luni, 3 mai 2010

Dialog în pridvor cu Basarab Nicolescu


"Pentru mine, intoarcerea spre cer nu e o metafora, ci un fapt concret"

Savant de notorietate mondiala, Basarab Nicolescu este, surprinzator sau nu, prea putin cunoscut la el acasa. Fizician, filosof, scriitor, profesor universitar, Doctor Honoris Causa al catorva universitati din tara, membru de onoare al Academiei Romane, energic animator cultural, dar si un om profund credincios.
Nascut la 25 martie 1942 in Ploiesti, a absolvit Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti si apoi a obtinut o bursa a statului francez, in virtutea careia a evadat din lagarul socialist. Exilului ii datoreaza in egala masura cariera si devenirea spirituala. Traieste la Paris, dar obligatiile profesionale il obliga sa colinde lumea in lung si-n lat.
Opera sa cuprinde peste 130 de lucrari despre fizica si numeroase lucrari privind transdisciplinaritatea - un concept creat de el. In ultimii ani, si-a dedicat mare parte din energie promovarii dialogului Stiinta - Religie.

- "Pentru mine, intalnirea cu parintele Galeriu a fost primul miracol din viata mea."

- "Sunt lucruri care, dincolo de dogma si rafinamente teologice, te apropie cel mai mult de Dumnezeu."

- "Credinta este pentru mine o constanta si ma mobilizeaza in toate actiunile mele. In acelasi timp, nu sunt un propagandist al ortodoxiei."

- "Stiinta nu se preocupa de divinitate, nu spune daca exista sau nu Dumnezeu."

- "Pentru mine credinta fara stiinta este ca un surd, iar stiinta fara credinta este ca un orb."

- "Eu cred in Dumnezeul cel viu! Dumnezeul pe care il simt si care imi ghideaza fiecare pas si fiecare cuvant, chiar acum in dialogul nostru."

- "Deodata, mi-a aparut o prezenta, ca un martor, probabil ca teologii ar spune un inger."

- "Evolutionismul si creationismul pot sa mearga foarte bine in paralel. Nu trebuie sa interpretam textele biblice in sens literal. Interpretarea literala ii amputeaza lui Dumnezeu transcendenta."

Am avut cu domnia sa un dialog interesant, care unora le va placea, pe altii ii va suprinde, iar pe multi probabil ca ii va indispune. Il puteti citi aici. Astept comentarii. Sint convins ca vor fi :-)


6 Comentários:

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Nici nu iti inchipui cati oameni ti-ai pus pe cap cu interviul asta. Eu salut initiativa, este mai mult decat binevenit.

Unknown spunea...

@ Paul:

Banuiesc :-) Dar realitatea ortodoxiei inteleasa si traita de la vladica pina la opinca nu e uniforma, ci de o varietate si o complexitate uneori pina la sminteala (vedem bine smintiti si printre cei mai "imbisericiti"). Si ramin fidel ideii ca din toate si de la toti putem invata, spre mintuirea noastra.

sceptik spunea...

Da, putem invata sa nu-i impartasim ideile in privinta religiei :). Ar fi trebuit sa ramana mai mult la fizica. Interviul sustine niste sofisme, dar nu cred ca a avut vreo vina Claudiu. La urma urmei e punctul de vedere al acestui om si trebuie sa-l respectam. Insa propune o viziune asupra a doua lucruri, in timp ce stapaneste doar pe unul. Aparitia "martorului" spune totul.

Doamne-ajuta!

Mirona-Ioana Tatu spunea...

@ Claudiu

Acest comentariu l-am scris si pe pagina Formulei "AS", dar cum acolo moderarea comentariilor ia foarte mult timp, ti-l transcriu si aici.

Am numit comentariul cu titlul: "Propunere pentru o initiativa... Poate catre A.S.C.O.R.? Sau Asociatia "Rost"?"

Ar fi de mult folos studentilor nostri, in special celor de la Teologie, daca d-l Basarab Nicolescu ar fi invitat sa conferentieze in aulele facultatilor de teologie, alaturi de mari duhovnici. Cum domnia sa se arata a fi foarte credincios si nu propovaduieste o alta invatatura decat cea a Bisericii, dialogul dintre profesorul Nicolescu si un duhovnic renumit, ar fi foarte interesant si binevenit, cred eu.

In ceea ce priveste vedenia pe care a avut-o, cu "ingerul", aici eu as fi mai circumspecta. Sfintii Parinti ne indeamna sa nu credem acestor aratari, ci mai degraba sa le alungam, caci nu putem sti daca sunt ingeri din Rai sau draci imbracati in "ingeri de lumina".

Felicitari pentru articol!

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Nu sunt de acord cu tot ce se spune in acest interviu, dar socotesc ca unele lucruri trebuie luate in seama. O perspectiva teologica ce inglobeaza aspecte ale cercetarii stiintifice este raspunsul la provocarile vremii. Dar mi-e teama ca acest lucru este foarte dificil, in conditiile in care multi zeloti socotesc ca a vorbi despre dinozauri (e un simplu exemplu) este egal cu a contesta Revelatia.

Anonim spunea...

Nu ma surprinde nimic din ceea ce afirma dnul Nicolescu. Asemenea afirmatii am gasit si la Pr. Seraphim Rose in comentariile sale la Cartea Facerii, si la Pr. Galeriu, la Pr. Calciu-Dumitreasa in Homo Americanus sau la Pr Arsenie Boca in Cararea Imparatiei.
Oameni care au gasit echilibrul. Pentru ca uneori echilibrul este delicios de smintitor:)