luni, 18 ianuarie 2010

Atac CNSAS împotriva Bisericii

- Criză de identitate şi pierdere a credibilităţii-

Patriarhia Română îşi manifestă indignarea şi dezaprobarea faţă de implicarea vădită a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în campania de denigrare a clericilor ortodocşi prin scurgerea de informaţii îndoielnice către unii „mercenari mediatici” şi alte persoane interesate să umilească şi să lovescă în slujitorii Bisericii înainte de pronunţarea instanţei de judecată civilă. Această situaţie gravă este în flagrantă contradicţie cu legislaţia în vigoare (OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii aprobată prin legea 293/2008), precum şi cu deontologia funcţionarului public.

CNSAS continuă să se dovedească incapabil să evalueze în mod obiectiv atitudinea clericilor ortodocşi faţă de regimul comunist.

Funcţionari publici ai CNSAS, sub protecţia anonimatului, încalcă flagrant deontologia funcţionarului public şi îşi permit în continuare să facă aprecieri iresponsabile şi tendenţioase în presă privind slujitorii Bisericii.

Reamintim faptul că în timpul dictaturii comuniste Biserica a fost singura instituţie care nu s-a identificat cu ideologia ateistă de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea - prin intermediul fostei securităţi - a unor mijloace de presiune inimaginabile. Fără a ţine cont de acel context extrem de ostil în care Biserica a supravieţuit şi de umilirea şi şantajul la care au fost supuşi clericii ortodocşi în timpul dictaturii comuniste, cei ce practică azi aşa-numita deconspirare a clericilor colaboratori ai securităţii, folosind verdicte pripite de presă, operează, de fapt, asasinate morale la comandă, considerând că astfel nu dau seamă nimănui.

Dat fiind faptul că această manieră tendenţioasă de lucru a CNSAS privind slujitorii cultelor religioase îi vizează doar pe clericii ortodocşi, ne îndreptăţeşte să considerăm că această acţiune a lor şi a celor pe care-i slujesc se încadrează într-o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de cei deranjaţi de marea credibilitate a acesteia în viaţa poporului român profund religios şi apărător al valorilor creştine în faţa atacurilor curentelor secularizante. Oricum, credibilitatea Bisericii nu va scădea, ci mai degrabă CNSAS va pierde din credibilitate şi îşi va adânci criza de identitate juridică şi etică.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

16 Comentários:

Anonim spunea...

Crezi ca are legatura cu cazul vladicii Anania?

Unknown spunea...

@ Anonim:

Vedeti alt motiv pt care patriarhia a dat acest comunicat?

Paul Slayer Grigoriu spunea...

Ieri Mirela Corlatan a scris un nou editorial mizerabil, in care-i compara pe ierarhii ortodocsi cu fsn-ul. Si nu s-a sfiit sa pozeze in cunoscatoare, vorbind despre parintele Cleopa. Traiesc si astazi oameni care sunt in acelasi duh cu parintele Cleopa, de pilda parintele Arsenie Papacioc. Poate ca pe ei ar trebui sa-i intrebe doamna Corlatan ce parere au despre campania de presa al carei port-drapel s-a facut. Daca are o urma de frica de Dumnezeu. Ma tem ca n-are. Sper sa aiba.

Anonim spunea...

Atila era considerat biciul lui Dumnezeu,de ce se supara Patriarhia cand sunt oameni care vad altfel lucrurile?Cred ca mitropolitul Clujului nu a fost turnator,dar Teodosie,Calinic,Casian,Daniel,Nifon au turnat la greu!Cum plecau din tara ei in plina perioada comunista?Scurgeri de informatii?..Pai sunt reale sau aceste informatii!Adevarul doare cand e spus direct!

Anonim spunea...

Comunicatul de presa e praf in ochii fraierilor!De ce nu cere patriarhia publicarea dosarelor,pedepsirea vinovatilor!Cati ar mai ramane in sinod?2-3-4 membri!Acela ar fi adevaratul sinod!Cu lustin Parvu,Arsenie Papacioc...Dar pentru ca sunt patati,striga precum hotul!Si-n biserica exista teoria conspiratiei!Mai au sa spuna,ca Geoana,ca au fost vrajiti sa toarne la secu de satana sau mama Omida!Dar de homosexualitate ce mai zic?

Ion de la Chiuiesti spunea...

Mai zicea Dinescu deunazi ca Biserica trebuie sa ierte. Pai daca Dinescu declara asta, inseamna ca se stie cu pacat. Oare nu era mai bine sa ceara iertare ei, membrii CNSAS, si de la Biserica, dar si de la Dumnezeu? Atacurile din Evz au avut un efect invers celui scontat de Mirela Corlatan.

Unknown spunea...

@ Paul:
Am vazut. Imi pare rau de ea, ura prosteste.

@ Anonim 17.05 si Anonim de la 10.17:
Patriarhia ridica o problema de principiu. Corecta. Pina la decizia unei instante, restul sint speculatii. Si daca esti om cu frica lui Dumnezeu nu face speculatii rele despre aproapele tau.

@ Ion:
Corect.

Elena Chipariu spunea...

Spuneti ca ati lucrat impreuna cu aceasta jurnalista, domnule Tarziu; atunci cum va puteti da seama abia acum ca "ura prosteste"; n-ati vazut-o mai demult? Si, inca o intrebare, daca imi e permis, ati mai fi aruncat asemenea vorbe grele daca ar fi fost vorba despre sotia dumneavoastra?

Unknown spunea...

@ Elena Chipariu:

Pe vremea aceea, adica acum vreo trei ani, nu avea atita venin si atita rea-credinta care nu pot veni decit din ura. Am si spus ca, in opinia mea, doamna cu pricina era un jurnalist bun.
Ca ura prosteste nu am descoperit eu, o spun si sfintii parinti. Daca intelegeti la ce fel de prostire ma refer...

In alta ordine de idei, sper ca, daca v-ati ostenit sa-mi scrieti, ati avut curiozitatea sa-mi vedeti si background-ul si nu ma considerati vreun aparator al turnatorilor, fie ei si din Biserica, sau vreun apologet lipsit de ratiune si de spirit critic al ierarhiei. Slava Domnului, am criticat si eu cind era de criticat. Dar ce-a facut d-na Corlatan in cazul IPS Bartolomeu denota lipsa de profesionalism, tendentiozitate si aversiune nedisimulata impotriva omului si a Bisericii.

Ca lucrurile stau asa o arata si faptul ca dna Corlatan a incercat fara succes sa publice textul acuzator la adresa vladicii Bartolomeu inca din vara lui 2009, la Cotidianul. Din fericire, seful departamentului de investigatii de atunci de la ziarul respectiv, Liviu Avram, este un mare profesionist si l-a oprit, pe motiv de lipsa de probe.

Aceasta informatie am aflat-o de curind, de aceea nu am facut-o publica pina azi. Ea ma face sa cred ca ura dnei Corlata fata de ierarhii traditionalisti, in special, si fata de BOR, in general, s-a potrivit cu politica editoriala a EvZ, care este una anti-ortodoxa.

In fine, intrebarea dvs mi se pare impertinenta. Dar va raspund: sotia mea n-ar putea fi o femeie care uraste sau e proasta.

Inchei cu speranta ca "Elena Chipariu" nu e Mirela Corlatan, care, dupa modelul Elena Udrea, se apara si se lauda singura, sub pseudonim :)

Elena Chipariu spunea...

Ma cheama Elena, nu Udrea si nici Mirela.
Dar multumesc pentru explicatii, mi-au folosit pentru a-mi da seama cu cine stau de vorba.

Un om care iubește dreptatea spunea...

Mintea mea cea proastă un lucru nu poate să înțeleagă.
După cum văd pe www.evz.ro , atacurile împotriva Înaltului Bartolomeu au început luni 11-01-2010.
Claudiu Târziu ia imediat atitudine în data de 11-01-2010, pe blogul său.
Biroul de presă al Mitropoliei Cluj reacționează, trimițând un drept la replică, marți 12-01-2010.
Tot marți 12-01-2010 ia poziție, în mod lăudabil, și AZEC.
Biroul de presă al Patriarhiei era cumva în concediu la data de 12-01-2010, precum și în zilele următoare, cinci la număr?
De ce tocmai pe data de 18-01-2010, adică peste o săptămână, se hotărăște să dea și Biroul de presă al Patriarhiei un comunicat?
Sunt mai lenți de pix, sau ce?
Acest comunicat al Patriarhiei este dat mult prea târziu, abia peste o săptămână (în ziarul Lumina apare abia marți 19-01-2010) și vine într-o încercare disperată de a mai drege cât de cât busuiocul, după ce au văzut că tăcerea lor suna a complicitate cu cei de la EvZ.
Chiar, așa ca o curiozitate, la ce oră a apărut comunicatul pe pagina de internet a Patriarhiei, în cursul zilei de 18-01-2010?
Mai observ că textul publicat de Patriarhie nu pomenește de nici un fel numele Înaltului Bartolomeu Anania și nici de ziarul EvZ nu pomenește.
Pomenește doar de CNSAS și aici are, în general, aprecieri juste. Acest CNSAS este la oara actuală o instituție căpușă pe bugetul de stat, n-a reușit să facă deloc lumină, multe documente au fost folosite doar pentru șantaj, iar legea lui de funcționare este una strâmbă, pentru că nu face referire la ofițerii sub acoperire, o categorie mult mai păguboasă și mai nemernică decât cea a turnătorilor.

Am trăit destui ani în comunism, ca să nu mă las păcălit de maeștrii diversiunii, ai șantajului, și pot să citesc foarte bine mesajele scrise printre rânduri.
Căci ceea ce se întâmplă în presa noastră scrisă, de vreo zece zile încoace, asta este – un mesaj și în același timp un avertisment către Înalt Prea Sfinția Sa Bartolomeu Anania, să stea liniștit, să nu mai ia nici un fel de poziție față de viitoarele acțiuni ale patriarhiei, care vor săpa, așa cum ne-a obișnuit până acum, la temelia Ortodoxiei.
Cei vrednici și nepătați trebuie compromiși și băgați în aceeași oală cu noi, nu-i așa?
Un singur exemplu: săptămâna aceasta este săptămâna rugăciunilor ecumeniste în bisericile ortodoxe, rugăciuni la care vor participa catolici, protestanți, poate și evrei și musulmani. Cu învățătura Sf. Părinți, cum rămâne? Nimeni nu trebuie să zică nimic. Și nu-i așa că-i bună diversiunea cu așa-zisul dosar de securitate al lui Bartolomeu, că nu mai vedem babilonia, „urâciunea pustiirii” din sfintele noastre biserici, în zilele acestea?
Ne pregătim pentru unitatea bisericilor europene, trâmbițată vara trecută la Lyon de un apropiat al lui Ciobotea, IPS Irineu.
În curând vor veni cărțile de identitate cu cip, carnetele de asigurat în sistemul de sănătate, tot cu cip. Nimeni nu mai trebuie să zică nimic.
Patriarhia vrea liniște – o liniște de mormânt.
Eu doar atât mai spun: jucați-vă voi cu focul, jucați-vă voi cu focul …

Anonim spunea...

Patriarhia a dat comunicatul pt ca Mirela Corlatan l-a atins si pe patriarhul Daniel luni!Asta e motivul!Ma asteptam ca insusi Capul BOR sa fi facut o conferinta de presa pe aceasta tema, sa o dezbatere chiar cu ziarista respectiva! De ce se ascunde patriarhul si nu iese in fata? El tace,dar acum tacerea nu e ca mierea,ci poate fi considerata altfel!La tv Trinitax nu am vazut nimic!

Anonim spunea...

Astazi am stat de vorba cu un preot de langa Bucuresti,l-am felicitat pentru superba biserica pe care a construit-o!El era trist insa si aproape ii dadeau lacrimile!De ce!A fost"recompensat"cu un post nou de preot!Sase ani a muncit singur,a dat toate birurile stapanirii"de sus",nu i-a multumit nimeni niciodata,iar la finalul cursei a iesit pe locul 2!Nu-l mai intersa atacul CNSAS,nici dreptul la replica al Patriarhiei!Se gandea unde sa mai cerseasca bani pentru salariul noului coleg,dar si pentru birurile anuale impuse de Patriarhie,Arhiepiscopie,Protoierie!Cine ataca Biserica?

Anonim spunea...

Nu cred ca este un atac impotriva bisericii,doar vor sa arate ca nu sunt atat de curati precum vor sa para in fata oamenilor!

Anonim spunea...

Domnisoara Corlatan demonstreaza cui slujeste, ea si ziarul la care isi publica minciunile. http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/883725/Prima-despagubire-pentru-Holocaustul-romanesc-360000-de-lei/

Anonim spunea...

pai,daca se vb. de sfintii inchisoriilor de ce sa nu se vorbeasca de "sfintii" turnatori?
are ceva de ascuns BISERICA?eu nu cred pentru ca toata lumea vede coruptia clerului...