marți, 25 mai 2010

O nouă campanie "Formula As": Urme româneşti în Bulgaria

Ivo Gheorghiev, liderul etnicilor români din Bulgaria: "Regiunile unde românii sunt majoritari au fost lăsate de izbelişte"

Ivo Gheorghiev este un luptator. Un roman din Bulgaria, care stie ca neamul lui a fost acolo dintotdeauna. De pe timpul imparatilor Ionita si Petru Asan, ba chiar cu mult mai-nainte, urmasi directi ai dacilor si getilor sud-dunareni. Neam de neamul lor au vorbit romaneste, s-au imbracat romaneste, si-au tinut neclintita traditia romaneasca. Dar in Bulgaria "europeana" de astazi, romanii nu sunt recunoscuti nici macar ca minoritate. Lasati in cea mai crancena saracie, cu numele de familie slavizate, li se spune "vlahi", cu inteles de "tigani". N-au scoli romanesti, n-au biserici cu slujba in limba romana, n-au nici o speranta de viitor, desi in multe zone ei reprezinta majoritatea. Comunitatea Europeana face pe surda la jalbele lor, autoritatile romanesti sunt "incremenite in proiect"... Singura bogatie a romanilor din Bulgaria este identitatea. Faptul ca sunt romani, ca vorbesc romaneste, ca trebuie sa isi apere traditiile si limba: crezul de o viata al lui Ivo Gheorghiev, luptatorul neinfricat, cu ochii albastri ca cerul si cu o inima care lumineaza ca soarele. S-a nascut la 7 martie 1968, in satul Rabova, la 30 de kilometri de Vidin. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, apoi a urmat Facultatea de medicina la Craiova. Lupta pentru cauza romanilor de la sudul Dunarii, inca de la caderea regimului comunist, si este, cum altfel?, presedintele "Uniunii Etnicilor Romani din Bulgaria".
Incepand cu numarul acesta, "Formula AS" va propune o incursiune in viata romanilor din Bulgaria. Scrisa cu sufletul! Fratii nostri de peste Dunare ne privesc cu aceeasi nadejde ca si fratii de peste Prut. Au nevoie de iubire si de ajutor.

"Formula AS"

Din aceeaşi campanie: Şcoala din curtea casei, de Cătălin Manole, România e înconjurată de români, de Ion Longin Popescu. Mai urmează.

UPDATE
Acum puteţi citi online şi articolul Morţii vii de la Albotina, de Bogdan Lupescu.

Seja o primeiro a comentar