miercuri, 10 noiembrie 2010

FOR: Guvernul trebuie să renunţe la ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului de sănătate

Ministerul Sănătăţii a făcut publică nota de fundamentare prin care intenţionează să modifice, prin Ordonanţă de Urgenţă, legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Scopul modificării este introducerea cardului de sănătate ce va înlocui documentele justificative de până acum ce atestau calitatea de asigurat al sistemului. Deşi apreciem ideea unei reforme a sistemului de sănătate din România, considerăm că măsurile luate trebuie să fie eficiente şi adresate acolo unde sunt problemele majore (plata corespunzătoare a cadrelor medicale, asigurarea aprovizionării cu medicamente a spitalelor, buna şi continua funcţionare a sistemului de medicamente compensate) şi nu într-o zonă unde nu există nici o dovadă că ar fi utile, ridicând, în schimb, probleme majore în domeniul respectării libertăţilor fundamentale aşa cum sunt prevăzute de Constituţia României.

Lectura acestei note de fundamentare scoate în evidenţă următoarele puncte controversate:

  1. Scopul generic al introducerii cardului de sănătate pare a fi un mai bun control al furnizării de servicii medicale asiguraţilor. Controversă: nu există nici un studiu, dovadă, sau evidenţă statistică prin care Ministerul să arate în ce măsură acest scop nu era îndeplinit de actualele metode de atestare a calităţii de asigurat. Nu există nici o dovadă că de aceste servicii ar fi beneficiat în mod abuziv persoane care nu îşi achitau obligaţiile de asigurat. Este aceasta problema principală a sistemului românesc de asigurări ?
  1. Despre costurile acestui sistem de carduri de sănătate aflăm, din nota de fundamentare, următoarele: „Fondul naţional unic de asigurări de sănătate nu ar putea susţine nici lansarea şi nici întreţinerea unui sistem de carduri”, soluţia oficialilor fiind introducerea coplăţii. Controversă: de ce nu există nici o estimare transparentă a costurilor implicate de introducerea acestui sistem? Cum justifică Ministerul introducerea unei măsuri contestabile pe care nu este în stare să o finanţeze singur, în condiţiile unei crize dramatice care zguduie sistemul sanitar, făcând ca serviciile să fie din ce în ce mai precare?
  1. Tot în nota de fundamentare se regăsesc şi contradicţii flagrante referitoare la aspectele ce ţin de datele personale conţinute pe card. Astfel, citim la p. 2 a notei: „nu sunt introduse elemente de identificare a persoanei în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”. În paragraful imediat următor, însă, citim: „informaţiile adiacente vor face referire la situaţia asiguratului în relaţia cu medicul de familie sau cu familia”. La p. 9 găsim aceste informaţii adiacente: numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie şi situaţia co-asiguraţilor (relaţia cu familia). Controversă: deşi informaţiile adiacente sunt presupuse a nu fi expuse accesării, ele sunt totuşi inserate în card. Care este justificarea pentru introducerea acestor date personale? Care este garanţia că ele nu pot fi citite, copiate (clonate), însuşite fraudulos şi/sau folosite împotriva persoanei ce deţine cardul? În ce măsură a evaluat Ministerul dacă acest proiect respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor personale (menţionăm că datele incluse pe card par a include două categorii de date ce au un statut special în legea 677/2001 – date cu funcţie de identificare (CNP) şi date privind starea de sănătate) ?
  1. Refuzul consultării cu organizaţiile non-guvernamentale: În nota de fundamentare Ministerul afirmă că „nu este cazul” consultării cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu institute de cercetare sau alte organisme (un astfel de organism ar fi, in opinia noastră, Biserica Ortodoxă Romană). Informăm pe această cale Ministerul că organizaţiile de protecţie a drepturilor civile cu care FOR a intrat deja în contact consideră extrem de necesar un astfel de proces de consultare şi vor lua, de altfel, atitudine faţă de acest proiect legislativ. Este absolut regretabil că Ministerul a ales calea politicii faptului împlinit, abuzivă în sine şi complet nedemocratică.
  1. Menţionarea, printre informaţiile adiacente disponibile pe card, a statutului de donor de organe în vederea transplanturilor. Controversă: Ministerul Sănătăţii era obligat să ceară un aviz etic de la BOR măcar pe această temă. Transplantul de organe este o temă bioetică asupra căreia Biserica şi-a exprimat punctul de vedere, subliniind faptul că „se impune solicitarea si obţinerea consimţământului în scris prealabil, expres şi liber al donatorului sau al persoanei terţe căreia legea îi permite acest fapt; de asemenea, se va solicita şi acordul scris al primitorului”. Aşadar, transplantul de organe nu poate face obiectul unor instrumentări generale de către stat, impersonale, lărgite la o întreagă populaţie, ci este o practică medicală între persoane concrete, punctuală şi circumscrisă în cadre specifice, negeneralizabile.

Pe lângă aceste puncte controversate, enumerate foarte sintetic, neepuizând probleme puse de OUG a MS, FOR consideră că Ministerul trebuie să renunţe la ideea implementării cardurilor de sănătate prin ordonanţă de urgenţă pentru următoarele trei motive principale:

  1. Problema securităţii cardurilor: Este inadmisibil ca Ministerul să introducă astfel de carduri electronice fără cea mai mică grijă manifestată pentru securitatea datelor personale expuse în aceste dispozitive. Prezentul proiect nu conţine nici o referire la aspecte cheie legate de securitatea datelor personale stocate (cum ar fi existenţa sau nu a unei baze de date unice cu toate aceste informaţii, drepturi de scriere sau modificare a datelor, cine are dreptul de acces la date etc.), aşa cum prevede legea 677/2001. Organizaţiile civice care au contestat maniera de introducere a cărţilor de identitate electronice au arătat că e necesar un audit de securitate public, extern şi independent care să ateste cât de fiabile sunt dispozitivele electronice în cauză. Acesta este cu atât mai necesar cu cât cardurile de sănatate pot conţine şi date personale extrem de sensibile.
  1. Problema protecţiei datelor cu caracter personal, a dreptului la intimitate şi a libertăţii de conştiinţă: Fiind vorba despre datele personale, este vădit necesară o profundă analiză a modului în care aceste măsuri respectă drepturile civice enumerate mai sus. Este inadmisibil să se meargă înainte cu acest proiect care va interzice accesul la serviciile medicale celor care nu deţin carduri de sănătate sau care nu le au asupra lor în momentul ajungerii la spital, în condiţiile în care probabil vor exista cetăţeni ce nu le vor dori datorită implicaţiilor asupra siguranţei datelor personale, intimităţii şi libertăţii de conştiinţă. Care este avantajul înscrierii datelor pe un cip şi de ce, în condiţiile în care s-ar stabili că ar fi date utile, nu s-ar proceda mai degrabă la inscripţionarea lor direct pe cardul de sănătate ?
  1. Problemele etice: din punct de vedere creştin, FOR nu poate accepta instrumentalizarea persoanei umane prin metode sofisticate de control şi evidenţă a populaţiei şi expunerea electronică a intimităţii sale. În mod evident, introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă.

Pe baza acestor observaţii, FOR cere Ministerului să asigure organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestei legi, pe care normele unei bune guvernări şi ale respectului faţă de statul de drept îl cer a fi suspendată.

9 noiembrie 2010

Forul Ortodox Român

e-mail: forul.ortodox@gmail.com

Forul Ortodox Român, structură federativă fără personalitate juridică, a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român. Forul Ortodox Român este coordonat de liderii organizaţiilor: Asociaţia „Rost”, Asociaţia „Christiana”, Asociaţia Pro Vita – Bucureşti, A.R.T.R.I., şi Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.


Secretar General

Iulian Capsali

tel: +40 722 593 033

7 Comentários:

Ciprian Rfid spunea...

Auziti, oameni buni, aveti carduri bancare? Cu cip? Aveti telefoane mobile, stiti ca toate folosesc cip-uri? Ati folosit vechile cartele romtelecom pt telefoane publice, stiti ca si ele aveau cip? Stiti ca cip-urile astea sepot citi doar de la cativa centimetri distanta(pana in 10, ca sa nu sariti)? Chiar nu mai aveti pentru ce protesta?

sceptik spunea...

Bai Ciprica, iti scapa sensul demersului. Mai infinge-te nitel in problema, poate va loviti (tu si sensul).

Unknown spunea...

Felicitari FOR, sunteti o speranta pentru Romania! Este de urmat exemplul vostru si de sustinut!
Nu putem sa ii lasam sa isi bata joc de libertatea noastra!
Problema e: de ce sa ne indosarieze?? Cu ce scop?
La ce ne ajuta? E o problema de demnitate umana!

Iulian Capsali spunea...

Intr-adevar, Valentin, este o problema de demnitate umana. Cei care, intocmai lui Ciprian, vad tehnologia ca pe o incununare a progresului uman, le scapa din vedere contextul si nu privesc in perspectiva. Ei sunt ca niste cipuri pe care le poti pune oriunde. Lor le lipseste a treia dimensiune: Vesnicia. Fara aceasta, traiesti hic et nunc, adica doar intr-un spatiu conditionat de timp. De aceea nici nu au constiinta libertatii, sadita in om de Dumnezeu. Cam aceasta ar fi diferenta intre un om-cip si o persoana.

Alexandru spunea...

Din ziarul Glasul Maramuresului.

http://www.glasulmaramuresului.ro/view_article.php?show=24561&name=Fantoma_actelor_electronice_bantuie_lumea_crestina#1

"Unii preoţii ortodocşi susţin demesul celor de la FOR şi sunt convinşi că introducerea actelor de identitate electronice este, de fapt, un semn clar al instaurării vremurilor de apoi. Părintele Vasile Fodoruţ crede că sistemul actelor de identitate electronice (paşapoarte, cărţi de identitate, carduri de sănătate etc.), reprezintă doar prima etapă din procesul de înregimentare al oamenilor, urmărit de forţele celui rău. "Acum ne pun datele pe un card electronic, pe urmă or să unească toate aceste acte de identitate într-un singur document, ca pe urmă totul să fie înregistrat pe un singur cip electronic ce va trebui să-l purtăm permanent cu noi. E clar că, încet-încet, vom fi controlaţi şi urmăriţi în permanenţă, fără să mai avem acces la intimitate şi libertate", susţine Vasile Fodoruţ. El a mai adăugat că, din păcate, trăim o lume secularizată, indiferentă şi anesteziată spiritual. În acest context, societatea civilă ar trebuie să se trezească, spune părintele Fodoruţ, şi să se revolte împotriva acestor manevre demonice, mai ales prin refuzul de a primi aceste acte de identitate electronice.
Consider că este de bun augur ceea ce au făcut cei de la FOR. Orice creştin are datoria de a lupta cu uneltele celui rău, pentru că, până la urmă, această atitudine este, de fapt, o mărturie de credinţă la care suntem chemaţi cu toţii", afirmă părintele Fodoruţ.
Pe de altă parte, alţi reprezentanţi din sânul Bisericii cred că un creştin autentic îşi păstrează calmul şi nu trebuie să să agite decât atunci când există dovezi clare că prin astfel de acte de identitate, se încercă impunerea unor lucruri ce ar leza libertatea oamenilor. "Noi trebuie să ne gândim că aceste noi acte sunt doar pentru a îmbunătăţi un sistem de care şi noi să beneficiem. Până nu există dovezi clare că se doreşte altceva, trebuie să ne păstrăm calmul. Un creştin adevărat disperă doar atunci când L-a pierdut pe Dumnezeu", crede părintele Cristian Albu, protopop greco-catolic de Baia Mare."

Cam asta este diferenta intre un ortodox si un greco-catolic, aceea ca greco-catolicul, desi este rezultatul unei facaturi politice lipsite de orice fundament dogmatic, nu are deloc viziunea istoriei ci doar pe aceea a politicului marunt.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Este buna si laudabila actiunea FOR dar, din pacate, inutila. Atata vreme cat va ramane doar la acest stadiu, nu va reusi sa impiedice guvernul sa-si duca planul diabolic la capat. Ca sa aiba eficienta si sa obtina rezultatul scontat, trebuie organizata o miscare de protest nationala, ceva in genul grevei generale care a blocat Franta vreme de cateva saptamani. Abia atunci, cand statul incepe sa piarda bani, multi bani, si asta doare, abia atunci guvernul va pleca urechea la vocea protestatarilor. Pana nu se face ceva de anvergura, si pentru asta trebuie sa FIM UNITI, crestini sau ne-crestini, in Romania se vor introduce "intr-o veselie" toate actele biometrice posibile.

Iulian Capsali spunea...

Draga Mirona, nu vezi ca si in cazul in care li se scad salariile cu procente mari, deci daca sunt atinsi la buzunar, oamenii nu mai au solidaritate si nici ambitia si puterea de a riposta? Cum crezi tu ca o sa scoti in strada multimi de oameni cand materialul cu care se lucreaza este atat de...subtire?! Acea unitate despre care vorbesti se cladeste acum cu rabdare. Chiar daca temperamentul tau de Ioana d'Arc se potriveste cu modul meu de de actiune, trebuie sa vedem realitatea si sa actionam in consecinta. Cel mai important fapt la ora asta este acela de a face vizibila aceasta problema. Si te rog sa ne ajuti in acest demers. Sunt sigur ca o sa reusesti, cu cativa apropiati, din aproape in aproape, sa gasesti bresa ca sa constientizeze faptul ca nu este de glumit cu aceste acte electronice. Este cel mai important si cel mai greu lucru de realizat, te rog sa ma crezi.