Pledoarie pentru şcolirea acasă
Într-o declaraţie politică pe care a făcut-o azi în Parlament, deputata Carmen Axenie a propus două măsuri revoluţionare pentru învăţămîntul românesc.
Prima se referă la o evaluare diferită a studenţilor care urmează a doua facultate, care să ducă la o evoluţie pe linie academică, nu la o stagnare.
A doua vizează dorinţa unei părţi a românilor de a-şi educa acasă copiii. În alte ţări europene (Cehia, Franţa, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Elveţia, Marea Britanie, Ungaria, Irlanda) această formă de învăţământ există deja, purtând numele de Homeschooling (şcolire acasă). Argumentele sînt: a) de natură pedagogică: 1. scăderea nivelului de aprofundare a informaţiilor şi competenţelor în sistemul de stat, fapt demonstrat şi de rapoartele oficiale europene cu privire la România; 2. deţinerea unor reale posibilităţi familiale (pedagogige şi financiare) pentru educaţia copiilor; b) de natură etică: în principal, nemulţumirea părinţilor vis-à-vis de atmosfera şcolară uneori viciată în care se dezvoltă copiii lor.
Mi se pare o iniţiativă salutară. Dvs. ce părere aveţi?
UPDATE
Deputata Carmen Axenie a acordat un interviu pe acest subiect Hotnews.
UPDATE 2
Două comentarii interesante:
...spuneţi drept: v-aţi şcoli singuri copiii?
şi
Mircea Platon propune spre dezbatere: şcoala de acasă
14 Comentários:
Ar fi o solutie excelenta, comparativ cu actuala stare a invatamintului public.
Salutara, intr-adevar, initiativa doamnei Axenie. De altminteri nu e prima oara cand are astfel de interventii in Camera Deputatilor. Ma bucur cu atat mai mult cu cat initiativa vine din partea unei tecucence de-ale mele si mai stiu ca in spatele dumneaei se afla un foarte bun si smerit consilier teolog! Cinste lor!
Foarte buna propunere! S-ar putea completa cu infiintarea de scoli si licee private crestin-ortodoxe, pentru parintii care doresc sa-si educe copiii intr-un alt fel de sistem de invatamant, decat cel secularizat si desacralizat de acum.
Cu totul de acord! Chiar sunt foarte interesata de o astfel de posibilitate...sa ne tii la curent Claudiu, daca se rezolva ceva in sensul acesta.
Pare o solutie foarte buna; cu conditia ca si sistemul de stat sa ofere tipul asta de servicii: manuale, examinare; deci sa nu se adreseze doar celor cu venituri mari, care isi permit sa platesca si taxele unei scoli private.
Pana la urma face parte din libertatea omului de a alege. Si poate fi folositoare in multe situatii.
E o idee la care ma gandeam demult, speriat de ce vad prin scoli, speriat de perspectiva ca, daca voi avea copii, acestia vor trece prin satanizarea din sistemul nostru de invatamant. Pe de alta parte, unele dintre cele mai frumoase clipe ale vietii le-am petrecut la scoala. Pana astazi, cei mai buni prieteni ai mei, apropiati, confidenti, sunt cei pe care i-am cunoscut acolo. Mi-ar placea intr-un fel ca si copiii mei sa aiba parte de asemenea descoperiri. Dar poate azi nu mai e posibil. E o decizie grea, pe care o voi lua, cu ajutorul lui Dumnezeu, la vremea potrivita. Dar existenta scolirii acasa ca alternativa mi se pare obligatorie.
Da, o idee buna, dar atentie la pusul in practica, pentru ca trebuie luate in considerare foarte multe detalii atit legislative, cit si organizatorice. Mi-as permite sa sugerez consultarea site-urilor diverselor sisteme in care exista deja home-schooling inainte de a sari entuziast de pe scaun. Asta nu inseamna ca nu sustin home-schooling-ul, dimpotriva - cred ca orice societate libera trebuie sa ofere mai multe variante de trai (si educatie, in cazul aceasta). Numai ca putinta de a da copiilor o instructie mai buna/corecta decit cea a scolii de stat functioneaza ca avantaj in masura in care:
- exista standarde educationale bine stabilite care pot ajuta parintii in a-si forma un curriculum de studiu;
- parintii cunosc materiile de predat;
- parintii sunt foarte organizati si ascultati de copiilor lor (intr-o societate in care vocea copiilor se face din ce in ce mai auzita, disciplinarea a devenit o problema)
- parintii trebuie sa fie capabili sa evalueze corect nivelul de la care copiii ar urma sa fie incadrati in alte forme de invatamint; etc.
Ca sa nu mai vorbim de "rezistenta, pace si cadenta". Nu oricine face fata la home-schooling!
Oricum, dati cautare pe "home-schooling + tara respectiva" si vedeti ce presupune. Iata niste site-uri de inceput:
http://www.ontariohomeschool.org/schoolboard2.html
http://www.ontariohomeschool.org/FAQ.shtml
Am uitat sa mentionez un "amanunt" esential, care de obicei scapa discutiei in prima faza pentru ca e cumva evident: sistemul home-schooling este unul de factura traditionala in care unul din parinti sta acasa si isi asuma rolul de educator principal. In cazul familiilor in care venitul provine din sursa dubla (marea majoritate a cazurilor prezente, si nu numai in Romania), parintii trebuie sa evalueze din timp variantele de finantare ale traiului zilnic, nemaivorbind de orgoliile personale in a-si cladi carierele profesionale. Cu alte cuvinte, e nevoie de project management destul de complex si de umilinta multa, in sens crestin desigur.
Le doresc din inima succese celor indrazneti! E un drum greu dar care merita pe deplin.
Excelenta propunere, da Doamne sa avem sansa de a ne educa copiii acasa! Desigur, ar fi o responsabilitate foarte mare, cu multe provocari, dar cred ca si cu mult har de la Dumnezeu :-)
Cu home schooling-ul sunt totusi doua probleme. In Canada se practica pe scara larga, pentru ca parintii (aia care mai sunt normali la cap) sunt exasperati atat de educatia sexuala si homosexuala facuta din clasele 1-4, cat si de nivelul dezastruos al scolarizarii. Crede-ma pe cuvant ca 20% dintre studentii canadieni de anul I si II scriu mai prost in engleza decat scrie nepotul meu in limba romana in clasa a cincea. Asta pentru ca aici nu prea mai poti sa iei vreun 4 pana intr-a douasprezecea intrucat te "traumatizeaza" si dupa aia trebuie sa mergi la psiholog. In schimb esti incurajat sa-ti descoperi adevarata idnetitate sexuala de la cele mai fragede varste.
Si spun ca sunt totusi doua probleme, mai ales in Romania unde inca nu e totul pierdut.
a) Daca parintii intregi la cap si copiii cu potential se vor retrage din sistemul public, atunci asta chiar se va face tandari si nu va mai fi nimeni sa-l apere de tot felul de iconoclasti si activisti gay.
b) Problema cea mai mare, culturala, a post-modernitatii este ca spatiul public se dezintegreaza, ca societatea este tot mai sectarizata si mai individualizata, iar in climatul asta atat viata sociala cat si cea spirituala devine tot mai anormala. Vreau sa spun ca o educatie crestina sanatoasa, spre exemplu, este una care este antrenata de timpuriu in dialogul sau conflictul cu lumea care gandeste altfel, cu spatiul laic. Numai asa crestinismul nu devine gnoza, iar lumea nu e privata de sarea si lumina ei. Altfel, feriti de mici de lumea reala din afara, s-ar putea sa nu ne dezvoltam bine anti-corpii si sa o mierlim la prima raceala. Pentru ca si home-schooling-ul tine pana la o vreme: n-o sa poti sa-l inveti tu fizica sau chimia de a noua.
Din nefericire, este foarte probabil sa se ajunga cat de curand la momentul in care nu vei mai avea ce face si va trebui sa-ti scoti copilul din scoala. Dar eu zic sa nu ne grabim si sa ne axam, cel putin pentru moment (cat inca se poate), pe lupta menita sa ne mentina si sa ne sporeasca controlul asupra invatamantului public si spatiului public in general.
Banuiesc ca dincolo de educatia si cunostintele elementare care pot fi transmise de parinti copiilor, o varianta de home-schooling include si posibilitatea angajarii unor meditatori. Sigur, aici intervine alta problema, banii. Dar pentru cineva care-si permite poate fi alternativa la sus-mentionata "educatie" sexuala si homosexuala.
Eu am spus in comentariul meu de mai sus ceva important, la care nimeni nu s-a sesizat. Si anume, ca scolirea acasa SA SE COMPLETEZE cu infiintarea de scoli si licee cu profil crestin ortodox. Adica, ea nu ar trebui sa fie SINGURA solutie de educare a copiilor. Asa cum exista, de exemplu, licee baptiste, sa existe si licee ortodoxe. Nu seminarii, ci licee mixte, de fete si baieti.
O comunitate crestina, dintr-o parohie, sa zicem, sa infiinteze o scoala privata pe langa biserica. In cazul fericit in care cladirea unei astfel de scoli care a apartinut candva bisericii si i-a fost retrocedata, sa se infiinteze acolo, din banii comunitatii si ai parohiei o scoala crestin ortodoxa. Pe acelasi principiu, al unirii fortelor membrilor dintr-o parohie, sa se infiinteze si un liceu privat ortodox. Profesorii sa fie platiti din banii obstei parohiale.
Oare chiar sa fie imposibil?!
Ar fi minunat! E surprinzator faptul ca nu exista inca in Romania posibilitatea legala de educare a copiilor acasa. Sa dea Dumnezeu ca aceasta propunere sa se materializeze cat de curand!
Sa dea Dumnezeu sa se faca!Este o solutie optima pt un copil cu nevoi speciale,dar nu numai.Sunt parintele unui copil de clasa intai,si pot spune ca ceea ce face la scoala nu poate suplini lucrul acasa.Nu este fizic posibil ca un singur invatator sa poata acoperi nevoile fiecarui copil in parte,sa stea langa el si sa incerce toate metodele pana acel copil intelege si se poate descurca singur.De cele mai multe ori copiii f buni la invatatura sunt copii cu care se lucreaza acasa inca pe atat cat se lucreaza la scoala.Sunt multe neajunsuri de spus aici,insa ,e adevarat ca scoala poate oferi si posibilitati de socializare pe care nu le poti replica acasa,cel putin in romania.In alte tari exista retele de parinti care fac homeschooling,diverse cluburi pt copii,etc.
Sunt si parintele unui copil cu nevoi speciale,si facem terapie acasa de 4 ani,sub supervizarea unui specialist din UK ;e exact un homeschooling fara acte.Posibiliatea legalizarii homeschooling-ului ma intereseaza realmente.Prefer sa imi educ acasa copilul,decat sa ajunga intr-o scoala speciala unde nu va face nimic,sau intr-o scoala de masa unde po0ate fi marginalizat,nesolicitat la realul sau potential si,desigur,frustrat .
Deci...unde trebuie sa semnez:)?
Trimiteți un comentariu