joi, 29 octombrie 2009

Părintele Teofil Părăian s-a ridicat la cele veşnice

Fotografie făcută de mine în februarie 2009, în chilia sa de la Sîmbăta de Sus

Azi noapte, pe la ora 4.00, am primit un mesaj că a murit părintele Teofil Părăian (80 de ani), duhovnicul mănăstirii Brâncoveanu de la Sîmbăta de Sus (Făgăraş). De dimineaţă, mi s-a confirmat că părintele a trecut la cele veşnice în Spitalul Militar din Cluj Napoca, după cîteva luni de suferinţă. A avut probleme mari cu inima şi plămînii.
Părintele Teofil a fost unul dintre cei mai luminoşi şi mai învăţaţi călugări ai noştri, duhovnic aspru cu păcatul dar mereu blînd cu păcătosul, plin de harul păcii şi al bucuriei. Chiar dacă avea şi unele păreri pe care nu i le puteam împărtăşi, l-am apreciat mereu pentru felul în care ştia să-şi argumenteze opiniile şi să şi le spună simplu şi învăluindu-le în bunătate, spre a nu răni. A fost nelipsit de la parastasele ţinute anual la Sîmbăta de Sus pentru pomenirea celor căzuţi în rezistenţa anticomunistă din munţi, deşi credea că aceştia au greşit luptînd cu arma în mînă contra regimului comunist.
Părintele Teofil a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericeşti, publicînd peste 30 de cărţi. De asemenea, a fost un neobosit conferenţiar, poate marele duhovnic care a mers cel mai mult prin ţară pentru a le vorbi tinerilor pe cele mai diverse probleme legate de credinţa noastră ortodoxă, de la Filocalie şi Rugăciunea Inimii pînă la slujbele Bisericii şi evocarea unor personalităţi marcante ale ortodoxiei româneşti, ca părintele Arsenie Boca sau maica Teodosia - Zorica Laţcu.
În februarie, anul acesta, am avut o ultimă întîlnire cu părintele Teofil, în urma căreia am publicat un interviu în Formula As, în care mi-a spus, printre altele: "Eu sînt sigur că merg în Rai. Cineva poate să spună că sînt mîndru. Dar nu pentru faptele mele cred că merg în Rai, ci pentru bunătatea lui Dumnezeu. Nu se poate să fi făcut Dumnezeu Raiul ca să-l ţină gol. Trebuie să ne potrivim cu Raiul, să ne placă în Rai şi să ne silim să-l cîştigăm, şi-l vom cîştiga. Căci Dumnezeu este Dumnezeul milei şi al îndurărilor. La slujbe auzim mereu că Dumnezeu bun şi iubitor de oameni este. Păi, de ce să nu credem că e bun şi iubitor, şi de ce să mă îndoiesc că mă va milui şi mîntui şi pe mine?".
Dumnezeu să-l odihnească în ceata drepţilor Săi!

16 Comentários:

ilie spunea...

Sint sigur ca se va ruga lui Domnezeu pentru noi. Dumnezeu sa-l ierte. Inainte de pleca la Brasov pentru internare i-a spus unui parinte (Sabin) ca probabil aceea va fi ultima lor intilnire in viata asta, dar ca "Asa-i ca o fost fain?"

Gingasia spunea...

D-zeu sa-l odihneasca!

prsuciu spunea...

Un om la inima caruia daca ai intrat ai avut parte de managaierea Duhului! Ma intristez si ma bucur, ma intristez ca nu-l voi mai vedea ma bucur ca ne-a luat la Domnul in inima sa!
Dumnezeu sa-l odihneasca!

olaru ionut robert spunea...

Dumnezeu sa odihneasca sufletul parintelui Teofil..ca si el le-a odihnit pe ale noastre

Dan Tanasa spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Dumitză spunea...

Dumnezeu să-l ierte!Şi la sfârşitul lui noiembrie vroiam să mă duc la Sâmbăta de Sus

Anonim spunea...

Dumnezeu sa il ierte!Sunt sigura ca este acum in locul cel BUN, adica in Rai..Moartea parintelui maintristeaza de doua ori: plecarea lui in sine dar si faptul ca marii nostri duhovnici nu mai sunt...ce facem fara pastori adevarati ?
Taisia

Corina Negreanu spunea...

La spitalul Clujana, a murit acolo fiind transferat ieri după masa, de la cel Militar. În timp ce aştepta să fie dus spre acel spital, puţin îngrijorat, dar poate şi să detensioneze aşteptarea, a spus în glumă:,,Da greu mai vine salvarea aia, parcă vine din altă ţară.
Veşnica sa pomenire!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Lumea e mult mai goala!

Mizgan Ion Alexandru spunea...

A trecut spre zarile vesniciei DUHOVNICUL BUCURIEI! Orice intalnire cu Parintele Teofil iti aducea pace si bucurie in suflet. Pe langa amaraciunea sufleteasca care ne cuprinde avem totusi bucuria unei mosteniri duhovnicesti exceptionale de la Parintele Teofil: CARTILE Prea Cuviosiei Sale! Prin cartile Sale il vom avea mereu langa noi. Biserica Ortodoxa a pierdut un mare om duhovnicesc. O sa-i simtim cu siguranta lipsa mai ales in aceste vremuri tulburi cand mai marii Ortodoxiei ne ofera mai mult meciuri politice in Biserica decat viata duhovniceasca.Asemenea oameni duhovnicesti ar merita sa fie canonizati nu tot felul de domnitori si carturari bisericesti care n-au nimic de a face cu sfintenia!
Preot Ion Alexandru Mizgan

MC spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Pr. Iustin Garleanu spunea...

Dumnezeu sa-l ierte. Cu adevarat a fost un colos al Ortodoxiei.

Iulian Capsali spunea...

Sa ne bucuram ca inca un Sfant se roaga pentru noi langa Dumnezeu. Parintele este si va fi vesnic in sufletele noastre. Dumnezeu sa-l bucure in Lumina Sa pe robul ce l-a slujit cu toata fiinta. Este unul dintre cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut pana acum.

Anonim spunea...

Fanaticii religiosi care se cred marturisitori pe internet au inceput deja sa loveasca in memoria parintelui. Cica pr Teofil a fost eretic dupa mintea lor :/

Cristian spunea...

Nu-i mai bagati in seama. Nu merita.

Andrei R. spunea...

Asa e. Dumnezeu să-l odihnească în ceata drepţilor Săi!

A propovaduit o credinta despovaratoare. Ne-a apropiat de Hristos, ne-a strans in bratele sale, ne-a daruit podoabe de gand. Am invatat sa cautam ganduri bune. Ne-a crescut in responsabilitate, un duhovnic care nu incuraja dependenta. Mereu in cautarea bucuriei, in asteptarea zambetului parintesc al lui Dumnezeu.

Acum cateva ore parintele ne-a adunat pe multi la Manastirea Brancoveanu. Ca intr-o larga imbratisare, fluviu de oameni, prieteni vechi sub indemnul sau: Numai Bucurie!

Indata ce au aparut primele articole pe internet ce il etichetau pripit in fel si chip am vrut sa ripostez. Parintele nu m-a lasat. Asadar, ii dau dreptate lui Cristian: Nu-i mai bagati in seama. Nu merita.