Cea mai mare victorie din justitia romana in ultimii 70 de ani
După 70 de ani, s-a spart embargoul din parchetele sovietizate, datorita acţiunii solidare a lui Teodor Mărieş - care a intrat azi intr-a 70-a zi de grevă a foamei - si a Asociatiei 21 Decembrie 1989, sprijiniţi de 36 de organizatii civice si sindicale, precum si de cateva personalitati exceptionale.
Astazi (12 oct.), la orele 16.00, Parchetul a inceput predarea dosarului revolutiei catre reclamantii la CEDO, Teodor Mărieş si Asociatia 21 Decembrie 1989, cu exceptia asa-ziselor dosare secretizate care vor fi predate peste cateva zile.
Prezentam in continuare scrisoarea dlor avocati Antonie Popescu si Ionut Matei catre procurorul general, referitoare la documentele considerate abuziv secrete, din dosarul Revolutiei.
___________________________
Doamnei Codruta Laura Kovesi
Procuror General al Romaniei
Stimata Doamna Procuror General,
Faptul ca ati respins si ultimele incercari de limitare a accesului si de tergiversare a predarii, la care s-a pretat procurorul militar-sef Vasilache - dispunand ca predarea dosarului sa inceapa de azi, 12 octombrie, de la ora 16 - a fost bine primit si apreciat ca un semn de normalitate al conduitei in Ministerul Public al unui stat-membru UE.
Precedentul care s-a creat cu eliberarea fotocopiilor, chiar daca va crea unele probleme logistice, va contribui semnificativ la reformarea modului de instrumentare a dosarelor de instructie penala in Romania ca si la diminuarea deficitului de imagine al Ministerului Public.
Totusi, Asociatia 21 Decembrie 1989 si dl Maries personal exprima nemultumirea ca, in sens contrar dispozitiei Curtii si, opiniei unor profesori de drept public ori fosti ministri ai Justitiei: Valeriu Stoica, Ioan Stanomir, Monica Macovei, ca si asteptarilor noastre, NU se va face acum si predarea “partii aflate la secret” - dupa cum ati explicat in cadrul intalnirii de astazi de la Parchet, pe motiv ca se asteapta si de la SRI raspunsul la adresa privind “declasificarea”.
Recapituland, daca informatiile comunicate verbal de reprezentantii Parchetului sunt corecte, STS a refuzat sa declasifice documente, SRI nu a raspuns inca, iar CNSAS si Ministerul Apararii au agreat sa fie trimise, asa cum sunt, Curtii (implicit puse la dispozitia partilor vatamate).
Aceste refuzuri nu pot fi trecute cu vederea, consecintele nefavorabile in planul imaginii externe a Romaniei, a relatiei cu Curtea EDO, a increderii publice in agentii puterii executive (procurori, ministeriabilii de resortul carora este problema) ori in reformarea serviciilor secrete - nu vor intarzia sa apara!
In opinia noastra nu era si nu este nevoie de nici o « declasificare » pentru ca acestea NU sunt clasificate - decat in masura inc are acest lucru s-a facut dupa 2002, cand a fost adoptata in Romania Legea nr informatiilor clasificate - nr.182/2002. Trebuie sa se declare public de cine au fost clasificate, cand, si de ce?
Daca se pretinde ca ar fi existat vreo secretizare inainte de anul 2002, atunci ea nu s-a putut face decat abuziv si in baza vreunor dispozitii cazute in desuetitudine - apartinand ordinii constitutionale rasturnate la 21-22 Decembrie 1989. Totodata, aceste documente, rezulta cu certitudine din declaratiile si adresele oficialilor de la varful MinisteruluI Apararii, aceste documente au fost trimise Comisie Parlamentare de Ancheta privind Evenimentele din Decembrie 1989 (Comisia Gabrielescu - Nicolaescu), de unde au parvenit parchetului militar, fara vreun regim de clasificare, ca informatii nesecrete! Astfel, nu se poate concepe ca in anul 2009 sa se mai pretinda fara temei legal (deci real) ca acestea ar fi clasificate.
Pe de alta parte, art. 13 din Legea nr.544/2001, (adoptata deci anterior legii 182/2002), interzice clasificarea informatiilor care favorizeaza sau ascund incalcarea legii “nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public”. E cu neputinta sa se tolereze incalcarea legii tocmai la Parchet sau de catre autoritati administrative autonome – impiedicandu-se infaptuirea justitiei ori determinandu-se, favorizarea infractorului – in mod direct sau indirect.
Dupa cum cunoasteti, dl Maries a promis ca va renunta la greva foamei in momentul in care dosarul integral va ajunge la partile vatamate, adica la sediul Asociatiei 21 Decembrie - predarea intergala fiind inca departe. Curtea EDO a facut apel repetat cata la Guvern sa dea acces la toate documentele, sa predea copiile ca si la dl Maries sa renunte la greva foamei, pentru a fi apt sa continue demersurile prentru judecarea acestui dosar.
Va anunt si pe aceasta cale ca, in urma cu cateva ore, starea sanatatii d-lui Maries s-a deteriorat brusc. Aceasta ne indeamna la diligenta sporita si la maxima exigenta pentru respectarea dispozitiilor Curtii dar si a apelului facut catre partile litigante: Guvernul parat si partea vatamata reclamanta Maries.
De aceea va solicitam sa dispuneti transmiterea integrala a dosarului catre partile vatamate, incluzand deci, toate informatiile, indiferent de suportul de stocare (hartie, CD, DVD, videocasete, microfilm etc.)
Asociatia 21 Decembrie 1989
Teodor Maries
Presedinte (si personal)
prin Av. Antonie Popescu si av. Ionut Matei
___________________________
In copie:
Domnului Traian BASESCU
Presedintele Romaniei
Domnului Emil BOC
Prim-Ministru
Domnului Catalin Predoiu
Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti
Ministrul Afacerilor Externe, ad-interim
Avocatul Poporului
Consiliul Superior al Magistraturii
2 Comentários:
Slava Domnului!
Nu mai e mult si adevarul va iesi la lumina. Romania poate fi recuperata si minciuna definitiv invinsa. Tot respectul pentru Doru Maries si cei care ii sunt alaturi.
Vedeti ca si domnul Tismaneanu s-a raliat actiunii dlui Maries. Iar Directorul revistei ACUM, Ștefan Niculescu Maier, a stat de vorbă la telefon cu Teodor Mărieș. Ce a discutat, aflați citind revista ACUM http://www.romanialibera.com/articole/articol.php?care=10611
Saracul, isi face glucoza la spital!
A facut si domnul Maier un Apel. Si domnul Antonesei.
Sa-l salvam impreuna. Numai impreuna putem reusi.
Trimiteți un comentariu