vineri, 19 noiembrie 2010

Cum ne servesc interesele extremiştii maghiari

Institutul Cultural Român de la Budapesta a avut ideea de a încerca să organizeze sărbătorirea Zilei Naţionale a României la Teatrul Naţional din capitala Ungariei. Nu ştiu dacă iniţiatorul a gîndit această mişcare  anticipînd efectele, sau pur şi simplu s-a întîmplat, dar reacţia extremiştilor maghiari ne serveşte de minune interesele. 
Aţîţaţi de fasciştii de la Jobbik, care au anunţat o manifestaţie de protest pe acest subiect, mai mulţi fruntaşi ai partidului de guvernământ FIDESZ au făcut scandal, au cerut demiterea directorului Teatrului şi au acuzat o "provocare românească". Ei s-au revoltat pentru că România a vrut să serbeze o zi care pentru Ungaria e de doliu naţional, căci la 1 Decembrie 1918 i-ar fi fost răpită Transilvania. Speriat, şeful Teatrului Naţional şi-a anulat acordul, aşa încât sărbătoarea nu se mai ţine.
Liderii UDMR le-au ţinut isonul celor de la FIDESZ şi Jobbik, cu una sau două excepţii.
Ministerul de Externe român a reacţionat diplomatic, cum altfel ?, minimalizînd incidentul şi exprimîndu-şi încrederea că e unul izolat, care nu afectează relaţiile dintre cele două state. Este ca şi cum într-o dispută un ins se tăvăleşte pe jos de nervi, iar altul îi replică serios şi calm că nu-i face bine să se agite atît. E o reacţie distrugătoare.
Dincolo de falsul istoric, căci la 1 Decembrie s-a făcut dreptate, nu vreun rapt teritorial, extremiştii unguri ne slujesc interesul naţional. Pentru că au făcut din 1 Decembrie un eveniment mai mare în Ungaria, şi cu ecouri în Europa, decît dacă ar fi permis desfăşurarea sărbătorii la Teatrul Naţional (de altfel, în anii trecuţi au avut loc astfel de manifestări în alte teatre de stat din Budapesta şi nici n-am aflat de ele) şi pentru că îşi boicotează acţiunile pentru obţinerea autonomiei "ţinutului secuiesc" în România. Devine limpede acum  şi pentru cei din urmă naivi că "autonomia" nu e decît un pas spre secesiune. Or nimeni n-are nevoie de aşa ceva în Europa, mai ales acum.
Pe de altă parte, politicienii maghiari de la Budapesta şi din Bucureşti se trădează că nu dau  nici o ceapă degerată pe "valorile europene", că afilierea la UE nu le va potoli niciodată avînturile revizioniste şi revanşarde, că apartenenţa la Partidul European a FIDESZ şi a UDMR alături de PDL nu creează nici un fel de solidaritate, dacă se mai iluziona cineva în această privinţă.
Acum, dacă s-ar abţine extremiştii noştri, am putea marca un punct bun. Dar mă îndoiesc că o vor face.

2 Comentários:

Anonim spunea...

http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/ce-se-sinucid-ungurii

sa le lasam teatrele ca sa uite podurile....

Lup din Apuseni spunea...

Cu ungurii, doar într-un singur fel trebuie lucrat! Numai așa pot înțelege Istoria!...
Să postăm încă o dată Opinca Sfântă Românească pe parlamentul din budapesta! (Nu vă speriați, am scris corect!)