vineri, 5 noiembrie 2010

Inca o diversiune contra Rost

De citeva zile, sint plecat intr-o documentare in Muntii Apuseni si n-am acces la internet. Insa, azi am primit telefoane de la citiva prieteni care mi-au spus ca revista Rost este acuzata pe vreo doua bloguri ca a instrumentat o diversiune impotriva parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda (Neamt).
Am cautat o conexiune la internet, ca sa vad si eu motivul de scandal. Si gasesc necesar sa postez aici o precizare.
Pe scurt, e vorba despre o emisiune de televiziune facuta de jurnalistul Silviu Alupei la OTV ieri seara. N-am vazut emisiunea, deci nu stiu ce s-a discutat, dar am inteles ca un fost jurnalist, dat afara de peste tot din pricina lipsei de profesionalism, a intervenit telefonic la OTV, spunind ca Silviu Alupei il ataca, la ordinul meu, pe parintele Iustin, pentru a strica sarbatoarea de hramul manastirii sfintiei sale. Silviu Alupei a fost "demascat" drept colaborator al revistei Rost si membru al Gruparii Rost.
Chiar nu stiu daca Silviu a atacat sau nu pe cineva, dar in privinta asocierii sale cu Rost, trebuie sa spun ca e falsa.
Silviu Alupei nu mai scrie la revista Rost de citiva ani, si tot de atunci nu mai face parte, fireste, din Gruparea publicatiei. Lucrurile sint usor de verificat pentru oricine, nu mai spun de catre cineva care isi aroga calitatea de jurnalist.
N-am avut ceva anume sa-i reprosez lui Silviu atita vreme cit a scris si pentru Rost, si presupun ca nici el mie, dar am urmat drumuri diferite. Silviu Alupei n-a fost membru al Asociatiei Rost, ci doar al Gruparii publicatiei, care e altceva.
Calitatea de membru al Gruparii publicatiei ti-o da o colaborare sustinuta pe un timp mai indelungat si inceteaza odata cu acea colaborare. Calitatea de membru al Asociatiei Rost este conferita dupa parcurgerea unui complex program de selectie, este o calitate oficiala, in care drepturile si obligatiile sint foarte limpede stipulate, iar aceasta calitate este pierduta in cazurile prevazute de statul organizatiei.
Nu am avut niciodata autoritatea de a-i dicta lui Silviu Alupei ce sa scrie in alte publicatii la care a fost angajat sau colaborator in vremea cit a colaborat si la Rost. Nu am aceasta autoritate nici fata de alti colaboratori. Si mi se pare foarte normal.
Ma intereseaza in mod expres ce scrie o persoana pentru Rost: e bun sau nu articolul? Si i-l accept sau nu. Daca persoana e dubioasa sau scrie prost, n-are acces in Rost. In orice caz, odata ce a publicat un articol in Rost, nu inseamna ca eu raspund pentru tot ce va scrie cineva de aici inainte in alte publicatii sau ce va declara pe un post de televiziune.
Am avut colaboratori la Rost si nume mult mai notorii decit cel al lui Silviu Alupei, colaboratori de care ne-am despartit si fata de ale caror scrieri de astazi ne situam pe pozitii diametral opuse. Si n-am ezitat sa polemizam cu acele persoane.
In fine, ca sa banuiesti un aranjament intre Rost - o revista care l-a cinstit tot timpul pe pr. Iustin Parvu asa cum se cuvine - si OTV - un canal tv de care ne desparte totul - trebuie sa fii deformat sufleteste si mental. Cum nu ma indoiesc ca sint cei care ne acuza si care, pina de curind, isi desfasurau ei insisi diversiunile pe OTV.
PS:
Citiva nefericiti incearca de vreo doi ani sa il intoarca pe parintele Iustin Parvu impotriva revistei Rost, ori macar sa-i stirneasca in contra noastra pe crestinii care au evlavie la batrinul duhovnic. Parintele a inteles demult manevrele lor si dovada sta scurtul interviu cu sfintia sa despre Rost, pe care il gasiti si pe acest blog, si pe site-ul Rost.
Fata de crestinii care sint otraviti in fel si chip de tot felul de "aparatori" ai ortodoxiei, nadajduiesc doar ca se vor lasa mai mult insufletiti de iubire decit de ura, si-atunci vor deosebi duhurile.

8 Comentários:

teodora spunea...

Eu intotdeauna am considerat ca este important sa-ti urmezi drumul, indiferent de ce parere are unul sau altul. Deci, in calitate de colaborator al revistei Rost, nu ma intereseaza ce se barfeste prin targ.Cred ca fiecare este liber sa spuna ce vrea, dar trebuie sa ia in considerare ca fie de va ajunge sau nu la judecata aproapelui, toti vom da socoteala pentru cele ce am spus si am facut la o judecata mult mai inalta.

Anonim spunea...

'Cedrul care prospera si nimiceste tufarisul nu-l ia in seama pe acesta.Nici nu stie de existenta lui.El face razboiul pentru cedru si transforma tufarisul in cedru'-Citadela,Antoine de Saint-Exupery

Esenta e de a face distinctia intre cine e 'cedru' si cine e 'tufaris' si acest lucru depinde de discernamantul fiecaruia.
A.

Anonim spunea...

Daca Rost are de infruntat atatea diversiuni, inseamna ca ceea ce face si raspandeste este bun. M-as fi ingrijorat daca nu ar fi fost subiect de polemica. :)

Anonim spunea...

Buna ziua !
1.Apreciez discretia dvs.ca nici macar nu a-ti rostit numele jurnalistului de la telefon.Deci, elegant,s-a evitat declansarea unei posibile "albii cu laturi de mahala".
2.Jurnalistul "telefonic", a evitat clar sa pronunte data, ora,cand a discutat cu parintele Iustin ultima data.
3.Este foarte adevarat ca nici eu, ca probabil si altii, nu ne-am gandit ca s-ar putea sa fie "lucrat" elegant, prin "domiciliul fortat", crezand ca este mai bine ingrijit acolo !
4.Nu trebuie neglijat faptul ca este singurul duhovnic curajos, care a marturisit adevarul, deranjand multe cercuri de interese
5.Privind in urma, sa nu uitam ca in urma interventiilor din Senat ale parintelui Filotheu, s-a lansat zvonul ca din cauza batranetii, parintele Iustin este manipulat si prostit de calugarul Filotheu cu "basme" precum CIP-urile si sclavia omului.
6.Adevarul plecat de la tronul lui Dumnezeu, este unul singur : vezi actele introduse in Germania- deci parintii Iustin si Filotheu au marturisit ADEVARUL !
7.Personal,cred ca auto-sesizarea Parchetului ar fi necesara in acest caz- pt aflarea "cazarii" parintelui la maici.
8.Este posibil si o actiune de eliminare subtila,a parintelui Iustin, ca doar, slava Domnului, pe vestitul deal al Patriarhiei, se pun multe la cale, nu ?
9.Cred ca parintele Iustin este sub acelasi duh ca al parintelui Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, si multi alti martiri: DUHUL LUI DUMNEZEU !
10.LASATI-MA SA VISEZ, VA ROG, CUM AR FI ARATAT NEAMUL ROMANESC CU UN PATRIARH PRECUM IUSTIN SAU ARSENIE BOCA !
11.In aceste zile grele, credinta adevarata ortodoxa o luam de la scrierile Sfintilor Parinti, iar smintelile de la popii si ierarhii nostri! Argumente, din belsug !
12.Am o parere asa de buna despre BOR, ca nici daca ar deschide un "Centru de masaj duhovnicesc " pe dealul Patriarhiei, nu m-ar mira !
IN REST, DA-NE DOAMNE DREAPTA JUDECATA !

Iulian Capsali spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Iulian Capsali spunea...

Ce se intampla acum pe blogurile smintitoare ale otravitorilor de suflete este o teribila manipulare. Interesant este faptul ca totul se intampla cu ajutorul lui Dan Diaconescu si abjectei sale televiziuni de oligofrenizare nationala, personaj strajuit de altfel de fratii Roncea si avocatul yoghin Rapcea, cei care au inceput inca de anii trecuti Campania de Otevizare a Ortodoxiei. Nu este lipsit de relevanta ca Partidul Poporului, aceasta incropeala cu voie de la Politie, se sprijina pe astfel de indivizi echivoci. Intrucat Rost-ul a fost in epicentrul campaniei Romania fara acte de identitate electronice, trebuia montata o diversiune. Si-au gasit un personaj care a facut ce se face de obicei pe televiziunea lui Diaconescu si a ciracilor sai: comentarii lipsite de acoperire, dar cu potential senzational. A urmat scoaterea la lumina ca acesta a colaborat mai demult cu revista Rost – ultima colaborare a fost acum jumatate de deceniu. Nu a facut niciodata parte din redactia revistei, iar pe situl acesteia se arata in mod limpede urmatoarele:
1. Nu toti cei care alcatuiesc gruparea revistei ROST sînt si membri ai Asociatiei. Si nici membrii organizatiei nu fac parte cu totii din gruparea publicatiei.
2. De asemenea, nu toate punctele de vedere exprimate în revista sînt si ale organizatiei. Revista este una deschisa dezbaterilor menite sa lamureasca si de aceea publica opinii diverse. Pozitiile oficiale ale Asociatiei “Rost” sînt întotdeauna semnalate ca atare si poarta semnaturile liderilor organizatiei cu precizarea functiilor detinute.
3. Nu toate pozitiile exprimate public de Asociatie sînt împartasite de catre toti membrii Gruparii ROST.

Iulian Capsali spunea...

Dar acesti experti in mistificare au facut repede legatura intre un fost colaborator al revistei si Asociatia Rost. Este ca si cand s-ar spune ca, daca Ion Coja a predicat nu demult in stihar la manastirea Petru Voda si a facut apologia lui Ceausescu, iar zilele trecute tot la OTV a facut apologia masoneriei, cuiva i-ar trece prin minte ca manastirea este oficina securitatii si a masoneriei! Ar fi de ras... (desi manipularile acolo vor sa duca).Numai ca aceste personaje – care se prezinta ca stalpi ai ortodoxiei – fac fara nici un scrupul astfel de jonglerii cu iz fetid. Cazul primului Simpozion de Martirologie deja este bifat. Cel care l-a initiat, Dr. Pavel Chirila, un ctitor de manastiri si de spitale, om care are in curtea casei o biserica pe care o intretine si caruia o multime de oameni ii datoreaza sanatatea sau chiar viata, a inceput sa fie atacat pornind tot tangential, de la o fraza circumscrisa din alocutiunea unui participant la dezbateri insuficient de informat. Iar asupra fostilor detinuti politici care au girat aceasta dezbatere – si care sunt pentru noi repere morale – au fost improscate diverse aluzii dezonorante, inclusiv cele legate de relatia lor cu securitatea. De aluzii pernicioase au avut parte de-a lungul timpului si duhovnici de manastiri – pr. Amfilohie de la Diaconesti, cel care a facut atatea pentru memoria si cinstirea martirilor din puscariile comuniste (cd-uri, albume si, ca o incununare, extraordinara icoana ce a strajuit inclusiv Simpozionul de Martirologie)- sau monahi cum este Moise de la Oasa, cel care a facut posibila editarea cartii Valeriu Gafencu -Sfantul inchisorilor , opera care a deschis calea canonizarii celui pe care il rugam sa ne mijloceasca la Domnul.
De altfel este o campanie cu mai multe viteze, care vrea cu tot dinadinsul sa defaimeze toata intelectualitatea crestina si autentic nationalista. Razvan Codrescu, Dan Puric, Claudiu Tarziu de ex. sunt, pe rand sau concomitent, homosexuali, tigani, masoni s.a.m.d. Buni sunt Iulian Vlad, Dinu Sararu, Mihai Ungheanu si alti membri ai vechii securitati, „nationaliste”. Misiunea lor este limpede pentru toti oamenii a caror inteligenta este incununata de buna credinta, dar este imbratisata excitat de cei ce iubesc cleveteala si minciuna.
Regretabil este ca il fac partas al acestor mistificari si pe parintele Iustin Parvu, care nu este captiv in cine stie ce loc obscur din muntii patriei, ci este captiv in informatia livrata de persoane interesate ca sa-l compromita si sa-i foloseasca fara scrupule imaginea. Acesti fii ai tatalui minciunii nu se sfiesc sa foloseasca orice tertip ca sa-si duca la indeplinire scopurile josnice. Si una dintre acestea este, in mod evident, crearea confuziei in randul credinciosilor si ruperea de bucati din trupul Bisericii.
Nadajduim ca pedagogia divina sa intervina si in cazul acestor rataciti.
Doamne ajuta!

Unknown spunea...

Se vede ca ziaristul care a facut asocierea intre ROST si 'iesitul din minti' de la OTV este paranoic, sau sau mai rau: rau intentionat! Imi pare rau ca au ajuns unii sa joace murdar, care se pretind si Crestini practicanti!
Imi place Adevarul, si poate deranjaza!