marți, 27 octombrie 2009

Candidati pentru ierarhia BOR. UPDATE: Patriarhia a tacut pina azi, 28 oct., cind da o jumatate de stire

UPDATE: In aceasta seara (28 oct.), de la ora 18.30, va incepe sedinta de lucru, pe comisii, a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Iar miine, 29 oct., Sinodul va alege citiva episcopi noi. Pe canalele media ale Patriarhiei nu a fost data nici o informatie pe acest subiect, pina astazi la prinz. In schimb, pe site-ul agentiei de stiri a Bisericii a aparut vestea despre o şedinţă solemnă a Sinodului, în care vor fi dezbatute doar chestiuni de ordin cultural. Sper ca a fost o scapare profesionala si nu o manevra intentionata.
Dupa ce, ieri seara, la ora 19.21, am postat despre alegerea unor noi episcopi, azi la amiaza s-a trezit si Basilica.
Potrivit surselor mele din apropierea Sinodului, au sanse reale de a fi alesi: arhim. Varlaam Merticaru de la Iasi, episcop vicar la Bucuresti; arhim. Ieronim Cretu (de la Ierusalim), episcop vicar la Patriarhie; arhim. Melchisedec, staretul de la manastirea Putna, episcop vicar la Suceava; arhim. Emilian Nica, exarhul manastirilor din eparhia Iasi, episcop vicar la Rm. Vâlcea; PS Daniil de la Virset - Serbia, episcop la Deva. Pentru noua episcopie a Hunedoarei ar mai candida si PS Gurie, episcopul vicar la Arhiepiscopia Craiova. Tot mâine va fi ales ca sa fie trimis la Ierusalim, ca Superior al Asezamintelor românesti ale Patriarhiei, fie arhim. Timotei Aioanei, ecleziarhul Patriarhiei, fie Teofil Anastasoaie, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Bucuresti. Exista, de asemenea, posibilitatea sa fie ales mâine episcop vicar la Buzau arhim. Filaret Urse, egumenul de la manastirea Ciolanu.
Candidaturile PS Daniil si a PS Gurie sint confirmate si de Basilica. In rest, tacere.

3 Comentários:

Sebastian Chelaru spunea...

Domnule Tarziu, stiti ceva despre disponibilizarile din BOR? Am auzit ca in unele eparhii din tara au fost dati afara cantaretii. Dar in ziare nu se aude nimic, doar am auzit de la mai multi oameni.

Dumneavoastra stiti ceva legat de acest lucru?

Unknown spunea...

@ Sebastian Chelaru:

Depinde ce fel de cintareti :-)
Acum, serios, daca se intimpla ceva voi afla.

alin spunea...

am auzit ca PS Daniil de la Virset - Serbia, ar fi pregatit sa-i ia locul, cand i-o veni sorocul lui Corneanu.