luni, 12 octombrie 2009

Scrisoare deschisă PF Patriah Daniel pentru salvarea vieţii unui om

Prietenul Iulian Capsali a iniţiat o intervenţie pe lîngă PF Patriarh Daniel pentru salvarea vieţii lui Teodor Mărieş, lider al organizaţiei “21 Decembrie 1989”, care se află de peste două luni în greva foamei. Semnez şi eu scrisoarea deschisă de mai jos şi vă îndemn şi pe dvs. să o faceţi. Nu putem asista indiferenţi la moartea unui om.

Prea Fericirii Sale
Prea Fericitul Părinte Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române



Prea Fericirea Voastră,

Cu fiiască supunere vă aducem la cunoştinţă un caz de o gravitate şi de o urgenţă extreme. Un fiu al Bisericii dreptmăritoare se află în cea de-a 70-a zi de grevă a foamei. El este ţinut în viaţă de transfuziile zilnice făcute în Spitalul Universitar din Bucureşti. Teodor Mărieş, lider al organizaţiei “21 Decembrie 1989”, care cere de aproape 20 de ani adevărul despre tinerii morţi – unii dintre ei chiar lîngă el – în Revoluţia Română Anticomunistă, a ajuns la acest gest extrem din exasperare.
Tergiversarea, lipsa dorinţei de a afla adevărul, defetismul în care s-au baricadat instituţiile statului l-au făcut pe acest om – care nu doreşte nimic material pentru el – să atragă atenţia că adevărul nu poate fi ascuns la nesfîrşit. Tinerilor care au strigat: „Vom muri si vom fi liberi!”, care prin martiriul lor ne-au lăsat libertatea de expresie – iar Biserica Ortodoxă Română, precum şi celelalte culte, au fost ele însele eliberate de presiunea unui regim dictatorial-ateu – merită să le fie cinstită mucenicia, iar călăii lor să fie scoşi la lumină, pentru ca societatea românească să se însănătoşească şi să-şi recapete încrederea în sine şi în Statul Român.„Fericiţi cei ce flămînzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura” (Matei 5, 6).
Dreptatea, pe care o cere în numele nostru Teodor Mărieş, nu o vrem din dorinţa de răzbunare, ci din dorinţa de a sluji Binele, după cum ne-au învăţat Sfinţii Părinţi. Însă Binele este indisolubil legat de Adevăr, iar Adevărul şi Viaţa Îl reprezintă pe Însuşi Hristos, Domnul şi Dumnezeul nostru.

Vă rugăm, Prea Fericite Părinte Patriarh, să vă aplecaţi asupra jertfei lui Teodor Mărieş, să-l întăriţi şi să-l mîngîiaţi, ca să nu piară un fiu al Bisericii din interesul impur al unor oameni care vor să ţină captiv adevărul după atîţia ani.
Cu autoritatea pe care v-o conferă demnitatea de Patriarh, cu bunăvoinţa de Părinte şi cu dragostea faţă de fiii Bisericii, sperăm să mediaţi în această cauză nobilă de aflare a adevărului despre moartea a peste 1200 de oameni, în majoritatea lor tineri, iar instituţiile abilitate ale Statului Român să facă – acum, cînd ne apropiem de data aniversară a eliberării acestei ţări de sub tirania atee – tot ce pot ca să curme suferinţa fratelui Teodor Mărieş şi să scoată la lumină adevărul atât de îndelung aşteptat.

Iulian Capsali
Răzvan Codrescu
Claudiu Târziu

Vlad Roşu
Mirel Tulei
Violeta Pavelescu
Ionel Rusei
Andrei Boambeş
Constantin Mihai
Adrian Alui Gheorghe
Teodor Baconsky
Demostene Andronescu
Gabriela Moldoveanu

Gheorghiţă Ciocioi
Lucian D. Popescu
George Ardeleanu

Adrian Cherhaţ
Paul Slayer Grigoriu
Ionuţ Trandafirescu
Ana-Maria Stan
Nicolae Paireli
Diana Paris

Alexandru Racu
Silviu-Gabriel Lohon
Dan Stanca
Marius Vasileanu
Mihaela-Aurelia Cămăruţă
Pr. Marcel Răduţ Selişte
Alex Ştefănescu
Pr. Gheorghe Naghi
Claudiu Dobrotă
Remus Butănescu-Volanin
Constantin Ungureanu
Radu Drăgan
Corina Nedgreanu
Liliana Chiaburu
Cassian Maria Spiridon
Sorin Lavric
Nicolae Mihai
Liviu Mîndruleanu
Ion Cordoneanu

Lista de semnături rămîne deschisă.

PS:
Pe cei nelămuriţi asupra "cazului Mărieş" îi invit să citească, pe site-ul cotidianului Adevărul, excepţionalul articol pe această temă semnat de d-l Ovidiu Nahoi: În România nu are rost.

UPDATE

Doru Mărieş a încetat greva foamei vineri, 16 octombrie a.c. Le mulţumim celor care s-au solidarizat cu el şi dăm slavă lui Dumnezeu că Doru Mărieş trăieşte după o grevă maraton.

31 Comentários:

Anonim spunea...

Cum putem semna aceasta scrisoare? On-line sau pe hard copy? Daca pe hard copy, la ce adresa/nr de fax sa o trimitem? Multumesc.

Unknown spunea...

@ Vlad:

E suficient sa o semnati online. Imi trimiteti semnaturile prin email sau le puneti la comentarii si eu le adaug la finalul scrisorii.

Mirel spunea...

Semnez scrisoarea. Doamne-ajuta!
Mirel Tulei
Phoenix, Arizona
U.S.

Violeta Pavelescu spunea...

Semnez si eu scrisoarea, in semn de apreciere pentru puterea lui Teodor Mărieş.
Violeta Pavelescu

Ionut Trandafirescu spunea...

si eu ma inscriu, Claudiu,cu bucurie.

Ionut Trandafirescu

Ana-Maria Stan, Cluj-Napoca spunea...

Semnez scrisoarea pentru dl. Maries.
Am si o intrebare - cum de acest caz nu este mediatizat deloc de televiziunile noastre pline zilele acestea de certuri politice?

Nicolae Paireli spunea...

Semnez scrisoarea!
Doamne ajuta!
Inca un martirizat de indolenta si lasitatea noastra... scuza-ti pluralul...
Nicolae P.

Diana Paris spunea...

Diana Paris, Bucuresti

Anonim spunea...

Mare e gradina Domnului! Si plina de dobitoace!

Adrian Alui Gheorghe spunea...

Sint de acord, semnez scrisoarea. Dar nu-i nevoie sa moara un om, pentru impunerea unui adevar care este mai mult decit evident...!
Adrian Alui Gheorghe, scriitor, Piatra Neamt

Cineva spunea...

Deci ce anume ar trebui pana la urma sa faca IPS Daniel pentru un om care a ales sa se sinucida, pornind de la o premiza ca cei care au ales sa sacrifice vietile a catorva mii de oameni pentru a veni la putere se vor lasa impresionati de moarte a unui om in plus si in al 12lea ceas se vor auto-demasca?

In afara de a-i aduce aminte ca sinuciderea fizica este si sinucidere spirituala dpdv al invataturii crestine si nicidecum un martiraj (decat pe scara de pseudo-valori a politicului), mare lucru nu are ce sa faca pentru bietul om.

Care oricum si-a facut deja naiva alegere si putin probabil sa mai dea inapoi tocmai acum.

Si din pacate vinovati nu sunt doar cei care au planuit si infaptuit crimele ci si cei care au avut de suferit direct si indirect in urma eventimentelor din '89 dar au trecut la extrema cealalta, a tacerii absolute, preferand sa incaseze compensatiile pe care calaii le-au oferit victimelor si rudelor lor, din banii celorlalte victime la fel de tacute si chiar cooperante in multe cazuri, a guvernarii lor din '89 si pana azi.

Adrian spunea...

Semnez scrisoarea pentru Teodor Maries:
Adrian Cherhat, preot, profesor, doctorand,
Beclean, Bistrita-Nasaud

Altcineva spunea...

Pentru "Cineva":

De greva foamei din inchisorile comuniste ai auzit mata?
Ce sa faca Prea Fericitul? Sa comunice turmei ca si el vrea adevarul si sa-l sfatuiasca parinteste pe om ce e bine in fata lui Dumnezeu. Adica sa-i pese si de morti, si de vii. Si sa arate ca este de partea adevarului, nu a minciunii de 20 de ani. Si poate se vor intari si se vor lumina astfel de cuvantul lui parintesc si Maries, si altii - pe care Biserica sa-i sarute avcolo unde Statul i-a scuipat.

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Semnez. Paul Slayer Grigoriu, Bucuresti

gaboo spunea...

Regret că nu pot să fac mai multe pentru acest Om. Dar semnez fără rezerve.
Silviu-Gabriel LOHON
...și mai semnez încă o dată...!

Cineva spunea...

Pentru Altcineva:

Nu, nu am auzit.
Cel putin nu de una benevola.
De aia impusa prin mancare putina si proasta, da.

Dar poate lamuresti matale chestiunea ca nu ii vad relevanta vizavi de sistemul de valori crestin care condamna sinuciderea, inclusiv cea prin inanitie, indiferent de scop, mai putin cazul in care renunti tu la mancare in favoarea aproapelui tau, dar nu despre asta vorbim acum, nu?

"Sa comunice ca este de partea adevarului".

Eu consider ca este si fara sa comunice, dumneata faci parte din cei care suspecteaza contrariul si tin musai sa faca din Biserica un argument politic, in caz contrar amenintand cu sforaitoare articole pe bloguri cum ca BOR este asa si pe dincolo, Patriarhul la fel, tinand isonul ateilor si protestantilor nefericiti ca BOR a supravietuit comunismului?

Sa mai inteleg ca sugerezi dumneata ca gestul bietului om ar fi de fapt un protest impotriva Biserii si ca deh,alege sa se sinucida spiritual pentru ca IPS nu cere (formal, altfel cum s-ar putea?) adevarul viziavi de asa zisa "Revolutie"?

Imi pare rau sa o spun, dar se pare ca un astfel de gest nefericit nu foloseste mai nimanui, decat unor politicieni fara scrupule, care indiferent de scopurile declarate si aparent bune, nu slujesc, din pacate, BINELUI..

Anonim spunea...

Altcineva pentru Cineva:

Daca nici macar n-ai auzit de greva foamei din inchisorile comuniste (printre cei mai mari grevisti ai foamei au fost Parintele Calciu si Parintele Iustin), atunci chiar nu ma mai mir ca intelegi totul anapoda. Ramai tu cu ale tale si lasa-ne pe noi cu ale noastre, ca Dumnezeu e mare si bun cu toti, iar Parintele Patriarh, fii sigur, n-a ramas la grija unui necajit ca tine!

Anonim spunea...

Nu-i mai merg afacerile d-lui Maries cu intermedieri de pamanturi si spatii comerciale? Nu-i ajunge pensia si gratuitatile? Nu-i acorda nimeni atentie? Simte ca ramane fara obiectul muncii?

Bloggoslovul spunea...

Toata lumea stie ca dl Maries, ca si noi toti, e un om si cu bune si cu rele. Nu sta insa nimeni nemancat 72 de zile din ratiuni meschine sau "ca sa faca pe nebunul".
Vorba este: ceea ce reclama d-l Maries prin forma lui de protest este ceva legitim si de interes pentru noi toti? Daca da, atunci comentariul dvs. este cel putin grobian.

misu1987 spunea...

Semnez. Camaruta Mihaela-Aurelia, Constanta.

Anonim spunea...

CONSTANTIN UNGUREANU , Bucuresti,Romania

remus butanescu-volanin spunea...

Semnez. (lector univ.) Remus Butanescu-Volanin, Sibiu

Claudiu D spunea...

Semnez scrisoarea
Dobrota Claudiu economist ,Arad
Doamne Ajuta!

Pr. Marcel Radut spunea...

Semnez: Pr. Marcel Radut Seliste. Intrebare: spitalul unde fratele nostru este internat beneficiaza de activitatea unui preot misionar? Intreb pt ca eu sunt un astfel de preot misionar la Spitalul Judetean din Craiova. Daca la spitalul respectiv exista un preot, ar fi de folos sa-l cautam si sa-l punem sa-si faca datoria.

Liliana Chiaburu spunea...

semnez

Liliana Chiaburu

Nicolae Mihai spunea...

Suntem alaturi de Dumneavoastra, Domnule Maries! Salvati printr-un gest extrem Romania dorita de tinerii care v-au murit alaturi in decembrie 1989, pe care prea multi dintre contemporanii nostri incearca sa-i ingroape a doua oara sub indiferenta nesimtita cotidiana!

Unknown spunea...

cum semnam scrisoarea?

Unknown spunea...

cordoneanu ion, lector dr, universitatea dunarea de jos, galati

Iulian Capsali spunea...

Acum, ca Doru Maries a iesit din greva foamei, nu pot decat sa multumesc lui Dumnezeu ca lucrurile s-au miscat inspre bine. Multumesc tuturor acelora care au semnat si, nu in ultimul rand, prietenilor mei Razvan Codrescu si Claudiu Tarziu, care au gazduit acest apel.
Sa dea Dumnezeu ca tara asta sa iasa din ruina morala in care se afla. Cred ca, pentru aceasta, este nevoie sa fim prezenti cu viata noastra in viata acestui neam, iar Doru poate sa ne fie un exemplu pentru cei care inca mai nadajduiesc.

Anonim spunea...

Multa sanatate ii doresc domnului Maries. A fost predata de catre autoritati si a doua transa de dosare "secrete"?

Unknown spunea...

@ Vlad:

Nu inca, si probabil nici nu vor fi.