tabără în urmă cu câţiva ani. Ieri, Tabără a refuzat să mai facă aprecieri pe această temă. Atunci când l-am întrebat de ce ar mai susţine PD-L Statutul minorităţilor în condiţiile în care predeverile lui nu s-au schimbat, acesta a răspuns scurt: "Depinde". După care, şi-a închis telefonul. Colegul său de partid, preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a precizat că PD-L şi UDMR vor avea o întâlnire pentru a fixa un calendar de discuţii: "Aici nu este vorba despre a accepta sau respinge ceva. O să facem şi o evaluare la nivel european a drepturilor minorităţilor, iar apoi vom aborda fiecare aspect şi vom armoniza prevederile", a spus Buda.
-------------------------
Părerea mea: Dacă PDL comite această trădare a interesului naţional, în dispreţul suveran al Constituţiei şi al românilor majoritari, nu numai că peste doi ani nu vor mai intra în Parlament, dar pedeliştii vor fi bătuţi cu pietre pe stradă.
Evident, în condiţiile adoptării acestei legi în forma actuală, Băsescu însuşi ar trebui să-şi tipărească pe carton gros declaraţiile privind unitatea şi indivizibilitatea statului român şi să le înghită nemestecate, la oră de maximă audienţă, pe TVR. Că scuzele n-o să i le accepte nimeni. Dacă o să şi le ceară, căci trădătorul Ion Iliescu, care a semnat tratat cu URSS-ul în descompunere, sau trădătorul Emil Constantinescu, care a semnat tratatul cu Ucraina, vînzîndu-i a doua oară pe românii Bucovinei de Nord, nici măcar n-au catadicsit să-şi ceară iertare.
5 Comentários:
Mie mi se pare foarte ciudat, ca pe un blog "ortodox", sa citesc asa ceva. Cum fusesere si, acu ceva vreme, comentariile jenante despre selectia ministrului culturii de la UDMR. De parca ala era dracu impielitat.
Ce-aveti fratilor cu minoritatile ? In particular ce anume e defectuos in legea asta ? Ca in afara de aluzii si generalitati, articolul cu pricina nu contine in esenta nimic altceva decat "nu ne plac ungurii" - prietenii stiu de ce, un exemplu de cum nu se face jurnalistica.
Sunteti buni sa ma lamuriti si sa va lamuriti cititorii ?
Vezi, frate Claudiu? Ne-am ferit de "hotii" de la PSD si de momaia Geoana si am dat peste tat'su. PDL nu mai hoteste fabrici si uzine, ca astea s-au vandut de mult, acum le-a mai ramas sa vanda tara.Acum sa vad daca institutiile de forta, pe care Basescu le-a sustinut si favorizat, vor avea un cuvant de spus. Avem cel mai mare numar de securisti pe mia de locuitori, bugete grase, pensii babane etc. Hai, voi astia care va tot declarati aparatori ai interesului national, interveniti si stopati porcaria asta. Noi, oamenii de rand am putea face demonstratii de strada, dar crezi ca partidele de opozitie PSD si PNL vor comenta sau se vor mobiliza pentru asta? Isi vor zice, "lasa-i pe PDListi sa-si franga gatul" ca sa-i aratam apoi cu degetul.
"pedeliştii vor fi bătuţi cu pietre pe stradă"
de catre cine? crezi ca-i mai pasa cuiva?!
pentru COSTIN: n-ar avea nimeni nimic cu minoritatile, numai ca minoritatile au ce au cu noi.
pentru ANONIM 2: lasa frate ca ne-am fript i cu psd-ul. Cate show-uri am avut eu sau altii de langa mine cu baronii psd-isti... Ar fi fost culmea sa fi votat tot cu ei. Toti o apa si-un pamant. Crezi ca psd facea altceva? Nu vezi ca UDMR a fost la guvernare mereu? Cu ei fiecare si-a castigat majoritatea.
Cred ca are dreptate Costin. Se interpreteaza gresit proiectul de lege. Nu e vorba de autonomie teritoriala clasica (parlamenent propriu) ci de autonomie culturala. Adica sa-si oranduiasca ei asa cum stiu invatamantul si viata culturala proprie. Cine altcineva se poate ocupa mai bine de cultura si traditia maghiara decat insasi maghiarii? Autonomie culturala, nu etnica! Nici nu se mai accepta in Europa autonomia etnica, caci cine poate stii ce e etnic la sigur?
Apoi secuii au beneficiat de autonomie aproape 1000 de ani, autonomie intrerupta in 1918.
Apropo, stie cineva in ce an s-a prevazut pentru prima data in Constitutia Romaniei sintagma 'stat national'? Raspund tot eu. In toamna lui 1940, odata cu decretarea statului legionar. Mai pun o intrebare. Stie cineva care sint singurile state pretins nationale din Europa? Raspund si aici: Romania, Polonia si Ucraina.
Cred ca perioada Vadim-Tudor si gandirea de tipul 'vin ungurii si ne iau Ardealul' a apus ori a ramas apanajul extremei-drepte.
Domnule Tarziu, PDL e un partid care de la bun inceput a fost de stanga. Basescu e cel care a dat mereu apa la moara ungurilor si apoi aparea la TV si mintea ca un bandit ca UDMR sa respecte Constitutia. Ce Constitutie sa respecte UDMR cand dl Basescu a fost de acord cu predarea in lb maghiara in scolile din Transilvania?
Cu semenea politicieni bolnavi care una fac si alta spun la TV nu trebuie sa mai voteze niciun roman normal la cap. Boicotarea alegerilor e singura solutie... deocamdata. Nici Puric nu voteaza, si are dreptate.
E momentul sa incetam a mai face campanii electorale cand sunt alegeri!
Din 1945 Romania nu mai are partide politice.
Trimiteți un comentariu