vineri, 7 mai 2010

Pe muchie de cuţit

Traian Băsescu a anunţat (şi probabil că a şi decis în cea mai mare măsură) planul anticriză al guvernului. Bugetarii au luat foc, opoziţia la fel. Dar dacă, în loc de reducerea fondului de salarii bugetare, ar fi hotărît majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare, luam toţi foc.

Băsescu şi guvernul fac o manevră periculoasă, care i-ar putea arunca de la putere pînă în gaura istoriei în care a ajuns PŢNCD. Mare pierde n-ar fi, doar că nici cei care i-ar putea înlocui nu sînt mai breji. Sînt absolut convins că nici PSD sau PNL nu ar fi avut un comportament mai responsabil la guvernare pe timp de criză (după cum nu l-au dovedit nici pe timp de creştere economică). Ba chiar cred că ar fi adîncit-o.
Aceeaşi manevră s-ar putea dovedi cîştigătoare, dacă ajută la redresarea economică înainte de alegerile parlamentare din 2012.

Nu ştiu dacă tărierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor este cea mai bună soluţie. Unii, care se pricep la economie mai bine decît mine, spun că era singura soluţie. Totuşi, înţeleg că nu se va proceda la grămadă, că va fi o diferenţiere şi că nu se vor reduce toate lefurile, ci vor fi şi concedieri.

Oricum, în sectorul privat s-a făcut deja de şase, şapte luni ceea ce urmează să se opereze şi în sectorul de stat: reduceri salariale de 20-30% şi concedieri. Prea puţini au înţeles că, lovind sectorul privat, guvernul taie din resursele pentru buget - buget care iată că şi din această pricină nu mai poate suporta integral pensiile şi salariile. Dacă erau sprijiniţi antreprenorii să reziste crizei şi ar fi fost redus aparatul bugetar la vreme, acum eram într-o situaţie mai bună. Însă, nici măcar Băsescu n-a riscat pe cartea asta în an electoral. Şi consecinţa este că ne prelungim criza cu cel puţin un an.

Pentru a ne salva însă e necesar ca reducerile de cheltuieli bugetare să fie însoţite de investiţii şi sprijin pentru sectorul privat. Aşa a reuşit România anilor '30, după cum ne aminteşte Dan Popa.

Una peste alta, nu-i găsesc nici o scuză lui Băsescu (şi cu atît mai puţin guvernului) şi nici nu mă preocupă viitorul politic al PDL şi al liderilor săi. Mă tem doar ca măsurile anunţate ieri de şeful statului să nu fie tardive şi/sau insuficiente şi să nu împărtăşim soarta Greciei.

11 Comentários:

Unknown spunea...

Sa speram ca masurile de redurece (numerica si financiara) a bugetarilor nu-i va afecta doar pe cei "mici" si "slabi", care oricum muncesc destul de mult. E adevarat ca muncesc cam in van, ca asa e sistemul, dar muncesc. Mi-e teama ca reducerile ii vor viza in special pe acestia. Dar chiar si asa, posibil sa fie cea mai buna solutie.

Unknown spunea...

Sa speram ca masurile de redurece (numerica si financiara) a bugetarilor nu-i va afecta doar pe cei "mici" si "slabi", care oricum muncesc destul de mult. E adevarat ca muncesc cam in van, ca asa e sistemul, dar muncesc. Mi-e teama ca reducerile ii vor viza in special pe acestia. Dar chiar si asa, posibil sa fie cea mai buna solutie.

Liviu spunea...

Fratilor, cat timp ne mai lasam pacaliti? Azi sunt bugetarii... Banii astia de la bugetari tot pe "investitiile" LOR se duc. NU acopera gaura cu ei... Si, in scurt timp vor umbla si la TVA. Daca le bagau pe toate acum, luam foc noi toti.
Tocmai pe acest lucru cred eu ca mizeaza. Ne impart, chipurile, in oi si in capre, dar pana la urma pe toti ne vor taia.

Anonim spunea...

O tara de puturosi care nu-si pot duce singuri lingura la gura. Unde mai pui ca supa vine de la FMI.

Anonim spunea...

Dar cum se face ca tarile de langa noi, tot lovite de criza, n-au fost nevoite sa apeleze la reduceri salariale? Tot dam exemplul Greciei care e un exemplu izolat. Sa se invete minte cei care au pus stampila pe Basescu neintelegand ca noi, ceilalti care am votat contra lui, n-am votat pro-Geoana sau Antonescu ci pt liniste si un guvern mai putin prost decat catastrofa actuala. Incompetenta PDL-ista nu poate fi intrecuta nici de socialismul psd-ist, nici de liberalismul individualist. In rest, continuam pe aceeasi linie, imprumuturi fara numar si reduceri salariale. PDL-ul ne duce spre groapa.

Mosh Guerilla spunea...

@ Anonim:

In loc sa va dati cu parerea aiurea, mai bine dati un google si informati-va inainte:

In Bulgaria s-a hotarit de o luna reducerea salariilor: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7086732-masuri-anti-criza-bulgaria-reduceri-salariale-amanarea-majorarii-pensiilor-taxe-lux.htm

In Letonia, acum un an. Iar in Ungaria, guvernantii au ales majorarea TVA: http://www.cotidianul.ro/pretul_crizei_si_al_fmi_lectiile_ungariei_si_letoniei-114115.html

Anonim spunea...

Mos Guerilla, din linkul cu Bulgaria nu rezulta niste masuri de aceeasu gravitate precum cele din Romania. Bulgarii au hotarat reducerea cu 10% doar acolo unde nu s-au facut remedieri. Intr-o discutie rapida pe mess cu un amic din Plovdiv, mi-a zis ca masura asta va afecta aprox 15% din bugetari. Pensiile raman neatinse, ca doar -25% nu e totuna cu inghetare. Sa privim lucrurile drept in fata, actual guvern de la Bucuresti e incompetent. Ca mai gasim pe altii incompetenti, nu in aceeasi masura, nu-i degreveaza pe ai nostri de de responsabilitate.

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Mosh Guerilla spunea...

@ Anonim:

In precedentul comentariu ati scris asa: "Dar cum se face ca tarile de langa noi, tot lovite de criza, n-au fost nevoite sa apeleze la reduceri salariale?"

Eu v-am aratat ca si altii au procedat la fel. Acum dvs imi replicati ca reducerile din Bulgaria nu sint la fel de drastice - dar asta e deja un alt subiect. Si desigur comportamentul guvernantilor de prin alte tari nu exonereaza responsabilitatea guvernantilor nostri.

Iulian Capsali spunea...

Este poate cel mai impotent guvern de dupa 90, comparabil poate doar cu interminabila guvernare Vacaroiu. Nenorocirea face ca sa fie pus sa gestioneze treburile tarii intr-un moment de criza. Dupa ce a dat lovituri micilor antreprenori privati (impozitul forfetar este cel mai imbecil exemplu), acum face o teribila curba de sacrificiu dupa ce a indatorat tara cu 43 miliarde de euro la FMI, bani cu care s-a intretinut sistemul falimentar. Sa nu ne facem iluzii, acest guvern este al lui Basescu, salvatorul acestui neam. Boc este doar o unealta mediocra. Raspunsul PDL la aceasta tragedie nationala este deschiderea exploatarii de la Rosia Montana, al carei aur exploatat ar ajunge in mainile catorva initiati. O sa mi se spuna ca nici Mircea Geoana nu ar fi facut nimic mai mult. Posibil, dar asta nu scuza iresponsabilitatea actualei puteri. Si mai trist este ca romanii nu au o alternativa viabila la acest marasm. Toti banii furati, tot acest popor calcat in picioare, toata minciuna in care baltim, incompetenta crasa, toate acestea se razbuna acum, caci pe toate le meritam. Pentru pacatele noastre si pentru prostia noastra. Nu putem sa fim tara care a omorat 18 milioane de inocenti si sa avem pretentii. Tara condusa de toate elementele stangiste, securisto-comuniste instapanite peste tot, de la politica la economie, de la presa pana justitie. Tara unde suntem obligati sa alegem permanent intre ciuma si holera. Tara lui Irod.

Mirona-Ioana Tatu spunea...

Aveti foarte mare dreptate d-le Iulian Capsali! In toata aceasta nenorocire exista un rost, o logica. Ce este mai trist, este faptul ca cei mai multi nu constientizeaza pedeapsa, ca e pedeapsa. Ca ne-am atras-o noi insine asupra noastra. Macar acum, in al doisprezecelea ceas, de ne-am smeri, de ne-am intoarce la Dumnezeu...
Doamne ajuta!