miercuri, 12 mai 2010

"Pe drumul Învierii", la Tg. Neamţ

Expoziţia itinerantă "Pe drumul Învierii" va fi vernisată la Tîrgu Neamţ, duminică, 16 mai a.c., începînd ora 13.00, la Casa de Cultură "Ion Creangă". La deschidere vor lua cuvîntul preoţi şi profesori din oraş, precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei "Rost".

Expoziţia poate fi văzută în perioada 16 - 26 mai.

Prin această expoziţie, Asociaţia "Rost" încearcă să ilustreze o parte din istoria recentă a românilor: prigoana regimului comunist contra Bisericii Ortodoxe Române. Şi exemplifică prin documente şi fotografii din arhivele Securităţii legate de urmărirea, anchetarea, chinuirea şi condamnarea la închisoare a şase personalităţi ortodoxe - reper: arhimandrit Arsenie Papacioc, singurul care mai este în viaţă (duhovnicul Mănăstirii Techirghiol), ieromonah Arsenie Boca (supranumit Sfîntul Ardealului), ieroschimonah Daniil Teodorescu (cunoscut mai ales sub pseudonimul literar Sandu Tudor), părintele Gheorghe Calciu (închis în anii 70 pentru că s-a opus dărîmării bisericilor din Bucureşti), Ioan Ianolide (autorul cărţilor "Întoarcerea la Hristos" şi "Deţinutul profet") şi Valeriu Gafencu (supranumit Sfîntul Închisorilor).

14 Comentários:

Dumitză spunea...

am si eu o rugaminte.Scrieti un articol despre cartea lui Klaus Kenneth.

Unknown spunea...

@ Darie Dumitru Virgil:

N-am citit-o. Dar merg pe mina parintelui Mihail: http://blog.patermihail.ro/arhive/1113

Daniel spunea...

Eu as merge pe mana lui Rafail Noica,care e prieten bun cu Klaus Kenneth.
Si nu m-as increde in cineva,oricine ar fi acela ,pana nu as citi cu ochii mei.O invitatie la lectura..Se citeste intr-o zi.Klaus K. are in luna asta conferinte in toata tara.Mai multe puteti afla pe site-ul editurii Agnos.
Eu personal,il iubesc pe Klaus Kenneth

sceptik spunea...

Subscriu cu Daniel. E o moda la noi sa gasim nod in papura.

E plina lumea de teologi...

Iulian Capsali spunea...

Tocmai am terminat-o. O lectura extrem de placuta a unui marturisitor ortodox, care a avut o evolutie teribila; altul ar fi fost distrus iremediabil iar sufletul sau infasurat pe stalpul iadului. Este o carte despre felul in care Dumnezeu, daca vede ca exista sete de Adevar, te poate scoate din cele mai mari genuni sufletesti. Ce i se reproseaza este ca nu "arata" ca un ortodox. Cred ca poate sparge niste cochilii in care ortodoxul se cuibareste. Sigur ca viata lui este "scandaloasa" si el recunoaste ca a facut, multa vreme, voia diavolului. Dar au fost destui care s-au pocait si au reusit sa devina marturisitori. Oare viata Mariei din Egipt, pana la pocainta, a fost mai curata? Dar a lui Ciprian, vrajitor care avea intalniri directe cu tatal demonilor si a devenit martir (mana sa intreaga se afla la bis. Zlatari de pe Calea Victoriei)? Dar Serafim Rose (la care am o mare evlavie), care a avut episoade homosexuale? De ce sa ne ascundem in spatele unei "cuviosenii" searbede. Ma uimeste faptul ca se aduce in balanta, ca specialist in tema, pe Danion Vasile. Sa ma iertati, dar Klaus Kenneth nu a indemnat pe nimeni la o secesiune in cadrul ortodoxiei, ca sa ma exprim cu gratie. Nu inteleg de ce sperie atat un om care s-a ridicat si a devenit ucenicul Pr. Sofronie si bun prieten cu Pr. Rafael. Ca este filmat cantand intr-un hotel din Bulgaria? Sacrilegiu? Dumnezeule, nu stiam ca un ortodox nu are voie sa cante la chitara! Ca a trecut prin pasaje heterodoxe? Cred ca nu este singurul in istorie. Ca a cunoscut si acolo oameni care l-au ajutat sa se ridice? Totusi, ortodocsii, ca procent, sunt extrem de putini raportat la populatia lumii. Iar daca mai scadem pe cei care doar se declara ortodocsi, atunci totul devine dramatic. Oare Dumnezeu lasa copiii sai complet in deruta, prada exclusiva a demonilor? Eu cred ca noi trebuie sa dam mult mai mult, pentru ca avem dreapta credinta si cererile lui Dumnezeu sunt proportionale cu aceasta maxima revelatie de pe acest pamant. Dar nu putem sa-i desconsideram si sa-i condamnam aprioric pe cei din afara Credintei celei Adevarate. Pentru ca nu stim care este iconomia lui Dumnezeu pentru ei. Este o taina. Mie imi este teama de cei care se uita la ei din varful muntelui spre prapastie. Personal, nu stiu ce-i indreptateste la asta. Nu cred ca detinem exclusivitatea si siguranta Mantuirii. Ar fi prea simplu si complet "neortodox" ca sa gandim asa.

Nu recomand ca aceasta carte sa o faceti cadou matusii din Vintzu de Sus sau a unui monah care se lupta ca sa-si domine patimile, pentru e posibil ca, in curatenia lor, sa se sminteasca. Un om crescut la tara, intrat in manastire de tanar, feciorelnic, nu are cum sa guste asemenea marturisiri care pot sa zdruncine. Insa asa cum Pr. Rafael a putut sa-l pretuiasca pe acest om, pe care-l cunoaste atat de bine inca de la Essex, cred ca poate fi creditat si de cei care nu l-au cunoscut, si, mai ales, de aceia care nu l-au citit.

Inca ceva. Nu cred ca aceasta carte a lui Klaus Kenneth poate deveni brusc, peste noapte, marea problema a ortodoxiei romanesti. Oare nu vedem ce se intampla in jurul nostru?

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Nici eu nu am citit-o, dar dupa lectura recenziei parintelui Mihail... tind sa merg pe mana domnului Capsali. Dar, intr-adevar, acesta nu trebuie sa devina motiv de dezbinare intre noi.

Iulian Capsali spunea...

Cateva citate "smintitoare" din Klaus Kenneth:

“Într-o zi, de pildă, la mănăstirea Essex a venit un vizitator care a luat statuia lui Buddha şi a pus-o la fereastră. Un alt părinte i-a spus părintelui Sofronie că este un lucru exagerat să pui statuia lui Buda acolo, într-o mănăstire. Era stareţul. Iar părintele Sofronie i-a spus stareţului: „Dacă statuia aceasta te deranjează, atunci tu trebuie să pleci, dar omul acesta rămâne.” Pentru părintele Sofronie era mult mai important sufletul acelui om departe de Ortodoxie, decât gesturile sale naive. Aşa am înţeles ce înseamnă dragostea”.

si inca unul, dintr-o carte-interviu:

"Impresia mea este că România doarme şi e cazul să se trezească. Din trecut a moştenit doar tradiţia de a merge la biserică. Iar comunismul se dezvoltă azi în materialism, care este mai rău decât comunismul. Televiziune, internet, jocuri, tineretul este acaparat, sunt ca un magnet pentru tineri. Iar neoprotestanţii, predicând, fac treabă « bună » ; aduc oamenii la o credinţă heterodoxă, falsă. De aceea trebuie ca noi, ortodocşii, să facem ceva, nu să aşteptăm doar de la preoţi, care poate dorm. La Judecată Mântuitorul nu o să ne întrebe : « A fost bun preotul tău ? « , ci « Tu pe Mine M-ai luat în serios ? »
Noi toţi suntem responsabili !
Şapte ani am fost violat de un preot catolic. Am avut o mamă catolică, dar care nu m-a iubit. Pentru mine, în biserică nu exista dragoste, nu exista bunatate. Problema era “rezolvată”. Dar dacă nu există Biserică, spre ce să mă îndrept ? Voiam să scap de suferinţă Viaţa este suferinţă, a spus şi Buddha. Aşa că am recurs la droguri. Era aşa plăcut !!! Era să şi mor ! Am vrut să mă sinucid. Nu mai înduram singurătatea. Eram singur şi nefericit.
Iată azi, oamenii vor tot mai multe – materialism. Europa vă pregăteşte pentru a AVEA, nu pentru a FI. Să fiţi avertizaţi ! Eu am trăit pe culmile lumii materialiste ; eram DJ, aveam bani, maşină mare. Apoi am fost sărac şi batjocorit. Am cunoscut extremele şi am rămas tot nefericit, singur.
Am căutat mai departe dragostea, fericirea, în psihologie, în filosofie, în muzică(mama mea a fost cântăreaţă). Nu am găsit-o ! Nu în droguri, nu în celebritate(am fost chitarist)! Eram nefericit fără Dumnezeu.”

Asta ca sa-l pregustati si sa vedeti de ce deranjeaza acest neamt ortodox care ce are in gusa, are si in capusa :)

Daniel spunea...

punctul de vedere al editurii Agnos

Romeo Petrasciuc

http://www.agnos.ro/blog/2010/05/13/pr-mihail-stanciu-versus-klaus-kenneth/

Anonim spunea...

Hristos s-a Inaltat! Iertati-ma,dar Titlul este "Pe drumul Invierii", comentariile se refera la O CARTE,cind va fi titlul cartii,se va comenta despre "Pe drumul Invierii"??? Iertati-ma,dar Va citesc si eu,o pensionara simpla.Cred ca-mi permiteti aceasta ocupare a timpului liber.Doamne Ajuta!.P.S.Am citit si eu in LUMEA MONAHILOR, despre carte.

Unknown spunea...

@ Anonim:

Mai cititi o data stirea: este despre o expozitie, nu despre o carte. In rest, cica traim intr-o lume libera, deci sinteti libera sa faceti ce poftiti :)

Unknown spunea...

Cit despre cartea lui Klaus Kenneth, o voi citi ca sa-mi faca o impresie.
I-am dat credit parintelui Mihail, pentru ca il stiu serios si citit. Iar daca fratele Romeo Petrasciuc nu l-a gasit pe pr Mihail in Enciclopedia Patriarhiei, cred ca n-ar fi cazul sa se mire: acolo nu sint multe alte personalitati ale Bisericii. In tot cazul, daca textul pr Mihail o fi exagerat, nici replica lui Romeo nu e vreo mostra de echilibru si delicatete duhovniceasca.
Una peste alta, cred ca luarea de pozitie a parintelui Mihail a facut reclama cartii (uite, pe mine ma determina acest "scandal" sa citesc cartea :)). Si oricum nu cred ca aceasta il face pe KK sa sufere prea tare.
Hristos S-a inaltat!

Anonim spunea...

Luati aminte si la cele spuse de parintele Savatie Bastovoi - cum a fost solicitaat de editori si de ce a refuzat sa prezinte aceasta carte.

In rest, "cantec, joc si...voie buna". Impreuna cu K.K.

Anonim spunea...

Eu as indrazni sa va recomand
alte marturii ortodoxe despre convertire, mult mai decente, cu smerenie si bunacuviinta.

12 englezi printre care si mitropolitul Kallistos Ware. Cartea a aparut nu demult la editura Deisis.
http://www.edituradeisis.ro/index.php?controller=product&product_id=134

faceti o comparatie intre kk si acestia (si ei, ex-anglicani,baptisti, metodisti..)

Daniel spunea...

De joi, 27 mai, a. c., Parintele Mihail Stanciu (alias Pater Mihail) nu mai e staret al Manastirii Antim…
O fi adevarat?