joi, 25 noiembrie 2010

Cît mai durează pînă se prăbuşeşte UE?

Cineva mi-a atras atenţia asupra discursului ţinut ieri, în parlamentul european de europarlamentarul britanic Nigel Farage, cu privire la situaţia UE. Un discurs lucid, tăios şi care se constituie într-un foarte serios avertisment, făcut de un politician care se află de zece ani în parlamentul european. Problema este că, dacă spusele lui Nigel Farage se adeveresc, România nu prea are un plan B. Am mizat totul pe UE şi am devenit dependenţi de ea.
Iată traducerea, pentru care îi mulţumesc expeditorului:
"Aşadar, bună dimineaţa, D-le van Rompuy. Sunteţi deja de un an pe post şi în acest timp a început întreaga construcţie să se sfărâme, haosul domneşte şi banii sunt pe terminate. Ar trebui să vă mulţumesc... Poate ar trebui să vă facem purtătorul de drapel al euroscepticilor. Uitaţi-vă, totuşi, în această dimineaţă, prin jur, aici, în parlament. Priviţi, pur şi simplu, aceste feţe. Priviţi această frică, această furie. Bietul Barroso arată de parcă ar fi văzut vreo stafie! Până şi dumneavoastră începeţi să înţelegeţi că jocul Euro s-a terminat. Dar în disperarea dvs. încercaţi să vă salvaţi, totuşi, visul, prin lichidarea ultimelor urme de democraţie din sistem. Şi este aproape clar că nimeni dintre dvs. n-a învăţat nici măcar un minim minimorum. Ştiţi, chiar dvs., D-le Rompuy, susţineţi că Euro ne-a adus stabilitate. Chiar aş putea să vă aplaud umorul în această situaţie, dar nu avem cumva, de-a face cu o mentalitate de buncăr? Ştiţi, fanatismul dvs. a devenit acum vizibil pentru toată lumea. Spuneaţi că este o minciună să susţii ideea că statele naţionale ar putea exista într-o lume globalizată a secolului al 21-lea. Ei bine, asta s-ar potrivi Belgiei, unde de 6 luni nu mai există guvern. Dar nu şi nouă, celorlalte state. În fiecare stat membru al acestei uniuni - şi de aceea vedem frica întipărită pe feţele voastre - spun oamenii din ce în ce mai răspicat: nu vrem acest drapel, nu vrem acest imn, nu vrem această clasă politică, vrem ca toată această afacere să ajungă în lada de gunoi a istoriei.
La începutul anului am avut parte de tragedia greacă, iar acum se repetă situaţia cu Irlanda. Desigur, ştiu că prostia şi lăcomia politicienilor irlandezi îşi are partea ei semnificativă de vină. Dar Irlanda n-ar fi trebuit să adere niciodată la Euro (UE - nota mea). Asta v-a adus dobânzi mici, un fals boom şi un faliment colosal. Şi care este reacţia faţă de dvs.? În timp ce coaliţia voastră de guvernământ se rupe, auzim că nu s-ar cuveni să faceţi noi alegeri pentru conducere. Comisarul Wren a spus chiar aici că noi alegeri ar fi acceptate doar după ce veţi aproba următorul buget. Păi, cine dracu' vă credeţi?!
Cu adevărat, sunteţi foarte, foarte periculoşi! Obsesia voastră de a crea cu orice preţ Statul-Euro duce la concluzia că vă bucuraţi să îndepărtaţi democraţia. Se pare că vă face plăcere să condamnaţi mii şi milioane de oameni la şomaj şi sărăcie. Nenumărate milioane de oameni trebuie să sufere pentru ca voi să vă visaţi mai departe visul Euro!
Ei bine, nu va funcţiona. Pentru că Portugalia, cu muntele său de datorii de 325 procente din BIP, va fi următoarea pe listă. Şi după aceea socotesc că va urma Spania. Iar ajutorul financiar pentru Spania ar trebui să fie de şapte ori mai mare decât cel pentru Irlanda. Şi atunci va fi casieria goală. Mai mulţi bani nu vor exista!
Dar problema nu se limitează doar la economie. Pentru că, dacă le răpeşti oamenilor identitatea şi democraţia, la final nu le mai rămân decât naţionalismul şi violenţa. Nu pot decât să sper şi să mă rog ca Pieţele (economico-financiare - nota mea) să dea la o parte Proiectul Euro, înainte să se ajungă aici."


11 Comentários:

sceptik spunea...

Tare, fratioare!

horia barbat spunea...

daca se va intampla ca ei sa lase UE (ca si institutie politica si economica suprastatala) sa se destrame, o vor face doar pentru a intregi degringolada generata de criza economica, miscarile sociale, interetnice, revirimentele nationaliste si conflictele armate ce stau sa erupa toate concomitent sau separat si sa genereze haosul global care va oferi apoi justificarea deplina a punerii definitive si obligatorii a jugului imperiului global. adica vor zice, vedeti, ce-ati facut fara blanda si responsabila noastra obladuire? v-ati incaierat si ati scapat toate din mana. deci, inapoi in tarc, insa de data asta regulile le facem doar noi, gata cu democratia ca ne duce la pierzanie....mars la pecetluire, vitelor.

Iulian Capsali spunea...

Exact asta este logica pe care vor sa o urmeze si pe care Horia Barbat a surprins-o perfect. Vezi si declaratia iresponsabila a directorului FMI Strauss-Kahn, care a fost un membru activist al UEC, Uniunea Studenţilor Comunişti înainte de aderarea în anii 1970 la Centre d'études, de Recherches et d'éducation socialiste (Centrul de Studii Educaţiei Socialiste şi Cercetării, CERES). Acesti fosti bolsevici iubesc haosul si il vor provoca, nu ma indoiesc de asta, pe spezele unor guverneri slabe (ca de aia mai cad avioanele cu guverne tari, ca acela al Poloniei...).
Uita doar ca exista si un singur Dumnezeu care le stie pe toate si nu lasa creatia Sa sa dispara fara sa rodeasca o lume cu adevarat noua, dupa ce o sa o lamureasca (adica o sa o curete prin foc) pe aceasta, cea cazuta.

Anonim spunea...

hm ... cata dezinformare ... ! am senzatia ca faci parte, domnule Tarziu, din specia acelor fiinte care prevestesc chiar si cutremurele. Bine, sub o alta forma!
Scuze ca sunt doar un anonim in lumea asta plina de atata scepticism ...

Unknown spunea...

@ Anonim:

Probabil ati intrat din greseala aici, cautind altceva, si n-ati avut nici ragazul, nici curiozitatea sa incercati sa va dumiriti. Altfel nu mi-ati fi pus in circa lucruri pe care nu le fac.

Intii, care e dezinformarea? Este a mea, a europarlamentarului englez? Cum probati ca e o dezinformare?
Oricum, lucrurile incep sa devina de domeniul evidentei, asa incit europarlamentarul respectiv nu face vreo dezvaluire, ci are meritul ca sintetizeaza situatia si ca spune adevarul intr-un for atit de inalt.

Doi, va rog sa-mi dati macar un exemplu de stire sau comentariu alarmist pe care l-am postat pe blog aiurea, indreptatindu-va sa ma banuiti ca fac parte dintre "acele fiinte care vestesc si cutremure".

In fine, ma intreb: de ce oamenii ca dumneata n-au curajul sa-si asume niciodata o opinie sub nume personal?

Anonim spunea...

Domnule Tarziu, daca va spun ca ma cheama Anca Radoi va spune ceva? (anonimul de mai devreme) Sa va dau si CNP-ul ca apoi sa verifcati daca acea insiruire de cifre corespunde cu acest nume? Are vreo importanta cum am ajuns eu pe acest blog? Ok, acel europarlamentar britanic poate o zice bine. Exista cumva vreo cale de iesire din rahatul in care am ajuns acum? Un renumit psiholog (nu-i mai dau numele ca poate nu-l apreciati) spunea o vorba interesanta: comunismul s-a impus prin forta, capitalismul s-a impus prin seductie. Poate am fost sedusi noi romanii si nu numai noi...Iar cei care ne-au sedus, acum ne spun ca am fost ori prosti ori curve.
Domnule Tarziu, ganditi-va inainte sa scrieti si sa informati cititorii dvs despre prabusirea UE, ganditi-va doar un pic ce-ar insemna prabusirea internetului!

In rest ... sa auzim numai de bine!

Iar daca nu stiati, va spun eu care lucrez in informatica! Nu exista anonimi pe internet! Doar noi ne dam anonimi, specialistii vor stii in orice moment, daca vor, cine suntem! Si cu chip si fara chip, si cu nume si fara nume.

Unknown spunea...

@ Anonim (sau Anca Radoi):

Imi face impresia ca nu intelegeti ce spun. In tot cazul, nu raspundeti la intrebarile mele.

Iar legatura dintre prabusirea UE si prabusirea Internetului chiar e prea absconsa pentru mine. Daca nu cumva vreti sa spuneti ca asa cum avem nevoie de globalizare in privinta informatiei, avem nevoie de globalizare si in privinta guvernarii. Ceea e este absurd.

Dar trecind peste asta, v-as atrage atentia ca eu nu fac decit sa vorbesc despre o realitate, nu eu am provocat-o. Iar a ascunde realitatea, facindu-te si sperind ca astfel nu exista, este un reflex totalitar si pagubos.

In rest, va cred pe cuvint ca nimeni nu poate ramine anonim pe internet; eu unul nu ma pricep la astfel de investigatii si nici nu mi-as bate capul. Cind v-am reprosat ca nu va asumati in nume propriu o opinie la altceva ma refeream decit la faptul de a va da aici un nume, care poate fi foarte bine un pseudonim. Mai cugetati.

Anonim spunea...

subtire ideea, esti si tu pro?
oare iti dai seama ce ar insemna destramarea ue? vad ca esti tanar, ar trebui sa'ti pese de pamantul pe care calci
peace and love!

Anonim spunea...

observ ca posibila prabusire a corpusului institutional european produce frisoane anonimilor cu studii cibernetice. intuiesc faptul ca certitudinea theorica i-ar arunca intr-o disperata febra a achizitiilor de tehnologie (RFID or not)...aviz salesmenilor, doar suntem in perioada aia...

Emil /evtoma spunea...

"observ ca posibila prabusire a corpusului institutional european produce frisoane anonimilor cu studii cibernetice. intuiesc faptul ca certitudinea theorica i-ar arunca intr-o disperata febra a achizitiilor de tehnologie (RFID or not)...aviz salesmenilor, doar suntem in perioada aia..."

m-a "uns" asta, sa-ti dea Dumnezeu minte luminata in continuare!

oricum, reteaua "tor" ar mai fi un punct de rezistenta, cat o mai tine si asta.. torproject.org

Doamne ajuta!

Emil

Iulian B. spunea...

Domnule Tarziu,va pot spune ca sunt de acord cu tot ceea ce a spus parlamentarul despre prabusirea UE ! Problema este ce se va intampla dupa !Ptr ca dupa cum bine ati spus,Romania nu da dovada ca ar avea un plan B ! Se pare ca Ceausescu A STIUT ce se va intampla cu Romania dupa 1989 ! De aceea l-au omorat !
Dumnezeu nu-i va lasa pe EI sa-si duca planul la "bun" sfarsit !Dar ptr asta,va trebui sa trecem prin "moarte si renastere" ! Si credeti-ma ca la nivel de masa,O MERITAM !TIMPUL ESTE FOARTE APROAPE...