vineri, 5 iunie 2009

Dan Puric se retrage din proiectul "Memorialul Aiud"

Dan Puric este decis să se retragă din proiectul construirii memorialului Aiud (mănăstire şi centru de cercetare martirologică). Nu-l împinge la asta scîrba de atacurile imunde la care a fost supus ca un rău-făcător de către oameni "din Biserică". Este însă dezămăgit de suspiciunea pe care au început s-o nutrească asupra sa (ca urmare a acestor atacuri) persoane care cunosc foarte bine ce a făcut el pînă azi pentru Biserică şi pentru memoria neamului. Şi e mîhnit de lipsa de reacţie a părintelui Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă (căruia i-a fost ucenic, faţă de care are mare evlavie şi căruia i-a dedicat o carte) faţă de minciunile vehiculate pe seama sa de către ucenici ai avvei din Munţii Neamţului. Deşi n-am crezut că se va întîmpla aşa, iată că duşmanii ortodoxiei au reuşit să-i îndepărteze unul de altul.
"Eu n-am avut niciodată drept de decizie în acest proiect. Doar am încercat să ajut. Am strîns nişte bani şi am mijlocit rezolvarea unor probleme. Dar hotărîrile acolo le ia, aşa cum e normal, Înaltul Andrei, episcopul locului. Nu înţeleg să fiu murdărit cu tot felul de acuzaţii pentru că vreau să fac un bine. Aşa că nu mă mai amestec deloc în acest proiect.

În altă ordine de idei, arhitecţii sînt aproape gata cu noi variante de proiect, pentru a spulbera orice îndoială că la Aiud se va face o lucrare ortodoxă" - mi-a spus Dan Puric.

Sînt convins însă că adversarii proiectului vor găsi alte motive şi vor ţese alte intrigi pentru a opri sau măcar pentru a întârzia clădirea acestui Memorial. Am certitudinea că mai mult decît mănăstirea îi deranjează viitorul centru de martirologie. Deja acolo este un schit, se slujeşte în biserica din interiorul monumentului, iar sfinţii fac minuni. Deci, faptul că se va ridica o mănăstire mai mare nu surprinde şi se înscrie în evoluţia firească a lucrurilor. Însă, noi nu avem pînă azi nici un muzeu al holocaustului comunist (la Sighet este ceva, dar prea marcat confesional şi partinic). Asta îi arde pe antihrişti şi anti-români, că la Aiud va fi memoria vie, că acolo vor putea afla generaţiile noi despre grozăviile comuniste, despre jertfa imensă a poporului român şi despre cum a lucrat Dumnezeu în oameni.

Aşa că eu unul mă aştept să continue uneltirile împoriva Memorialului Aiud, la fel cum au continuat, indiferent de cedările administraţiei bisericeşti, şi cele în privinţa construirii Catedralei Mîntuirii Neamului. Măcar atunci duşmanii au fost din afara Bisericii, dar de data asta sînt şi din sînul ei.
E un truism că nimeni nu ne poate face atîta rău pe cît ne putem face noi înşine.
Şi mai e ceva: degeaba construim ziduri "în stil ortodox", dacă o facem străini de duhul ortodoxiei.
Dar, nădăjduim, pentru rugăciunile sfinţilor...

UPDATE

Prietenul Răzvan Codrescu a preluat pe blogul său textul de mai sus, care, ca şi aici, a suscitat vii comentarii. Răspunzînd unui comentator, dl Codrescu arată care sînt rădăcinile otrăvite ale acestui scandal ruşinos pentru ortodoxie şi românitate, în care Dan Puric este momentan ţintă. Zic momentan pentru că scandalagii nu au neapărat o problemă cu artistul, ci cu un anumit tip de atitudine creştină şi românească.

De altfel, campania jenantă declanşată, în urmă cu vreo şase, şapte luni de fraţii Roncea pare că e făcută după o "listă neagră". În acest efort demolator, celor doi fraţi li s-au adăugat pe traseu alţi tovarăşi şi pretini, împinşi de diverse... neputinţe (intelectuale, sufleteşti etc) şi legaţi între ei, aşa cum observă şi dl Codrescu, de vechi complicităţi, de pe vremea cînd activau în defuncta Mişcare Pentru România.

Redau în continuare răspunsul dlui Codrescu:

Nu ştiu dacă "securistul Roncea" era într-adevăr evreu (şi nici nu mi se pare că eventuala evreitate ar fi o circumstanţă agravantă în context, căci securistul nu-i mai puţin detestabil dacă-i român sadea), dar, din cîte se vorbeau prin tîrg pe vremea cînd mai toţi anti-puriciştii de azi (fraţii Roncea, Filotheu Bălan, Florin Stuparu, Mugur Vasiliu, Florian Palas etc.) erau în staff-ul lui Marian Munteanu, cel puţin fratele mai mare, George, ar fi fost în conflict deschis cu tatăl său, tocmai din motive morale şi ideologice.

Chiar dacă, mai ales prin campaniile imunde de anul acesta, pare să se confirme şi în acest caz proverbul "Aşchia nu sare departe de trunchi", totuşi rămîn de părere că nu-i putem judeca atît de abrupt pe fii prin părinţi.În ce priveşte invocarea ca acuzaţie împotriva lui Dan Puric a unei piese de teatru (pe care nu el a scris-o, ci doar o joacă), nu-i doar o mostră de incultură şi abjecţie, ci şi un semn al lipsei disperate de argumente mai acătării.

Altminteri, "Sinucigaşul", artistic vorbind, este o piesă foarte bună, ce pune problema monstruozităţii comuniste cu o profunzime şi cu o gravitate cu care ex-M.P.R.-iştii n-au reuşit niciodată să o pună, ei rezumîndu-se, de regulă, la vociferaţia superficială şi violentă a unui radicalism paseist (pe nedrept confundat - de ei şi de alţii - cu poziţia legionară, care, oricîte i s-ar putea reproşa, a fost una infinit mai complexă).

Din păcate, aceşti oameni par predestinaţi să compromită toate cauzele pe care pretind a le sluji (a Ortodoxiei, a neamului, a dreptei creştine, a culturii tradiţionale, a "tinerei generaţii"), prestaţia lor reducîndu-se la un soi de aventurism ieftin şi zgomotos (în fel de fel de cîrdăşii naţional-securiste, parţial moştenite tot pe filiera M.P.R.).

Pînă la urmă e un joc iresponsabil, pe fondul unui prezent confuz, atît cu trecutul cît şi cu viitorul acestei ţări. De aceea, tot ce au întreprins de-a lungul vremii n-a avut nici consistenţă, nici durată, aducînd numai vrajbă şi suspiciune, ba smintind şi o seamă de (mai) tineri inimoşi, dar lipsiţi de experienţă şi de buna digestie a reperelor (care nu există doar pentru a fi invocate retoric, ci pentru a fi asimilate şi valorificate creator, în esenţa lor lucrătoare).

Marian Munteanu a avut măcar bunul simţ de a se retrage din activismul ideologic în activismul negustoresc, în vreme ce gaşca de ciraci continuă să se exhibe pe unde apucă, într-o tristă solidaritate a nimicniciei otrăvite, în care uneori reuşesc să atragă temporar şi oameni onorabili, prin care încearcă să se legitimeze abuziv, cu un tupeu aproape diabolic.

Faţă de ei, un Dan Puric se face vinovat (ca şi alţi cîţiva) că nu împărtăşeşte radicalismul diversionist al găştii, că e prea "cultural", că e cineva în loc să fie un nimeni, că vrea să se ridice de la vorbă la faptă şi de la "ideea fixă" (marele lor idol tutelar) la "viul vieţii" (pe care ei nu reuşesc decît să-l maculeze).

Din nefericire, contextul românesc actual răspunde într-o măsură îngrijorător de mare acestui diversionism dizolvant, iar adevărata noastră problemă nu este existenţa acestor ipochimeni, ci faptul că încă se mai găseşte cine să le dea credit sau măcar să-şi aplece impur urechea spre bălăcărelile lor decerebrate. Ca şi manelele, ei "au public": aici e nodul trebii. Iar dacă acest nod nu vom reuşi să-l desfacem (sau pur şi simplu să-l tăiem, la modul gordian), atunci vom fi la fel de vinovaţi ca şi ei de fundăturile vieţii noastre naţionale (şi chiar de pervertirea idealului ortodox).

45 Comentários:

Gheorghe spunea...

De ce nu mergi la Petru Voda sa vorbesti cu Parintele Iustin despre asta sau sa mearga Dan Puric sa vorbeasca fata catre fata si sa ii demascati pe Roncea si pe altii care fac numai rau.

Unknown spunea...

@ Gheorghe:
A vorbit si Dan, am vorbit si eu, au vorbit si altii, oameni cu greutate. Degeaba. Si pentru ca-l iubesc pe parintele, nu vreau sa spun mai mult. Ramin doar faptele si nadejdea...

Anonim spunea...

Iata ca dusmanii Ortodoxiei au luptat de minune folosindu-se fie de reaua-vointa (Roncea), fie de paranoia milenarista (apologeticu.wordpress), fie de naivitate (razbointrucuvant), fie de prostia unora care il autodeclarau candidat la presedintie aducandu-i prejudicii imagine (batoiosu.wordpress.com) Ce sa caute Dan Puric in lumea lor?

Adeptii jihadului ortodox l-au simtit imediat pe Puric ca sufletul lui nu e compatibil cu propria lor stare sufleteasca. Felicitari "marturisitorilor", ati invins! I-ati facut sila lui Dan Puric, insa el va continua sa vorbeasca pentru tinerii dezorientati. Pericolul a fost intuit perfect, Puric risca sa faca ceva, trebuia sa fie oprit. Am avut o manastire desprinsa dintr-un mic colt de rai si care radia peste toata Romania liniste, imbarbatare si cuvant bun pentru tot ortodoxul roman. Razboiul nevazut a fost mai violent aici decat oriunde altundeva. Incet-incet, profitand de buna-incredere a parintelui s-au pripasit pe langa Sfintia Sa tot felul de chipuri cu rasa monahala dar cu sufletul ca taciunele. Au lucrat incet, dar cu migala. Parintele Iustin a fost incet-incet schimbat, dezorientat, in bunatatea sufletului nu-si putea inchipui ca tocmai cei de langa Sfintia Sa pot lucra la surparea credibilitatii manastirii. Iar celor care cautau spasmatici canoane, cuvinte desprinse din ramele iubirii divine nu le pot dori decat ca la propria lor Judecata, Hristos sa-i judece la sange dupa canoanele pe care le invoaca cu atata triumfalism si care au ideologizat Ortodoxia. Cu asemenea indivizii lupta e pierduta inainte de a incepe iar dusmanii Bisericii pot rade multumiti pe margine, ne decredibilizam singuri.

Anonim spunea...

Incercarile si ispitele vor fi intotdeauna pe masura planurilor si faptelor placute Bunului Dumnezeu insa nu mi-am putut imagina ca vor veni pe relatia Parintelui cu d-nul Puric care il apara public si ii acorda cinstea cuvenita Parintului Iustin, cand roncea nici nu stia ca exista Avva.
Poate e gestul just pentru acest moment de a se retrage din proiect si nadajduiesc ca se va restabili o comunicare curata intre Parinte si D-nul Dan iar puii de naparci responsabili pentru"bruiaje" vor merge unde le e locul! Doamne ajuta!

dorin gabor spunea...

Roncea a stiut de la inceput ce face, de cand a provocat acel scandal in ianuarie. A trebuit gasit doar un pretext (cipurile) si totul a curs de la sine. Acum daca spui lupta ortodoxa in Romania spui de fapt Roncea. Si aparitiile acelea de la B1 i-au conferit legitimitate in fata maselor. A fost o lovitura de maestru, trebuie sa recunoastem...

Anonim spunea...

Ieromonah Teognost spunea:

Este exact ceea ce am sesizat cu mult timp in urma si am incercat sa tot comentez pe bloguri isteria creata fara discernamant.
Luptam si avem in fata niste oameni
care-si folosesc din plin sataniceasca "intelepciune" si deghizati in oi smerite doboara tot ce-i mai slab pe langa ei.
Ne dovedim a fi o natie de oameni caracterizati prin dezbinare dupa cum spunea p. Adrian Fagetean si care nu reusim sa coagulam in jurul unei idei din cauza mandriilor si orgoliilor impinse la extrema.
Traim intr-o societate bolnava si chiar crestinii s-au imbolnavit.
Iata cum vrajmasul a reusit sa faca atata dezbinare chiar in jurul parintelui Iustin.
Dar aceasta se petrece si ptr faptuil ca acole calugarii nu mai asculta, sunt manati de tot felul de orgolii samd.
E trist dar adevarat.
L-am urmarit pe preotul Mihai Andrei Aldea cum vorbea la adresa lui Dan Puric si nu-mi venea sa cred. Un preot in primul rand trebuie sa aiba in vedere indreptarea unui suflet care a gresit. L-a facut mason, vandut, etc fara sa fi discutat macar cu el in prealabil. Extremismul este la el acasa printre preotii nostri.
S-a dezvoltat un spirit elitist, politic corect, etc pe langa care nu mai incape nici Hristos.
Te doare sufletul vazand cu se surpa ortodoxia din interior cu indivizi asa zisi credinciosi care se folosesc din plin de parghiile pe care le au la indemana ca sa defaimeze, sa induca la ura, la revolta, la defaimare samd.
V. Roncea a sapat din greu la acest proiect fiind in fapt o soparla un cameleon.
Crestinii nostri nu mai au capacitatea discernerii binelui de rau. Bloguri precum Apologeticum, bataiosu, roncea si altele au actionat din plin la tembelizarea poporului. Se fac mitinguri impotriva cip-ului in fiecare saptamana fara nici-un rezultat bun ci doar se banalizeaza evenimentul. Am intrebat si pe alte bloguri: de ce nu reusesc crestinii sa fie uniti?; de ce nu reusesc duhovnicii sa fie uniti? (vorbesc de cei mari); de ce nu s-au gandit la o strategie la niste conferinte comune, intalniri comune unde sa se organizeze sa propuna un comunicat comun, sa se stabileasca intalniri cu ierarhii, sa implice pe acei ierarhi care percuteaza la asemenea evenimente, sa organizeze o zi de miting cu un maxim de participare, mediatizat puternic, organizat cu multa intelepciune cu rugaciuni organizate samd.
De ce nu reusim sa facem asa?
Te felicit Claudiu ptr atitudinea ta de pana acum!!!
Astept raspunsuri la aceste intrebari de la voi care aveti acces mai usor la acesti duhovnici:
Iustin Parvu
Arsenie Papacioc
Amfilohie Branza
Nicolae Tanase
Rafail Noica
monahii de la Frasinei
monahii de la Sihastria
monahii de la Crasna
si multi multi altii

Chiar nu se pot aduna acestia la un loc ptr a se sfatui in comun cu privire la soarta acestui popor, la soarta celor ce-si cauta cu sinceritate mantuirea?

Ier. Teognost

Unknown spunea...

Fratilor, duhul acestor comentarii este acelasi.

"Asta îi arde pe antihrişti şi anti-români, că la Aiud va fi memoria vie"
"...Roncea si pe altii care fac NUMAI rau"
"dusmanii Ortodoxiei", "adeptii jihadului ortodox".

Cred ca mai bine ne rugam unii pentru altii.

Si eu sunt de parere ca e mai buna o manastire decat memorial, deci sunt de acord cu Roncea & apologeticum, doar ca era mai bine sa foloseasca un limbaj mai domol.

OK, sa incercam sa intelegem fiecare slabiciunile celorlalti.

Vania spunea...

Am un sentiment de deja-vu!

Oricum, lecturând, mi-am amintit de Gheorghe Brahonschi, o figură luminoasă care va fi convins pe mulţi să nu-şi ia lumea-n cap...

Ion de la Chiuiesti spunea...

Probabil ca intelepciunea va reveni si va prima in fata obstacolelor. Doamne ajuta!

Ioan spunea...

Dintru inceput am crezut in OMUL FRUMOS Dan Puric . Gestul facut de domnia Sa este unul care ma convinge odata in plus ca este un om de MARE CARACTER .

Sunt convins ca va ajuta ortodoxia pe mai departe dar din umbra . Pt. a nu mai fi scuipat "teologic " de toti "drept-martitorii" .


Ceea ce ma doare cel mai tare este de ce nu se organizeaza astfel de conferinte ale laicatului in care sa se discute teme frumoase , duhovnicesti . In care ortodocsi de cea mai buna calitate sa se cunoasca , sa puna la cale proiecte frumoase pt. tarisoara noastra , mai ales in momente de criza . Evenimente dese care sa instaureze actiunile OMULUI FRUMOS in viata cetateanului . Sa se intemeieze comunitati chiar si virtuale in care oamenii sa raspandeasca adevrarurile inalte ale ortodxiei , intr-un limbaj pe intelesul omului . Laurentiu Dumitru prin schimul de carte ortodoxa a pus bazele unui astfel de inceput . Pe cand si in Bucuresti la o scara nationala . Oare tot ce a discutat dl.Puric nu se poate realiza ? Eu cred ca da . Si mai cred ca astfel de asociati laice pot conlucra f. frumos cu Patriarhia pe terenul atat de vast al misiunii sociale . Chiar mi-as dori sa vad week=enduri cu "hoarde" de ortodocsi care ajuta spitalele , azilele , planteaza pomi , evanghelizeaza din casa in casa , intr-un spirit ortodox si invita mamele tinere sa-si duca copiii la impartasanie ..sau....sau...sau....mici actiuni care sa nasca solidaritatea intr-un popor epuizat , dezorientat . Chiar credeti ca nu exista consilieri patriarhali care sa ofere DIRECTII BUNE unor credinciosi ?

Una dintre ele este pana si strangerea de fonduri . Fiecare cat poate ...pt. un Aiud care merita toata stima noastra de ortodocsi . Asa am arata ca nu-l lasam pe Dan Puric singur iar pe cei care i-au gresit ii putem determina PRIN DUHUL FAPTELOR BUNE sa inteleaga ca au gresit si ca nu are sens sa-si ceara nici macar iertare deoarece IERTAREA NOASTRA O AU DINAINTE . Doamne ajuta !

P.S D-le Tarziu sunteti un om extraordinar alaturi de Pr.Savatie caruia ii port de asemenea pretuire .

Gheorghiţă Ciocioi spunea...

Inteleg intrutotul mahnirile domnului Dan Puric. Imi pare rau de ceea ce s-a intamplat. Sustin ideea realizarii unui centru de martirologie crestina romaneasca la Aiud, pe langa viitoarea manastire. Din pacate, am ajuns sa ne suspecatam unii pe altii de rea credinta, uitand de Judecata Mantuitorului atunci cand spunem cuvinte aspre, nelalocul lor. Dan Puric nu merita aceste injosiri si nimicnicii.

Ionut Trandafirescu spunea...

sa stii Claudiu ca te felicit cu toata sinceritate si imi place ca pozitia ta e ok. mi s-a facut lehamite de acesti indivizi, de aceste personaje ce aduc mari prejudicii pacii si starii firesti a ortodoxiei in general si al ortodoxiei romanesti in special... of lipsa de tactica si discernamant. plini de revolutie interioara, aroganti si fanaticii absoluti. Era nevoie de acest articol. Si cum spunea cineva mai sus, anonim cu numele... trebuiesc cautati parintii de prin Frasinei, Sihastria s.a, s.a, sa vedeti ce pozitie au. e vorba de finete in toata abordarea aceasta a vremurilor si nu de avant nebunesc. oricum ma bucur pentru ca tu Claudiu prezinti o mare autoritate si esti de partea fireasca a lucrurilor. Oricum personalitatea parintelui Calciu pe care l-ai cunoscut sa iti dea putere in tot ceea ce faptuiesti spre folosul de obste...

ica spunea...

Imi pare rau far la Aiud ar trebui construita o manastire din banul vaduvei si nu din alti bani.Dan Puric a gresit punand taxe la conferinte ,astfel oamenii cu venituri modeste nu aveau acces.Milostenia este mare dar de la Dumnezeu precum si la fericiri se canta Fericiti cei milostivi ca aceia se vor milui.Doamne ajuta sa ne unim in duhul sf.parinti si sa nu mai fim amagiti de anumite grupuri din afara tarii care sunt straine de credinta neamului nostru.

Ioan spunea...

Ica ,

Daca ne gandim ca dam mai mult de 100 lei pe pomelnice , lumanari..etc..fiecare la locul sau la biserica , suma nu e mare . Salariile sunt mici . Dar asa cum facem imprumuturi ca sa ne luam un lucru material ordinar cred ca 1 milion este o suma frumoasa pt. cateva caramizi si un sac de ciment .

Apoi sa stii ca am cunoscut oameni care mi-au recomandat cartea nestiind ca il pretuiesc pe autor . Oameni din "lumea buna " care calca destul de rar prin biserica . M-a bucurat sa stiu ca mesajul lui Puric este receptat la acest nivel . Erau oameni tineri .

Toti putem face aceasta . Macar atat . Si eu am un salariu mizerabil insa ce mai conteaza 100 de lei in toata saracia ORGANIZATA la care suntem supusi de ani de zile ? Doamne ajuta !

Anonim spunea...

Pretul care a fost pus pentru conferinte a insemnat responsabilizarea, implicarea participantilor. Ca romani trebuie sa invatam sa platim pentru ceea ce este bun,valoros;din cauza sistemului valoric dat peste cap in Romania, platim pentru kitch dar cand e e vorba de calitate consideram ca ni se cuvine gratis. E pur si simplu vorba de a invata sa ne stabilim prioritatile. Faptele sunt cele care conteaza, iar Domnul Puric stie acest lucru foarte bine. Nu merita sa fie supus acestor atacuri pentru sacrificiile pe care le-a facut pentru a misca lucrurile in tara aceasta.

Domnule Tarziu ma bucur ca exista oameni de o asemenea curatenie sufleteasca ca Dumneavoastra, sa va ocroteasca Bunul Dumnezeu!

Anonim spunea...

Pt Ica
Cred ca fortele "iexterne" n-ar prea avea chef sa auda de holocaustul crestin, de martirii nostrii: nu ar fi pe placul lor ca memoria martirilor sa ramana vie, sa facem caz de asta. Las' ca doar va scoate capul pe geam (in curand) sri-stul roman si a sa i se sparie gandul de cat de criminal ii este poporul pe care cica il protegiuieste, privind el la monumentul holocaustului de pe cheiul Dambovitei... Cu bine!

Anonim spunea...

SE pare ca acest blog se vrea monopolizat de unii... .Cat de normal este sa le ridicam osanale unuia sau altuia ?,,Cat de mandru sunteti domnule X...", "Ce ne faceam daca nu existati domnule Y..." etc.Sa tabaram toti pe Ica pt. ca e de alta parere .De ce dl.Puric nu are nimic de spus despre subiectele care ne framanta la ora actuala ? Poate deranjeaza unele cercuri de care se simte legat ? Multumesc daca postati sau nu acest comentariu.

Unknown spunea...

@ anonim (ora 21.47)

Desigur, acest blog este monopolul meu :)
Eu hotarasc ce si cum public, pe cine laud si pe cine critic, evident dominat de subiectivism.

Ma citeste cine vrea, comenteaza cine doreste, dar eu decid ce comentarii apar. Criteriile, va asigur, tin de bunul simt.

Cit despre laudele la adresa lui Dan Puric, credeti-ma, nu le asteapta si nu are nevoie de ele. In plus, a recunoaste meritele cuiva e o chestiune de bun-simt (din nou ajung la ceva ce lipseste tare in tara asta).

Ce nu realizeaza pitecantropii care i se agata de manseta pantalonului ca niste ciini turbati este ca Dan Puric are deja in spate o cariera, un nume, are succes si usi deschise, si nu a venit in Biserica sa cistige nimic, ci sa aduca prinosul sau de marturisire, asa cum se pricepe.

Poti fi de acord cu el sau nu, dar daca te numesti crestin n-ai voie sa-ti vorbesti de rau aproapele mai ales mintind grosolan si nici sa tesi intrigi.

In rest, spuneti-mi un roman care a incercat sa construiasca ceva pe lumea asta si nu a fost acuzat de toate relele pamintului si nu a fost lovit din toate partile, inclusiv din "tabara" lui. Am voie sa banuiesc ca atacurile asupra lui Dan Puric sint dictate tocmai de anumite ramasite ale Securitatii comuniste si de masonerie? Mai ales ca sint de notorietate legaturile unui Roncea, de pilda, atit in serviciile secrete vechi si noi, cit si in masonerie.

andrei1990 spunea...

Domnule Tarziu, am o intrebare cu privire la Dan Puric. Il admir, neindoios, imi place cum vorbeste, am citit "Cine suntem" si mi-a placut, m-am mai uitat pe youtube la emisiuni, dar am o intrebare.
Ce cauta in sau chiar daca nu e membru in acte, ce treaba are cu activitatile ARCOR(~Clubul de la Roma),NCSD sau alte organizatii cu iz masonic de pe plaiurile patriei noastre?
Nu zic ca diferite articole care ii contesta activitatea au dreptate, dar totusi, vreau si eu sa inteleg.
Mai ales ca Dan Puric este impotriva globalizarii de exemplu, sustinuta de grupurile "suspecte".
Multumesc pentru timpul acordat citirii comentariului si va doresc sa continuati treaba buna cu "Rostul",
Doamne ajuta,
Andrei

Matei Mihailescu spunea...

Domnilor,
urmaresc acest razboi roncea-Puric si vad foarte bine ca din partea dlui Puric nu exista atacuri, in schimb din partea lui roncea numai ura si venin. Am mai observat ca Parintele Iustin nu a comentat personal nimic despre Dan Puric, doar la insistentele lui roncea atunci cand s-a sfintit piatra de temelie a unei BISERICI(nu a unui centru cultural cum insinueaza leprele). Am observat ca roncea si ai lui incearca sa monopolizeze lupta national-crestina si sa indeparteze pe cei ce nu se supun lor dar fac aliante cu secu(ND) si cu misa.
Daca roncea scria pe blogul sau despre interesele domnului Puric de ce sa nu ma intreb si eu de interesele lui roncea? asadar ce interese are? vrea oare sa puna el si civic media mana pe proiectul Aiud? Oare le pasa lor atat de mult de Parintele Iustin? nu cred, altfel nu il bagau in razboiul lor contra dlui Puric, astfel murdarind imaginea parintelui.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Bani de la ARCOR au intrat in spitalul de la Petru Voda, prin mijlocirea lui Puric, iar parintele Iustin, desi i s-a atras atentia asupra donatorului chiar de catre mijlocitor, n-a zis nu.
Si atunci care-i problema? Revista Scara nu s-a scos atatia ani de yile pe banii fratilor Paunescu? Roncea nu-l lauda la el pe blog si n-a facut chestii cu comunistul, securistul si masonul Dinu Sararu (cu care si Puric a colaborat in sfera profesionala)? Ce la unii se accepta, la altii nu, sau care o fi masura? E mai mason Puric decat Sararu? E mai securist Puric decat turnatorul Sorin Rosca Stanescu? Sau e mai ortodox Roncea (oricare din ei) ca parintele Iustin? Nu vedeti ca totul la Victorash se manipuleaza dupa interese sau dupa cum le place la muschii lui? Cat o sa se mai complaca atatia "comentatori" sa faca figura de prostii lui Victorash?

Anonim spunea...

In legatura cu Dan Puric si cu nu mai stiu ce legatura a lui cu cineva din Clubul de la Roma: daca ai avut pe vremuri un prieten, iar acel prieten a devenit intre timp mason sau orice altceva, inseamna ca ai devenit si tu? Si daca cu bani dati de el neconditionat, tu, fara nici o alta concesie sau compromis, poti sa faci un mare bine la cineva, oare nu-l mai faci?
"Argumentul" cu Clubul de la Roma e tras de par ca toate "argumentele" aduse impotriva lui Dan Puric: speculatii si noduri in papura, ca sa-l denigreze macar la cine e suficient de prost sau de necurat ca sa se lase convins de asa niste brasoave.

Gheorghe Iosip spunea...

Domnule Claudiu, poate mergeti la Parintele Arsenie Papacioc ca sa va indrume ce sa faceti ca sa se rezolve problema asta, sa nu se creasca dezbinarea si sa fie demascati odata falsii lupatori.

Doamne ajuta!

Anonim spunea...

M-am numarat printre cei care i-au luat apararea lui Dan Puric insa dupa aceea m-am trezit fara argumente. Nici in Roncea nu am incredere si nici in ceea ce face, atacut asupra lui Puric fiind prea murdar si prea premeditat. Mi-am dat seama ca planuieste sa-l atace acum un an cand se dadea mare aparator al lui, pentru a-si construi alibiul.
Dar un lucru m-a dezamagit. Dan Puric putea sa nu se dezica asa usor de parintele Iustin si daca avea dragoste de adevar si nu orgoliu ranit, ar fi facut un drum la Petru Voda, ar fi vorbit cu parintele Iustin, si nu s-a fi dezis de el atat de usuratic. Apoi domnul Dan Puric, pe care in continuare il cred bine intentionat, s-a impiedicat aici: crede in ierarhii BOR, nu vede ce eretici, simoniaci si adulterini sunt, si da mana libera lui IPS Andrei sa decida. Aici e greseala lui Puric. Orgoliul care il impiedica sa mearga la parintele Iustin, si increderea in 'urmasii lui Andrei Saguna' ierarhii nostri minunati.

Dane, trezeste-te!

Anca Stati

Anonim spunea...

Modul in care e luat la impins vagoane Dan Puric e de neinteles. A cere binecuvantare ierahului locului, a avea un respect fata de ierarhia bisericeasca e un lucru rau in opinia "apocalipticilor". Cat ar fi vrut ei ca Puric sa le cante in struna...

Anonim spunea...

Tre' sa recunoastem ca Puric a fost roncioit de baietul securistului ruman ce tragea cu urechea prin Piata Universitaii , prin '90. Ia sa fi fost potcovit cu un anticip de cateva ocale puricelul, alta era situatiunea Lui pe plan biometric

Anonim spunea...

E foarte trist sa constat cu cata usurinta se fac afirmatii gratuite, ma refer la "dezicerea" Domnului Puric de Parintele Iustin, sa acuzi mintind ,un om care cu Voia Domnului a daruit ce are mai bun pentru a ne bucura si dezmargini e pur si simplu un lucru mizerabil, ieftin.
Maturatul potecii spre biserica a devenit maturatul potecii intre biserici si in curtea bisericii , lucru deranjant pentru unii.
Oamenii cu credinta adevarata verticali si care gandesc sunt un a pericol, superstitiosii ortodocsi nu, desigur!
Cine ii cunoaste cu adevarat pe Parintele Iustin si pe D-nul Puric nu se indoieste de ei!
Nadajduiesc ca se vor limpeze lucrurile cat mai curand pentru ca ranile sufleteste sa nu fie si mai profunde! Doamne ajuta!

andrei1990 spunea...

Doamne ajuta.

Pe ce lume traim? spunea...

Eu nu stiu ce sa cred in toata afacerea asta, dar il cred pe bunul parinte Justin si cand ma uit la ochii lui si la privirea lui trista, nu imi vine sa cred niciun jurnalist/blogger/actor/filantropist/pro-monarhist de pe la noi din Bucuresti.

E foarte usor sa fii de partea unei dintre tabere - daca esti cu Roncea, nu esti cu Dan Puric, sau invers - daca nu esti cu Roncea, esti cu Puric.
Nimic mai fals.

Cand Apologeticum a inceput sa aiba banuieli vis-a-vis de intentiile lui Puric, Roncea a avut oarecare rezerve si nu s-a pronuntat pana nu s-a informat direct si pana actiunile ulterioare ale lui Puric nu au facut decat sa intareasca indoielile.

De ce nu se vorbeste si de ispitele prin care a trecut Roncea? Pentru ca ele nu se cunosc sau nu se doresc a fi cunoscute. De ex., cum i se fura prin febr-martie laptopul din chilia unde statea singur de la Petru Voda, de catre unul din oamenii "de incredere" de acolo?


De ce daca e atat de sincer Mr. Puric nu a mai calcat pe acolo de ceva timp? De ce Puric a avut grija sa ajunga la Aiud inainte de a-l fi anuntat macar pe parintele Justin? Inteleg decizia episcopului locului, dar macar daca tot s-a deranjat sa ajunga la Aiud, putea sa se deranjeze sa puna mana pe telefon.
De ce nu se spune ca si in interiorul manastirii sunt doua tabere, una care ii tine partea parintelui Justin si alta care cauta dezbinare, care transmite mesaje eronate publicului, care trimit catre cei doritori de a afla cuvantul parintelui mesaje smintitoare, care seamana panica, paranoia.

Daca Puric se retrage din proiect, sa o faca. Dar sa o faca cu demnitate, cu smerenie, fara a poza intr-o victima. Ca nu este.

Ai vazut pozele recente ale parintelui Justin? Ai vazut ce fata descumpanita, dezamagita avea?
Se simte singur, parasit, tradat de apropiatii sai. Fie ca apropiatii se numesc Roncea, Puric sau Tarziu. Nu il consider pe Roncea deasupra intereselor meschine, sincer, va consider pe toti ca apartineti aceleiasi categorii.
Dar Roncea e mai inteligent decat voi. Asta e singura diferenta.

Iar Puric, de nevinovat ce era, avea dreptul la replica, avea tot dreptul sa vina si sa spuna ca a fost la Petru Voda, ca a vorbit cu Parintele Justin, ca lucrurile s-au lamurit, ca Parintele nu ii mai pune la indoiala bunele intentii.

ica spunea...

Stefan cel Mare a construit 47 de manastiri din donatiile oamenilor ,cum a reusit ?prin dragostea sa si apropierea de popor.Orice lucru care se face din suflet cu drag ramane in vesnicie si nu-l poate surpa nimeni.Uitati-va la man.din Moldova.

Eu spunea...

Asta inseamna sa fii intr-adevar credincios, Puric si Tarziu? Sa cedezi la primele ispite, la primele incercari.

In loc sa il aperi pe Puric si sa il faci sa para o victima, mai bine ai spune ca a incercat sa isi repare gafa, printr-un drept la replica, o vizita la Petru Voda, o discutie cu parintele, ceva mai plauzibil, ceva mai concret. Daca intr-adevar vrea proiectul in continuare, nu cedeaza asa usor si nu tradeaza cauza si lupta sa isi apere dreptatea, daca e intr-adevar corect. Dar daca dezerteaza la prima obiectie, inseamna ca are ceva de ascuns. Ce-ar fi fost daca si Parintele Justin ar fi spus la un moment dat STOP luptei impotriva ortodoxiei, ar fi spus stop luptei impotriva comunismului, ar fi spus stop rugaciunii.

Daca era asa, astazi nu mai aveam un Justin, un Arsenie, un Calciu-Dumitreasa.
Mi-e scarba de atitudinea asta de victima, de mimoza nevinovata, care a vrut binele martirilor. Wake up!!! Cat de fraieri ne crezi?
Daca e intr-adevar imaculat, lupti pana la ultima suflare sa iti aperi adevarul intinat de invidiosi, nu te retragi scarbit ca un intelectual neinteles de contemporanii tai.
Dar nu e nicio invidie aici, e adevarul. E naivitatea prostilor adunati la Ateneu care se cred mai intelectuali dupa o doza de conferinte.
Puric nu si-a cautat decat interesul propriu. Si-a construit un brand, o imagine care sa acapareze mase, ca sa prosteasca tinerii confuzi, care habar nu au pe ce lume traiesc, rataciti, aburiti de trancaneala si de cuvintele frumoase, profunde, oameni care aveau nevoie de ceva care sa ii scoata din banalul cotidian.

Anonim spunea...

"Dupa faptele lor ii veti cunoaste".

Si niciunul dintre voi, fie ca va numiti Roncea, Puric, RAZBOINTRUCUVANT, Apologeticum nu imi inspirati incredere. Nu sunteti detinatorii adevarului absolut, nu stiti decat sa imprastiati ura, dezbinare, tulburare in randul celor care au nevoie de cuvantul Parintelui Justin.

Cand esti asaltat cu informatii din toate partile, nu stii ce sa mai crezi.
Si nu mai poti sa crezi decat in Parintele Justin. In niciun caz in vorbele goale ale bloggerilor lipsiti de profunzime, care abandoneaza lupta la prima sageata?

Asta va e credinta? Ascultarea? Iubirea? Credinta? Respectul?

Sa va fie rusine ca ati trait 35-40de ani pe pamantul asta si nu ati invatat sa va mentineti decenta in exprimare, bunul-simt.

Pozati in mironosite jignite de orice a propos care va arata adevaratul hram pe care il purtati.

Unknown spunea...

@ Pe ce lume traim?

Multumesc pt parerea pe care o ai despre mine.
In rest, siguranta cu care spui, sa ma ierti, o seama de prostioare, nu admite replica. Esti asa de convins ca ai dreptate si ca le stii pe toate incit n-ar avea rost sa te contrazic. Nici sa te intreb cine esti si ce-ai facut tu pe lumea asta ca sa-l poti judeca pe Dan Puric sau sa dai altora calificative.

Ce noroc cu internetul, ca asa are si unul ca tine prilejul sa "se ia de piept" cu oameni mari. Chiar daca la adapostul anonimatului - ca, deh, crestinu-i curajos si responsabil...

Unknown spunea...

@ "Eu":

Cu siguranta nu Puric si Tarziu sint modele de credinciosi. Sintem si noi niste pacatosi care ne straduim sa-l marturisim pe Hristos, cu nadejdea mintuirii in inimi.

Cit despre retragerea lui Dan Puric, e problema voastra daca o intelegeti ca pe o autovictimizare sau ca pe un abandon. Asta arata cit de slabi la glagorie sinteti.

El se retrage pentru a nu-l gasi unii piatra de poticnire in construirea Memorialului. Si pt a nu mai fi pus mereu in contra parintelui Iustin, ca nu este. Sau poate ca va doreati sa se "lupte" cu parintele Iustin?

Oricum, daca am face fiecare cit a facut Dan Puric deja, cred ca intr-un an am avea Memorialul gata. Dar la noi, unul munceste, iar restul fac poante si-l injura de pe margine, cu miinile in buzunare. Si dupa aia il intreaba de ce merge asa de incet.

In rest, cum am mai spus, in ciuda dracilor care au intrat in unii "aparatori" ai ortodoxiei, Memorialul se va face, pentru rugaciunile sfintilor de la Aiud. Vor fi acolo si manastire, si muzeu, si centru de cercetare.

Asupra proiectului se vor intelege, n-am nici o grija, IPS Andrei si pr. Iustin, dimpreuna cu arhitectii care lucreaza la asta.

Inca: as ride, daca nu ar fi intr-adevar de plins atita lipsa de... aderenta la realitate. Cum sa-ti imaginezi ca Dan Puric si-a facut "brand" pe seama ortodoxiei? El era deja un nume cind a inceput sa vorbeasca pentru memoria neamului si pentru Biserica, mai crestinule cu creierul neted.
-----------

ANUNT GENERAL:
Ii rog, cum am mai facut-o si alta data, dar se pare ca prea subtil, ii rog deci pe toti prostii care se intimpla sa intre pe acest blog, sa nu o mai faca. N-am nevoie sa-mi creasca ei traficul. Si apoi, ma gindesc la binele lor, ca, daca ma citesc, s-ar putea ca singurul neuron sa le moara de suprasolicitare.

Unknown spunea...

@ anonim 15:26:

Bag sama ca tu esti detinatorul adevarului absolut. Hahaha!

Cred ca un asemenea specimen, rarissim, daca nu cumva unicat, merita sa fie cunoscut. Asadar, dezvaluie-ti identitatea, mai "crestine"! Sau vrei sa ti-o dezvalui eu? ;-)

Anonim spunea...

L-as ruga pe cel ce acuza 'afirmatii gratuite, ma refer la "dezicerea" Domnului Puric de Parintele Iustin' sa caste bine ochii si sa citeasca articolul. Iata cat de gratuita este afirmatia:
'Şi e mîhnit de lipsa de reacţie a părintelui Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă (căruia i-a fost ucenic, faţă de care are mare evlavie şi căruia i-a dedicat o carte) faţă de minciunile vehiculate pe seama sa de către ucenici ai avvei din Munţii Neamţului. Deşi n-am crezut că se va întîmpla aşa, iată că duşmanii ortodoxiei au reuşit să-i îndepărteze unul de altul.'
Lui Dan Puric, care indrazneste sa se arate mahnit de reactiile par.Iustin, nu i s-a aprut ca merita un drum la Petru Voda pentru a vorbi cu parintele, fara mijlocitori. I s-a parut mai nimerit sa se arate mahnit si dezamagit.

Unknown spunea...

@ anonim 16:50:

Ce va face sa credeti ca Dan Puric nu a fost la Petru Voda si ca nu a vorbi si la telefon, de mai multe ori, cu parintele Iustin?

Si de ce vi se pare asa o mare indrazneala ca un om sa fie mihnit cind vede ca duhovnicul lui asista, fara reactie, cum este batjocorit de catre "ucenicii" acelui parinte?

In fine, de cind a fi mihnit inseamna a te dezice?

Anonim spunea...

"Suntem ceea ce recunoastem nu ceea ce ni se impune!" D.P
Dan Puric nu e o marioneta care trebuie sa mearga , sa vorbeasca si sa faca ce vor niste ciudati,
stie ce are de facut!
Ciudati, pentru ca daca ati sti ce e bunul simt, respectul pentru o fiinta umana nu v-ati grabi sa credeti toate bazaconiile si sa treceti la sfasiat insa se pare ca tocmai aceasta mocirla va hraneste.E jalnic sa imbinati tot veninul cu rugaciuni la fiecare doua randuri(apologeticum). Contrastul intre ce faceti voi si Parintele Iustin e maxim, faceti parte din lumi diferite oricat v-ati stradui!!!
Balcanismul nu se dezminte, datul cu parerea la modul superficial despre semeni si pe teme care va depasesc.
Tot ce se intampla acum e o etapa, nu finalitatea si toate au rostul lor!

Anonim spunea...

Orice om cu un dram de minte si cu sanatate sufleteasca poate distinge lucrarea diabolica bazata pe minciuna si dezbinare a unor frustrati si complexati carora NU LE PASA de Aiud!Problema e ca nu pot suporta oameni care stau pe propriile picioare si nu pot fi dresati si care chiar fac ceva !
Cand IUBESTI pe cineva nu il folosesti in planuri murdare cum au facut ei cu Parintele Iustin, "aparandu-l" de Dan Puric!(chiar nu e cazul!)
Cei care il vad mare luptator pe roncea, ati fi acceptat vreodata sa va folositi MAMA intr-un astfel de demers?
Voi ar trebui sa deschideti ochii pentru ca va lipsesc repere fundamentale!!!
Insa cei care au declansat acest circ ii rog sa insiste pentru a-si da masura nimicniciei pana la capat pentru a se convinge cat mai multi de "bunele voastre intentii"!

Anonim spunea...

Ma numesc Roncea. Onorez Memorilalul Aiud cu 1 leu si 50 de bani. Hai ca-i tare! - vorba mea. Pai ba, dusmanilor, ce maneaua mea vreti?

Anonim spunea...

Nu minimalizati pe seful Apocalipsei romane, va rog!

Liviu spunea...

Ne pare nespus de rau de retragerea lui Puric din "proiectul" de la Aiud (acum toate au devenit proiecte, pana si memoria martirilor). Nu cred in conspiratiuni securiste, doar in slaba vointa a celor care au incercat sa faca ceva dar au fost descurajati de cei care ar lupta pana si impotriva lui Hristos pentru ortodoxie (aviz apologeticum, razboiintrucuvant si unor ucenici ai parintelui Iustin). Cand calugarii se plictisesc, e grav. Foarte multe tampitenii se pot intampla din cauza unor ganduri necugetate si exprimate aiurea.

Vlahia spunea...

Mie, dacă - după ce am colindat toată tara, tinand conferinte după conferinte, implicandu-mă si participand la diverse actiuni, odihnit sau nu, numai eu stiu la ce ore si cu ce mijloace de transport, punandu-mi fără odihnă sufletul pe tavă, mărturisindu-l pe Hristos si incercand să trezesc tot ce are mai bun din neamul acesta - mi s-ar cere "să mă explic public" (si eventual sa mai dau si un comunicat pe tema asta), n-as face-o.

Credinta trece prin inimă, nu prin cap. Ce ciudat (ciudat?) cat de mult incep vietile celor care mărturisesc să se alinieze unui traseu asemănător cu viata Mantuitorului... Dumnezeu te vede si "iti dă cruce"; te impinge, singur, pe dealul Golgotei.

Pe de altă parte, cernerea si "lămurirea aurului" sufletelor care asistă la astfel de mărturisiri se face si cu aceste ocazii - căci pană la a Doua Venire, avem de recunoscut - si de mărturisit - pe Hristosul care există in fratele nostru.

Am credinta că si această ispită nu va fi decat spre binele domnului Dan Puric si nu este decat dovada iubirii lui Dumnezeu pentru dansul. Dumnezeu să-i binecuvanteze sufletul frumos.

Anonim spunea...

S-a incheiat:
http://c-tarziu.blogspot.com/2009/08/comunicat-important-despre-proiectul.html

Nicolae Iani spunea...

@Ieromonah Teognost

"L-am urmarit pe preotul Mihai Andrei Aldea cum vorbea la adresa lui Dan Puric si nu-mi venea sa cred. Un preot in primul rand trebuie sa aiba in vedere indreptarea unui suflet care a gresit. L-a facut mason, vandut, etc fara sa fi discutat macar cu el in prealabil. Extremismul este la el acasa printre preotii nostri.
S-a dezvoltat un spirit elitist, politic corect, etc pe langa care nu mai incape nici Hristos.
Te doare sufletul vazand cu se surpa ortodoxia din interior cu indivizi asa zisi credinciosi care se folosesc din plin de parghiile pe care le au la indemana ca sa defaimeze, sa induca la ura, la revolta, la defaimare samd." - va rog sa dovedti spusele dvstr., in caz contrar raman calomnii ordinare,

Cu tot respectul,
Nicolae Iani.