luni, 4 ianuarie 2010

A murit o mare cîntăreaţă: Lhasa de Sela

O veste foarte trista la inceput de an: una dintre cintaretele mele preferate, Lhasa de Sela (37 ani) a murit, pe 1 ianuarie 2010, in casa sa din Montreal, din cauza unui cancer la san. Dumnezeu s-o odihneasca!

Nascuta pe 27 septembrie 1972, in Big Indian (New York), Lhasa si-a petrecut primii ani de viata intre Statele Unite si Mexic, de unde provenea tatal sau. A inceput sa cante la 13 ani intr-o cafenea greceasca din San Francisco. La 19 ani, s-a mutat la Montreal (Canada), unde a cantat in baruri.
Primul sau album a aparut in 1997 si s-a intitulat La Llorona, o combinatie intre muzica traditionala sud-americana, cantece mexicane, rock alternativ si ritmuri tiganesti est-europene. Pentru acest album, Lhasa a primit mai multe premii, incluzand "Artiste québécois — musique du monde" in 1997 si Juno Award for Best Global Artist, in 1998.
Cel de-al doilea album, The Living Road, a aparut in 2003 si el include cantece in engleza, franceza si spaniola.
Lhasa a primit World Music Award for Best Artist of the Americas in 2005.
Vanzarile cumulate ale primelor doua albume semnate Lhasa au atins aproape un milion.
Cel de-al treilea album, Lhasa, a aparut in aprilie 2009 in Canada si Europa.

Sursa: hotnews.

UPDATE
Citiţi neapărat şi ce scriu Cristian Tudor Popescu şi Horia Ghibuţiu.
3 Comentários:

Alexandru Ciolan spunea...

Dumnezeu s-o odihnească!
A fost, într-adevăr, o mare, o uriaşă cântăreaţă. Fiică de hipioţi, a colindat America în rulota părinţilor şi a crescut pe deasupra "culturalismelor" locale. Este, am putea exagera, unul dintre bunele produse ale mişcării hipiote. A cântat dintr-un prea plin sufletesc, nu pentru că voia să facă bani din muzică.
A concertat şi în România, aşa cum ar fi vrut să o facă - pentru câţiva cunoscători, nebăgată în seamă de media.
Dumneuez s-o odihneasca!

Anonim spunea...

e oare intamplator pt ea faptul ca albumul "the living road" se termina cu melodiile "para el fin del mundo o el ano nuevo" si "soon the space will be too small" ? iar ultimul album este de o tristete sfasietoare... si ma mai intreb: oare de cate ori, in viata noastra, ne pre-simtim sfarsitul ? si habar nu avem...

Anonim spunea...

Mor voci. Pe noi ne asurzesc idiotii...