vineri, 15 august 2008

Despre falsul scandal din jurul expoziţiei „Destine de martiri”, sau cine manipulează

În Ziarul de Iaşi, ediţia de vineri, 15 august 2008, sub titlul „Scandal naţional cu acuzaţii de legionarism pornit de la o expoziţie din Iaşi” şi sub semnătura dnei Ioana Popa, a fost publicat un articol alarmist, care induce în eroare opinia publică şi provoacă prejudicii de imagine Asociaţiei ROST, pe care o conduc. Drept pentru care ţin să fac unele precizări, pornind de la afirmaţiile din textul amintit mai sus.

1. Autoarea articolului scrie: “…Asociaţia ROST, considerată de unii istorici de extremă dreapta, filolegionară, personajele cheie ale expoziţiei fiind, spun acuzatorii, alese în consecinţă”.

Referitor la prima parte a frazei „acuzatorii” (aşa, ne întoarcem în anii ‘50) trebuie să producă un argument cât de firav în sprijinul acestei alegaţii. Asociaţia ROST este o organizaţie neguvernamentală înregistrată legal în România, organizaţie culturală şi educativă, neimplicată politic în nici un fel. Numai în regimul comunist se punea semnul de egalitate între fascism/legionarism şi cei care promovau o cultură creştină şi naţională. ROST promovează valori naţionale, nu „idei şi oameni care au activat în mişcarea legionară”. Se întîmplă ca un Mircea Eliade, un Constantin Noica, un Petre Ţuţea, un Radu Gyr sau un Ernest Bernea (ca mai toată elita interbelică) să fi avut o legătură cu mişcarea legionară, dar ce să facem, să nu-i mai pomenim, în ciuda uriaşului lor aport la cultura naţională, de teamă să nu fim acuzaţi de legionarism? Asta ar fi numai contraproductiv pentru o cultură care, să recunoaştem, nu dă pe dinafară de valori, ci şi o prostie ideologică pe care nu o putem asuma.
În paginile revistei ROST, pe care o editează asociaţia omonimă, veţi găsi însă articole relevante şi despre persoane care chiar nu pot fi acuzate de aderenţă la mişcarea legionară, doar dacă nu cumva orbirea ideologică v-ar îndemna să vedeţi legionari sângeroşi în Ştefan cel Mare, Eminescu, N. Steinhardt, N. Iorga, Ioan Alexandru, Pr. Sofian Boghiu, Mitropolitul Nicolae Colan, sau Vasile Voiculescu.

În a doua parte a frazei, „acuzatorii” susţin că „personajele cheie”, recte Părintele Arsenie Boca, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Daniil (Sandu) Tudor, Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Valeriu Gafencu şi Ioan Ioanolide, ar fi fost alese să fie evocate în expoziţie pentru că au fost legionari. Întâi, sunt dovezi clare că Pr. Arsenie Boca şi Sandu Tudor nu au avut de-a face cu mişcarea legionară, ultimul fiind chiar un adversar redutabil al ei, ca publicist. Doi, Gheorghe Calciu, Valeriu Gafencu şi Ioan Ianolide au fost membri ai “Frăţiei de Cruce”, nu ai mişcării legionare, şi, după cum s-ar cuveni să ştie istoricii ale căror păreri apar în acest articol, “Frăţia de Cruce” era o organizaţie de educaţie pentru elevi, fără acţiuni politice propriu-zise. Acum, dacă dl Dorin Dobrincu şi dl Adrian Cioflâncă au fost pionieri în timpul comunismului, înseamnă că ei sunt şi astăzi nişte comunişti feroce?

Le amintesc şi dumnealor, ca şi altor suferinzi de “corectitudine politică” pe bani, că Părintele Calciu a fost închis de comunişti în anul 1979 pentru că a protestat contra dărâmării bisericilor din România (a fost singurul preot care a ridicat glas în public în această problemă), că a fost scos din închisoare în anii ‘80 la intervenţia SUA, că a devenit cetăţean de onoare al SUA (unde a emigrat), că a fost primit cu onoruri de doi preşedinţi americani, Ronald Reagan şi George Bush (sn.) – or fi fost şi aceştia promotori ai extremei drepte?

Iar Părintele Daniil (Sandu Tudor) a avut moarte martirică, la Aiud, unde a fost bătut până la ultima suflare. El şi Valeriu Gafencu sunt propuşi pentru canonizare.

Părintele Arsenie Papacioc este singurul care a făcut parte din mişcarea legionară, dar de câteva zeci de ani s-a dedicat exclusiv slujirii lui Dumnezeu, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ortodocşi români în viaţă. Apropo, frumos cadou a primit, prin acest atac, de ziua sfinţiei sale (a împlinit 94 de ani la 13 august a.c.).

2. Autoarea articolului redă următoarea declaraţie a dlui Dorin Dobrincu: "Este vorba despre o manipulare directă. Aceste persoane nu au intrat ca democrate în închisoare şi nici nu au ieşit democrate. Au fost închise pentru un crez politic, şi nu unul religios.”
Prin această expoziţie, organizatorii nu au pus în discuţie opţiunile politice a celor evocaţi şi nu le apreciază calităţile democratice, ci s-au oprit doar la mărturisirea lor de credinţă. Pentru că toţi se află în Martirologiul întocmit de o comisie mixtă a Bisericii Ortodoxe Române şi a principalelor denominaţiuni creştine de la noi.

3. “Pe de altă parte, însuşi conţinutul acestei expoziţii este unul pe care noi îl privim cu consternare. A face imagine unor persoane care au activat în extrema dreaptă românească este un lucru de neacceptat”, a declarat, la rându-i, fără să fi văzut expoziţia, dl Alexandru Florian, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.

La drept vorbind, cum n-am înţeles de ce are a se pronunţa în chestiune dl Dobrincu, aşa n-am priceput nici în baza cărei competenţe se pronunţă şeful unui institut de cercetare a holocaustului evreiesc cu privire la câteva victime emblematice ale holocaustului comunist din România. Dar, să trecem…

Expoziţia nu a încercat să reliefeze implicarea politică a celor şase persoane, ci: A. să sublinieze metodele de urmărire şi încadrare informativă ale Securităţii, şi B. să reflecte concepţii şi idei spirituale ale celor evocaţi, din care se vede, între altele, că nu corespund extremismelor epocii. Cu alte cuvinte, expoziţia se referă la şase conştiinţe teologice, la şase trăitori ai credinţei ortodoxe, urmăriţi de Securitate şi prigoniţi pentru credinţă, nu la şase exponenţi ai unui curent politic.

În final, unele explicaţii tehnice, pentru a spulbera orice dubiu şi orice temere.
Expoziţia „Destine de martiri” , aflată până pe 10 septembrie la Iaşi, a fost iniţiată şi alcătuită de către Muzeul Judeţean Ialomiţa, care are dreptul să-şi aleagă colaboratorii. CNSAS şi Asociaţia ROST, prezentaţi drept co-organizatori, au pus la dispoziţia Muzeului Judeţean Ialomiţa materialele necesare: documente despre, fotografii cu şi lucruri care au aparţinut celor evocaţi. Organizarea propriu-zisă, selecţia materialelor, confecţionarea panourilor, parteneriatul cu alte muzee locale, stabilirea traseului prin ţară au căzut în sarcina Muzeului Judeţean Ialomiţa, care s-a achitat foarte bine, după cum se vede.

Dl Virgiliu Ţârău, vicepreşedinte al Colegiului CNSAS, nu poate pretinde că instituţia pe care o reprezintă nu ştia cu cine este asociată în această manifestare culturală şi că expoziţia este itinerantă. CNSAS a aprobat o cerere de colaborare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, document în care sunt informaţiile esenţiale. Iar expoziţia a fost deschisă în preajma Paştelui din acest an la Slobozia, apoi, a fost vernisată la Vaslui, de fiecare dată cu participarea unui reprezentant al CNSAS.

În nici unul dintre materialele de prezentare a expoziţiei nu există nici un rând de propagandă legionară. Vă invit să verificaţi în acest sens pliantele, broşurile şi afişele distribuite. Cât priveşte culoarea afişelor, mă mir că nu ne-aţi acuzat de propagandă islamică sau maghiară. V-aţi gândit că verdele poate însemna şi altceva decât legionarism, de pildă renaştere (spirituală)?

Expoziţia „Destine de martiri” nu este singulară. În anul 2006, Muzeul Judeţean Ialomiţa a organizat expoziţia „Patru biografii de cărturari/Patru destine de martiri”, care a cuprins documente, fotografii şi obiecte aparţinând lui Nicu Steinhardt, Radu Gyr, Vasile Voiculescu şi Mircea Vulcănescu. Şi acea expoziţie a fost vernisată în mai multe oraşe. Nici presa, nici oficialităţile nu s-au arătat atunci oripilate de prezenţa în expoziţie a unui fost comandant legionar, Radu Gyr, poate şi pentru că manifestarea era una axată pe valoarea culturală şi pe mărturisirea de credinţă a celor patru prigoniţi de comunişti, nu pe opţiunile lor politice.

Prin afirmaţii mincinoase şi lipsite de responsabilitate, dl Dorin Dobrincu & Co nu fac decât să perpetueze obsesiile şi stereotipurile Securităţii comuniste – aşa cum reies ele inclusiv din expoziţia „Destine de martiri”. Şi nu din neştiinţă, ci mânaţi de frustrări şi conflicte personale, sau din dorinţa de a se face “utili” cercurilor care inventează extremişti verzi pe pereţi pentru a-şi justifica sinecurile primite în “lupta” contra extremismului.
În legătură cu declaraţiile d-nilor Dobrincu şi Florian, Asociaţia ROST îşi rezervă dreptul de a-şi apăra reputaţia în instanţă.

În final, le mulţumesc tuturor celor care au făcut publicitate expoziţiei de la Iaşi prin această furtună într-un pahar cu apă şi îi invit pe oamenii de bună credinţă să se convingă cu ochii lor dacă „Destine de martiri” face apologia extremei drepte sau nu.

Cu nădejdea că m-am făcut înţeles şi că nu veţi ignora ideologic acest drept la replică,
al dvs.
Claudiu Târziu,
preşedinte al Asociaţiei ROST

UPDATE
Cititi articole echilibrate despre eveniment in Flacara Iasului si Evenimentul.

UPDATE 2
Dobrincu isi continua programul, in vreme ce noua ni se refuza dreptul la replica. Curat democratic. Cititi aici!

UPDATE 3
A aparut un articol si in Romania Libera.

14 Comentários:

gheorghe fedorovici spunea...

In primul rind, legat de afirmatia lui Dobrincu, potrivit careia personalitatile prezentate in cadrul expozitiei „au fost închise pentru un crez politic, şi nu unul religios”. Condamnarea era intotdeauna un politica, fiindca altfel statul comunist ar fi recunoscut ca pedepseste libertatea religioasa. Pentru ca practicau rugaciunea inimii, Membri Rugului Aprins au fost inchisi pentru “activitate dusmanoasa impotriva statului roman”. Dobrincu are insa dreptate intr-un anumit sens. Intr-adevar, „aceste persoane nu au intrat ca democrate în închisoare şi nici nu au ieşit democrate” – au intrat ca niste crestini si au iesit ca niste sfinti. Care au mai apucat sa iasa...
In al doilea rind, cum bine a spus dl. Claudiu Târziu, elita interbelica a fost in majoritate legionara. Iar din aceasta elita faceau parte nu doar romani, si nu doar ortodocsi, ci si persoane de alte confesiuni, etnii si religii. Inclusiv evrei, cum a demonstrat recent dna Marta Petreu in privinta lui Mihail Sebastian (vezi la http://www.romaniaculturala.ro/images/articole/16%20color.pdf si la http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=10062 ). Lucru pe care, fara indoiala, Institutul de Studiere a Holocaustului l-a facut public cu onestitatea care-l caracterizează.

gheorghe fedorovici spunea...

Rău au mai ajuns românii dacă în propria lor ţară nu-şi mai pot pomeni eroii, dacă într-o ţară creştină nu-şi mai pot cinsti sfinţii... Dar poate că nu este încă atît de grav: chiar dacă ne-au luat eroii, chiar dacă ne vor lua sfinţii, vom rămîne măcar cu elita!
„O, ce minune! Ce de făpturi alese! Ce frumoasă-i omenirea, minunată lume nouă ...”

Anonim spunea...

Fratilor, ar trebui sa ignorati astfel de provocari ordinare. "Ziaristii" lu peste prajit din tirgul Iesilor mureau de plictiseala si riscau sa nu-si ia leafa luna asta din lipsa de subiecte (deh, lumea normala pleaca in concediu), asa ca au mai farbicat un "scandal". E limpede asta si din felul in care au asamblat opiniile in text. Avea treaba Dobrincu cu subiectul, cum am io cu astrologia, ca si musiu ala holocaustolog.

Ochiul Soacrei

Unknown spunea...

@ Ochiul Soacrei:

Ba nu-i ignoram, pentru ca prin astfel de manevre se lipesc etichetele. Evident ca ziaristii au lucrat parsiv, dar cei chestionati sint responsabili de afirmatiile lor. Si chiar nu i-am amenintat cu judecata asa, retoric. Ii vom chema la bara pe dnii Dobrincu si Florian, ca sa le fie invatatura de minte si lor si altora carora le-ar mai trece prin cap sa-si faca jocurile meschine pe spinarea noastra si in dauna memoriei unor eroi si sfinti nationali.

Anonim spunea...

"Este vorba despre o manipulare directă. Aceste persoane nu au intrat ca democrate în închisoare şi nici nu au ieşit democrate. Au fost închise pentru un crez politic, şi nu unul religios.”

Inseamna astfel ca, trimitand in inchisoare personalitati cu vederi nedemocrate, autoritatile de atunci au facut un lucru bun. Adica tortionarii comunisti erau democrati convinsi. Dupa mine, prin afirmatia citata, domnul respectiv legitimeaza in mod indirect comunismul.

Catalin Mares

Răzvan Codrescu spunea...

Aici nu atît presa locală trebuie incriminată, cît istoricii care s-au pretat să o incite fără nici o acoperire (ceea ce susţin ei nu este numai nefondat, ci de-a dreptul abject).
Pe de altă parte, ni se oferă o dovadă în plus că istoricii noştri rămîn, într-o tristă majoritate, ca şi pe vremea comunismului biruitor la sate şi oraşe, mai mult nişte propagandişti ideologici decît nişte specialişti ai domeniului. Instituţiile se folosesc de ei ca de nişte dulăi titraţi, dar în ultimă instanţă nici nu mai trebuie să le solicite direct serviciile, pentru se autosolicită ei, din reflex mojicesc, ca nişte javre pavloviene.
Îl felicit pe Claudiu Târziu că nu s-a lăsat intimidat. Urmarea ar trebui să fie în instanţă, pentru că numai ripostînd ferm putem îngrădi această coaliţie sinistră de năimiţi larvari, care murdăresc mediul ambiant mai abitir decît excrementele "cîinilor comunitari".

Anonim spunea...

Limbajul d-lui Razvan Codrescu este parca desprins din frazeologia extremei drepte interbelice. De unde altfel ar fi putut iesi astfel de exprimari: "dulăi titraţi" (cu referire la istorici), manati de "reflex mojicesc, ca nişte javre pavloviene"; "coaliţie sinistră de năimiţi larvari, care murdăresc mediul ambiant mai abitir decît xcrementele "cîinilor comunitari". Chiar daca d-l Tarziu nu este de acord cu preopinentii nu foloseste limbajul licentios. D-l Codrescu mai are insa de invatat pana la deprinderea decentei in exprimare.

Un cititor al acestui blog

Unknown spunea...

@ anonimul cititor al acestui blog:

Ce conteaza in chip fundamental este daca dl Codrescu are dreptate in ceea ce spune. Si ma tem ca are.
Altfel, chiar daca noi astia conservatorii personalisti, care trecem in ochii "progresistilor" de ziua a saptea drept talibani si extremisti, ne-am obisnuit publicul cu un discurs elegant chiar si atunci cind ar fi mai potrivita injuratura groasa, caci ticalosia nu se inmoaie cu binisorul -, sint momente in viata cind naimitului si patrupedului de pripas trebuie sa-i spui pe numele lui mic. Nu ca l-ai face, vezi Doamne, sa se rusineze, dar macar sa nu te ia de prost, sa afle ca stii cine este cu adevarat.

PS: Si daca ne respectati cit de cit inteligenta, va rog sa nu mai incercati tertipuri din astea subtiri de a ne pune pe pozitii contrare...

Anonim spunea...

Vedeti si pozitia celeilalte parti: http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news_comments/reprezentarea_publica_a_trecutului_recent_161321.html

Anonim spunea...

Nu stiam ca Dorin Dobrincu e director al Arhivelor Nationale din Romania. Daca e asa, atunci pot sa va spun ca s-a inconjurat de oameni care ii accepta ideile si aceia sunt promovati.
Cei care ar indrazni, macar, sa-l contrazica, sunt priviti cu suspiciune, lucru de la sine inteles. Nu vreau sa panichez pe nimeni, insa cei de la Directia Arhivelor Nationale au tot felul de actiuni si daca acestea sunt conceptiile lui Dobrincu, "il capo di tuti capi", trebuie luate masurile ce se cuvin. Suntem noi romani crestini, dar nu suntem prosti!

Anonim spunea...

Daca expozitia are ca scop doar "rememorarea suferintei din comunism", cum o declara Dobrincu in ultima sa interventie, atunci de ce sa nu includa, pe linga marturisitorii identitatii crestin-ortodoxe a neamului romanesc, si pe toti credinciosii celorlalte culte condamnate de comunisti (inclusiv Martorii lui Iehova), si pe membri miscarilor yoga, si pe persoanele implicate in povestea cu Meditatia Transcendentala, si pe homosexuali (condamnati de dreptul penal romanesc de pina in '90)... Si, eventual, sa se faca o expozitie separata dedicata lui Dobrincu, fiindca si el a suferit - de pilda, de fiecare data cind nu curgea apa calda, ori se intrerupea alimentarea cu curent electric ...

Anonim spunea...

Un anonim spunea in postul sau mai sus: "Nu stiam ca Dorin Dobrincu e director al Arhivelor Nationale din Romania." Insa imediat, acelasi scrie ca "Daca e asa, atunci pot sa va spun ca s-a inconjurat de oameni care ii accepta ideile si aceia sunt promovati.
Cei care ar indrazni, macar, sa-l contrazica, sunt priviti cu suspiciune, lucru de la sine inteles. Nu vreau sa panichez pe nimeni, insa cei de la Directia Arhivelor Nationale au tot felul de actiuni si daca acestea sunt conceptiile lui Dobrincu, "il capo di tuti capi", trebuie luate masurile ce se cuvin." Marturisesc ca acest mesaj denota cel putin prostie, nu doar rea vointa. Cel care a scris acest mesaj nici macar nu stie sa conceapa un text astfel incat sa transmita ceva pe inteles. Daca nu stie ca Dobrincu e directorul Arhivelor Nationale, atunci de unde stie ca s-a inconjurat de oameni asemenea lui, pe care ii mai si promoveaza? Si ce sa intelegem prin "masurile care trebuie luate"? Anonim, minciuna are picioare scurte...

Anonim spunea...

@ anonim
Te-ai gandit o clipa ca s-ar putea sa cunosc persoane care lucreaza la Directia Arhivelor Nationale? Din discutiile purtate cu acestia stiu sigur cum gandesc si modul lor de a vorbi e acelasi cu al lui Dobrincu. Nu stiam ca e seful lor pentru simplul motiv ca nu ma interesa acest lucru! Comentariul l-am facut dupa ce am aflat. Iata ca acum stiu, iertata-mi fie ignoranta.
Cei pe care ii cunosc se lauda mereu cu actiunile lor, apar in ziare si nu dau doi bani pe un sfant ca Valeriu Gafencu. Unul chiar n-a auzit de el decat dintr-un manual de istorie, unde e vag amintit. Ce sa mai spun de ceilalti pomeniti in expozitie.
Ia vezi, tu stii ceva despre ei, sau habar n-ai si tu, draguta?
Eu nu as fi indraznit sa spun ceva fara acoperire.
Vezi ca sari cu gura, ca fata mare la maritat.

Roncea spunea...

Dobrincu este expresia gastii Tismaneanu pusa pe "prelucrat" istoria Romaniei - conform propriilor lor afirmatii. E un istoric ratat care va ajunge in curand dupa gratii, la cate ilegalitati se petrec la Arhivele Nationale. De acolo, va avea destul timp sa mediteze la minciunile in lant pe care le debiteaza acum la adresa martirilor credintei si neamului romanesc. Sa ne fie mila de el sau dimpotriva, sa speram ca o sa aiba niste colegi de celula dipusi sa-i dea regulat sa deguste putina materie istorica asa cum merita, cu varf si indesat!