marți, 12 august 2008

Hitler redivivus, la Kremlin

Invazia Georgiei de catre Rusia, in aceste zile, seamana izbitor cu navalirea Germaniei lui Hitler in Polonia. Contextul international este favorizant pentru agresor. Agresiunea militara a Rusiei asupra micii republici caucaziene prinde marile puteri pe picior gresit. SUA sint preocupate de criza economica interna si de problemele din Irak, Afganistan si Israel (caci le e mai aproape camasa decit haina) si de amenintarile Iranului (unde spera sa gaseasca o solutie cu ajutorul... Rusiei). De aceea discursul de antentionare a Rusiei sustinut de presedintele Bush asta noapte nu a stirnit nici macar o ridicare de sprinceana la Moscova.
UE este incapabila de o reactie ferma, coerenta si eficienta, neavind o politica externa comuna si nici prea multe mijloace de presiune asupra Rusiei (care o santajeaza energetic). Rusia si Germania sint din nou aliate, de data asta pe tarim economic. Dinspre UE, singura pozitie prompta si fireasca a fost adoptata de state foste victime ale URSS, Polonia, Esteonia, Letonia si Lituania. Ucraina miriie si ea, deranjata in anumite interese, dar nu se poate pune de una singura cu Rusia. Romania a ramas traznita ca de obicei cind se afla in fata unei decizii cruciale.
Estimp, Franta, detinatoarea presedintiei UE, incearca inutil, prin pacaliciul Sarkozy, sa impace si capra si varza.
In plus, Rusia, de-un cinism rar si de o violenta pe masura, se prevaleaza de precedentul Kosovo ca pretext pentru interventia in favoarea separatistilor din Osetia de Sud si Abhazia. Putin avertizase UE ca situatia Kosovo este similara si poate avea aceeasi rezolvare (adica impunerea independentei prin forta armelor) in Osetia de Sud, Abhazia, regiunea basca din Spania, Transilvania si Dobrogea! Iar Rusia are experienta la acest capitol, daca ar fi sa ne gindim cum a "rezolvat" conflictul din Transnistria.
In acest context, razboiul din Georgia - pe care presedintele oficial al Rusiei, Medvedev, tocmai il declara inchis, precizind ca "fortele de pace" ruse ramin pe pozitiile ocupate pina la noi ordine, care, dupa cum bine stim, pot veni si peste citeva zeci de ani - este una dintre cele mai grave provocari la adresa SUA si UE. Vor fi ele in stare sa gaseasca o solutie pentru potolirea navalitorului rus, sau vor ramine intr-o stare de prostatie ca aceea de acum 60 de ani din timpul expansiunii Germaniei naziste? Si daca se petrece aceasta din urma varianta, cit de mare este riscul izbucnirii unui nou razboi mondial?
Totusi, UE, cel putin, trebuie sa faca ceva, pentru ca Georgia este bresa in monopolul rus privind transportul de resurse energetice de la Marea Caspica. Cu alte cuvinte, daca nu loialitatea fata de un partener onest si folositor, macar interesul cel mai meschin tot trebuie sa o impinga spre actiune.

UPDATE
Cu nerusinare maxima, Rusia cere demisia presedintelui Georgiei, dezarmarea Georgiei si sa i se interzica acesteia sa aiba armata proprie. Iar separatistii din Osetia de Sud cer alipirea la Osetia de Nord, parte a Federatiei Ruse.

Seja o primeiro a comentar