sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Ţarul

Un film care merită văzut. Despre credinţă şi erezie, despre iubire şi ură, despre deosebirea duhurilor şi fanatism, despre putere şi slujire, despre jertfă şi trădare... Impresionant! Cum numai ruşii par că sînt în stare să facă filme cu substanţă ortodoxă.
"Ţarul" este regizat de Pavel Lunghin, cel care a făcut şi copleşitorul film "Ostrov" (Insula).
În rolul ţarului Ivan cel Groaznic joacă magistral Pyotr Mamonov, cel care a interpretat şi personajul principal din "Ostrov", părintele Anatoli. Ca şi cum, împreună cu regizorul, Mamonov vrea să ne arate că în noi e şi binele şi răul.
Excepţional este şi Oleg Yankovskiy, unul dintre cei mai mari actori ruşi contemporani, în rolul sfîntului mitropolitul Filip.

Ţarul (2009, cu subtitrare în limba română) from Filmul Tarul on Vimeo.

10 Comentários:

Adria spunea...

Coplesitor... traumatizant...Ce este omul?, ce este aceasta iluzie a puterii de a decide soarta celorlalti? iar cel care o are (vorbesc de iluzie) in ce oare se simte mai privilegiat decat aproapele lui sarman? Pentru ca, in neputinta de a justifica faptele sale, nu'i mai ramane decat acelasi "Doamne Isuse Hristoase, Miluieste'ma pe mine, pacatosul!"
Multumesc Domnule Claudiu pentru acest film, nu demult am avut ocazia sa vad filmul Insula, care m'a impresionat la fel de mult.
Profit totodata sa va urez toate cele bune, multa sanatate si mult succes in actiunile de pastrare a traditiei noastre ortodoxe. La Multi Ani!

Unknown spunea...

Va multumesc pt urari si va doresc si eu un an binecuvintat. La multi ani!

Mihail preotul spunea...

Fericiti sunt rusii pentru astfel de mitropoliti si pentru mediul lor monahal de unde ei s-au ridicat!

Bloggoslovul spunea...

Ce noroc pe Ortodoxie că măsura ei nu suntem noi!

Anonim spunea...

In credinta, nu admirarea trecutului ridica, ci inspirarea din acesta. Cu ce masura masuram, cu aceeasi masura ni se si masoara. Altfel spus, cu ce ne identificam, aceea si devenim: fie frivolitatea prezentului, fie maretia trecutului. Multumim lui D-zeu pentru toti cei cu care ne putem identifica pe calea Vietii.

Armand spunea...

Un film exceptional. Mai cu seama ca, urmarindu-l in aceasta seara, vizionarea a capatat o noua nuanta prin descoperirea faptului ca astazi a fost praznuit Sfantul Mucenic Filip al Moscovei.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Mai bine citiţi asta: http://hristofor.wordpress.com/2010/01/11/altfel-despre-tarul-sau-ostrov-ul-scufundat/

Unknown spunea...

@ Anonim de la 08.09:

Am de spus atit: Mare Ti-e gradina, Doamne... In rest, Alexander a dat raspunsurile cuvenite. Cred ca asa cum bolsevismul rus nu a fost un model pt noi, nici "nationalismul" ortodoxist rus nu e.

Anonim spunea...

Rusia va ramane aceias: tarista, bolsevica,nationalista-ortodocsa se vede ca ii lipseste ratiunea.Nu trebuie sa ne lasam inselati de revenirea lor la "credinta". Adevarata credinta a Rusiei se vede in fapte.Somnul ratiunii va naste intodeauna monstri.

Anonim spunea...

Foarte frumos filmul, unii i se opun degeaba altii ii iau apararea http://chinonia.blogspot.com/2010/01/tarul-pamflet.html