miercuri, 10 iunie 2009

Vizita ecumenică şi resfinţitoare a SS Daniel la Paris

În Moldova mea natală este o vorbă: două "mîncări" nu strică, două bătăi, da. Cred că, în anii cît a stat la Iaşi, se va fi molipsit şi patriarhul Daniel de acest "principiu" de viaţă, după cum îl trădează planurile. Adică, două sfinţiri nu strică, două bătăi...
Potrivit revistei Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, "Apostolia", nr. 15, iunie 2009, p. 48, PF Daniel va avea un program deosebit, cu prilejul vizitei sale pastorale în Franţa.

Astfel, Joi 9 iulie 2009 - va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Sf. Serghie şi îşi va lansa o carte, la Centrul Istina, Paris, începând cu ora 19:00. Vineri 10 iulie 2009 - va avea o întîlnire ecumenică şi va ţine un discurs la Academia de Ştiinţe Morale şi Politice, Paris. Sâmbata 11 iulie 2009 - va sfinţi biserica Centrului Mitropolitan de la Limours şi dumnezeiasca Liturghie, începînd cu orele 9:00 şi se va întîlni cu clericii şi credincioşii Mitropoliei, începînd cu orele 16:30. Duminica 12 iulie 2009 - va resfinţi Sfîntul Altar al bisericii Sfinţii Arhangheli din Paris şi va oficia dumnezeiasca Liturghie, începînd cu ora 9.00.

O primă observaţie: PF/SS Daniel se duce la Paris, la "Istina", care e a iezuiţilor. Bun. Apoi are şi "întâlnire ecumenică".

A doua: la 11 iulie PF Daniel "sfinţeşte" biserica Centrului mitropolitan de la Limours (60 km depărtare de Paris), care a fost sfinţită deja, cu cîţiva ani în urmă de Mitropolitul Iosif - iar de atunci s-a slujit continuu în ea; însuşi PF Daniel, pe cînd era mitropolit al Moldovei, în anul 2005, a slujit în ea. Deci, ce sfinţire?

A treia: fosta biserică a exilului din Paris, a Sf. Arhangheli, din strada Jean de Beauvais, păstorită de pr. Constantin Tîrziu (nici o legătură de rudenie cu subsemnatul) şi aflată pînă acum sub ascultarea canonică a Episcopiei exilului de la Vatra - SUA, este acum resfinţită! Culmea e că în ea au slujit, în ultimii ani, de mai multe ori şi mitropolitul Iosif şi pe atunci mitropolitul Daniel. Oare de ce era nevoie de resfinţire? Preoţii şi ierarhi exilului care au slujit acolo erau pagîni?

Cred că mai degrabă, patriarhul dă semnalul prin aceste vizite şi resfinţiri că abia acum au reintrat în normalitate bisericile care nu se aflau sub omoforul său. Dar or fi intrat? Că nu se aude nimic.

Foarte ciudat este că programul i l-a aranjat mitropolitul Iosif, faţă de care personal am preţuire şi pe care îl credeam mai hotărît în anumite privinţe. Chiar aşa, îi îndoaie pe toţi charismaticul nostru patriarh?

UPDATE

Pe site-ul basilica.ro apare un nou comunicat al Patriarhiei, care anunţă că, "în perioada 12-16 iunie 2009, PF Daniel, însoţit de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, va efectua o vizită pastorală în Austria cu scopul de a sfinţi două noi biserici ortodoxe româneşti şi a se întâlni cu membri ai comunităţilor ortodoxe româneşti. [...] La cele două evenimente vor mai participa reprezentanţi ai altor Biserici creştine... Luni, 15 iunie 2009, Fundaţia Pro Oriente (catolică - n. mea, C.T.) va organiza la Viena un moment festiv în onoarea Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, căruia i se va conferi Diploma de Protector (sic! - n. mea)al Fundaţiei Pro Oriente. Cu acest prilej, Preafericirea Sa va susţine conferinţa cu tema Situaţia Bisericii Ortodoxe Române şi legăturile ei ecumenice în contextul noii Europe (1989-2009)".

5 Comentários:

Anonim spunea...

Nu stiu daca si cand au fost tarnosite bisericile la care faceti referire, dar sigur este faptul ca se incearca din rasputeri o stergere cu totul a trecutului si o preafericita marire a viitorului luminos din basilica.A,era sa uit, probabil este ocazia ideala pentru a mulge si turma din diaspora.

Anonim spunea...

Tuma din diaspora, din pacate, este mult mai saraca decat in tara, contrar a ceea ce s-ar putea crede. De aceia se face un apel catre credinciosii de peste hotare sa se faca o colecta pentru a achizitiona Sfintele Vase ce vor servi cu ocazia venirii PF Sale la Paris...

Ion de la Chiuiesti spunea...

E usor a te indoi, cu atatea ispite, sau poate temeri. Orice om are un pret, mai accesibil sau inaccesibil, nu?

Anonim spunea...

informeaza corect domnule Tarziu.

Anonim spunea...

Biserica "Sf. Arhangheli" din Paris a trecut sub ascultarea IPS Iosif in data de 10 mai. A se vedea si http://www.nistea.com/blog/index.php/ precum si site-ul parohiei :http://www.egliseroumaine.com/noi-dvs/istorie/istoria.htm .