joi, 18 noiembrie 2010

Poveste din rezistenţa anticomunistă

Mîine seară, în cinematografele din Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Cluj va rula în premieră naţională filmul "Portretul luptătorului la tinereţe", regizat de Constantin Popescu. Pelicula este o poveste inspirată din viaţa lui Ion Gavrilă Ogoranu, şeful unui grup de rezistenţă armată anticomunistă care a acţionat în anii '50 în Munţii Făgăraş.
"Portretul luptătorului la tinereţe" este primul episod dintr-o trilogie care se numeşte "Aproape linişte" şi care va continua cu povestea Elisabetei Rizea şi cu cea a fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu.
Filmul a fost selectat la cîteva festivaluri internaţionale şi a primit premiul publicului şi premiul pentru imagine la B-EST şi premiul pentru regie la festivalul de la Bratislava.

Sinopsis:

Imediat după al doilea război mondial, când puterea a fost preluată de comunişti, în munţii României, grupuri de oameni s-au opus regimului opresiv cu arma în mână. Aproape toţi au sfârşit în temniţă ori în faţa plutonului de execuţie. Mai mult de 1000 de grupări de „partizani” anticomunişti au fost înregistrate în dosarele Securităţii, Munţii Făgăraş fiind unul dintre nucleele acestei lupte, între 1947 şi 1960.
Una dintre cele mai longevive grupări de a fost cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu: cei 12 tineri au rezistat în munţii Făgăraş, în condiţii extrem de dificile, aproape zece ani. Ogoranu a fost singurul din grup care nu a fost prins până în 1976, lucru unic în istoria grupărilor de partizani de oriunde. Legenda omului care s-a ascuns de Securitate timp de 27 de ani şi a camarazilor săi care au luptat şi au murit pentru o idee sunt subiectul acestui film.
Despre Ion Gavrilă Ogoranu (care a fost membru al Senatului Rost pînă a trecut la cele veşnice) mai puteţi citi aici şi aici.
Avancronicile la film: aici, aici, aici, aici , aici şi aici.

UPDATE (19 nov. 2010) 

Cronica de film:
"Portretul luptatorului la tinerete" - In cautarea linistei 

Meritul principal al lungmetrajului de debut al lui Constantin Popescu e faptul că recuperează o perioadă uitată sau neştiută, unul dintre puţinele momente din istoria naţională care ne fac azi să ne simţim mândri că ne-am născut în România. "Portretul luptătorului la tinereţe" nu vine nici prea târziu, nici prea devreme, iar "lipsurile" sale, cauzate de supraîncărcare, nu-i anulează importanţa. Continuare

11 Comentários:

Anonim spunea...

In lupta anticomunista armata insa, fostii legionari au detinut doar majoritatea, nu exclusivitatea. Multi dintre ei erau foarte tineri, abia daca apucasera, precum Gavrila-Ogoranu, sa activeze in Fratiile de Cruce, adica un fel de UTC legionar.

//////////////////
Domnule Claudiu Tarziu, de unde ati preluat aceasta informatie contrazisa de toate studiile in domeniu?

O statistica a documentelor Securitatii cu privire la rezistenta anticomunista din munti ne dau cu alte cifre. Daca ati urmari cercetarile celor de la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului si statistica realizata de ei pe baza afilierii politice a rezistentilor din munti ati afla ca majoritatea fusesera membri ai PNT-ului, urmati de legionari ori membrii ai Fratiilor de Cruce, dupa care urmeaza fosti membri in Frontul Plugarilor al lui Petru Groza iar o mica minoritate (42 de oameni) erau fost membri ai Partidului Comunist.,,

Alex D.

danielterpea spunea...

Sinodului Permanent al Greciei:”Cardul cetateanului” nu trebuie sa contina sub nici o forma, in mod vizibil sau invizibil, numarul 666.
http://graiulortodox.wordpress.com/2010/11/18/sinodului-permanent-al-grecieicardul-cetateanului-nu-trebuie-sa-contina-sub-nici-o-forma-in-mod-vizibil-sau-invizibil-numarul-666/

Unknown spunea...

@ Alex D.:

Ma bazez pe propriile mele cercetari in arhivele CNSAS, pe marturiile supravietuitorilor din rezistenta, pe cercetarile a numerosi istorici foarte seriosi, pe care i-am publicat in revista "Rost" sau pe care doar i-am citit si citat.

Despre faptul ca PNT ar fi avut cei mai multi luptatori in rezistenta anticomunista aud prima data. Daca aveti acces la o statistica bazata pe probe solide, m-as bucura sa o faceti publica. Ar fi o adevarata revelatie.

Dar ma indoiesc ca lucrurile stau asa, macar pentru ca legionarii si fratii de cruce erau singurii care aveau experienta de lupta in clandestinitate (fiind de mai multe ori scosi in afara legii de catre un stat abuziv) si erau singurii care jurasera ca se vor opune comunismului cu arma in mina, retragindu-se in munti.

Corneliu Codreanu este cel care a si dat aceasta solutie inca de la inceputul anilor 30.

In vremea asta, taranistii si liberalii inca mai sperau ca vor putea negocia politic cu comunistii si cu puterile cistigatoare ale celui de-al doilea razboi mondial. Deci nu s-au pregatiti pentru o confruntare armata.

Cu toate acestea, au fost in rezistenta armata si taranisti - si nu putini, intr-adevar. Dar aceasta mai ales ca urmare a unor conflicte personale ale acelor membri PNT cu autoritatile si pornite din initiative particulare. Nefiind o strategie de partid, natural ca participarea n-a fost asa de mare.

Mai este un motiv pentru care cred ca legionarii si fratii de cruce au dominat prin numar rezistenta anticomunista: erau mai multi, mai disciplinati si mai jertfelnici decit membrii celorlalte partide.

Anonim spunea...

In lupta anticomunista mai erau si ofiteri deblocati ai Armatei Romane, fostii combatanti pe Frontul de Rasarit.... Vezi: Mr. Dabija, Col. Arsenescu si multi, multi altii.
Legionarii erau mai numerosi, era si normal sa fie asa, stiau cu cine aveau de a face, pe cand taranistii mai sperau in rezolvarea lucrurilor pe cale democratica. Vezi, alegerile din 1946: ... conteaza cine numara voturile (I.V.Stalin).

Anonim spunea...

as vrea sa vad filmul si pe celelalte care vor urma

daca ar invia din morti acesti tineri, sincer, desi profesia imi interzice , m-as inscrie ca membru legionar !

din cat am citit, nu exista oameni mai devotati credintei ortodoxe, neamului romanesc, dreptatii, adevarului, libertatii.

din pacate, traim exact reversul...iar in scoala am invatat numai si numai minciuni.
nu mai pot intoarce anii inapoi dar port un respect deosebit pentru acesti OAMENI si pun in fiecare zi o lumanare pentru sufletele celor adormiti

ei ar trebui sa fie modelele celor de azi dar ... avem alta scara a valorilor/nonvalorilor

Anonim spunea...

Domnule Claudiu Tarziu, pentru o statistica a angajarilor politice a celor care au luptat cu arma in mana in munti va recomanda lucrarea ,, Cartea Alba a Securitatii, vol II, editata de Serviciul Roman de Informatii. In urma dosarelor intocmite si a celor cautati de Securitate, taranistii erau in majoritatea lor rezistentii cu arma in mana, ca va place ori nu.
Ziceti ca taranistii spre deosebire de legionari mai sperau inca in sprijinul Occidental. Da, dar rezistenta in munti s-a format dupa esuarea acestor tratative. Si-apoi, cand taranistii si liberalii duceau tratative in imensa lor naivitate, legionarii semnau un pact de neagresiune cu comunistii (nu puteti nega asta). Imediat dupa 23 august, grosul comunistilor (apropo, Romania e statul cu cea mai mare crestere procentuala a comunistilor pe cap de locuitor din tot spatiul estic) a fost format si din legionar. Nu taranistii ori liberalii au schimbat peste noapte tabara, ci tocmai legionarii.
Ca au luptat unii cu arma in mana (mai multi decat liberali, mai putini decat taranisti) impotriva comunismului nu stiu cat poate ajuta. Faptul ca totalitarismului rosu i s-a opus totalitarismului verde nu e scuzabil. Hitler nu e erou deoarece a fost anti-comunist feroce. Nu spun aici ca legionarism=nzism, sper sa fiu inteles.

Anonim spunea...

Si un p.s.

sper sa nu fiu inteles ca sint impotriva grupului fagarasean

Alex. D.

Unknown spunea...

@ Anonim 23.32:

Asta-i buna: unei pleiade de istorici, unor marturii directe ale participantilor la rezistenta si unor cercetari pe care le-am facut personal, dvs. le opuneti... un volum scos de SRI. Ar fi comic, daca n-ar fi tragic.

Cit despre inceputul rezistentei, daca aveati bunavointa sa mergeti numai la link-urile puse in postarea pe care o comentati, ati fi vazut ca in Bucovina a fost inca din 1944, iar in alte locuri din 1945 si 1946.

Sa ma iertati, dar se vede ca vorbiti cam dupa ureche si din colportarea unei calomnii: ca legionarii au ingrosat rindurile comunistilor. Au fost putini legionari (si, din cite stiu, doar dintre cei care au activat in Miscare numai in perioada cit aceasta s-a aflat la putere) care au trecut la comunisti, iar aceia repede depistati si bagati in puscarii. Cazul Eugen Turcanu, teribilul conducator al "reeducarii" de la Pitesti din anii 50, este cel mai notoriu.

Pactul de neagresiune semnat de legionari cu comunistii a fost un act strategic, o intelegere pe care de altfel nici una dintre parti nu a respectat-o. Legionarii aveau nevoie de acest pact, pentru ca grosul Miscarii se afla in puscarii de pe timpul lui Antonescu. Daca nu-l semnau, ar fi ramas acolo si adio rezistenta. Ei promiteau liniste daca vor fi eliberati. Insa, dupa ce au fost eliberati o parte, acestia au si organizat rezistenta.

Foarte multi dintre legionari si fratii de cruce au ramas in temnite, cum s-a intimplat si cu Valeriu Gafencu, supranumit Sfintul Inchisorilor.

Anonim spunea...

Evident, orice critica la adresa legionarilor e colportare de minciuni. Nu stiu ce pleiada de istorici dau alte cifre, dar eu in absolut toate lucrarile in domeniu am gasit aceleasi date.
Ca legionarii au ingrosat randurile PCR-ului e atestat de o sumedenie de marturii, nu mai stau acum sa le reproduc.
Enfin...

Alex D.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Alex D.:

Indicati sursele, ca altfel nu rostiti decit vorbe goale.

Daca tot au fost majoritari taranistii in rezistenta, ne puteti spune macar zece sefi de grupuri de partizani cu carnet de membru PNT?