miercuri, 27 ianuarie 2010

Ne pierdem credinţa pe zi ce trece

Dragoş-Paul Aligică ridică o chestiune foarte interesantă, într-un articol publicat aici: Creştinismul în România este în retragere sau în expansiune? Şi constată că fenomenul de secularizare s-a accelerat - din cauze care rămîn de cercetat - şi că, pentru moment cel puţin, lupta dintre clerul creştin şi "apostolii religiilor seculariste" este cîştigată de cei din urmă.
Prin urmare, plîngerile unor corifei ai "corectitudinii politice" vizavi de amestecul Bisericii în treburile statului şi de întărirea unui curent fundamentalist sînt false.
D.-P- Aligică atrage atenţia că sînt puse în discuţie acum "însuşi viitorul matricei identitare a poporului român şi substanţa umană a societăţii româneşti de mâine".

2 Comentários:

Anonim spunea...

Eu nu as zice ca ne pierdem credinta pe zi ce trece, ci doar ca trebuie sa facem fata unui principiu al selectiei riguroase. Cu alte cuvinte, toate provocarile la care a trebuit sa facem fata in acesti ultimi ani ne-au ajutat si ne ajuta sa ne clarificam pozitia noastra personala fata de Dumnezeu, Ortodoxie, Natiune.

Totodata, aceste provocari au aratat cine este simplu formalist, cine are ifose de mare izbavitor si luminator al "turmei" de credinciosi, cine este ecumenist etc

Parintele Rafail Noica a scris acum cativa ani o scrisoare catre un ierarh, publicata in cartea sa Cultura Duhului, in care vorbea exact despre aceste vremuri. Este timpul cernerii.

moldovlah spunea...

Foarte greu sa nu te pierzi cind vezi:
http://www.youtube.com/watch?v=Fk-xda3Kz_k