luni, 11 ianuarie 2010

Cum îşi dă un jurnalist cu firma în cap. Cazul "turnătorului" Anania

Mirela Corlăţan publică în Evenimentul Zilei de astăzi un articol prin care îşi compromite credibilitatea. Pur şi simplu, textul de azi aruncă îndoiala asupra tuturor investigaţiior sale mai vechi privind pe unii colaboratori ai Securităţii. Mai mult, cred că jurnalista şi ziarul cu pricina vor fi chemaţi în justiţie şi vor pierde. Şi bine ar fi să se întîmple aşa, pentru că Evenimentul Zilei trebuie să răspundă pentru campania de denigrare pe care o duce de o vreme contra Bisericii Ortodoxe.

Mirela Corlăţan îl acuză pe ÎPS Bartolomeu Anania că a turnat la Securitate, sub numele conspirativ "Apostol". Dar jurnalista nu are nici o dovadă şi se plînge că o anchetă mai profundă nu e posibilă din cauza legii si a... patriarhului Daniel.
În absenţa unor probe irefutabile, Mirela se mărgineşte la a face conexiuni "logice" pe baza unor texte din diverse dosare şi din Memoriile vlădicăi Bartolomeu.
Ea arată că informaţiile din două note informative, scrise la maşină şi semnate "Apostol" , coincid cu informaţiile pe care părintele Anania le-a dat în anchetă (deci nu de bunăvoie, ci sub tortură, şi nu în baza unui angajament de colaborator) sub semnătură proprie şi cu unele date din Memoriile sale. Şi trage concluzia că Anania este "Apostol".
Mirela n-are însă minima curiozitate să se întrebe de ce-ar fi dat părintele Anania sub nume conspirativ informaţii pe care le-a recunoscut sub propriul nume.

Pe urmă, Mirela, deşi nu e o novice care acum a mirosit pentru întîia oară un dosar de la Securitate, se preface că nu ştie că securiştii aveau obiceiul să pună sub formă de notă informativă discuţii benigne pe care le purtau cu anumiţi oameni.
Părintele Anania recunoaşte în Memoriile sale că, după eliberarea din închisoare, a fost căutat de Securitate de vreo două ori şi întrebat anumite lucruri (regimul voia să se asigure că omul nu-i mai e ostil, aşa a făcut cu toţi cei eliberaţi), că i s-au cerut note informative şi să-şi aleagă un nume conspirativ, dar că a refuzat şi că a dat doar două declaraţii sub numele său. Apoi a fost lăsat în pace.

Mai departe, Mirela ignoră faptul că pe numele părintelui Bartolomeu Anania nu există nici un angajament şi nici un dosar de informator.

Ziarista insinuează că pentru că a dat acele note informative (deci, a devenit omul Securităţii) , părintele Anania a fost lăsat să plece în SUA, ca misionar al BOR. De fapt, părintele Bartolomeu a fost trimis în America din voinţa şi prin puterea patriarhului Justinian Marina. Dovadă însă că nu a fost omul Securităţii şi al regimului comunist este că nu a ajuns episcop atunci şi că, după o vreme, autorităţile nici nu l-au mai lăsat să se întoarcă în SUA.

Mirela Corlăţan mai spune că părintele Bartolomeu Anania a fost unul dintre reeducatorii din puşcăria Aiudului, citînd un informator - care la rîndu-i, chipurile, reproduce o afirmaţie a părintelui Arsenie Papacioc; asta din urmă e o chiar o porcărie, pentru că autoarea încearcă o intrigă între marele duhovnic şi ucenicul său.
Dacă era de bună credinţă, jurnalista ar fi căutat adevărul chiar la supravieţuitorii de al Aiud. De pildă, îi recomand să citească volumul Reeducarea de la Aiud, scris de istoricul Demostene Andronescu, unul dintre cei care a pătimit în acea închisoare şi unul dintre puţinii care nu au acceptat reeducarea (mulţi consimţind formal la "reeducare", pentru a fi eliberaţi). Demostene Andronescu arată că părintele Anania e nevinovat.

În concluzie, cunoscînd-o pe Mirela, nu cred că nu s-a priceput să documenteze bine articolul, ci anume l-a instrumentat defectuos, pentru că altminteri nu mai avea ce scrie. Şi fie ordinul vreunui şef al ei, fie o pornire proprie anti-BOR îi cerea un text acuzator. Dar prin asta riscă să-şi piardă credibilitatea - cel mai de preţ lucru pe care îl are un jurnalist.

UPDATE (12 ian. 2010)

EvZ continuă să-l bălăcărească pe vlădica Bartolomeu şi azi. Mirela Corlăţan, care a citit postarea mea pe marginea acestui caz, nu poate clarifica dubiile semnalate de mine şi se ascunde după o decizie a CNSAS privind "deconspirarea" ierarhului. O astfel de decizie, dacă există, va fi desfiinţată în instanţă, întrucît se vede că nu poate fi probată. Pînă atunci, jurnalista are conştiinţa împăcată? Şi cînd se va dovedi în instanţă că au minţit şi CNSAS şi ea, cum va mai repara ceva?

Mirela îmi urmează sfatul şi ia legătura cu cîţiva dintre supravieţuitorii de la Aiud. Pentru că din declaraţiile a trei din patru oameni nu reiese vinovăţia părintelui Bartolomeu, ziarista subliniază doar mărturia dlui Grigore Caraza, vechi duşman al ierarhului (motivele îmi scapă), singurul care îl consideră pe mitropolit un fel de Ţurcanu al Aiudului (comparaţie cu totul deplasată, dincolo de neadevărul ei, şi prin aceea că "reeducarea" de la Aiud nu a avut caracterul criminal al celei de la Piteşti).

În altă ordine de idei, nu pentru că sînt "reprezentantul unui curent fundamentalist din BOR" îl apăr pe vlădica Bartolomeu - aşa cum susţine Mirela Corlăţan -, ci din dragoste de adevăr. Ceea ce, în ultimă instanţă, s-ar putea să fie o dovadă de fundamentalism în vremurile astea :-)


UPDATE 2

Comunicat de presă de la Cluj


18 Comentários:

Serban spunea...

"CNSAS susţine că ÎPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este informatorul „Apostol” din dosarul lui Antonie Plămădeală, fostul mitropolit al Ardealului. ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, apare ca agent cu numele de cod „Apostol” în dosarul de urmărire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plămădeală. El a fost deconspirat de CNSAS pe 22 ianuarie 2008." Ce vrei mai clar de atat, omule?

Unknown spunea...

@ Serban:

De pilda, sa fie citat un document al CNSAS care sa dovedeasca legatura dintre "Apostol" si Anania. Ca sa nu mai spun ca CNSAS a pierdut deja mai multe procese cu persoane despre care spunea ca sint colaboratori.
Am cercetat si eu o caruta de documente la CNSAS si am vazut cum unii erau dati drept informatori ai Securitatii doar pe declaratia securistului care intocmea o nota informativa in numele lor. Ce credibilitate poate avea un securist?
Iar in cazul Anania sint intrebari la care textul nu raspunde. Le-am pus. Putea sa si le puna si Mirela Corlatan daca era de buna credinta.

Mircea Puscasu spunea...

Off Topic:

Interviu radio SOS anti vaccin

2010.01.11-analiza zilei-dr mircea puscasu-antivaccinare.wav
Click pe linkul de mai jos pentru a le downloada (sau click dreapta+save as):
http://dl.transfer.ro/Transfer_ro-11Jan-bbace4dbd5.zip (14.2Mb )
linkul este valabil o perioada limitata (10 zile)

Dati mai departe departe daca considerati util altora.

Anonim spunea...

Ii doresc Mirelei Corlatan sa faca vreo 16 ani de temnita si reeducare, iar apoi sa ne vorbeasca despre rectitudine morala.

Cred ca e o comanda politica, prin 2008 IPS Batolomeu s-a ridicat impotriva proiectului Rosia Montana. Iar acum Videanu a scos din nou de la naftalina proiectul...

In plus, de ce sa nu mai denigram putin biserica, mai ales pe opozantii lui Ciobotea.

Alin

Unknown spunea...

Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Unknown spunea...

@ Alin:

N-as crede ca are legatura cu Rosia Montana, caci si EvZ de la o vreme s-a manifestat contra proiectului, inclusiv prin luari de atitudine ale unor figuri publice ca Dan C. Mihailescu si Mircea Cartarescu.

Mai degraba cred ca are de-a face cu tendinta ziarului (imprimata din interior sau din exterior), tot mai accentuata, de a pune la colt BOR: unii le gasesc pete in soare unor ierarhi (dar nu alora care chiar au dosarele patate), altii vorbesc despre "averea" Bisericii si afacerile ei...

Si cunosc cel putin un sef de la ziarul cu pricina care cind aude de BOR face ca michiduta in fata crucii. Culmea e ca pe redactorul sef il stiu un om cu frica lui Dumnezeu.

Dumitză spunea...

Eu nu sunt asa de bun la pus intrebari, dar ma bucur ca le-ati pus dvs. Dincolo de orice IPS Bartolomeu ramane un model

Ion de la Chiuiesti spunea...

D-le Tarziu, credibilitate la aceasta Mirela Corlatan nu cred ca a existat niciodata. Intamplator, am urmarit un timp prostiile debitate de aceasta fata la "Cotidianul", majoritatea anchetelor fiind scrise dupa ureche si fara suport. Iar daca atacatorii ortodoxiei au ajuns sa o angajeze pe fufa asta, inseamna ca sunt in mare criza de cadre. Iar asta nu e rau. IPS Bartolomeu Anania nu este la prima incercare de acest gen si sunt convins ca nici un ortodox adevarat, care cunoaste cine este, ce reprezinta si ce a insemnat IPS Bartolomeu in spatiul ortodox romanesc, nu se lasa pacalit de calomniile nerusinate ale unor ratati de profesie!

Unknown spunea...

@ Ion... :

Ca de obicei, va pripiti, exagerati si folositi cuvinte grele.
Am fost coleg cu Mirela si stiu ca e un ziarist bun. Ar trebui sa dati exemple atunci cind spuneti ca toate anchetele ei au fost facute dupa ureche. Si eventual sa spuneti si unde e urechismul. Ca nu va cred pe cuvint.

Pe de alta parte, stiu ca are un dinte contra BOR si mai ales nu-i iubeste pe ierarhii traditionalisti. Iar la EvZ a gasit un mediu tot contra BOR.
Nu ca la Cotidianul era prea iubita Biserica...

Anonim spunea...

cel puţin se dorea un articol argumentat din partea dânsei. chiar am avut un sentiment de părere de rău ciudat chiar şi pentru un leu şi 20 cât costă ziarul.

e interesant cum apar aceste voci de nimic care doar improşcă.

totul e plin de minciună.

Serban spunea...

D-le Tarziu, spuneti ca ati fost coleg cu Mirela Corlatan; asta, pentru mine, inseamna ca stiti cum se lucreaza intr-un ziar. Cum credeti atunci ca, de ieri de cand ati publicat comentariul, Mirela a avut timp sa-l citeasca si sa-i gaseasca pe toti cei cu care a vorbit, dandu-i unuia dintre ei si ragazul de o zi ca sa revina asupra declaratiilor. Poate ca nu veti publica acest comentariu, dar va indemn la putina moderatie in asumarea unor merite.

Unknown spunea...

@ Serban:

Care ar fi meritul pe care mi l-am asumat? Ca i-am sugerat sa vorbeasca si cu supravietuitorii Aiudului? E o chestiune profesionala elementara, pe care trebuia sa o fi facut inainte de a publica primul articol. E bine ca a facut-o si acum, dar, din pacate, a operat cu aceeasi rea-credinta: a trunchiat declaratiile, le-a asamblat cum i-a venit la indemina, ca sa duca mai departe diversiunea.
Cit despre lucrurl la ziar, tocmai pentru ca stiu cum se lucreaza si pt ca 15 ani am lucrat in cotidiane, stiu ca poti lua patru declaratii intr-o zi fara dificultate. Am facut si mici anchete intr-o singura zi si nu eram vreun super-om, pur si simplu e un ritm pe care il capeti cu vremea.
Cit despre faza cu ziua de razgindire, cred ca mai degraba e un "artificiu" de redactare, sa zic asa, tocmai pt a-si proba autorul "buna-credinta".

Anonim spunea...

‘CORLĂŢAN: „Leul Ardealului” în jungla Secu Acest articol nu este recomandat celor pentru care mitropolitul Bartolomeu reprezintă un model.
Nu pentru că adevărul ar putea să-i rănească, ci pentru că în acest caz vor exista mereu, indiferent de dovezi, două adevăruri.’
Probabil ar trebui sa-i si multumim autoarei pentru ‘bunul simt’ de a ne avertiza insultand...Cei care il apreciaza pe IPS Anania sunt lipsiti de judecata si orbiti de admiratie, noroc cu o ‘jurnalista obiectiva’ ca ea care a uitat sa prezinte tocmai dovezile.
A.

Gabriela Ciotu spunea...

Domnule Claudiu Tarziu,
E un lucru clar ca lumina zilei, ca CNSAS nu e o institutie credibila!Presa in buna masura nici atat! Am avut ocazia sa ne convingem de acest lucru in repetate randuri. Ce institutie serioasa are la baza indivizi nevrotici si schizofrenici precum Mircea Dinescu? Fosta Dvoastra colega Mirela Corlatean nu a dovedit niciodata demnitate si verticalitate cand a fost vorba de Biserica Ortodoxa! Singura ei realizare in plan jurnalistic este interviul sau convorbirea telefonica inregistrata cu IPS Nicolae Corneanu cand acesta s-a contrazis in afirmatiile legate de impartasirea la greco-catolici. In rest Mirela Corlatean nu a facut altceva decat sa arunce cu laturi in Biserica Ortodoxa. Una e spiritul critic la adresa BOR si alta calomnia nejustificata cum este si cazul de fata. IPS Bartolomeu ne-a dovedit in repetate randuri ca este un om de cuvant si ca merita sa avem incredere in ceea ce spune. Ne-a dovedit-o de atatea ori. Cred de 1000 de ori ce spune Bartolomeu Anania decat ce afirma Mirela Corlatan. Cat despre minusculul scriitor Ioan T. Morar care il ataca si el pe blogul sau pe IPS Bartolomeu ce sa mai spun? E prietenul lui Tismaneanu, ala anticomunistul si nomenclaturistul.... Pacat ca IPS Bartolomeu trebuie sa mai indure mizeriile acestea de care se bucura si unii dintre mai marii Ortodoxiei. Istoria ne va dovedi ca IPS Bartolomeu a avut demnitate. Pacat ca adevaratii securisti ai BOR raman deocamdata in umbra. Noi ii cunoastem in buna masura. Va veni si vremea lor. Oricum nu vor scapa de Judecata lui Hristos in care se pare ca unii nu prea cred!....

Serban spunea...

http://dilemediatice.blogspot.com/2010/01/sa-nu-ti-faci-idoli-din-oameni-in-viata.html
Deci se pare ca nu ieri a fost facuta documentarea... Mie deja imi miroase a premeditare, nu credeti?

Unknown spunea...

@ Serban:

Ramin dubiile pe care le-am ridicat inca de ieri. Si maniera Mirela Corlatan de interpretare a documentelor si declaratiilor.
N-am insa nici o grija, caci adevarul va iesi la lumina intr-o zi.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Mda, poate ca am fost manat de indignare, dar esenta e aceeasi. Mirela Corlatan nu este un NUME al jurnalismului, sa fim seriosi. Ea se afla pe o treapta direct proportionala cu "valoarea" sa. Un ziarist care nu convinge si nu dovedeste este cu totul altceva.In articolele M.C. nu razbate nici o clipa dorinta sincera de adevar si dreptate.

Anonim spunea...

Si daca Bartolomeu Anania ar fi fost turnator la securitate, care ar fi problema? Pozitia lui ramane aceasei, cuvantul sau mi se pare puternic. Imaginati-va crestinii din Roma incercand sa puna ancheteze trecutul sfantului Pavel si sa-i puna la indoiala autoritatea, unde s-ar fi ajuns?
Si mie mi-a placut sa arunc cu pietre in trecut si nu sunt perfect, dar a judeca pe altul nu este crestinesc.