vineri, 21 august 2009

Comunicat important despre Proiectul Aiud

Nădejdea nu ne-a fost zadarnică, cei care pot duce la bun sfîrşit Proiectul Aiud au depăşit, în duh ortodox, ispitele la care au fost supuşi.

În urma întîlnirilor din ultima vreme dintre foştii deţinuţi politic, părintele Iustin Pârvu, stareţul mănăstirii Petru Vodă (Neamţ), dr. Pavel Chirilă, Dan Puric şi ing. Corneliu Marcu, Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti (FRFDPLA) a emis un comunicat în care precizează că semnatarii sînt de acord ca Memorialul de la Aiud să conţină, pe lîngă mănăstire, şi un centru de martirologie. În felul acesta, se pune punct polemicilor cu privire la ce trebuie să se construiască la Aiud, întreţinute pe anumite bloguri pretins ortodoxe.

De asemenea, toate intrigile, care au urmărit să-i pună unul împotriva altuia pe aceşti bărbaţi vrednici ai Bisericii, sînt spulberate.

În comunicat se mai spune: "Suntem bucuroşi că acest proiect pleacă din iniţiativa unui mare duhovnic al neamului românesc, pătimitor al Aiudului, Părintele Iustin Pârvu, şi sub înalta binecuvântare a unui Înalt Ierarh al Bisericii Româneşti, IPS Andrei Andreicuţ, precum şi cu susţinerea publică a unui reprezentant al societăţii civile, actorul şi regizorul Dan Puric."

Documentul este semnat de părintele Iustin Pârvu (care, într-o notă separată, atrage atenţia asupra diversiunilor de pe internet şi din unele publicaţii), membrii conducerii (FRFDPLA), prof. univ. dr. Pavel Chirilă şi Dan Puric.

76 Comentários:

Iuliana spunea...

Slava Domnului! Ca deja degenerasera lucrurile prea mult si invectivele depasisera orice limita. Era pacat de suferintele martirilor sa vada atata dezbinare si sfasiere intre frati. Desigur ca vrajmasul nu va renunta; va face noi manevre spre tulburarea bunei intelegeri dintre crestini, dar cu rugaciunile Pr. Justin, ale marilor duhovnici ai tarii, cu ocrotirea sfintilor nostri, se va face voia lui Dumnezeu pana la urma. Doamne ajuta!

Mihai spunea...

Claudiu pericolul inca nu a trecut. Tu crezi ca Roncea, apologetul sau Filoteu or sa stea cu mainile in san? Si asa au sarit de 2 metri in sus cand au aflat ca domnul Dan Puric a fost la parintele Iustin pe 17.08.(Roncea a si fugit la Petru Voda sa filmeze un interviu cu Parintele Iustin) Stai sa vezi ce dejectii o sa mai publice pe bloguri cei de mai sus. Problema e ca lumea chiar ii crede. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu toate astea vor trece.

Anonim spunea...

Este foarte important sa se faca, sa se inceapa ceva. Oricum, cu totii am inteles pretul si miza. Sper ca nimeni nu va avea obraznicia sa spuna ca nu s-a intamplat nimic, ca a fost o simpla neintelegere. Consider ca Parintele a vrut sa puna in evidenta cateva aspecte si a fost cu folos. Sa fie toate spre Slava lui Dumnezeu. cred ca prin tensiunea aceasta unii au slabit suficient pentru a nu mai incurca in framantarile ce vin.

Alter Ego Blog spunea...

O veste foarte buna !

ion r. spunea...

Cum, Victor Roncea nu figureaza pe aceasta lista? Acestui nimeni i s-a luat jucareaua? Ce tristete a cazut peste ortodoxia noastra!

Nic Tulban spunea...

Acum, cu titulatura clar stabilita, semnata si parafata, putem spune ca discutiile legate de functiunea (functiunile) complexului de la Aiud sunt definitiv incheiate. (Ma refer la cele despre moschee, templu masonic, mausoleu, etc.)
In continuare, consider ca cea mai buna solutie pentru urmatorul pas al demersului este intocmirea unei teme pentru un concurs de arhitectura, pentru a se spulbera si nenumaratele discutii care privesc forma cladirilor care vor fi edificate, rezultatul unui concurs (care se poate termina chiar cu expunerea proiectelor participante/premiate) fiind dificil de contestat.
Doamne, ajuta!

Cristian spunea...

Totusi, pe blogul Roncea, duhovnicul neamului comenteaza la intrebarea autorului blogului daca Puric (e lasat sa se inteleaga) s-ar fi pocait la intalnirea cu parintele. Raspunsul Parintelui il umple de ras pe preopinent. Dan Puric este comentat vulgar, intr-o bucatica trunchiata de film, de un duhovnic ce stie ca este filmat, la intrebarea unui complexat duhovnicesc si nu numai (marturie stau pozele in care pelerinajul din Moldova este prezentat ca o mare branza a pravoslavnicului Victor); este un argument temeinic sa nu cred in detasarea parintelui Iustin fata de autorul celui mai abject surogat "ortodox" din anii din urma. Monahismul, duhovnicia aliata si zambind complice cu minciuna, este o realitate stanjenitoare pentru un crestin care e cinstit cu sine insusi. Adica, ori semnezi alaturi de Dan Puric, ori il ridiculizezi in intimitatea cu aceast retardat duhovnicesc cu pretentii de starleta ortodoxa. Una din doua.

Anonim spunea...

da, tertium non datur.

Anonim spunea...

Sa-mi fie iertata indrazneala dar cred cu sinceritate ca in toata povestea asta cel care ar trebui sa-si cere oarecum iertare ptr toate ar fi parintele Iustin.
Cred ca dintr-o lingusire bolnava puternic resimtita in societatea noastra romaneasca uitam sa realizam ca toti suntem oameni si gresim indiferent de nivelul la care am ajuns.
Cred ca parintele Iustin ar trebui sa realizeze ca a gresit dand apa la moara unora care mai au mult pana a intelege de ce sunt botezati crestini.
Bineinteles ca voi fi catalogat in toate felurile. Cum pot sa-mi permit sa spun asa ceva.
Da imi permit!
Cine nu vede lucrurile in realitatea lor risca sa deraieze.
Cred ca pana la urma cineva ia deschis ochii parintelui vis a vis de eroarea in care se afla fata de acesti ”ucenici” bolnavi de mandrie si orgolii.
Il iubesc pe parintele Iustin si-l respect dar trebuie sa spun cu responsabilitate ca in aceasta problema a gresit profund.

Cornel

Cristian spunea...

Cornele, desigur ca este stanjenitor sa ai dreptate intr-o cauza in care este implicat un duhovnic respectat si iubit. Problema este cine o sa-i spuna ca greseste? Cei care graviteaza in jurul sau si-l folosesc drept paravan, evident cu voia sa (nu ne mai facem iluzii, din pacate)?

Anonim spunea...

Slava Domnului nostru Iisus Hristos si Preacuratei Maicii Sale, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria impreuna cu toti Sfintii!
Am o mare bucurie in suflet si in inima la aflarea acestei vesti.
Maica Domnului ma binecuvantat si pe mine pacatosul si am reusit sa ajung in aceasta vara ,in iulie, la Aiud,la Ripa Robilor.
O foarte mare emotie ma incercat cand am ajuns acolo,asa cum nu am mai simtit decat la Sfintele locuri,acolo sunt fara de tagada moaste ale martirilor acestui neam ce au marturisit pe Hristos si au primit mucenicia!
Avem o datorie crestina ,morala fata de Ei!
Este Memoria acestui neam!
Maica Domnului vegheaza din cer si avem cred eu binecuvantarea cereasca de a se ridica acea Sfanta Manastire ,Complexul Memorial Aiud!
Asa ca cei care sunt impotriva acestui proiect ori au ceva de obiectat (a se vedea V. Roncea & co)sa nu uite ca nu pot face nimic impotriva Celui de Sus!
Sa ne rugam si pentru ei sa se intoarca din drumul vrajmasiei si sa-i iertam.
Sa ma ierta-ti de am jignit ori am suparat pe careva cu cele scrise mai sus.
Doamne ajuta-ne!
Slava Tie Doamne Iisuse Hristoase !
Marian.

Anonim spunea...

Pacea e mai importanta decat dreptatea! Cred ca cei care il iubesc si respecta pe Parintele Iustin au fost foarte mahniti sa asiste la tot ce s-a intamplat in ultimele opt luni!Cine si cui trebuie sa ceara iertare, sa ne rugam sa lumineze Dumnezeu pe fiecare sa o faca cu discretie si cu sufletul curat!Ce conteaza cu adevarat e ca Proiectul de la Aiud sa se infaptuiasca in buna intelegere.Asa cum am mers si am cerut sprijin de la Bunul Dumnezeu prin rugaciunile Parintelui Iustin sa ne rugam pentru intarirea si ocrotirea sa.Sarcasmele referitoare la -duhovnicul neamului- nu cred ca isi au rostul.Fiecare e supus la incercari si aruncatul pietrei nu rezolva lucrurile.Adevarul trebuie numit cu fermitate, insa in duhul iubirii si al blandetii pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul lor.
Doamne ajuta!
A.

Anonim spunea...

Sa te crucesti, nu alta: Ion Coja a fost binecuvantat de pr Iustin sa candideze la presedintia Romaniei! Parintele chiar nu mai are discernamant? Si-l mai pune pe omul asta si sa predice in straie preotesti! Doamne....!
http://ro.altermedia.info/religietraditii/ion-coja-predica-de-la-patru-voda_15182.html

Pelerin

Cristian spunea...

A. are dreptate. Am avut o farama de ironie dar, crede-ma, ea este amara; provine din durerea pe care mi-a lasat-o acesta teribila si nefericita disputa in care a fost angrenat parintele Iustin, prin persoanele nefaste de care se lasa (cum sa ma exprim altfel?) inconjurat. Acum, sa dea Domnul ca acel proiect sa iasa asa cum se cuvine. Insa modul facil in care se obtine manipularea parintelui ma face sa fiu mai circumspect cu viitorul acestui proiect. Cert este ca dracul se zbate sa nu fie pace. Rapa de la Aiud il arde.
Maica Domnului sa ne ocroteasca si sa apere demnitatea acelor Sfinti martirizati pentru Hristos si tara! Pentru ei ne mai ingaduie Dumnezeu.

Cineva spunea...

E bine ca a mai prins lumea curaj, acum 6 luni erai bun de ars pe rug daca indrazneai sa sugerezi macar ca parintele Iustin ar putea gresi.

In ceea ce il priveste pe dumnealui, ma mir cum de a scapat semnatura, mai bine nu o scapa pe fitzuica din ianuarie si poate nu ajungea vreodata aici.

Pentru Claudiu, vezi ca imaginile postate cu documentele nu au link spre formatul citetz, adica cel mare.

Astept cu interes reactia "apologetului" stim noi care, probabil inca mai mesteca cum sa o dea la intors faza cu semnatura..

Sunt curios acum cum o sa scoata camasa FOR -ul care a marsaluit si el ceva vreme pe melodia anticip cantata de "discipolii" de la PV dirijati de fratiorii Roncea.

Iar per ansamblu, cum o sa scoata camasa toata ortodoxia romaneasca, tarata inclusiv cu ceea ce ne placea sa consideram a fi varfurile ei duhovnicesti, in asa zisa campanie "anticip".

Anonim spunea...

Pt. Cristian
Va inteleg amaraciunea insa situatia e foarte grava si cred ca e important sa fim cat se poate de pragmatici, sa vedem ce poate in momentul de fata si cu datele care sunt sa ajute cu adevarat pentru schimbarea spre bine a lucrurilor.Nadejea e la Dumnezeu, cei carora le pasa de ce se intampla sa faca efectiv ceva , cat de putin, in fiecare zi!
Doamne ajuta!
A.

Anonim spunea...

Din cate am auzit, de la martori oculari, intelegerea este ca Dan Puric sa treaca de acum pe la Petru Voda cel putin o data in luna si sa se consulte cu parintele direct. Vad insa ca Roncea a inceput sa arate bata. Ma intreb ce o sa se intample cand revin Filoteu si Fotini?

Unknown spunea...

@ Cineva:

Amestecati lucrurile la modul aiuritor. Ce-are face Aiudul cu cipurile? Daca unii baieti pusi pe diversiuni le-au bagat la pachet, intr-o campanie stupida, nu inseamna ca subiectele sint legate. Si nu-mi pareti deloc a nu fi in stare sa intelegeti asta. Drept pentru care va banuiesc ca incercati sa prelungiti diversiunea.

Comunicatul se refera limpede la ce se va construi la Aiud si semnifica un act de impacare si o hotarire privind impreuna-lucrarea.

Din motive tehnice care imi scapa, imaginile cu acest Comunicat nu functioneaza cum ar trebui pe blogul meu. Ele pot fi vazute in format citibil pe blogul dlui Codrescu.

Altceva: FOR a protestat impotriva documentelor de identitate electronice cu cip si ramine pe aceeasi pozitie, pentru ca aceasta este fundamentata serios din punct de vedere tehnic si spiritual.

Argumentele le gasiti pe acest blog, daca va osteniti sa dati cautare. Nu am actionat impotriva cipurilor doar din solidaritate cu pr. Iustin, ci si pentru ca sintem convinsi ca introducerea actelor de identitate biometrice incalca anumite drepturi ale persoanei si lezeaza sensibilitatea noastra reliogioasa.

Insa, iarasi va invit sa nu amestecati lucrurile. FOR n-a marsaluit pe melodia nimanui, ci a militat potrivit propriilor convingeri. Dupa cum oricine de buna credinta poate observa. Vedeti si diferentele de abordare a chestiunii dintre FOR si asa-zisii "ucenici" ai pr. Iustin.

Peregrinul transilvan spunea...

Nenorocirea pana la urma asta este: ca parintele Justin, prin fatalitatea varstei, nu mai este si n-o sa mai fie (in viata aceasta) ceea ce a fost. Iar lucrul asta ma tem ca e valabil si pentru cei mai multi din fostii detinuti politici implicati in proiectul Aiud.
Batalia finala se va da intre "lupii tineri". Cine va construi si va controla pana la urma memorialul: ortodocsii sau securistii? Tabara lui Puric sau tabara lui Roncea?
Batranii sunt deja istorie.In curand ne vom ruga si pentru ei ca si pentru mortii Aidului. Oricat nu ne-ar place, asta este realitatea, fratilor!

Fratele Alexandru spunea...

Daca vine Coja presedinte e clar cine va avea painea si cutitul! De ce credeti ca l-au dus Roncea la Petru Voda?
Culmea e ca nu s-a putut abtine in discursul lui electoral (ca asta a fost, nu predica) sa nu-l caineze pe Ceausescu! Ma mir ca multi nici nu-si dau seama ce joc periculos se face, la umbra bietului parinte Iustin! (La fel incercasera si cu parintele Cleopa, dar a murit si nu au putut sa-si duca planul la capat)

Cineva spunea...

Claudiu, fara suparare dar cred ca pe undeva ai ratat imaginea de ansamblu.

Asa cum spunea si Peregrinul, lupta dusa in jurul Aiudului este una pentru control asupra manastirii care se va construi acolo.

Pentru ca indiferent de proiect, acolo este si se va construi o manastire.

Intrebarea este cine va controla acea manastire, BOR sau manastirea Petru Voda?

Pentru ca cei care controleaza acum manastirea PV au realizat ca au nevoie sa se extinda, iar in plus, se pare ca autoritatea par. Iustin pe care au confiscat-o nu le este suficient, au nevoie si de chestiunea martirajului de la Aiud pentru a-si atinge scopul: compromiterea ortodoxiei.

Startul acestei actiuni a fost dat de ridicola chestiune a cipurilor, care nu face decat sa urmeze linia isteriei din Rusia de acum 10 ani cu codul numeric.

Cat de ridicola este aceasta chestiune si cat de prost a fost si este tratata acolo (si la noi) o spune destul de bine Kuraev.

Replica Bisericii Ortodoxe Ruse in aceasta chestiune se gaseste intr-un material care culmea! se vrea "anticip" scos de Editura Predania si care arata (inca o data?) ca dragi nostri militanti anticip sunt total depasiti de problema, atat tehnic cat si teologic.

Nici o Biserica Ortodoxa n-a "anatemizat" actele cu cip pe motive spirituale, nici macar in Grecia unde pasaportul electronic exista de cativa ani buni.

Reactii au fost, dar de natura civica mai degraba si cele oarecum legate de ridicola isterie a "cucernicii" frici de "666".

Dar ca sa revenim, "cipusorul" a fost pretextul emanciparii celor ca Roncea, Filotheu, etc.
Fara el, o asa zisa "dreapta" romaneasca n-ar fi gasit un pretext rezonabil de a iesi la scena atat de "in forta" cum au facut-o in ultimele 8 luni.

Nu ma intelege gresit, n-am nimic cu dreapta ci cu anumite forme ale ei, inca cred ca mai poate exista o "dreapta" autentica insa avand ca reper valorile crestine si nu o anumita miscare politica ratata, moarta si ingropata pe care unii din calugarii nostri vor acum sa o dezgroape si ne-o vanda acum pe post de moaste si solutie miraculoasa la haosul in care traim.

Iar fara cauza martirajului de la Aiud, invocat ca sprijin in toata chestiunea asta cu greu s-ar fi tins spre ceva credibilitate, in ciuda zecilor de mii de afise si pliante aburitoare raspandite cu zel de zelotii nostri "ortodocsi".

In concluzie, controlul asupra manstirii e la Aiud este foarte important pentru nucleul de la PV, minunile martirilor curgand neaparat din manile lor fiind marturia necesara pentru a-si implini scopurile fata de o populatie inculta teologic, handicapata moral, dar foarte pioasa in fata miracolului cu eticheta ortodoxa.

Si cred ca m-am inselat asupra mersului spre normalitate, a se vedea cele 19 comentarii de aici vs cele 80+ de pe blogul "apologeticum", mustind de "ortodoxa" ura fata de "dusmanii de clasa" care nu binevoiesc a-si pleca genunchii in fata soarelui de la PV.

Unknown spunea...

@ Cineva:

Aiudul este in eparhia Albei, deci viitoarea manastire se va afla in subordinea canonica a IPS Andrei. Si nu cred ca cineva isi inchipuie ca in realitate manastirea se va subordona altcuiva.

Ceva din scenariul descris de tine presupun si eu ca e adevarat, dar doar ceva.

Cit despre problema cipurilor, nu o mai reiau, cred ca fie nu esti la curent, fie nu intelegi ce se intimpla, fie esti dintre cei care trebuie sa nu intelegi :) E reala si e grava. Ca la noi a fost preluata de un grup de baieti cu misiune si ca a fost dusa intr-o fundatura, e alta treaba. Tocmai asta arata si miza.

Nimanui nu i-ar fi convenit sa existe o dezbatere pe fond, cu argumente in acest caz. Atunci multi s-ar fi trezit, iar Sf Sinod n-ar mai fi dat acel comunicat discutabil - ca sa folosesc un eufemism.

Anonim spunea...

Acelasi din 21 august;
primul articol lamentabil si care nu reflecta realitatea cu privire la "marea intalnire de la Aiud" a aparut pe acest blog. E o relitate de necontestat.
Ati provocat aceasta dezbatere iar acum o continuati dezvoltand sofisme jenante. Amestecati subiectele iar moderatorul se delimiteaza prin jumatati de masura. Este evident ca ati avut nevoie de acest subiect, l-ati provocat manipuland, iar acum incercati sa trageti concluzii. Orice pentru a-l sfasia pe Parintele, desigur, un personaj incomod. Nu sunteti un vis subiectiv ci un cosmar.

Anonim spunea...

Pt. Peregrinul transilvan

Batranii, atat timp cat inca traiesc, nu sunt in nici intr-un caz, istorie. Sunt si ei parte a prezentului, fie ca iti place sau nu. Nimeni nu te impiedica sa te rogi pentru ei, dar se pare ca din comentariul tau, "In curand ne vom ruga si pentru ei ca si pentru mortii Aidului", doresti cu totul altceva. Sa te ierte Dumnezeu!

Ideea e ca ar trebui sa comentam mai putin, din respect, deoarece suntem in necunostinta de cauza, neavand toate detaliile care sa ne permita sa ne dam cu parerea.

Sunt dezamagita ca nu am citit prea multe pareri pozitive referitoare la Parintele Justin.
Probabil doar comentarii acide si cinice primesc unda verde.

Am incetat a mai crede adevarul pur emis de un blog sau de altul, pentru ca 5 minute mai tarziu, va aparea unul mai inteligent sa dea in cap celuilalt si astfel, razboiul nu se termina niciodata.

Citat din Claudiu referitor la un cititor
"nu-mi pareti deloc a nu fi in stare sa intelegeti"
Ba eu cred ca nivelul general al cititorilor e mediocru, asta avand in vedere gravele erori gramaticale intalnite la multi, care ma fac sa ma gandesc cine citeste si comenteaza cu atata inversunare. Intre a critica si a deschide o carte de ortografie, sugerez varianta a doua.
No offense!

E foarte usor de etichetat, de catalogat, de dat sentinte si este mai greu sa fii tolerant, sa intelegi ca orice om este supus incercarilor si ispitelor.

Cred ca vorbiti intr-un mod mult prea dur cand vorbiti de Parintele Justin, nu cred ca vreunul din noi a avut parte de atatea ispite si incercari precum acest mare traitor si nu cred ca suntem in masura a-l aprecia. Daca a gresit, atunci asta va judeca Dumnezeu, iar noua nu ne ramane decat sa ne rugam pentru sanatatea lui, pentru mantuirea sa si pentru luminarea mintii sale. Nu aruncati cu cuvinte. Da, poate gresi, asta nu inseamna ca putem jigni, putem judeca.

Fiti mai blanzi pentru ca si Domnul sa fie bland cu voi.

Unknown spunea...

@ anonimul de la 21.03:

Incerc sa fiu blind:

1. Despre intilnirea de la Aiud am relatat exact ce-am stiut, ca a avut loc intimplator. Asta e o realitate de necontestat. Nu m-am pronuntat la ce s-a discutat, fiindca n-am fost de fata. Altii au turnat tot felul de istorii, cu care au incercat sa prosteasca lumea. E pacatul lor, nu m-am bagat. Nu vad deci unde e lamentabil articolul.

2. Stii ce e ala un sofism? Si daca da, indica-mi unul in postarea asta - ca la ea cred ca te referi - sau la comentariile pe care le-am facut aici.

Unknown spunea...

@ anonimul de la 21.40 (despre care am motive sa cred ca e acelasi/aceeasi de la 21.03):

Acest comentari al dumitale contine doua procese de intentie si o aproximare rautacioasa.

Stii dumneata ce-a vrut sa spuna cutare anonim despre batrini, cum stii si ca eu as da verde doar la comentariile critice la adresa parintelui Iustin. Nu cumva stii si care-i adevarul si o tii numai pentru dumneata?

Presupunerea ca "nivelul general al cititorilor e mediocru" este veninoasa si fara nici un suport in realitate. Sau ai facut matale vreo analiza la toate comentariile de pe blogul asta si ti-a iesit cu virgula?

Una peste alta, credibilitatea iti este la cota zero. Dar nu te deranjeaza, nu-i asa? Ca oricum nu de credibilitate ai nevoie, ci sa-ti permit postarile, ca sa mai bagi nitica zizanie. Iaca ti le-am permis, ca sa pot sa va raspund si dumitale si celor care te trag de sfori. De-acum, insa, mai va!

Anonim spunea...

Fratelui Alexandru

N-aveti grija lui Coja, ca n-o sa ia nici 1%, iar ce fura, fura de la Vadim si de la Becali.
Omul se afla in treaba (stie si el, dar nu poate trai fara sa se dea in stamba). Grija sa aveti de cei care il mai pot lua in serios si care se pretind mari ortodocsi, dar sunt gata sa vanda curva ca fata mare.
Cat despre procedeul securist de-a te catara pe spinari ilustre ca sa obtii credit, sa stiti ca au incercat si cu altii nu numai cu parintele Iustin si cu parintele Cleopa. Au incercat si cu parintele Calciu si cu parintele Arsenie si cu parintele Adrian. Deja procedeul s-a ieftinit si numai cine nu vrea nu vede facatura.

Anonim spunea...

Anonima de la 21.40 nu e in niciun caz una si aceeasi persoana de la 21.03.

Daca nu vezi greselile de scriere ale unora, nu e vina mea.
Nu sunt rautacioasa, rautacios e pelerinul care prin afirmatia aceea evidenta stii si tu ce a vrut sa spuna, cred ca nu e nevoie sa traduc.
Nu stau sa calculez, dar ma surprind dezacordurile, erorile gramaticale si de asta mi-am permis sa ii etichetez asa pe unii cititori. Nu ca alte bloguri ar fi mai breze.
Dezacordurile si gramatica indoielnica sunt fenomene contagioase, si chiar si administratorul de la Apologeticum s-a dat in stamba de multe ori, nu vad de ce nu l-as mentiona si pe el.
Am vazut doar un mediu ostil Parintelui Justin, atat. (Poate cu exceptia comentariului din 24 aug, a anonimului de la 20.05 )
Nu ma plateste nimeni sa iti scriu, Roncea vad ca e in concediu, asa ca din punctul meu de vedere nu e nicio conspiratie.

Daca ar fi sa dau un exemplu, m-as opri la Razbointrucuvant. Oamenii aia chiar stiu sa se exprime, cu diplomatie, pastrand o linie neutra, din punctul meu de vedere obiectiva, stiu cum sa raspunda la mesaje,atat cele pozitive, cat si la cele negative. Nu ii vad sa arunce cu invective sau sa emita teorii inainte de a avea un suport real, nu sar sa atace, par ceva mai "potoliti", si cred ca atat ei, cat si Danion Vasile merita respectul, macar pentru faptul ca au ales sa stea deoparte in aceste chestiuni.

Un om care iubește dreptatea spunea...

Ce trebuie zidit, ce trebuie înălțat la Aiud? Și cine trebuie să decidă ce va fi acolo?
Orice creștin cu bun simț și cu frică de Dumnezeu ar trebui să răspundă invariabil: Sfinții Mucenici ai Aiudului trebuie să decidă ce va fi acolo.
Și prin cine credeți că pot vorbi acești Sfinți Mucenici ai Aiudului, prin cine ne pot transmite dorința lor?
Și tot un răspuns de bun simț, de fapt singurul răspuns de bun simț ar fi: prin niște oameni care au împărtășit aceleași suferințe cu acești Sfinți Mucenici, dar care în același timp au primit și taina preoției. Nu este preotul puntea de legătură a omului cu Dumnezeu?
Pentru ce a salvat Dumnezeu pe unii din infernul lagărelor și temnițelor comuniste, pentru ce i-a ținut sănătoși și perfect întregi la minte până acum la o vârstă venerabilă și pentru ce le-a dat unora dintre ei harul preoției?
Vorbesc acum Sfinții Mucenici ai Aiudului prin actorul Dan Puric?
A fost acolo Puric, în infernul de la Aiud? A primit și darul preoției, ca să vorbească Sfinții din Cer prin el?
La fel și dr. Pavel Chirilă.
Foști deținuți politici la Aiud, de-ar fi unii și tot nu au ei singuri căderea să hotărască ce va fi acolo, după voia lor omenească, fără să țină cont de cea Dumnezeiască, căci ar săvârși un păcat de moarte, cel împotriva Duhului Sfânt.
Și cine este mai în măsură să ne comunice voința lui Dumnezeu în privința Aiudului?
Episcopul locului, care n-a cunoscut nimic din suferințele Aiudului și în plus mai are și dosar pe la CNSAS, sau un Părinte al neamului românesc în care s-a păstrat nepătată și nealterată fibra acestui neam, și care are aproape 20 de ani de temniță comunistă la activ?
Aveți grijă voi cei care ziceți: este prea bătrân Părintele Iustin Pârvu, nu mai știe ce face, îl joacă unii și alții pe degete cum vor ei. Aveți grijă că prin acest mare Părinte al neamului vorbește Duhul Sfânt și nu cred că trebuie să vă mai spun eu cum este cu păcatul împotriva Duhului Sfânt.
Părintele Iustin Pârvu, dacă murea în temnițele comuniste, era acum în rândul sfinților lui Dumnezeu.
I-a dat Dumnezeu să trăiască, pentru că avea de făcut o lucrare mare pentru acest neam, iar atunci când îl va lua la El îl va așeza la locul cuvenit.

„Pierde-voi înțelepciunea înțelepților și deșteptăciunea celor deștepți o voi ascunde. Unde este înțeleptul? unde este cărturarul? unde este întrebătorul acestui veac? Oare n-a arătat Dumnezeu drept nebună înțelepciunea lumii acesteia? (1 Cor. 1,19-21)

Mihnea spunea...

D-le Tarziu, "Anonimul" de la 21 40 este, pur si simplu, o "dezamagita ca nu a citit prea multe pareri pozitive referitoare la Parintele Justin." Acum sa nu cadem in greseala de a-i transforma in acarul Paun pe Roncea, Filotheu si pe ceilalti naimiti. Fara sprijinul parintesc al staretului de la Petru Voda, toata tevatura nu ar fi avut loc. De ce nu-i pune la punct odata pentru totdeauna, e o taina. Intr-adevar, pana acum, daca ai fi spus ca parintele a facut o greseala fundamentala de tactica (asa cum a vazut-o inca de la inceput parintele Arsenie Papacioc), toate anonimele si anonimii te-ar fi linsat pe blog. Asta e crunta realitate, prin sprijinul sau dat aripii securisto-nationaliste, Parintele Iustin face o enorma greseala, care o sa coste toata miscarea de dreapta din Romania si dezbinarea poporului credincios. Vi se pare putin?

Unknown spunea...

@ anonimul de la 22.55:

Cred ca din comunicat reiese foarte limpede si ce se face la Aiud, si din initiativa cui, si cu binecuvintarea cui si cu ajutorul cui. Ce rost are sa luam de la capat discutia, cind cei in masura sa se pronunte, iata, s-au pronuntat si intaresc prin semnaturile lor?

Unknown spunea...

@ Mihnea:

Mi-am spus deja opinia. Consecintele le stiti, daca sinteti un mai vechi cititor al blogului.

Unknown spunea...

@ anonimei de la 22.33:

Daca esti de buna credinta, nu generaliza. Daca vorbeai de la inceput despre greselile gramaticale ale UNOR comentatori de aici, era ok. Asupra generalizarii ti-am atras atentia. N-am spus ca nu sint si comentatori care au legat cartea de gard la vremea ei.

Insa, la modul cum pui problema (ca nu vad greselile) te dovedesti in continuare tendentioasa.

Anonim spunea...

CEL CARUIA NU I-A IESIT CU VIRGULA (categoric nu e cel de la 21.40)
"Mai întîi, fără să se pună de acord, ci doar din lucrarea lui Dumnezeu, s-au revăzut părintele Iustin Pârvu, stareţul mănăstirii Petru Vodă (Neamţ), şi maestrul Dan Puric............Frate draga,
Mai gresesc si eu, nu pretind ca le stiu pe toate si ca in tot ce spun sint ziditor."
Sunt acestea cuvintele mele? Nu! Sunt ale lui Claudiu!
Nu Domnule Caludiu nu stiu ce este un sofism. Poate imi explicati. Va promit ca voi incerca sa invat.

Bloggoslovul spunea...

Desi noi i-am vrea vesnici, cei trecuti prin temnita de la Aiud vor fi ca maine, si cati au mai ramas din ei, oale si ulcele. Memorialul e pentru posteritate: nu mai e o problema a lor, care si-au facut deplin datoria, ci a noastra, care vom continua sa-i cinstim dupa ce nu vor mai fi, dupa vrednicie si puteri. Asa ca important este nu cine face memorialul, ci pe mainile cui intra el.
De cand lumea, nu eroii isi ridica singuri monument, ci urmasii li-l ridica. Daca mintile n-ar fi turmentate de diversiune (precum a celui ce semneaza: "Un om care iubeste dreptatea"), acest lucru ar fi evident tuturor.
Securistii lui Roncea stiu bine toate acestea si se lupta ca pe viitor memorialul sa le revina lor, ca sa-l exploateze propagandistic si sa-si ascunda dupa el nemernicia. In scopul de a confisca acest viitor cauta ei sa se foloseasca de datele prezentului, prin diversiune si manipulare.
Primii care ar trebui sa inteleaga acest lucru ar trebui sa fie chiar supravietuitorii Aiudului. Oare chiar vreti, oameni buni, sa va ramana posteritatea in custodia unora ca Roncea?! Iertati-ma ca va spun, dar atunci... degeaba ati suferit!

Razvan Codrescu spunea...

Pînă una-alta, părintele Iustin a semnat Comunicatul comun. Toate aceste comentarii oţioase şi pătimaşe nu fac decît să relativizeze această semnătură. Îi faceţi, de fapt, jocul lui Roncea!

Răzvan Codrescu spunea...

Nu eu am făcut comentariul de mai sus, semnat de cineva abuziv cu numele meu. Procedeul e reprobabil, chiar dacă - trebuie să recunosc - sînt de acord cu conţinutul. Presupun că e vorba de un prieten, dar aş prefera alte semne de prietenie...

Un om care iubește dreptatea spunea...

@ Bloggoslovul

După numele ce ți-l dai, cu ”slov” în coadă (sau slav era mai bine), înțeleg de ce ai inclinație spre mausolee de tip leninist și stalinist.
Poate n-ai băgat bine de seamă, dar atunci când vorbim de Aiud, vorbim de mucenici, de Sfinți Mucenici, nu de „eroi”, în întrecerea socialistă.
Și locul unde se pomenesc Sfinții Mucenici este biserica, mânăstirea. Acolo trebuie să fie sfintele lor moaște, nu în altă parte. Dar văd că nici măcar nu pomenești ceva despre vreo biserică, ori mănăstire.
Vă arde cuvântul mânăstire. Încă una ca la Petru Vodă și sunteți într-un mare pericol, voi și întreaga ierarhie ce-o slujiți.
Văd că ești preocupat doar de mâinile pe care vor intra memorialul de la Aiud, care trebuie să fie ale voastre. Voi trebuie să trageți foloasele, nu vreo altă grupare rivală.
Să-mi dea lacrimile, nu alta, în final, când pomenești de grija-ți față de memoria foștilor deținuți politici.

Am întâlnit mulți răspândaci în peregrinările mele pe blogo-sfera cu tematică ortodoxă, însă tu mă distrezi cel mai tare.
Auzi: eroi, eroism – ce cuvinte înălțătoare, pentru partid și clasa muncitoare, pentru tovarășii Lenin, Stalin, Ceaușescu și pentru alți tovarăși de pretutindenea și din toate timpurile.
Mi-a trecut de dor de eroismul socialist, de cincinalul în patru ani și jumătate. Ce vremuri, măi dragi tovarăși!!! Drag vă este cuvântul „erou”, în schimb vi se întunecă mințile de furie și vedeți negru în fața ochilor atunci când auziți de Sfinți, de Mucenici. De fapt nici nu prea pomenești de așa ceva. Te ard cumva?

Dacă este să ne luăm după logica ta, atunci părintele Iustin Pârvu a avut și el mintea turmentată de diversiune, de vreme ce până n-a semna documentul cu pricina era de acord doar cu mănăstire la Aiud, și cu nimic altceva. De dragul păcii a semnat și acum bat tobele toți răspândacii.
Auzi: diversiune și manipulare!!! Din partea cui? N-am timp și spațiu aici, că ți-aș mai zice eu, ție și ierarhilor tăi. Ți-aș spune eu cine spală cu adevărat creierele creștinilor ortodocși, cine mancurtizează conștiințele în această țară.
Ți-ai greșit-o cu mine. Și vezi că neamul acesta de români este alergic la unele cuvinte cu ”s”: slovă, slav, slavon, stalinism, sovietic, socialism, securitate ….sula-n coastele stalinistului, ce ne-a condus vreo 10 ani și a omorât tot ce rămăsese neomorât în acest neam de regimul comunist, prăsind culmea hoției și a nemerniciei …

Anonim spunea...

Iata ce a inteles Apologeticum:

"Admin a zis,
08/26/2009 la 8:24 PM

@Sleepy & altii

Ceea ce au facut cei din jurul lui Puric prin acel comunicat semnat si de Parintele Justin este pentru a se folosi de numele sfintiei sale. Nu se specifica ce proiect vor sprijini, caci ei nu au nici un proiect. Daca sunt cu adevarat alaturi de Parintele, atunci sa fie alaturi de proiectul sustinut de sfintia sa, care reprezinta o manastirea in adevaratul sens al cuvantului si are prevazut si centrul de cercetare martirologica, despre care noi nu am sustinut ca nu ar fi bine sa se construiasca, ci doar ca prioritate sa aiba manastirea. Aceste persoane vor doar prestigiu si sa-si atraga de partea lor banii imensi ce cred ei ca se vor strange pentru acest proiect. De aceea, sunt foarte dubioase sumele stranse pana acum de Dan Puric, care se pare ca in marea majoritate au disparut.
Va asigur ca din mila, Parintele Justin a vrut sa-i primeasca la pocainta pe acesti oameni. Noi nu ne putem compara cu bunatatea si intelepciunea Parintelui si tocmai de aceea ne doare cand Parintele este “santajat” si dezinformat.
Ce nume semneaza pe acel comunicat? Cine reprezinta pe fostii detinuti politic, inafara de d-l Jijie? Ei de ce nu sunt alaturi de cei peste 40 de fosti detinuti politic ce au semnat primul comunicat de sustinere a Parintelui Justin? Doar pentru ca au semnat si fratii Roncea? Sa fim seriosi, caci altul este motivul si anume de intarziere, pana la blocarea acestui proiect. Dar Sfintii nu vor lasa sa se intample asa ceva. Daca vor veni tot cu un proiect neortodox, se vor confrunta cu miile de sustinatori ai parintelui Justin si ce vor construi ziua, noapte le va fi daramat. Nu vom lasa denigrat cel mai sfant pamant al tarii."

Anonim spunea...

Da, e interesant de urmarit cum vor evolua explicatiile celor de la apologeticum pentru tot circul care l-au facut(mai nou, Centrul de Martirologie nu a fost o problema!!!) cu un limbaj si o atitudine incalificabile('virgulele' de pe blogul lui Claudiu Tarziu fiind neesentiale, daca e sa comparam).
Nimic nu justifica dezbinarea si ura pe care le-au alimentat manipuland si mintind, cred ca trebuie sa li se aminteasca ca au avut acest ton si inainte de postarea despre intalnirea intamplatoare de la Aiud a Parintelui Iustin cu Dan Puric. Daca nu legatura de suflet si lucrarea dimpreuna a acestora a fost cea care i-a deranjat de ce au turbat la propriu cand au vazut ca s-au intalnit?
Au dovedit ca nu au nimic sfant,s-au folosit de Parintele Iustin fara scrupule, plini de 'bune intentii'(si iadul e pavat cu asa ceva).
Singurul lucru care conteaza e ca de acum inainte sa existe o buna comnicare intre cei binecuvantati sa se ocupe de ducerea la bun sfarsit a proiectului!
Doamne ajuta!
A.

Bloggoslovul spunea...

Sunt bolnavi de o ura pe care nu de la parintele au invatat-o si nici de la Hristos. Pseudo-ortodoxia lor e miza otravita a unor complexe marlanesti. Un singur lucru ii insufleteste: vrajba cu orice pret.
In ce-l priveste pe preopinentul meu, care are ce are cu cuvantul eroi si cu sufixele ce nu le pricepe, el scapa senin din vedere ca nici martirii nu-si ridica singuri biserici, dupa cum nici eroii nu-si ridica singuri monumente. E tot numai ura si ignoranta, dar se crede, sarmanul, "iubitor de dreptate"!
Imi pare rau ca m-am amestecat in aceasta cloaca si promit sa nu mai revin. Il invidiez sincer pe domnul Tarziu ca poate indura atata mojicie. E deja un erou si, daca o tine tot asa, are toate sansele sa devina si martir.

Mihnea spunea...

Alergia la cuvintele: slova, slav, slavon, denota cel putin probleme de gestatie culturala. Dar omul este, pana la urma, doar un diversionist: intai imputa viclean lui Dan Puric si pe dr. Pavel Chirila ca nu au fost prezenti in "infernul de la Aiud" (!), episcopului locului ca are dosar la CNSAS. Nici fostii detinuti politici nu se simt prea bine, ca toti nu fac cat Pr Iustin, "singurul care are fibra nealterata a acestui neam", doar prin prin Sfintia Sa "vorbeste Duhul Sfant". Concluzia e simpla: este voia Duhului sa sustina aripa securisto-nationalista reprezentata de Ion Coja, proaspat binecuvantat sa candideze la presedentie de parinte. Cine nu o sa-l voteze pe Ion Coja, savarseste pacat impotriva Duhului Sfant, iar cine spune ca cel sustinut de Pr. Iustin, Victor Roncea, este autorul celui mai abject blog "ortodox", atunci esti chiar bun de excomunicare. Iarta-ma Doamne si pentru ghilimele si pentru toata blasfemia ce emana din tastatura "celui care iubeste dreptatea", ca poate o fi de buna credinta, dar duhovniceste e maniheist si plin de incultura. Si, ca orice incult, este agresiv.

Anonim spunea...

Crestinul Roncea renunta, in sfirsit, la orice aparenta. El ii ameninta pe dnii Codrescu si Tirziu cu bataia.

Nu ne explica si cum va face asta, ca daca, Doamne fereste, doar se impiedica dl Codrescu sau dl Tirziu si cade vreunul dintre ei peste Victoras, il zdrobeste si pe frate-sau Giorigica (ala fara frica, care [cacofonie neintimplatoare] merge cu setul de cutite dupa el sa beleasca "dusmanii poporului").

http://victor-roncea.blogspot.com/2009/08/avertisment-crestinesc-pentru-capusele.html

Tot asta noapte, Victoras a mai clocit o prostioara: comunicatul catre tara al fostilor detinuti politici, semnat si de preacuviosul parinte Justin (pe care altfel cica il pretuieste) si de dl Dan Puric, n-are nici o valoare. Poate pentru ca nu e contrasemnat de fratii Roncea, parintele Filotheu si schimonahia Paisia (alias maica Fotini).

http://victor-roncea.blogspot.com/2009/08/aporia-lui-puric-retrasul-de-la-aiud-de.html

Mosh Guerilla

PS: Vad ca bietul Roncea incearca o diversiune si in privinta identitatii mele. Cica a dat el cautare pe google si a gasit ca Mosh Guerilla e... Razvan Codrescu. Ei, ar fi fost simplu sa fie asa :)
S-apoi, de ce sa scrie dl Codrescu sub pseudonim lucruri pe care le spune si sub numele sau? Stiu, sint absurd daca cer fratilor Roncea putina logica.

Anonim spunea...

@ Mosh Guerilla:

Poate ca fratii Roncea nu-s in stare si vor face un comando, dupa cum i-a invatat securitatea.
De fapt, romanii au deja o "traditie" in a se vina unul pe altul.

Lascarica (nu trage don' Semaca! :) )

Anonim spunea...

@ Mosh Guerilla:

Sigur, o sa-i caute Roncea pe Claudiu si pe dl Codrescu cam asa cum il cauta securitatea moldoveneasca pe parintele Savatie :)

Anonim spunea...

Cum dau fratii Roncea cu mucii in fasole si scuzele penibile pe care le fabrica diversionistii ortodoxiei romanesti (mai nou si ciomagari cu gura):

Profitand de faptul ca nu am acces regulat la internet, unul dintre colaboratorii mei, pe care l-am insarcinat sa-mi gestioneze aprobarea si respingerea comentariilor pe perioada retragerii mele din infernul citadin, a tinut sa-mi faca o surpriza. Incercand sa-mi imite stilul coroziv, fara prea mari reusite - eu prefer sa vorbesc doar in numele meu, fara "noi, cei multi" - si dand dovada de o vadita nota de exagerare, tanarul condeier a comis o postare rautacioasa si neprincipiala, cu titlul MUCLES TISMANEANU. CIA se leapada de Tismaneanu, balastul lui Basescu. Dorin Tudoran ar vrea invers. Ambii subiecti tac malc. La fel SRI si SIE. FSB?. Pentru ca nu am acces la adresa de e-mail a ziarului, de la care corespondez in mod obisnuit cu domnul Tudoran, nu stiu care sunt reprosurile sale, dar pot sa le intuiesc....

Anonim spunea...

Da, certo, Victor nici usturoi n-a mincat, nici gura nu-i pute. Ca si cum pina acum pe blogul lui ar fi fost ca un inger, plin de bunatate si ingaduinta si, y compris, principial pina peste urechi :)

Anonim spunea...

Vai, da' caraghios e Roncea, umple un text injurios de neologisme - pazea, a dat iama-n dictionar! -, dar nu stie ca Mihai Viteazul se scrie articulat, ca Viteazul e supranumele, nu numele de familie :)

Unknown spunea...

E bine ca nu ne-am pierdut simtul umorului :)

Anonim spunea...

D-le Claudiu Tarziu, nu o luati asa in usor, ca baietii astia cred ca n-au cuvintul gluma in vocabularul lor. Imi amintesc ca nu demult Victor Roncea scria pe blogul lui ca in alte vremuri v-ar lua capul. Acum va ameninta cu bataia. Curind o sa va ameninte si cu moartea. Va sfatuiesc sa faceti plingere penala impotriva lui, pina nu devine prea tirziu.

Anonim spunea...

Faptul ca Roncea trece la amenintari inseamna ca e disperat, stie ca a esuat in actiunea sa antihristica, nu mai are nici munitie, nici forta sa continue atacul si atunci face crize de isterie. Ma rog, ar trebui sa vorbesc la plural, ca Roncea sint doi, un fel de Golem al zilelor noastre.

Mai poate insemna si ca sefii lor, aia care le-au dat ordinul de demolare, s-au suparat si au dispus sa se transforme in kamikaze. Sa-i vezi acum pe acesti golani ai ortodoxiei cum se arunca in hazna sa faca valuri, crezind ca sint torpile japoneze - vorba cuiva.

Un om care iubește dreptatea spunea...

@ Bloggoslovul

Mârlanul ofensat!!! După ce tu ataci primul și jignești, dacă ai primit un drept la replică civilizat, zic eu, te lansezi într-o serie de invective mârlănești, ca să ne dai dovadă de ce bun creștin ești , și tot tu faci pe ofensatul.
Mârlanul dacă nu face pe ofensatul și sensibilul, parcă nu e mârlan destul.
Pagina aceasta are o anumită ținută intelectuală și de bun simț și eu am respectat-o. Dumneata văd că o încalci.
Mi-am exprimat o părere, în mod civilizat, dovadă că a fost acceptată la moderare. Mi-am exprimat un drept la opinie, așa cum mi-a dictat conștiința, și nimic mai mult. Nu am jignit pe nimeni în prima mea postare, nu am spus că Puric sau Chirilă sunt așa și pe dincolo. Mi-am spus o părere în mod civilizat, și nimic mai mult.

Nu-ți proiecta propriile atribute și trăsături de caracter asupra altora.
Într-o incoerență totală și oligofrenă sari de la una la alta, de la memorial la biserică, amesteci cele lumești cu cele dumnezeiești, faci totul varză.
De fapt ești o adevărată hazna ideatică și cu unii ca tine nu are rost să-mi pierd vremea.
Bine că ți-ai băgat „slovul” (coada) între picioare și te-ai dus.

Un om care iubește dreptatea spunea...

Ceea ce am vrut eu să spun în prima mea postare, este că în cazul Sfinților, al Mucenicilor, Dumnezeu hotărăște, nu omul, și că ar fi mai bine ca noi să cunoaștem această voință Dumnezeiască, pentru a nu cădea în rătăciri și a atrage mânia lui Dumnezeu asupra noastră.
Iar această voință îi este comunicată omului de către Duhul Sfânt prin cei aleși și vrednici Domnului să-i slujească.
Și după mintea mea cea proastă și incultă socoteam că Părintele Iustin Pârvu, care este considerat azi a fi cel mai de seamă Duhovnic al neamului românesc, care a fost un pătimitor în temnița Aiudului, ar fi autoritatea morală și mai ales spirituală, cu cea mai mare greutate, spre a ne comunica voința lui Dumnezeu în privința Aiudului.
Aceasta este umila mea părere și este dreptul meu la opinie. Voi da socoteală în fața lui Dumnezeu pentru ceea ce spun și fac.
Dacă unii dintre domniile voastre socotiți că Dumnezeu ne comunică voința Sa printr-un actor, sau printr-un doctor, sau printr-un ierarh cu un trecut discutabil, ocolind în felul acesta un mare Duhovnic, considerat de unii dintre noi un sfânt în viață, aceasta este problema dumneavoastră.
Însă a-i împroșca cu bale și noroi, a-i socoti inculți, răi, vicleni pe cei ce nu sunt de acord cu voi, pe cei care spun că trebuie să luăm seama mai întâi la cele ale lui Dumnezeu date nouă printr-un om sfânt și mai apoi la cele ale lui Puric sau Chirilă, aceasta arată măsura înduhovnicirii voastre, asta arată ce creștini sunteți voi.
A nu lua în seamă voința lui Dumnezeu transmisă nouă printr-un om sfânt al Lui, a-l sili pe acest om sfânt la un compromis, (ce nu-i stă în caracter, dar l-a acceptat de dragul păcii în lumea noastră ortodoxă și așa frământată), este un mare păcat și veți da socoteală.
Bătrânul Înțelept știe că până la urmă tot voia lui Dumnezeu se va înfăptui la Aiud și semnătura lui este semnătura făcătorului de pace, ce nu numai că va cunoaște împărăția lui Dumnezeu, dar va fi printre sfinții Lui de seamă, ce s-au înălțat de pe acest pământ românesc.
Nu același lucru pot spune despre ceilalți semnatari. Dumnezeu să-i ierte, atunci când se vor prezenta cu acel document și cu semnătura lor, în fața scaunului de Judecată!

ion r. spunea...

Interviul prof. dr. Chirila este revelator. Golanii astia ce o sa mai faca in acest context? Credeti ca o sa se potoleasca? Ati vazut voi ca dracul sa se calmeze dupa ce este demascat? Nici vorba, o sa continue, ca d'aia e pe lumea asta. Uita doar ca fara sa fie lasat in zgarda de bunul Dumnezeu, nu ar putea nici sa respire.

Anonim spunea...

Nu cred ca se vor potoli, o fiara ranita e mult mai periculoasa, insa au inceput sa-si dea arama pe fata, lucru bun pentru cei usor de derutat, asa se vor lamuri de la sursa.
'Ucenicii' au crezut ca e suficient sa urle in Dealul Mitropoliei'Parinte Iustin te iubim'(chiar credeti ca de asta avea Parintele nevoie?!), sa il viziteze sau sa vietuiasca in curtea aceleiasi manastiri pentru A FI ucenici.Sper sa-i lumineze Dumnezeu sa priceapa ca e mult mai mult decat atat!
Roncea a fost primul care a ridicat si a aruncat piatra, daca e curios sa intrebe pe cineva care sunt si consecintele pentru un astfel de gest !
A.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Un om care iubeste dreptate:

Chiar pseudonimul pe care ti l-ai ales este o minciuna. Iarta-ma ca sint atit de lipsit de delicatete si ti-o spun fara ocol.

Iar stilul tau seamana izbitor cu al altui mare "induhovnicit", zis Apologeticum, de fapt un mic bagator in seama - plin de ifose, vezi bine! - cu numele predestinat, Cioacas (de la "cioaca" - adica minciuna, cf. http://dexonline.ro/search.php?cuv=cioaca).

Si iata-ti minciunile din postarile de mai sus. Zici ca ai fost atacat si ai raspuns. Minciuna. Intii ai atacat mataluta.

Spui ca Blogoslovul e incoerent si oligofren. Aici minciuna, caci se vede de la o posta ca Blogoslovul e coerent si mata nu prea, se imbina cu insulta intr-o reteta cunoscuta pe blogul Apologeticum si pe cel al fratelui sau siamez Roncea.

Legatura dintre memorial si biserica, in acest caz cel putin, nu este nici intimplatoare, nici neavenita, ci de-a dreptul la locul ei.

Mai departe, bati cimpii fara pic de gratie - de aia nici nu sint dispus sa te tratez cu manusi; macar sa fii simpatic, ce naiba!

Daca n-ai aflat inca, trebuie sa stii ca in ortodoxie nu exista duhovnici mari si duhovnici mici, de clasa intiia si de clasa a doua. Exista duhovnici. Au aceeasi putere de legare si de dezlegare. Punct. Ca noi vedem cu totii in parintele Iustin un duhovnic mult imbunatatit, ca are viata sfinta, e altceva. Ca noi avem dragoste si evlavie pentru parintele Iustin, este, de asemenea, alta discutie.

Dar nimic din toate astea nu-l face pe parintele Iustin "duhovnicul neamului" (o prostie mai mare am auzit mai rar, si daca ar sti ca se vehiculeaza pe sema sa, sint convins ca smeritul parinte Iustin s-ar rusina), nici primul intre duhovnici, nici papa al ortodoxiei.

De unde pina unde ati stabilit voi ca pr. Iustin e "cel mai de seama duhovnic roman"? Dar parintele Arsenie Papacioc, sau parintele Adrian Fageteanu si atitia altii, pe care nu-i mai enumar aici (dar sint, slava Domnului!), ce-or fi?

Atunci, de unde pretentia asta ca Dumnezeu Insusi ne comunica noua, muritorilor, vointa Sa prin parintele Iustin? Nu va dati seama ce rau ii faceti parintelui cu asemenea timpenii spuse pe ton ritos?

Si daca ne comunica Dumnezeu ceva, cum vom sti ce anume, daca, de pilda, altceva ne spun un pr. Rafail Noica sau un IPS Justinian al Maramuresului. Pe ei ii ignoram, sau cum?

Alta prostie crasa: ca parintele Iustin a fost silit sa accepte ceva. Pai, bre, oamenii lui Dumnezeu, hotariti-va: fie parintele e un om sfint, precum ziceti, fie e unul care lesne se indeamna la compromis. Si de ce-ar face-o?

Exact aceeasi prostie incredibila ati dovedit-o unii dintre voi, acum citiva ani, cind instigati lumea sa-l omoare pe cel care trebuia sa fie noul staret de la Petru Voda(atitudine ortodoxa, ce mai!), chiar daca pe el il "ungea" insusi pr. Iustin. Adica pina in momentul ala ati crezut in pr. Iustin, dar cind v-a propus un staret care nu va convenea - despre care voi ati aberat ca e pus de masoni! -, ati spus ca parintele a fost silit.

In sfirsit, o ultima traznaie din al doilea mesaj al "omului care iubeste dreptatea" (care dreptate, frate?): cica parintele stie ca semnatura lui e "a facatorului de pace" si ca nu a contat decit ca sa faca pace (sic!), nu ca sa fie si respectata. Pai, il acuzati pe cel despre care sustineti ca-l respectati, iubiti si ascultati, de viclenie si de lipsa de cuvint?

Frate, nu numai ca nu cauti dreptate, necum pacea, dar esti strain cu totul si de orice dram de intelepciune.

Ati innebunit cu totul de cind a fost semnat acest comunicat, ca dovada cit de crestini sinteti.

Doamne apara-ne si fereste-ne de asemenea "frati" din Biserica, fiindca daca-i avem pe ei, diavolul e un pericol neglijabil!

Un om care iubește dreptatea spunea...

@ Mihnea

Scoți din context, răstălmăcești și arunci cu injurii.
Cât de blând poți să fii în vasta-ți cultură și cât de agresiv sunt eu în incultura mea!
Ce aripă național-securistă sprijinită de Părintele Iustin, ce Coja, ce Roncea? Nu-i cunosc pe aceștia din urmă, decât poate că i-am văzut întâmplător la televizor.
Ai o logică de te dă afară din casă. Auzi: Părintele Iustin Pârvu sprijină aripa securistă, după ce săracul numai el știe prin ce a trecut și a pătimit din cauza securității, și asta zeci de ani. Mai pătimește și în ziua de azi.
Cei ce au slujit securitatea comunistă zeci de ani, care acum s-au făcut cu dosarele pierdute și au ajuns în fruntea BOR, nu l-au uitat.
Numai un oligofren poate să facă o asemenea afirmație, sau un nenorocit de securist care vrea să ne intoxice și să ne spele creierele.
Voi nu puteți prosti o țară întreagă, oricât de maeștri ați fi voi în cele ale diversiunii.
Structurile securității nu s-au regrupat lângă un îndârjit luptător anticomunist, ce crunte chinuri a îndurat în beciurile securității. Structurile fostei securități s-au regrupat tot în jurul celor ce-au slujit această instituție criminală și care acum au ajuns în diferite poziții în stat și în Biserică, profitând de faptul că nu s-a făcut deratizarea la timp în țara aceasta.
Părintele binecuvântează pe oricine-i trece pragul. Așa pot să spun și eu că dacă m-a binecuvântat vreodată Părintele, m-a binecuvântat ca să candidez la președinție.
După stilul semidoct în care arunci cu unele cuvinte, exact cum dai cu nuca-n perete, se vede că ești un securist reciclat. Nu are rost să-mi mai pierd timpul cu tine.
Doar câteva cuvinte vreau să mai spun înainte de a părăsi această pagină, dar nu înainte de a-i mulțumi proprietarului pentru găzduire.

Ne spune Părintele Arsenie Boca:
„Veți vedea și veți înțelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru…
Ea va intra și în sânul Bisericii. Aproape că oamenii își vor pierde speranța.
Doar cei care își vor păstra credința adevărată vor fi salvați și mare va fi slava lui Dumnezeu peste ei.”
„Hidra cu răsuflare otrăvitoare, care urmărește prin toate mijloacele să împiedice lumina și voința dumnezeiască” va fi înfrântă de către cei drepți în credința cea adevărată și „mare va fi slava lui Dumnezeu peste ei”.
Armatele cerești ale mucenicilor temnițelor și lagărelor de exterminare comuniste se adună.
Adie acum o boare proaspătă și rece peste țară …

Eu sunt doar un om simplu care iubește ce iubește Domnul și urăște ce urăște și El.

„ Că eu sunt Domnul, Cel ce iubește dreptatea
și urăsc jafurile nedreptății ;
și drepților le voi da osteneala lor
și legământ veșnic voi face cu ei” (Is.61,8)

„Cetatea se înalță prin binecuvântarea celor drepți.” (Pr. 11,11)
A noastră cetate de ce oare se duce ea de râpă ?

Un om care iubește dreptatea spunea...

@ Claudiu Târziu

Îți mulțumesc pentru cuvintele „bune” la adresa mea.
Îi mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu, pentru că mi-a dat să fiu ocărât.
Mă și îngrijoram dacă nu eram ocărât, asta însemna că n-aveam dreptate în ceea ce spuneam.

Nu am timp să-ți demontez toate prostiile, ce le îndrugi.
Doar atâta vreau să-ți spun: și de asta a ajuns țara asta în mocirla în care se află, din cauza unor formatori de opinie ca domnia ta.
După logica ta de doi lei înseamnă că ți-ai luat drept duhovnic pe primul popă care ți-a ieșit în cale, că de, toți duhovnicii sunt la fel.

Bine că ai tu înțelepciune. Dacă înțelepciune înseamnă să umbli cu fundul în mai multe luntrii, și a marilor duhovnici și a ierarhilor, eu mă lipsesc.
Dumnezeu este mare și mai devreme ori mai târziu îi face pe toți să-și dea arama pe față. Ai trecut în tabăra celor ce slujesc la doi stăpâni.
Nu cunosc nici un Apologeticum.
Să te lumineze și să te ierte Dumnezeu.
Eu te-am iertat deja.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Un om care iubeste dreptatea:

Daca spunindu-ti adevarul te ocarasc, atunci asta am facut.

Ma si amuzi, cica n-ai timp sa-mi "demontezi prostiile", dar ai postat aici pina acum cit n-ai scris toata viata ta. Si o mai arunci pe aia cu popii, in duh "ortodox".

Nu stiu ce substante consumi, insa ai grija, ca sint periculoase, te fac confuz rau. Ce fel de ortodox vei fi, daca ii desparti pe duhovnici de ierarhi, Dumnezeu stie!

M spunea...

Domnule Claudiu Tarziu, indivizi d'astia care iubesc dreptatea lor si sunt in stare sa-ti crape capul cu ea, care urasc ce uraste si dumnezeul lor, paranoicii acestui neam, bestiile astea mici si inculte ar trebui sa fie trecute o perioada in carantina, ca sa mai respiram putin aer curat. Crocodilii astia mici si plini de "har", vor sa credem ca sunt puri si duri. Numai ca, atunci cand deschid gura, pute a hoit. Nu simtiti duhoarea cum ne invadeaza? Nu vedeti ca-l lasati sa va intre in casa si mojicul va injura invitatii si familia, nu inainte de a vomita pe fata de masa? Si dupa aceea -culmea!- mai vrea sa fie tratat si ca un om onorabil.

Altul care iubeste dreptatea spunea...

Catre Omul care iubeste dreptatea,

Mult adevar ai grait, pacat ca nu are cine sa desluseasca ceea ce spui. Ai foarte mare dreptate, nu toti preotii sunt duhovnici, nu toti preotii devin sfinti, nu toti preotii au o viata bine-placuta lui Dumnezeu.

Catre Claudiu,

daca un om cu o cultura mediocra incepe si te injura, oare trebuie sa faci la fel? Nu mi se pare ca a incerca sa raspunzi cu aceeasi moneda unuia care te jigneste sau nu are o parere similara cu a ta este un act de inteligenta.

Toti cei care au o alta parere apartin automat gruparii Roncea sau Apologeticum. Gresit. Pur si simplu nu mi se pare o atitudine corecta, cei care remarca limbajul suburban si maniera in care se vorbeste de Parintele Justin sunt acuzati ba ca sunt tendentiosi sau fanatici, ucenici nevrednici de-ai lui, ba cuier de haine calugaresti.
Poate daca pe forum se vorbea in aceeasi maniera de alti Parinti, adormiti sau inca in viata, (P. Cleopa, P. Arsenie Boca, P. Arsenie Papacioc) parerea celor care inca mai au respect pentru ei ar fi fost aceeasi.
De ce crezi ca daca alt Parinte ar fi fost atacat, luat in colimator, credinciosii ar fi ramas insensibili?
Se tot spune ca Parintele nu este infailibil. E foarte corect. Oricine este supus pacatului si greselii, dar corect mi se pare sa sa se porneasca de la acelasi principiu si cand se vorbeste si de alte persoane - Dan Puric, Claudiu Tarziu, Pavel Chirila.
Vreti sa va situati cumva deasupra celorlalti pe care tot voi ii etichetati drept oameni care nu au cum sa fie infailibili.
Oare Dan nu face greseli? Oare el nu a gresit in relatia cu Parintele?

Unknown spunea...

@ Altul care iubeste dreptatea:

1. Nimeni n-a spus ca Dan Puric, dr. Chirila, eu sau altcineva ar fi infailibil. Daca puneti asa problema, nu vreti nici adevar, nici dreptate, ci doar sa deturnati discutia. "Ucenici" ai parintelui Iustin vorbesc despre sfintia sa ca si cum ar fi infailibil. Si, asa cum il cunosc, daca ar sti, s-ar supara. Prin burmare trebuiau puse lucrurile la punct.

2. Parintele Iustin n-a fost niciodata atacat pe acest blog. Nu vad atunci de ce si de cine sa-l aparati.

3. Nu parerile diferite ma deranjeaza, ci diversiunea, manipularea, prostia si ticalosia. Iar cind acestea toate sint combinate, deh, eu unul devin intolerant. Sa ma iertati.

Nu-i clafic drept roncenieni pe niste oameni doar pt ca au vederi diferite de mine, ci pe aceia care sustin aberatiile de pe Apologeticum si blogul lui Roncea.
Pentru ca daca nu esti nici naimit, nici prost, n-ai cum sa crezi fantasmagoriile de acolo. Mai ales ca deja au luat atitudine in contra lor oameni cu autoritate si credibilitate.

4. A-i spune cuiva ca e prost sau ticalos, nu e o injuratura, ci doar purul adevar. Hai sa facem diferenta. Eu va demonstrez pe text ce fel de om ma combate. Injuratura ar fi daca n-as putea proba ce spun.

Anonim spunea...

M nu are dreptate in . Nu injura doar invitatii si familia, ci si pe stapanul casei. Sa vina ecarisajul sa scoata "dreptatea" din casa!

Un om care iubește dreptatea spunea...

@ Claudiu Târziu

Despre ce adevăr vorbim domnule Claudiu Târziu?
Despre cel ce-l vedeați și domnia voastră acum ceva vreme, sau despre cel ce-l vedeți acum din corabia intereselor, ancorată la poarta patriarhiei?
Acum ceva vreme unele dintre articolele dvs. îmi mergeau la suflet și la inimă.
De la o vreme văd că vi s-a cam întunecat câmpul vizual al ochiului lăuntric și nu prea mai distingeți bine nuanțele.
Cele două luntrii de care vă pomeneam, merg în direcții opuse, și în consecință doar una merge în direcția mântuirii. Ghiciți dvs. care merge în direcția cea bună.
Cert este că din luntrea ierarhiei, și a celor ce din varii interese au dat buzna în ea, nu se mai vede nimic din ceața ecumenismului, a masoneriei, a dorinței de putere, a mândriei, a interesului meschin pământesc, ce-i închină cezarului și ce este al lui Dumnezeu.
Nu sunt eu cel ce despart pe marii duhovnici de ierarhi. Ierarhia s-a despărțit de ei și de popor.
La ora actuală există o prăpastie de netrecut între ierarhie și marii duhovnici cărora li s-a alăturat partea din poporul bine credincios ortodox, care este conștientă de ceea ce se întâmplă în Biserică și în țară.
Căutam să-mi găsesc explicația întoarcerii dvs. la 180 de grade, față de ce erați acum ceva vreme și nu reușeam să o găsesc.
Dar brusc mi-am amintit incidentul de la mânăstirea Petru Vodă, acela cu rev. Rost. Acest incident a fost o piatră de încercare de la Dumnezeu ( ne dă la fiecare, nu-i asta problema, toți ne împiedicăm și cădem), dar după ce v-ați ridicat ați greșit direcția. Mă rog lui Dumnezeu să vă ajute să o regăsiți pe cea bună.

De ce s-a căscat această prăpastie în BOR?
Aveți răspunsul în scurtul citat din Părintele Arsenie Boca, ce apare într-o postare a mea de mai sus.
Parcă am anticipat că mă veți provoca pe această temă.
Care creștin ortodox poate accepta această prostituție spirituală, care este ecumenismul?
Va să zică am luat Mireasa Mirelui și am ieșit cu ea prin lume, la măritat ( ca să folosesc un termen blând).
Dar ce contează toate acestea, dacă noi suntem acum membri în C.C. al C.B.E., nu-i așa?
Auzi CC, m-apucă nostalgia, nu alta.
Pe bună dreptate vă întrebați într-un articol: în ce crede patriarhul Daniel?

În ceea ce privește semnătura Părintelui Iustin, ca om, cu siguranță că și-o va respecta. Problema este alta: să n-aveți surprize din partea lui Dumnezeu, care El poate n-a semnat acolo!

Eu sunt confuz, dar vechea înțelepciune populară care zice: „ orice lucru amestecat, este un lucru de ….”, este și ea tot confuză?
Amestecăm poate și statul acolo, că de, trebuie fonduri consistente și salarii grase și o să iasă o minune, nu alta. Amestecăm cele ale statului cu cele ale Bisericii, că și așa sunt ele încălecate acum. S-a suit statul în spinarea Bisericii și Biserica în spinarea statului, precum pupăza din tei, cum bine zicea un Părinte.
Și dacă ne mai gândim bine la afacerea cu certificate de revoluționar, mâine poimâine toți delicvenții din pușcăriile comuniste o să capete certificate de martir, la corupția bolnavă care domnește la noi. Mă pufnește râsul.

Dar cei care nu au aceiași părere cu domniile voastre sunt drogați. În regimul comunist erau considerați bolnavi psihic.
Nu consum nimic, nu iau nici un fel de halucinogene, pentru că nu am nevoie.
Mă aflu doar într-o beție sobră, așa cum o numesc unii din Sfinții Părinți.
Mă iertați că v-am ocupat prea mult spațiu.
Am intrat pe această pagină, ce seamănă acum cu un club privat în care este agreată doar o singură opinie, și pentru a mai da un examen, cel al iubirii dușmanului. Este ceva înălțător, ar trebui să încercați și dumneavoastră. Să mă ierte Dumnezeu că nu am întors obrazul cum trebuie. Vechile reflexe de a riposta și-au spus uneori cuvântul, așa că vă rog să mă iertați cei pe care v-am supărat.
Vă doresc toate cele bune și să vă lumineze Dumnezeu!


@ Altul care iubește dreptatea
Mulțumesc. Să vă ajute Dumnezeu!

Unknown spunea...

@ Un om care iubeste dreptatea:

Raspunsul dvs este revelator in privinta adevarului, logicii si cinstei dvs.

Cine poate intelge, sa inteleaga, cine nu, asta e... Eu unul cred ca as fi nebun sa-mi bat capul sa lamuresc astfel de oameni.

Daca pina si pr. Amfilohie si dr. Chirila sint vazuti acum drept ecumenisti si masoni, eu cum sa ma astept la un tratament onest?

Inchei aici polemica. Veti vedea intr-o postare imediata de ce.

Doamne-ajuta!

dr. Silentiu spunea...

Q.E.D.

Individul nu este sanatos. Totul denota un delir perfect. La bolnavul patologic (este un caz tipic de schizofrenie) lumea in care traieste are o perfecta inlantuire logica, tot atat de perfecta fiind si lipsa de atingere cu realitatea. Nici nu stii ce sa mai faci in astfel de cazuri, sa razi sau sa plangi. Dumnezeu sa-l ajute, ca el nu cred ca mai e in stare....

fara comentarii spunea...

...interesul patriarhiei...ierarhi, prapastie, duhovnici, ecumenisti (prostituție spirituală),masonerie, dorinta de putere, mandrie, interesul meschin pamantesc, închină cezarului... mandri, rupti de popor...directie gresita...drogati, halucinogene, betie sobra...altul care iubeste dreptatea...C.C. al C.B.E....caldura mare, monser...toti e vanduti...club privat...iubirea dusmanului...eu sunt in luntrea buna, care ma duce unde trebuie...va iert pe toti...inaltator...

Un om care iubește dreptatea spunea...

Cea mai jalnică subspecie a regnului uman din toate timpurile, din toate regimurile, de pretutindeni, a fost medicul psihiatru ce a slujit securitatea și partidul comunist.
Consultația se făcea de la distanță, ca și în cazul de față, verdictul dându-se de către partid și securitate în baza faptului că dizidentul refuza să vadă negrul alb și albul negru.
Venea mai apoi jalnica subspecie îmbrăcată în halat alb, adică psihiatrul și își vomita „diagnosticul”, care cel mai adesea era schizofrenie. După care făcea cel mai abject lucru din tot universul, omora cu ajutorul drogurilor creierul și sufletul omului, transformându-l într-o legumă.
Această jalnică subspecie a medicilor psihiatri ce au slujit securitatea comunistă, sunt sigur că nu vor vedea fața lui Dumnezeu și vor zăcea în întuneric în treapta cea mai de jos a iadului.

Îmi spuneți domnule Târziu: „Inchei aici polemica. Veti vedea intr-o postare imediata de ce.”
Și văd postarea următoare a unuia, ce cred că aparține subspeciei mai sus amintite, și care se „intitulează” (vorba celui ce-și zice Dumitru la „Vacanța Mare”) dr. Silentiu.
Vaaai domnule Târziu ce drăguț sunteți, mi-ați oferit o consultație psihiatrică gratuită, de la distanță, cum făcea securitatea odată.
Părintele Calciu, al cărui ucenic știu că ați fost, trebuie să fie foarte „mândru” de dvs., de acolo de sus.

Măi dragă tovarășe dr. Silentiu, sau Sinistru, sau Secu, nu am nevoie de consultația ta, pentru că am doctorul în casă, soția mea fiind medic.
Iată ce-i spui tu unei doamne, care la rândul ei își exprimase o poziție divergentă cu a voastră:
„Dl. dr. Chirila ar trebui sa deschida o clinica speciala pentru ele, in care sa se alterneze terapiile naturiste cu terapii ale postului si tacerii prelungite pe perioade cat mai lungi de timp. Dupa aceea, cu "harul" diminuat, poate ne impartasesc si altceva decat parerile lor personale.”
Cum adică „poate ne impartasesc si altceva decat parerile lor personale”? Adică, după ce le-ați aplicat „tratamentul”, aceste femei nu mai au păreri și opinii personale, spun doar ce vreți voi să auziți. Adică le reeducați prin înfometare și tortură psihică, exact ca-n temnițele comuniste.
Ești atât de retardat mintal, încât te dai singur de gol, măi securistule!

Îmi făceam odată, în perioada comunistă, un exercițiu de imaginație și încercam să-mi închipui ce-ar fi fost dacă Germania fascistă câștiga războiul, iar la noi în țară veneau legionarii la putere.
Ar fi fost mai bine sau mai rău? Nu am putut să dau un răspuns, până în clipa de față.
Acum pot să răspund cu siguranță. Era mult mai sinistru.
De fapt în decursul istoriei cămășile s-au mai schimbat între ele, din verde în roșu, acum din roșu în verde, doar daltonistul ce le-a purtat a rămas același.

Către cel ce-și zice M, sau Mihnea, sau Măr .., sau mai știu eu cum.
Tu ești cel ce transformi casa prietenului tău în hazna, te bălăcărești și servești masa în ea.
Stilul tău este clonat după al unui maestru dâmbovițean, ce se laudă cu o morală foarte mică și o filozofie a combinației multiple dintre negru și alb, adică a cenușiului etern.
Gestația generosului lui pântec, bineînțeles culturală, mulți corifei a dat, dintre care unul a făcut o deosebită „cinste” culturii noastre și în special credinței ortodoxe, prin manifestările culturale ce le-a organizat în străinătate, și în care icoane maimuțărite ale Maicii Domnului apăreau în cadrul unor expoziții cu un caracter pornografic. De s-a oripilat un întreg occident.

Iartă-i Doamne că nu știu ce fac!
Iartă-mă și pe mine păcătosul, pentru că am scris aceste rânduri într-o zi de sărbătoare.

Unknown spunea...

@ Un om care iubeste dreptatea:

Domnule, nu va enervati. Nu m-ati inteles. Eu am spus ca inchei polemica, adica nu revin in discutia asta. Si am tacut pina acum.

Iata ca sint nevoit sa-mi incalc promisiunea, pt a ma explica fata de dvs. Dar va asigur ca de-acum, orice ar spune oricine, nu mai intervin. Voi avea insa grija sa selectez comentariile, ca sa nu continue discutia pe tonul si in stilul pe care le aveti in ultimul dvs mesaj.

Cit despre postarea pe care o anuntam, nu se referea la vreun comentariu - era limpede, pt ca puteam sa spun ce-aveam de spus in ultimul comentariu -, ci la o postare/articol pe blog. Si este vorba despre cea referitoare la ultima fapta de toata lauda a maicilor de la Manastirea Diaconesti: http://c-tarziu.blogspot.com/2009/08/manastirea-diaconesti-cum-se-cinstesc.html

Daca o cititi, vedeti de ce mi-am propus sa las polemicile altora.
Doamne-ajuta!

M spunea...

Daca nu ar fi zi de post, as rade ore intregi de personajul care iubeste dreptatea. Doctore, da-i un rudotel!

Altul care iubeste dreptatea spunea...

In vremurile de pe urma, i se va spune binelui rau si raului bine.

Din Pateric, (Sf. Antonie cel Mare)
"A zis iarasi: va veni vremea ca oamenii sa innebuneasca si cand vor vedea pe cineva ca nu innebuneste, se vor scula asupra lui, zicandu-i ca el este nebun, pentru ca nu este asemenea lor."

M spunea...

Doctore, te rugam, inca un rudotel! A mai venit un apocaliptic. Cum? Sa-l lasam sa se linisteasca singur? Nu poate, e patruns de misia lui acum, la final de istorie! E mai linistit decat colegul lui intru dreptate (ciclotimicul acela se visa dizident inca de pe vremea impuscatului si a ramas cu nostalgia asta refulata care il face agresiv), dar nu se stie cum evolueaza.

Altul care iubeste dreptatea spunea...

@ M.

Nu stiu daca sa rad sau sa plang atunci cand iti citesc comentariile. Poate doar sa te compatimesc.
Provocand sau instigand prin
comentarii "binevoitoare" nu demonstrezi nimic. Si nici nu reusesti sa ma enervezi, daca probabil asta ti-ai propus.
Nu ar strica putina
lectura din Sfintii Parinti, din Pateric, ca acolo ai sa gasesti ceva mai multa intelepciune decat pe la "nebunii" astia justitiari care isi fac singuri dreptate pe bloguri.
Scuze pentru indrazneala de a cita din Pateric, probabil crezi ca nu merita efortul de a-l fi postat, pentru ca oricum, pentru unii ca tine, citatele acestea vad ca
nu fac nicio diferenta.

Am renuntat la ideea de a mai incerca sa conving pe cineva ca greseste. Nu merita efortul si e mai bine sa il lasi sa isi dea singur seama daca directia incotro merge e buna sau nu.

M spunea...

Nu trebuie nici sa razi, nici sa plangi. Trebuie doar sa te cobori cu picioarele pe pamant, ca din cauza umflarii de duh ai patruns in straturile rarefiate si lipsite de oxigen. Ameteala care te-a cuprins se combate usor. Calmeaza-te si respira, poate nu te mai iei de mana cu toti apocalipticii, nu de alta dar nu cred ca esti complet virusat de misia pe care ti-o arogi cu atata fervoare. E plina lumea de iubitori de dreptate....